Thursday, January 29, 2015

Seriously, wei? Tak boleh rotan?..

Seriously, wei? T.ak boleh rotan?..ok find, tapi penampor,sepak,terajang boleh kan? Bahahah

Parent zaman sekarang sangat tercabar dalam mendidik anak-anak. Anak-anak zaman sekarang tak macam anak-anak zaman dulu, jegey mata tersemboq aje dah takut… kias sikit aje dah faham dan dengar kata, acah-acah sikit dah meraung patblasratus batu pun boleh dengaq dia punya raung. Macam lah kena dera kan….!!!! ;D hahaha

Experience- aku dulu, ayah aku tengking aje dan menangis tersedu-sedu, perit dia macam 1st time kena sunat..kahkahkah.  anak-anak zaman dulu sensitive perasaannya, halus jiwanya, sedih bila kena marah dengan orang yang terdekat dengannya.

Anak-anak zaman sekarang pula, keras hatinya, degil jiwanya mungkin sebab si bapak yang kuat merokok..hahahaha *tiba-tiba* ^____^

Dalam ajaran agama kita sendiri pun dibolehkan merotan anak yang tak mendengar kata dengan niat  memberi pengajaran dan pendidikan bukan niat mendera atau mencederakan.
Parent mana tak sayang anak ? Habaq tengok? Bukan senang nak kandung orang dalam pewut Sembilan bulan..bukan mudah sperma nak berenang kuak lentang untuk mendapatkan kekasih hatinya, ovum. Kena ada stamina yang kuat dan tubuh yang sado, kan??hahaha budget macam dah beranak lima.. ;D
Kalo ada jugak yang abaikan anak, dera anak tu lain ceritanya..assume aje parent dia sakit jiwa..habis citer!!! Kalo merotan tu satu jenayah ke atas kanak-kanak macam mana nak dilaksanakan peranan ibubapa dalam usaha membimbing diorang? Bagaimana peranan guru-guru mendidik diorang. Okey, nak menghukum boleh guna cara lain? Cara apa yang releven? Mencubit? Meluku?menampar?
atau basuh toilet, basuh baju, basuh lantai,basuh kete,basuh rumah, memasak??? Seriously kalo hukuman macam ni rasional dilaksanakan, para suri rumah dah boleh pencen, goyang inul dekat rumah.
Hahahaha ^____^ aku pun nak hukum anak hari-hari macamni

Aku menulis based on apa yang aku Nampak disekeliling aku k, anak-anak sekarang pergi belajar, mak pun ikut pergi belajar. Urusan pembelajaran mak yang uruskan. Kadang-kadang keje sekolah mak yang over shadow Tanya cikgu ada bagi homework ke idok? Tak tahulah, nak kata anak-anak sekarang tak berdikari tak jugak… mungkin anak-anak sekarang dah terlalu bijak atau naik minyak?
Cikgu di sekolah rotan sikit tak boleh..report polis kononnya cikgu dera.. jiran tertangga tegur anak kita tak boleh dikatakan busybody. Cikgu luku kepala, marah katanya cikgu nak bodohkan anak dia. Cikgu cubit, dikatanya cuba untuk meraba, cikgu tampar, nanti dikatanya cikgu kuang ajaq.  Dah tu, anak ko buat silap cikgu nak buat apa? Tengok aje? Baik tak payah hantar sekolah macam tu…ko ajelah yang ajar..anak ko buat silap, ko tengok aje k…

Ibubapa zaman I dulu, siap pesan kat cikgu taw..” kalo anak saya nakal, rotan aje dia cikgu!!!”
Huh, rasa macam tiba-tiba benci ayah tak???hahahaha ;p..mestilah tak kan..itu cara awal pembelajaran. Cara yang tipikal namun berkesan.


Nak tahu? Kerana rotanlah aku jadi manusia. Kalo ayah aku tak rotan aku masa sekolah rendah dulu rasanya aku dah jadi penyagak internasional…hahahaha takpun tomboy yang hot and spicy kihkihkih.

