Sunday, October 26, 2014

Fenomena Jeruk Pelam asam boi

Perghhhh...tak ku sangka
dah jadi fenomena dah 
Di facebook dok bercerita pasal jeruk pelam asam boi ni

Ada siap yang amik order jual lagi tu
Tak tahulah apa yang susah sangat nak buat sampai yang 
sanggup order jauh-jauh
Maybe jugak air tangan si pembuat
atau ada resepi kasih sayang
yang membuatkan jeruk si pembuat tu
laku bagai pisang goreng panas

Tapi tak kisah lah rezeki masing-masing kan
Rezeki manusia ni datang dalam perbagai cara dan laluan

Tipu lah kalo aku cakap aku tak ada rasa pape dengan status asam boi jeruk tu
ahahahahaha ^_______^

nengok gambar terliur kot weii!!!

so aku pun menggunakan kreativiti dan kerajinan yang ada untuk membuatnya sendiri
Finally aku jumpa mangga dekat pasar malam rumah aku tu
walaupun tua....aku peduli apa bahahahah


Kowang taruk la apple hijau sikit mesti terangkat huhu





Dengan ramuan kasih sayang yang ada pada aku ni -..-
Finally..terhasillah jeruk pelam asam boiiii
aku tambah serbuk asam...tu lah resepi kasih sayang aku...hahahah

oklah...biasa je pada aku
garam belacan lagi best kot!!!!
tapi nak hilangkan kempunan bolehlah try...
resepi tak payah lah sebab dah banyak yg buat entry pasal bendalah ni
search jer k...k bye bye tata tuti tut tut....
^_____^

Wednesday, October 22, 2014

happy depavali.....^______^

Hye uoll, assalammualaikum
Happy depavali dan happy cuti cuti
Rasanya semua cuti kan?

Ko taw pasal cuti ni pun leh bawak gaduh taw
Bukan takat cuti raya malay je leh gaduh
Hahahaha....tapi cuti raya depavali ni gaduh lain sikit
Sebab based on calendar should be on thursday kan?
Tp last minute leh change to wednesday

Nasib baik aku ni bertanya dengan akak tmpat keje aku tu
'Cuti depavali nk buat apa?
Syukur aku ni ada sikit busybody kan
Hahahaha....kalo tak ,tak pasal hari ni aku pegi ofis
Dah rajin terlebih plak.....huhu

So,now aku update pakai phone adik aku jer ni
Letih jari doh menaip mcm ni
Tapi best gak koz leh feeling pakar a.k.a  'i'm the writer!!'
Kihkihkih.....xpe xpe cool sudah

Xcually aku bawu jer lepas lunch ni

Hahahaha......lewatkan?

Menu hari ni simple but tetap sedap
Kenapa?
Sebab aku yg masak...bahahahahaha

Penah ke aku masak tak sedap?
Bertabah la kowang

Sup ayam,ikan kering goreng and sambal belacan
Menu kampung mcm ni lah susah aku nk hadap
Biasa balik kg bwu leh merasa...huhu

Ko taw?
Aku pulun g cari lesung batu taw nk buat sambal belacan ni
Memang mavelous...

K bye....salam depavali
Meh maruku sikit!,,,,Mkn sowang xajak!,,^______^

Ejaan 'depavali' aku mcm xbetoi jer kan?

Sunday, October 19, 2014

Nasi Ayam Sedap Sari!

Orang cakap kalo kita tak suka  buat sesuatu ‘don’t push it’
Tapi kalo kita suka buat sesuatu ‘just do it your best!’
Nothing impossible if you confident dengan apa yang you all buat
So jangan putus asa dan move on…. Let say, you suka makan dan puji masakan sendiri!!
Just do it…not to worry apa orang cakap you perasan ke you jakun ke or selfie!!
Semua orang suka selfie especially manusia yang cantik dan anggun bergaya kebabommm…
Macam sari yanti…hahahaha …sari yanti pun suka selfie, wokey…Penuh makna kan??
Mukadimah entah hape-hape…aku sendiri yang baca pun rasa jelek…kahkahkah

Today, mood aku baik macam cuaca yang tak nakal sangat
Tak nakal sangat tu macam ‘so so’ la….hujan pun tak panas sangat pun tak
Padahal ko duduk berkurung dalam rumah aje mana ko taw cuaca tak nakal
Bahahahah  ^__________^
Okey, assume aku bercerita  dengan keyboard aje yeh.hikhikhik

Hari ni aku try buat nasi ayam…1st try for the 1st experience taw!
But the 1st attempt is successful,wokey!!! Ko ada???? Hahahaahaha

