Sunday, May 24, 2015

Berhenti mempersoalkan kenapa Dan mengapa

Aku lagi cantik Dari amoi tu tapi kenapa boss sayang Dia?
Aku keje lagi bagus Dari minah tu tapi mengapa Dia gaji lebih Dari aku?
Aku baik Dan friend dengan semua owang tapi kenapa aku tak disayangi owang lain?
Aku setia dengan Dia tapi kenapa Dia khianati aku?

Peah tu makan banyak mulut x behenti mengunyah tapi kenapa Dia tak gemok?
Aku cantik Dan hot Dari bedah tapi kenapa Dia kawen dulu?
Aku lagi gebu Dan subur Dari jemah. Jemah tu kurus kering mcm pokok yg tak cukup Baja tapi anak dah masuk tiga ...kenapa aku sowang pun xdapat lagi?

Kadang kadang sesetengah perkara kita tak perlu pun mempersoalkan Dan mencari jawapan.

Sebab kita tak akan pernah memperolehi jawapannya. Malah diri sendiri yang akan terbeban Dan unhappy dengan your own life.


Bersyukur, redha Dan tawakal dengan takdir allah. Dia yang maha mengetahui yang tersembunyi atau nyata.

Yakin apa yang berlaku bukan saja-saja ..ia bersebab Dan hanya Allah saja yang tahu. Kita manusia yang banyak kelemahan Dan kekurangan Dan setiap perancangan Allah itulah yang terbaik untuk kita.

Berhenti mempersoalkan kerja Allah !

Allah tak kan pernah aniaya kita. Dia tidak akan sesekali khianati kita ..kita yg selalu khianati Dia.

Bila kita senang..kita lupa Dia..kita tak pernah ucap syukur pada Dia 

Sebab tu Ada masa Allah buat kita jatuh terduduk, sebab Dia rindukan kita, Dia RINDU esak tangis kita, Dia RINDU DOA Dan permintaan kita.

Banyak lagi nikmat lain yang kita lupa untuk bersyukur di saat kita diuji..kita lupa nikmat udara yg kita hirup sejak 28 tahun yg lalu,kita lupa rezki yg kita jamah semalam..kita lupa nikmat kesihatan yg membolehkan kita tersenyum hari INI.


Berhenti mempersoalkan kenapa dan mengapa. Cinta dunia cuma sementara, yg kekal cinta Allah di syurga Sana.

Redha Dan bersyukur lah kerana itulah jalan untuk mencapai ketenangan Dan kebahagian hidup, dunia Dan akhirat.


P/s: untuk peringatan Dan muhasabah diri sendiri.. Keluarga Dan kawan kawan.


Friday, May 1, 2015

WCT, kau jadikan aku seperti pengemis!

Selama nih aku kurang luahkan sesuatu yang mengaibkan macam nih.
Tapi Kali ni aku akan luahkan sebab dah tak tertanggung bahu ini mengalas bebannya. Mental dan emosi aku terganggu akibat Dari hal INI. semoga luahan ini menjadi pengajaran untuk sesiapa yang teraniaya

Eh..rasa sebak pulak mukadimah aku nih. Bawu satu perenggan rasa macam dah berair kelopak Mata.hihi

Tapi entry ni serious, okey!!
Kejadian nih berlaku pada aku sendiri dalam waktu Sekarang, hari dimana entry ini di tulis dan dicoret coret seperti kucing yang comel mencakar cakar rumah papan tuannya
T____T

Bawu 2 perenggan dah nangis...macam mana nak tulis seratus patblas perenggan nih??

Okey, perenggan yang ketiga..confirm cool macam mat kool kawan kutu...eh kawan kutu pulak?? Kawan Ku!!! Maaf kenkawan..typo pulak!

Hari nih rasa letih sangat..sampai rumah tewus terbaring tak sedar diri..sedar aje diri bantal dah padat dengan Peta dunia..kalo tadah tadi dah dpt kolagen asli sekoley

Uwekkkk..ko memang domoh kan ct cheery?

Kenapa aku letih sangat..bersuka neka ke Kat Ofis? Tidak!!!! Sama sekali tidak. Bos aku bukan sporting nak kasi berjimba dalam Ofis..kalo KO keje dengan dia tenaga ko akan dikerah seperti pengemis mengerah kera nasi menjadi lembut untuk santapan dinner time nanti.