Aku ingat lagi dulu, aku suka berpakaian lelaki, rambut pun potong pendek. Kawan-kawan aku dulu lelaki semua, masuk hutan terbey burung tu dah jadi mainan aku..terbey [lastik] sedia kat tangan. Panjat pokok tak yah citer lah. Budak budak lain panjat pokok nyior amik buah..aku panjat pokok getah terbey burung. Tapi zaman tomboy aku tak lama bila kena rotan dengan ayah aku masa bertumbuk dengan akak aku. Masa tu aku dan akak rebut blanket..aku tak suka nak kongsi. Tapi dia nak kongsi jugak jadi aku bagi penumbuk sebijik kat hidung dia..hah, ni makan dia!!!, berdarah hidung dia dan disebabkan pergaduhan itulah katil kitorang reban, punah ranap…. wakahkahkah ganas tak ganas? Dan lepastu kejadian tu kitorang tak ada katil lagi. Tido berkatilkan lantai hahaha. Dan lepas kejadian tu jugaklah aku dikenakan perintah berkurung. Tak boleh keluar rumah , tak  boleh pakai seluar pendek, tak boleh kawan dengan lelaki,…huh!!! Time tu rasa macam tak rock langsung …hahahah

Ayah aku punya nak bentuk anak dara dia ni, tiap kali outstation [thailand]..dia selalu beli gaun untuk aku..kononnya nak perempuan’kan anak dia kot hahahha.. Alhamdulillah usaha ayah berhasil …anak dara dia ni bukan saja perempuan tapi ayu dan cute kahkahkahkah…. See?? Kerana rotan anak-anak jadi cute!!! ;D

Banyak perkara yang aku terdidik dari rotan….aku pernah dirotan kerana mencuri…kena rotan sebab mandi parit [nasib baik lintah tak masuk anu ;D], kena rotan sebab berseluar pendek, kena rotan sebab tak pegi mengaji [alasan takut hantu..hahaha], kena rotan sebab berebut suar pendek dengan adik, kena rotan sebab banjirkan satu rumah, kalo nak senaraikan rasanya tahun depan pun tak habis :D

Entry aku ni bukan provokasi atau nak bagi ilmu parenting ke hape ke ..just only my opinion. Rasanya perlu semak semula akta ni before laksanakan sebab merotan tu kan salah satu cara didikan sejak zaman rasulullah lagi. So kenapa kita nak jadikan ia sebagai satu kesalahan jenayah??? Better praktik dan evaluate  akta sedia ada dari additional akta baru yang tak releven dan tak rasional.



SEKIAN….yeayy..rotan ayah dah hilang!!!!!;D

note: entry takde motif langsung kahkahakahkah

Monday, January 12, 2015

Photography service: NAZ MEDIA DIGITAL Artwork @ MEDIALENSA

Lepas aku balik dari pantai morib tempoh hari, terus aku mengioww member aku untuk mintak dia buat editing pictures aku. Sebenarnya aku dah lama geremss dengan hasil kerja MEDIALENSA ni. Ohshemm sangat!!! Sebab aku nengok makin lama makin ramai amik khidmat diorang.

So ini hasil mengiowww semalam! ?^_____^








Aku ni takut jugak nak war-warkan kat sini benda ni, al-maklumlah previously other promotion bak pisang goreng panas , jenuh aku nak menjawab sampaikan aku stress tak kena gaya. Balik rumah selumbong phone dengan blanket takut nak dengar vibrate…hahahaha

Wassup dah la wei!! Eskinol aku pandai pulak korang nak whatssup. Transport service korang nak calling calling pulok!! Nak dengar suara gemersik aku ke hape ni ? jatuh cinta kang, hah? ;D

Tapi, untung la Zalora promotion korang tak kol aku jugak. Kalo tak, alamatnya zalora kena bagi stock pakaian setahun untuk aku..bahahahaha best jugak tu!!!

Okey, pasal outdoor photography services ni, orang bertanya so kita membantu setakat yang termampu walaupun kita bukan kaunter pertanyaan  ;D. Atleast reader blog ni tahu dengan siapa boleh dapat perkhidmatan yang terbaik dan ohshemm.Kali ni korang call terus jer owner dia, okey

So, tak kisahlah korang nak buat photo shoot apa pun, korang nak buat maternity photoshoot ke, pre or post wedding ke, family portrait ke, self portrait ke, gambar raya ke, gambar graduation ke atau casual photoshoot pun boleh. Macam korang ni ada business online atau butik, korang nak photoshoot product korang kan, hah!!! Korang panggil aje diorang untuk shoot model yang menggayakan product korang tu.

OK, kalo berminat untuk photoshoot majlis nikah dan sanding, here’s the detail


Tapi ini harga untuk jitra, alor setar dan kawasan berhampiran. Kalo nak harga luar dari kawasan yang dinyatakan korang kena get information dari diorang balik. Maybe diowang akan add kos depend pada keperluan.