Aku buat nasi ayam simple aje ..atau nama selamatnya nasi ayam bujang
Bila dah namanya ‘bujang’ ni ,word selamat sebab kalo tak sedap tak ralat sangat
Sebab orang bujang masak mana nak sedap main campak main pijak aje kan..
wow!!! ganaih word.....hahaha

So lepas ni bila makan masakan orang bujang korang aware la yeh
Kopi rasa pungkoq belangga ke ….nasi rasa pasir ke ….telor rasa ayam ke
Just ignore what you feel because ‘bujang’ yang masak…bahahahah ^____^


Sama la jugak macam kes korang pegi merisik anak dara orang…
Kalo air yang dia buat rasa pungkoq belangga jangan pulak korang assume
‘she are not virgin anymore’
[yelah..owg dulu kan buat air tak manis dan dan kena reject calon menantu]
Sebenarnya dia seorang yang berperikemanusiaan
Sebab…mostly yang datang merisik dia semua taik penyakit kencing manis
Tawar dan pahit tu kan ubat segala penyakit kan??? Bahahahah

Al-kisah..kakak aku citer ada sorang anak dara ni ada orang nak masuk merisik
Dia tak suka sebab dia tak rasa pun nak kawen
Dia punya tak nak kat si pilihan keluarga ni…dia jamu air tak bergula dekat
Rombongan merisik ni…yang lawaknya rombongan merisik ni telan jugak air yang dia buat tu
Sorang pun tak ada cakap apa-apa..ada yang siap mintak air kosong lagi
nak hilangkan rasa kelat lidah kot
Bila dah rombongan tu balik baru si bapak ni taw air kopi yang dibuat anak daranya tu tak bergula
Tu pun selepas bapak dia minum
Apa lagi…ketawa satu family dengan perangai  anak dara sorang ni
Kata si bapak ‘kalo yer pun tak suka jangan la buat macam tu, kesian kat rombongan merisik tu, teraniaya’

Korang nak tahu sapa???
Kakak aku lah si pembuat kopi pahit tu…Jahat betoi kan dia!!
Dia memang jahat dan nakal…aku aje baik dan sopan nauzubillah!!
Hihihi ^____^

So moral of the story hati-hati lepas ni sapa yang follow rombongan merisik ni
Keberangkalian untuk korang minum kopi pahit sangat tinggi disitu hahahahaha
Lepas ni make sure request minum air kosong ja
Tak pun request air zam-zam ke ..pun sedap jugak
^_______^

Okey sudah!! Balik pada nasi ayam bujang, gua
Dah melalut ke ‘not virgin anymore’ dah kenapa?




Mula mula aku rebus dulu ayam ni. Air rebusan jangan buang sebab nak pakai
Untuk buat sup,pes nasi ayam dan nasi ayam tu nanti


Lepastu tumis bunga lawang,kulit kayu manis,bawang merah,bawang putih dan halia
Beras dah basuh masukkan tumisan dalam nasi bersama dengan air rebusan ayam tadi
Jangan lupa masukkan kiub ayam,kunyit dan garam dan letak atas rice cooker untuk masak

Tumisan tadi aku bahagi dua taw sebab nak buat sup
Aku ni sangat pantang taw kalo makan nasi ayam tapi sup dia rasa macam air paip
Kalo nasi ayam tu sedap macam mana pun sampai terangkat juboq pun tapi sup dia
Kiokkk…sekali aku angkat kaki,aku tak datang dah kedai tu…
Siyes, aku tak tahu lah kenapa mostly kedai nasi ayam tak aware perkara macam ni
Nasi ayam ko memang terbaik tapi sup dia ko main buat aje …
makanan ko automatically ‘it’s out!!!!’ rugi beb, sup tu mencacatkan rasa nasi ayam ko
padahal tak susah pun nak buat sup untuk nasi ayam ni..bukan suruh ko taruk
lima enam ekor ayam dalam tu..

ko  nengok??? Spoil  mood aku betoilah..tadi aku bercerita pasal nasi ayam aku kan?
Berbalik pada nasi ayam aku yang sedap tadi  hahahaha -..-


Aku taruk tumisan , kiub ayam dan jugak batang daun bawang dalam air rebusan ayam
Aku tinggalkan satu ketol ayam untuk buat sup tu..sesaja jer
Letak la garam sikit untuk ‘uhmm ‘kan rasa dia….dah siap tabor daun bawang


Ayam yang direbus tu diperap dengan rempah dan kicap pekat
Aku pakai kicap jalen jer sebab tak ada kicap pekat..hihi
Opsss…jangan lupa taruk garam sikit…dah sebati ,goreng!
Goreng tak payah lama sangat sebab ayam dah masak
Goreng kasi rangup ayam aje….. 