Kalo KO keje lembab mcm kura kura, dia akan push ko keje seperti lipas kudung yang mencari kakinya

Dah melalut jauh sangat nih T__T

Actually.. Aku didesak berhenti keje oleh Bos Aku atas alasan yang tidak munasabah.
Alasannya Aku selalu amik cuti migraine.
Padahal ...secara hitam putihnya Aku bawu 2 Kali amik cuti migraine. Kali pertama full day..Kali kedua half day. Tang mana banyak nya? Bos aku ni benak ke bongok dengan Kira Kira? Xpe..Aku anggap dia benak..xhabis belajar sbb cikgu cuti bersalin.

Hari dia desak Aku tu ..Aku tak leh terima reason dia..aku cakap mc tu hak aku. Dia as a manager tak boleh halang aku amik mc. And than dia tambah..performance aku xbagus...so so aje. Dia xnak buang masa.  So, Aku mintak dia bagi Aku satu lagi peluang..if performance Aku tak bagus Aku akan improve myself.

Lastly dia decide bagi Aku 1 month peluang untuk improve. Tu pun Aku tahu dia tak nak bagi peluang tu tp terpaksa

Aku terima sebab aku suka keje situ.. Dengan kawan kawan yang baik dan happening

Menjadi satu dugaan untuk aku apabila hari ini Aku punya gaji dihold boleh HR.
Aku naik HR mintak penjelasan ..atas sebab apa gaji Aku dihold?

Memula Aku jumpa staff HR..dia cakap gaji Aku hold sebab tak tahu status Aku.
Aku cakap Aku xfaham status apa?

Pe kejadah status?dalam fb terang tang tang tulis Aku single and available

Tak tengok fb lah tu -____-

Owh bkn status tu..kata budak tu diowg tak tahu Aku confirm resign atau tidak

Nampak tak kejadahnya Kat situ?

'I tak Ada hantar Surat resign pun kenapa boleh timbul isu I nak resign? I nak keje lagi, I tak nak resign'

Lepas tu ..diowg soh Aku masuk jumpa HR manager...

Orang kata doa orang teraniaya ni Allah makburkan..dan alhamdulillah Allah mendengar DOA Aku..syukur sangat.

Melalui HR manager Aku mintak gaji Aku dibayar...finally Aku dapat gaji Aku walaupun dengan Cara yang kejam..
Aku kena cash cheque Kat bank yang susah giler nak jumpa tu, hong Leong bank.

Yeah WCT, KO jadikan Aku seperti pengemis, mengemis Wang gaji sendiri.

Rupanya gaji Aku dihold Bos Aku atas sebab nak menyusahkan Aku, maybe..supaya Aku give up dan berambus Dari situ, maybe!
Dan manusia yang menjadi dalang menghasut Bos adalah assistant dia yang hodoh Dan busuk hatinya..hati dia yang busuk tulah yang menjadikan rupanya hodoh kalo nak taw

Dan info yg Aku dapat lagi...rupanya Aku bukannya mangsa pertama...ramai dah yg kena sebelum Aku. Assistant Bos tu tak boleh tengok orang lebih Dari dia..yelah kan..aku kan sari yanti? Kan lawa lebih dari dia? Kan kan kan?? ^_____^  Bos pulak jenih berat sebelah..memang padan lah depa 2 orang tu....sama sama hodoh

Alah...entry nih dah jadi emo Dan penuh dengan dendam kesumat..

Sekarang nih Aku tengah mencari jawapan:
A-nak behenti 24 jam tanpa notis
B- behenti secara berhemah iaitu notis
C-teruskan keje dengan Bos yg selfish dan mengadap assistant yg hodoh
D-lain lain..........nyatakan

Kowang Boleh Bantu Aku buat keputusan?

Xoxo
Mangsa teraniaya
T_____T

Sunday, April 26, 2015

Lari pagi bagus untuk kesihatan fizikal Dan emosi


Kita tewus lari aje dari citer pasal GST 
Sakit pulok hati deng pasal GST ni. Bila kita bersuara dikatanya xfaham GST. Bila kita tak bersuara dikatanya kita dah boleh terima GST. Cerita bijak apakah ini wahai menteri yang bijaksana bijaksini?

