Hari tu dah masak kepah ala shell out, makan tengahari tak silap. Esoknya pulak masak lemak cili api pulak, makan dinner dalam jam 6 ptg macam tu. So dua hari berturut-turut makan kepah lah kaedahnya.
2 kilo En hubby beli kepah tu, Aku ni tak penyabar pulak nak habiskan sebab rasanya orang tua-tua kata tak elok simpan makanan bercengkerang lama2. Iyer ke? Iyer lah kot... bantai ja lah!
Ada cerita sedih disebalik kegilaan terhadap kepah nih. Sebelum aku cerita, Aku nak share dulu Resepi masak lemak cili api kepah ni.
Favourite aku masak lemak nih tapi Aku teringin masak lemak siput sedut..tapi bukan musim agaknya payah norr Cari siput..kepah pun jalan saja lah. Hehehe
Masak lemak Cara aku nih tumis taw. Kalo original masak lemak tak tumis Kan.
Bahan-bahan tumbuk:
1. Bawang putih 2 ulas
2. Bawang besar half biji
3. Cili api 3 biji
4. Halia 1 inci
Bahan-bahan perlu diketuk...ketuk pecah-pecah ja, tapi asam keping tu tak payah lah ketuk k.
Minyak untuk menumis
Tumis bahan yang ditumbuk dan diketuk tadi.
Kemudian, masukan kepah, asam keping, Garam, white pepper, perasa tambahan dan aku juga tambah serbuk kunyit lagi, sebab nampak macam tak cukup pening lagi
[kuning untuk abang pening] hehe.
Tambah air jika perlu k. Aku tak tambah air sebab air dari kepah dah cukup kot. Lepas masuk santan baru aku tambah sikir air.
Dah siap...sedia dihidangkan dan di ngapp!! Menu Kami masa dinner nih. Sedap Wei...makan dengan nasi panas-panas. Lauk lain tak terusik..asyik ratah kepah ja.
Okey, now cerita sedihnya adalah......my hubby demam disebabkan over eat makan cengkerang ni. Sedih tak? Ke lawak?. Hehe
Masa memula tu dia sakit perut asyik membuang ja. Aku gelakkan jugak lah awal tu sebab degil sangat nak makan kan...tak berhagak beli sampai 2 kilo. Nasib lah anak2 tak makan. Aku makan jgk tapi mkn sekadar buat lauk nasi ja, tapi hubby makan banyak meratah sakan lah kan. Sekali petang tu dia kata lemah badan, tak larat sangat, nyawa tak puas mcm nyawa pendek. Badan dia panas sangat magrib tu. Aku dah start cuak...food poisoning je kot kan.
Hubby baru ja Lepas derma darah sebelum makan kepah..dia makan tak hingat, budget boleh tambah darah lah sekali food poisoning plak. Dah lagi esoknya dia akan di cocok pertama kali untuk vaksin COVID-19.
Ajak pegi klinik tak nak plak. Penyudahnya, aku Kasi makan panadol dengan air masak. Kipas Kasi slow, pakai sweater tebal, sebab dia kata dia sejuk. Kasi tido bilik sensorang. Kasi rest betul2.
Malam tu aku dengan anak2 tido kat living room. Tapi Aku tak boleh nak tido, risau hubby tarik ke, sesak nafas ke.. Hubby jarang nak demam tapi Kalo sekali demam teruk betul2.
Aku Rasa sejam sekali aku bangkit jenguk hubby kat bilik sampai lah jam 3 pagi. Pagi tu Rasa dahi dah tak panas..lega Sikit. Baru boleh tido dengan Aman. Bangkit subuh tu memang Mata panda. Huhuhu
Nasihat Aku, makanan bercengkerang makan berpada-pada k. Dia sejenia makanan yg mudah menyerap toksik dan chemical. Lagi pulak dia jenis hidup setempat, kat mana dia berada disitu lah habitat dia. Kalo dia bergerak pun jauh mana jer dia boleh pergi? Kecuali lah dia meluncur.. kihkihkih. So, kalo dia hidup kat tepi2 pantai atau Sungai dan Ada kilang-kilang pulak kat situ.. faham2 ja lah. Orang tua2 dulu akan rendam siput dengan hampas nyior.
Done nasihat 😅