Untuk buat pes nasi ayam ..kicap dicampur dengan air rebusan ayam tadi.
Cili merah diblander dan taruk cuka sikit…siap






















Ini bukan hangit okey, ini rangup…harap maklum!!! Hikhikhik ^_____^

Ini dia nasi ayam sedap sari!!! Bahahahahaha
Perasan itu mudah !!! so jangan complicatedkan perasaan anda yeh


K bye ..have a nice day korang!! 
Assalammualaikum….^____________^

Wednesday, October 15, 2014

Kebodohan yang teserlah dan kebijaksanaan yang tersembunyi

Selamat malam kowang

Alhamdulillah…dengan kebijaksanaan yang terlebih yang aku ada 
aku Berjaya men’install semula device mobile partner a.k.a intenet broadband
Sebenarnya device ni lost and hidden setelah aku menekan button block dari antivirus apa entah

Ni la owang panggil manusia yang terlebih bijak
Lepas tu…2 hari mati kutu depan laptop sebab tak leh pakai intenet..
Tiba-tiba rasa macam bangga dengan diri sendiri……bahahaha
Sebenarnya Rasa macam nak nangis kot…
2 hari tak bukak internet, 2  hari tak blogwalking
2 hari tak baca blog kowang..cek winduuu!!!....hahahaha
Acehwahhh!! Poyo tak statement , ??


ambik lobang hidung

Tadi kan aku ada cakap pandai kan?

Yah!!! Hari ni hari pandai sedunia…sebab 3 info yang tak terjangka  aku dapat
Salah satunya, aku baru tahu pasal bunga nasi kerabu ni

Bunga ni dikenali sebagai bunga telang

Bunga ni menjalar..banyak kat tepi tepi jalan menjalar atas pagar
Tapi kat KL ni tak taw lah..xpernah jumpa lagi

sumber hencik google

Rupanya secara tradisionalnya bunga ni digunakan untuk buat nasi kerabu cara Kelantan tu
Yang nasi berwarna biru tu!!!!…..selama ni aku ingatkan warna biru tu taruk pewarna aje
Yelah kan color biru macam ni…kot taruk color LUNA ke UJALA ke kan??..mana nak taw??


Lepas tu was-was nak makan..makanan color biru macam ni kan rare…Bahahahaha

sumber hencik google

Ketiganya, aku bawu tahu yang insurance kete tak boleh bayar dengan credit card
Insurance kete kan tahunan??? Mana ada owang bayar insurance kete tiap bulan?
Huh..hampeh kan…blur tahap kerepek ubi taruk sambal lebih..sedap!!!!!! hihi 
^_____^

Kesimpulannya, tak kiralah kita lahir generasi ke berapa pun, generasi xy ke generasi y ke
Kita tetap akan belajar dari pengalaman…tak kiralah apa pekerjaan atau tahap qualification
Sekalipun, experience are the best teacher in the world

So jangan malu dengan kebodohan yang teserlah dan kebijaksanaan yang tersembunyi
*tiba-tiba*…bahahahaha *____*

K bye…gelak sikit-sikit dah..cepuk kang! -..-



 Selamat malam !!!!

Sunday, October 12, 2014

Gambar Majlis perkahwinan sepupu di Felda Chini,Pahang

Bila kita susah atau diduga dengan sesuatu perkara kita selalu rasa down

Positif  sikit weii!!, fikir semua ni ujian Allah, walau apa pun kita tetap kena bersyukur

Tapi bila kita senang pulak, rezeki melimpah luah ada kita fikir kesenangan tu ujian Allah?
Ada kita bersyukur dengan nikmat yang diberikan tu?

Kita manusia memang mudah lupa…sebab tu kita selalu diuji dan teruji
Ingat satu aje setiap kesenangan yang kita dapat tu sebenarnya ada tersisip kesenangan orang lain
Setiap rezeki yang kita dapat tu, terselit rezeki orang lain yang kita sendiri tak tahu siapa punya dan bagaimana?

Seperti kehilangan barang berharga dan barangan kesayangan!!
Seperti kena saman dengan jpj dan abang polis trafik yang tak bape hensem dan dikhianati orang tersayang
Contoh abang polis trafik yang xhensem tadi ni…dia saman sebab duit saman tu rezeki penjawat awam..
Tahun depan abang polis xhensem tu dapat bonus lebih, jumpa aku kat sunway belanja tengok wayang 2/3 cerita  yeh…automatic  hensem berganda ganda  ^_______^

Alah, Tadi tak hensem sebab saman aku…cer tak saman, mintakk no ke..leh belanja tengok wayang kan..tak sporting lah abang polis kat KL ni….nyampah aiih!!!!!kahkahkahkah
 “ saman aku bayar hujung tahun yeh pak polisi!!!” ^______^            

Begitu jugak dengan phone aku yang dicuri tu…phone tu dah jadi rezeki kepada pencuri durjana tu
Walaupun durjana dan rasa macam nak sepak ja bontot durjana tu tapi 1% sudut hati aku bersyukur tepon tu hilang sebab dalam tepon tu ada banyak gambar si pengkhianat dan contact no dia. Nak harap aku buang entah kurun bila aku leh buang dia dari hati dan fikiran aku...