Masa dan tarikh korang boleh discuss dengan diorang sendiri. Okey, yang ini penting! korang kena bayar deposit RM200 per event. Deposit ini lah yang akan lock tarikh yang korang nak pakai tu. Kalo nak discuss dengan aku pun tak guna jugak beb, sebab aku pun kena refer diowang balik. Jangan takuit lah, diowang semua helpful, sporting and macam kawan-kawan aje. Nak posing tonggek pun boleh, sebab diowang pon akan join korang tonggek jugak. Nampak tak? Sebab mutu diorang bukan mutusamy, tapi taknak korang rasa awkward masa shooting . So bertonggek-tonggek lah secara berjemaah, hahahah ;D. Diowang tak kisah sangat korang posing macam mana pun, nak buat gaya kupu-kupu, superman, spiderman, kapten amerika, dugong? Up to you all!!

Please, bring your own props and product. Contoh, kalo shooting maternity tu bawaklah bakul, periuk belangga, endoi ke, bebear ke, bantai busuk apa semua tu, yeh!.

Untuk business online macam baju,tudung tu, sila bawak model sendiri. Kalo nak kan aku jadi model, leh aje aku no hal. Aku terima dengan harga yang patut…bahahaha ;p. tak free noh! Nak masuk toilet pun kena 2 kupang. ^___^

Untuk menyakinkan korang boleh cuci mata dengan gambar-gambar hasiL shoot diowang ini























Jangan lupa dapatkan MEDIALENSA ok. Aku berani janji gambar hasil shoot diowang memang takkan menghampakan korang. Sekali tengok mesti rasa macam nak enter frame gantung dalam bilik dan almari baju. Dua kali tengok mesti rasa macam nak amik tewus photographer dia buat calon suami hihihihi ^___^

Sebab kreatif sangat kan!! Uhuk..uhuk..uhukk terbatuk pulak ;D

Nak tengok lagi more pictures, pegi dekat facebook nadzme nadzem , okey

To make reservation please email at nadzme_nadzem@yahoo.com atau direct contact the owner 
017-5285359 . fb nadzme nadzem

Don’t forget to mention uolls tahu dari blog ct cheery, dengan harapan dapat special discount
bahahahah ;D


SO, HURRY!! Book now dan cipta special memorize korang !!!  

Sunday, January 11, 2015

Bermain dengan barang lapok


Perghhh… extreme sangat tajuk! Kali ni aku nak mengajar korang satu permainan yang boleh mengisi kebosanan korang. Bosan? Macam aku sekarang yang bosan sebosan-bosannya. Habis satu rumah aku tawaf…dengan harapan nak buang masa hahaha…

1stly make sure korang bangun lambat..bukan tido lepas subuh lah..tak bagus? Tapi berhalusinasi lepas subuh. Pe jadah plak tu??..ummm..Tak pun nak lagi berfaedah korang baca Al-quran ke, yasin ke..dapat jugak pahala.hihihi


Dalam pukul 12 mcm tu korang bangun minum apa yang patut. Lepastu rehat sekejab dengan  menonton citer komedi yang lawak sengal. Reminder!!! Sebelum mulakan permainan ni make sure korang lunch dulu. Korang dah la bangun lambat..tak sarapan pulak so kena makan dulu la ..sarapan package dengan lunch..kan jimat tu…berjimat tu amalan mulia taw.kihkihkih ^__^

Dah kenyang…selongkar barang barang lapok yang dah lama tersimpan dalam kotak khazanah Negara tahun Malaya dulu  1957..agaknya!!..kihkihkih ;D


Yeah …ini yang aku dapat..entah kurun ke berapa barang make up elianto ni..den pun dah tak hengat..
Lama sangat!!!huhu..cerminnya dan isinya pun dah disappear….entah kemana den pun tak taw.


Dah selpiaq empat belas ratus gambar syok sendiri, buat lah edit photo. Edit suka hati jantung korang. Yang penting cantik dimata korang. Banyak gambar aku selfie ni tapi tak koser nak upload semua..karang ada yang muntah hijau karang, bukan den yang susah pun. Hihihi amboi kuang ajaq!!! ;D


Dah muak main makeup-makeup, aku selongkaq album-album yang aku simpan. Banyak jugak gambar gambar lama. Best pulak aku nengok gambar lama aku. Hot sangat niihh!!..rozita cik wan pun tak se’hot aku hahahaha.


Contoh gambar ini..jangan kata bulu kaki..bulu rambut pun tak bape nak hadoo. Hadoo pun bulu halus halus aje…hikhikhik. Korang simpan lagi gambar masa baby???? owh..dalam gambar ni aku yang paling kecik tu!