Kan aku soh lari topik tadi??? 
T_____T


Setiap hari aku Cuba untuk mencari mood menulis Dan seringkali ITU jugaklah emosi aku terganggu dengan cerita GST.hahahaha ketik belecak ke apakah INI?

kisah GST nih mcm puaka korang taw tak. Tiap hari mood yang ceria leh jadi mendung tiba tiba bila balik Dari berbelanja. Dah lah hujan kilat sekarang nih...Hahahaha
 Okey...dah cukup!!! Jom kita berlari Dari kisah puaka INI

Yah..aku nak share kisah lari pagi dengan reader sekalian. Larian INI aci potong kuku tak Ada sangkut paut ataw hubungan saudara dengan gst ..tak Ada...xyah kalot nak bawak buku merah ke buku biru ke ..enggak perlu...yang diperlukan hanya lah 
'Masa'




Sedar atau tidak, lari pagi ni sangat baik untuk kesihatan. Salah satu manfaatnya adalah dapat menurunkan berat badan Dan membantu program diet.


Membantu program diet.
Melalui larian waktu pagi adalah waktu paling praktikal untuk lemak dalam tubuh (dari makanan yang kita makan semalamnya) akan dibakar dan seterusnya mengurangi kadar lemak dalam tubuh. Lepas itu depend on us lah control makan, lebih kan makanan tinggi serat dan rendah lemak.


Melancarkan haid.
Selain menjadikan tubuh kita ideal, lari pagi juga dapat melancarkan haid atau datang bulan.

Menguatkan tulang.
Larian pagi juga membuat tulang jadi kuat dan sehat sebab pada pagi hari, sinar matahari mengandungi vitamin D yang baik untuk kesihatan tulang dan baik untuk mencegah osteoporosis atau pengeroposan tulang yang biasa di alami oleh kaum wanita yang monopos.

Menyihatkan jantung.
Jantung akan lebih sihat dan menghindari dari penyakit jantung seandainya lari pagi menjadi amalan. Amalan ini akan menjadikan aliran darah lancar dan detikan jantung menjadi normal.


Meningkatkan sistem imun.
Lari pagi secara tidak langsung dapat mengaktifkan system imun dalam tubuh dan membuat kekebalan tubuh terhadap penyakit menjadi meningkat sehinggakan tubuh tidak mudah diserang penyakit.


Meningkatkan kosentrasi.
Selain itu, mengamalkan larian pagi secara rutin, oksigen dengan lancar dapat dialirkan ke otak dengan sempurna. Ini secara langsung dapat meningkatkan daya kosentrasi terhadap pekerjaan dan ia juga dapat menghindarkan dari kerosakan Mata di usia tua.

Now, Aku sendiri pun masih latih diri dengan aktiviti lari pagi. Atas manfaat yang disenaraikan diatas, aku nekad untuk maximize kan masa Aku dengan aktiviti sihat. Almaklumlah kita sering sibuk dengan kerja, terdedah dengan udara tak sihat, kurang pergerakkan renggangan, kurang menghadirkan deria yang Allah anugerahkan dengan alam semula jadi dan persekitaran sihat.

Bagi Aku satu minggu sekali pun dah ok what? Dari tak buat langsung. Dan Aku rasa semua orang pun patut buat begitu. Luang masa anda, tinggalkan pekerjaan, ketepikan gajet,tab,handphone, bawak anak anak dan family untuk melihat dunia dengan lebih luas, lebih nikmat dan lebih nyata.

Waktu itu kita akan rasa bersyukur tak terhingga kerana sedar akan pentingnya kesihatan pada hidup kita.
^____^

Saturday, April 11, 2015

Sengal antarabangsa seantero dunia

Anda dikehendaki membuat muka serious ketika membaca entry ini.
Kerna entry ini sangat seriousss...serious sengallllll......Kali patblasratus sengal


Aku balik rumah bukak kotak kasut tewus rasa terharu sangat...terharu sampai rasa Nak terjun gaung

Sampai begini mereka menghargai aku yang membayar GST ...huh meleleh air hidung nih

APA APA pun terima Kasih budak mall atas pemberian INI..terima Kasih sangat sangat walaupun aku rasa macam Nak terjun gaung lagi sekali..

"APA yang anda bayar sesuatu yang tak disangka anda akan dapat!"
T____T
Inilah dia penghargaan disebalik pengorbanan
Hihihi

Friday, April 10, 2015

Rahsia berjimat selepas GST

Assalammualaikum Dan salam sejahtera rakyat Ku yang dihormati sekalian. Saya sentiasa mendoakan kesejahteraan rakyat saya. Ketahuilah rakyat sentiasa dalam doa Dan hati saya. *tangan kiri kat dada kanan* Tanpa rakyat siapalah saya, hamba yang hina Dan dipertanggungjawabkan memegang amanah oleh Allah s.w.t.
Sesungguhnya, hanya kepada dia saya bersujud Dan hanya kepada dia saya memohon pertolongan. Dengan INI saya menyeru kepada semua rakyat saya marilah sama sama kita berdoa untuk kesejahteraan negara tercinta, Malaysia! *tadah tangan dongok langit*

Warghhhh.....nampak tak kewibawaan saya disitu? Teserlah sngat kan?Hahaha
Tu janji saya pada rakyat semua, okey! Sapa nak jadi rakyat saya sila angkat tangan tunjuk bulu ketik sambil Mata jeling atas.
-..-

Owh...terharunya saya! T____T

Okey..isu GST ni tak kan habis sampai lah rakyat faham APA ITU GST ataw sampai lah rakyat letih nak sebut GST.