Dengan adanya si durjana tu aku dapat membuang semuanya sekali gus…
semudah ABCD..dah xde kenangan lagi dah…
Aku bahagia dengan kehilangan semua ini!!!!!!!!!!!!!!

Dah kenapa nak bahagia pulak????? Bahahahaha


Tiba-tiba rasa macam atas kapal titanic hihhihi

Semua tu ujian kan??? Dan apa yang berlaku mesti bersebab dan ada hikmahnya
Mungkin tuhan hilangkan sesuatu untuk dia gantikan dengan sesuatu yang lebih baik dan lebih bagus dari yang ada…

..tapi siyes ko memang durjana pencuri..tak guna!! Jumpa dengan aku siap ko, aku tenyeh tenyeh dengan cabai giling…hikhokhikhokhikhok
Bawu tadi aje cakap bahagia kan???? -..-

Ok…kita stop pasal pencuri durjana dan ujian yang bertimpa-timpa
Semua tu buat spoil mood jer aspecially pencuri durjana tadi
Dah lah tak hensem…please lah!! Menyampah pulak aku fikirkan ko!!!

Ada iras i tak???
haruslah tak!! Pahal plak nak iras nak i...i kan retis!!!

Ni cerita bulan lepas…kisah attend wedding my cousin di Pahang darul ehsan ek??
Lupa!!!! Hahahaha

Masa ni lah aku kehilangan semak phone kesayangan aku yang pinky-pinky tu
T_______T

Perghhh baru sekarang nak update kat blog dey!!
Biasalah, aku memang suka peram citer lama-lama biar ranum macam buah mangga

Sebut pasal buah mangga ni ada cerita lawak semalam
Abang umah sewa aku duduk ni ada dusun taw….dia memang baik, setiap kali ada buah lebih mesti dia
Bawak balik bagi aku….dan aku pun happy jadi penyewa umah dia sebab selalu dapat
Buah tempatan yang segar dari ladang…dia?? Lagilah happy dapat penyewa retis sari yanti ni kan
Kuang…kuang…kuangg!!! ^______^
Berbalik pada cerita mangga tadi…abang tu kol aku soh turun amik mangga
Aku pun cakap lah..”eh xyah bang,saya dah ada mangga dah, cukuplah satu buat pe nak pasang banyak banyak bukan ada barang berharga pun umah saya,” confident giler ayat.
“ Mai la turun amik,abang bawak balik banyak ni! Cepat-cepat!!”
Dah kenapa abang ni kan, beli mangga banyak banyak nak bukak business mangga ke?
Rupa-rupanya buah pelam!!! Lawak betoilah…malu aku! Sound trouble ke pekak aku ni?
Abang tu pun satu cuba dia pronounce “mangge” ni pronounce “mangga”
Salah faham la aku….owg KL kan suka guna “e” bang??

Abang ni bukan owang KL ek????opssss….huhuhu



ko nengok!! bukan senang taw nak amik gambar aku melompat bebas macam ni
bukan sebab aku retis!!! tapi sebab bergoncang bumi pahang nanti
tu la orang tua-tua dulu kala penah cakap
jangan sangka tangan yang menghayun buaian tak mampu mengoncangkan dunia...*tiba-tiba*
jangan kata goncang..hancurkan dunia pun mampu ok

Dalam islam pun diakui power seorang perempuan
lelaki boleh dihumban ke neraka kerana wanita
lelaki berjaya kerana wanita
lelaki gagal pun kerana wanita

so, apa kena mengena aku lompat bebas, goncang dunia dan lelaki??

Honestly, memang tak ada kena mengena
Mari kita balik ke gambar-gambar yang akan aku paparkan

next pictures please!!!!!!




































































Retis memang kena gedik macam tu wei...harap maklum! ^______^
























Walau apa pun aku nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada insan yang memberi
sokongan dan motivasi tak berbayar pada aku
walaupun banyak ujian dan dugaan yang mendatang korang setia disisi memberi
perangsang

terima kasih mak/ayah,adik,kakak dan kawan kawan
Terima kasih reader dan blogger yang tidak pernah jemu singgah diary aku manja
terima kasih pencuri durjana atas kecurian itu

terima kasih...
Hanya tuhan yang mampu membalas jasa kalian

assalammualaikum!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...