^____^


Ini gambar  hot yang paling aku windu.. kalo tak silap ni trip ke KL masa aku tingkatan 4/5.
Berangan nak hot macam ni balik leh?? Hihihi

Dah lah…cukup-cukuplah tu cheery!!. Apa yang kita nak, apa yang kita harapkan insha allah kita akan dapat tapi kita kena usaha, doa dan tawakal. Moga tahun baru 2015 ni member sinar kebahagian kepada semua umat islam yang teruji pada tahun lepas. #PrayForPantaiTimur. Owh..prayForMe too  *tiba-tiba ;D



Saturday, January 3, 2015

Isu kahwin: Dah boleh sangat ni!

Assalammualaikum.

Bab kawen ni makin menjadi-jadi sejak dua menjak ni.. nak-nak hujung-hujung tahun ni. Musim pasangan bina masjid macam musim bunga sakura kembang. Wrong timing, aku balik kampung pulak cuti Christmas tempoh hari ..lagi lah..Bukan dibanjiri dengan air hujan tapi dibanjiri dengan soalan bila lagi? Bila lagi?
Ramai orang kampong yang dok cucuk-cucuk aku..”bila nak kawen ni?” , “Dah boleh sangat ni!” 
Sambil pandang aku atas bawah atas bawah..
      
   
                                                                                         
Cibaiii guwa rasa!! Mokcik dah kenapa? Tak kan jatuh hati dengan guwa kot?
Jatuh hati nak buat calon menentu xpe cik..tapi make sure anak mokcik gagah perkasa yeah
Lembik lembik mcm sotong guwa  xmau..kang dia yang guwa lempang  -..-

Mokcik dengar ni confirm kena reject calon menantu .hahahaha ^_____^

“Dah boleh sangat ni!”

Yer mokcik yer…memang dah boleh sangat kalo nengok dari sudut fizikal. Dengan montok tubuh kalah rozita cik wan, rupa paras kalah sari yanti. Manis dan ayu kalah ummi nazirah..memang dah boleh sangat dah!! Laki mokcik nengok pun geram..kang jadi madu mokcik kang..mau enggak?? bahahaha

Tapi mokcik, jodoh pertemuan ajal maut ni semua di tangan tuhan! Hah, kan saya dah sekolahkan makcik ni..Ramai pasangan yang bercerai lepas kahwin tak sampai 5 tahun. Bukan salah diowang sngat..mungkin jodoh tak panjang!

Seriously korang, isu kawen ni tak akan habis selagi aku tak kawen..

Everytime, aku dapat soalan bab kawen ni selamber aje aku jawab “insha allah, esok! Tunggu card jemputan yeh?”.“Dah ada calon ke?”..Eh….dah aku suruh tunggu card jemputan , tunggu ajelah. Busy body pulak nak taw aku ada calon ke idok. Hello mokcik, cari calon ni bukan pegi kutip siput sedut kat pantai kelanang
Kalo macam tu lah caranya tak yah diajar..pandai-pandailah saya g kutip makan. Saya nak dekat menantu mokcik…mokcik tak kasi pulak!! ^____^

Eh??? Hahahaha

Serious korang, aku pun macam perempuan lain nak ada suami, ada zuriat. Ada keluarga sendiri dan keluarga mertua yang boleh aku banggakan.

“Aku tak usaha?” …bercinta empat belas ratus kali tapi terputus ditengah jalan tu tak dikira usaha ke?
“Aku jual mahal?” ..jual murah kang disangka buah dah empat belas ratus ditebuk tupai pulak

Kadang-kadang tak faham mataliti masyarakat kita ni. Diorang tahu jodoh,maut,rezki tu semua tu di tangan tuhan, tapi masih persoalkan..why?? Nak je aku Tanya mokcik tu balik “mokcik…mokcik, bila mokcik nak mati?” Senang sikit saya nak plan amik cuti nak ziarah jenazah mokcik nanti.

Okey cheery…itu lebih!!!

Maaf..ampunkan saya mokcik!! Ampon!
Bukan nak kurang ajar tapi kadang-kadang soalan mokcik-mokcik ni buat aku berangin

Aku yakin bila tiba masanya nanti [kawen], Allah akan permudahkan semuanya. So, jangan menyakiti hati orang yang sedang bersabar dengan ujian Allah. Aku sendiri pun tak kalot nak kawen, so yang lain-lain tak payah nak kecoh lelebih. Relex sudah!!


Macam nilah…kita pendekkan cerita, bab kawen ni bukan macam “cuba-cuba”. Kita kawen bukan untuk sehari dua..mostly pasangan impikan perkahwinan Yang kekal till jannah…kehidupan kita bukan macam skrip drama yang boleh diolah, Diedit atau di’reverse …perkahwinan adalah permulaan kehidupan yang berpasangan..jadi kita Kena bersedia mental dan fizikal, bersedia untuk satu komitmen yang besar, bersedia untuk tanggungjawab yang berat. 

