Pada satu ketika dahulu kan, aku penah share resepi Sambal ikan bilis yg rangup dan sedap kan...viral kot... kahkahkah. Walaupun viral Kat blog nih jer pun bahaha.
So kali nih aku mcm nak share pulak sambal katok versi jawa Muar..kononnya lah ..sebab aku Belajar nih Dari mak member aku, owg Muar..Assumed style diowg lah kan dah diowg yg ajar.
Meh mempersembahkan entry nya..hehe. Dah berbulan-bulan kot Bawu teringat nak buat. Siap clash ngan entry raya tu...hahaha
Entry raya nanti-nanti aku update yeh...tak habis raya lagikn...lex luhhh! ^__^
Bahan-bahannya sangat mudah. Cili, bawang merah 1 biji (aku guna bwg besar), bawang Putih seulas, limau nipis, ikan bilis, garam, dan ajinomoto. Aku guna gula sebab ajinomoto xde kihkihkih. Actually tak letak gula pun takpe. Ajinomoto tu buat rasa lagi kick ja. Entah lah apa masalah jiwa aku leh g taruk gula plak. Kalo nak rasa kick tapi xde tapi nak taruk jgk ajinomoto tu, senyap-senyap kuar rumah pastu "knock..knock!!!" ketuk pintu umah jiran sebelah mintk pinjam ajinomoto. Kalo jiran sebelah tu Elizabeth tan okey jgk...Kahkahkah. Alah ...apa guna ada jiran ajinomoto pun xleh nk bagi kan. Mcm jiran ang tak biasa pinjam garam? Kihkih
Bahan utàma diatas digoreng dengan minyk terlebih dahulu sebelum ditumbuk ataw di blend. Nak rasa klasik, elok tumbuk lah. Bawu lah perasa kasih sayang tumpah menjejeh jejeh Kat situ kan. Bahan yang digoreng tu bawang, cili dan ikan bilis, okey. Kang tak inform g goreng limau nipis dan garam skali plak. Mak mentua ang pun mcm "Apa kebendul sangat menantu aku nih...apalah dosa ank aku dulu" *Tetiba* hahaha
Sambal katok nih dia banyak versi taw....dia ada versi basah, basah sikit dan kering. Kalo nak kering tips nya kena taruk banyak ikan bilis. Hah...baru dia jadi serbuk-serbuk mcm tu. Leh simpan Lama sikit. Tapi kalo basah memang xleh simpan lama lah.
Dalam banyak2 resepi Sambal yang aku pernah buat, resepi nih paling aku suka dan rajin nak buat sebab mudah semudah gigit kuaci sambil goyang kaki dan sangat VVOGXXHTDKMXXPBOMMM NOMNOMNOM, (maksudnya sedap tak terkata)
Sambil taip nih halkum dok gerak2 mcm halkum cicak tokek...kumpul2 air liuq telan...kumpul telan. Kat luar pulak tengah hujan nih....nak2 makan ngan nasi panas-panas time sejuk-sejuk nih. aduh... nak pengsan lapor! Help!!!!😭
Sekian sahaja entry sambal katok cara saya. Mungkin entry ini satu penyeksaan untuk anda yang berpuasa. Mintak maap lah noh? :-D. Mohon bersabar dan cekalkan hati anda.Tapi anggaplah ini ujian Dari Allah untuk anda. Kalo dah kurang cekal tu sila baca entry nih waktu Malam atau ketika berbuka... kahkahkah
Okey...see yah :-D
Bahan utàma diatas digoreng dengan minyk terlebih dahulu sebelum ditumbuk ataw di blend. Nak rasa klasik, elok tumbuk lah. Bawu lah perasa kasih sayang tumpah menjejeh jejeh Kat situ kan. Bahan yang digoreng tu bawang, cili dan ikan bilis, okey. Kang tak inform g goreng limau nipis dan garam skali plak. Mak mentua ang pun mcm "Apa kebendul sangat menantu aku nih...apalah dosa ank aku dulu" *Tetiba* hahaha
Sambal katok nih dia banyak versi taw....dia ada versi basah, basah sikit dan kering. Kalo nak kering tips nya kena taruk banyak ikan bilis. Hah...baru dia jadi serbuk-serbuk mcm tu. Leh simpan Lama sikit. Tapi kalo basah memang xleh simpan lama lah.
Dalam banyak2 resepi Sambal yang aku pernah buat, resepi nih paling aku suka dan rajin nak buat sebab mudah semudah gigit kuaci sambil goyang kaki dan sangat VVOGXXHTDKMXXPBOMMM NOMNOMNOM, (maksudnya sedap tak terkata)
Sambil taip nih halkum dok gerak2 mcm halkum cicak tokek...kumpul2 air liuq telan...kumpul telan. Kat luar pulak tengah hujan nih....nak2 makan ngan nasi panas-panas time sejuk-sejuk nih. aduh... nak pengsan lapor! Help!!!!😭
Sekian sahaja entry sambal katok cara saya. Mungkin entry ini satu penyeksaan untuk anda yang berpuasa. Mintak maap lah noh? :-D. Mohon bersabar dan cekalkan hati anda.Tapi anggaplah ini ujian Dari Allah untuk anda. Kalo dah kurang cekal tu sila baca entry nih waktu Malam atau ketika berbuka... kahkahkah
Okey...see yah :-D