Banyak makan semut besalah kan
Hahaha


Walaupun macam macam tindakan akan diambil ke atas peniaga yg kutip GSt walaupun diowg tak register pun tapi adalah amat susah untuk kita control Dan halang mereka.

Sebab mereka adalah peniaga...walaupun keuntungan mereka tak sampai pun 100 ribu peniaga tetap akan kena kan GST ke atas pengguna sebab mereka dah dikenakan GST oleh supplier.

KO rasa peniaga nak tanggung ke GST tu ? Kalo bukan di charge atas pengguna Kat siapa lagi nak charge? Kerajaan??
I don't think so!!!

Contoh..diwarwarkan harga rumah tidak akan naik..tp harga barang barang untuk rumah telah dikenakan GST.so KO rasa harga rumah akan tetap ke?

Walau APA Cara sekali pun GST tetap akan di charge tak Kira Cara sembunyi atau havoc

So kita sebagai rakyat yang cintakan negara suka ataw tak terpaksa biasa kan diri dengan GST. Negara kita dah terlalu banyak hutang...jangan sampai negara tergadai Kat negara barat.kalo tiada bantuan rakyat sndiri sia sia lah usaha pemimpin Dan pejuang terdahulu membebaskan Malaya Dari cengkakan kuasa barat.

So let think about that.!!!
.pasal pemimpin now yang tak bijak atau tak mampu pimpin negara...I no idea about that..kang soh calonkan aku Ada yang muntah hijau kang Hahahaha

Rahsia INI dicedok daripada Azizul Azli Ahmad seorang pensyarah uitm yang sekarang ini adalah seorang penulis buku mudahnya beli rumah.

Belanja kurang Dari pendapatan
maksudnya belanja ikut kemampuan lah. tak payah Nak belagak jadi bos sangat.

Cari Cara buat duit
maksudnya sini buat side income lain contoh business online ke part time job ke what so ever yang korang rasa boleh buat duit.

Ubah gaya hidup
Hidup lah secara sederhana walaupun korang tu berkepok kepok duit Kat poket. Ingat lah bukit Kalo selalu ditarah pun akan jadi Padang jarak Padang tekukur. Inikan pulak kepala yang dah beruban lama lama botak jugak..Hahaha ada kena mengena ke?

Rancang kewangan
Merancang untuk masa depan sendiri Dan keluarga. Banyakkan simpanan kurang kan perbelanjaan.


Tahan nafsu
Yah...belajar untuk mengawal nafsu shopping. Window window shopping tak mau. Beli yang penting namely penting kan keperluan Dari kehendak. Sebab apa tau sekiranya kita kurang berbelanja since gst ni, Peniaga akan plan promosi untuk tingkatkan sales. Hah..waktu ni banyak brg brg keperluan yang akan turun harga.so,masa ni lah kita serbu pasaraya. Geniuses tak kita?hihi

Nikmati hiburan percuma
Hiburan yang tak perlu kuar kan duit ataw berhabis duit...contoh Nak family gathering xpayah lah Nak g pulau pangkor lah pulau perhentian lah..g aje taman tema Kat depan Umah main endoi..main jongkang jongket..main congkak ke, main Batu seremban ke..jitjit semut ke..kan percuma tu ^____^

Jangan berhutang
Yeah..yang ni penting ..jgn berhutang Kalo rasa susah Nak bayar balik...lagi korang hutang lagi korang membazir..huhu
Alamak!!macam Nak kena patahkan aje card credit guwee nih hehe

Barang terpakai
Yeah..pakai barang recycle bukan satu dosa pun..meninggalkan nenek and tokwan merata..hah yang tu dosa!!hikhikhik��

Dalam banyak banyak barang keperluan aku rasa nonsense giler topup dikenakan GST...annoying okey!



Hope rahsia Dan tips ni bermanfaat untuk semua..salam sayang Dari sari yanti yang sengaja menyepi hohoho ^___^







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...