Kalo difikirkan dalam-dalam aku sebenarnya takut untuk kahwin
Bahahahaha :p  serious korang, aku takut. Tak tahulah kenapa? Tapi aku memang takut.

Bukan salah aku, aku tak dapat rezeki kawen awal macam orang lain
Bukan salah aku, cinta aku terputus di tengah jalan
Bukan salah aku, boyfriend tak yakin nak masuk minang aku
Bukan salah aku !! bukan jugak salah sesiapa!
Tapi semua tu sebab aku tidak berjodoh dengan pasangan couple aku
Jodoh aku dah ditetapkan sejak azali…dengan siapa? Aku pun tak taw
Kalo aku taw…lautan banjir pun aku sanggup redah untuk mendapatkan “sidia”

Ummm…jiwang karat kan??

Dah masuk mood jiwang ni , aku kena stop menulis. Kang jiwang lebih lebih hempedu di tasik madu
Reader yang baca pun loya nak muntah..gelishhh sangat! Biasalah, ni macam sindrom orang yang dah lama tak update blog..blog dah bau hapak gamaknya..huhu

To my gud friend yang dah berkeluarga tu, congret dear. I’m more than happy for you guys!
May Allah bless your life and journey belong your loved ones!
To my friend yang belum beranak tu, dimintak bersabar…kita semua sedang diuji
And thank you so much bagi aku tumpang kasih sayang anak-anak korang ;D


Salam tahun baru 2015 dan Salam malidur rasul :D



Monday, December 22, 2014

Lunch at Grafa cafe restaurant SS15



Ada perkara yang kurang senang berlaku dalam hidup aku
Nak dikatakan buruk…tak sesuai sangat kan
Sebab kalo aku rasa buruk nasib aku 
Maka buruklah jadinya…jadi kita buang itu ‘buruk’
Macam kita buang telor buruk yang tak boleh menetas
^___________^

Tapi entry kali ni tak mo sedih-sedih
Tak moh!!!tak moh!! Tak moh sedih sedih
Jadi kita up entry yang menggembirakan yang menyenangkan
Contoh!! Makan makan dan makan
Hahaahahaha     ^______^


Makan ja keje yeh???
Derr!!!!! Makan jer yang meng’happykan gua der
Jerat cinta tak mengena kita buat jerat yang mengenyangkan
Apakah????

Gua pun tak paham!!!! Takpe kita balik kepada makan
Last month bigbos yang pendek dan tak bape nak big
Bagi duit pada staff untuk ‘meraih cinta’…hihihi ;D
Guwau!!! Guwau..celebrate untuk apa aku tak berapa nak sure
Sebab..aku still new staff…junior  katanya a.k.a budak hingusan
a.k.a budak yang asyik kena marah aje dengan bos
bukan sebab dia yang meroyan tapi bos dia yang meroyan tak kena gaya
yah…itulah aku , ct cheery twin sari yanti  *tiba-tiba*

senior staff office decide nak makan dekat restoran yang tiptop
aku merangkap budak junior just follow tak kisah
janji diorang happy dan diorang yang bayar…bahahahaha
makan-makan ni kena kuarkan duit sendiri dulu lepas tu claim
aku tak bape nak masyuk bulan tu sebab baru keje paham-paham ajelah kan
awal-awal aku cakap “kak nor, saya tak nak basuh pinggan taw!!!” *buat muka sedih ;-(
                                                                                                                                                    
so..senior senioorr sangat tu memilih “Grafa cafe restaurant!”



Restaurant yang luas dan full house setiap hari 
especially pada waktu malam



Dia punya interior design memang class
ada tarikan tersendiri....bergambar memang cantik taw

Kek yang ohsem tapi tak dapat rasa hari tu sebab out of stock
*pictures amik kat grafa fb*

Abang senior nengah blur tak tau nak order... banyak betoi soalan aku kat abang waiter ni
apakah makanan paling special kat sini bang?
apakah makanan yang paling sedap hingga menjilat jari kaki bang?
apakah makanan yang paling mahal kat sini bang?
apakah makanan yang paling famous kat sini bang?
apakah makanan yang paling kak nis a.k.a anishh zaliqkak suka kat sini bang?

satu pon dia tak dapat nak jawab
sebab soalan aku terlalu mencabar sangat
hahahahaha ;D









Pada yang nak terliur lagi nengok gambar makanan dia 
sila pergi like dekat facebook Grafa Malaysia

https://www.facebook.com/grafamalaysia
03-5611 7600



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...