Saturday, August 2, 2014

Semak Raya Give away result Nile.com


Hello teman-teman

Tanpa membuang masa mahupun melenggahkan masa
jom kita pergi g tajuk utama entry

Ingat lagi give away kat sini ~ 'Nile.com'

Dibawah dia punya result:-

Yup, aku tak menang pun sesaja nak update pasal give away ni
Nak nengok dengan lebih confident ???(amboii!!) ^_____^

Tahniah dan congret pada yang menang..

Selamat Hari raya Maaf Zahir dan Batin
Kosong-Kosong okey?

0___0

Bye...

Monday, July 21, 2014

Medical Claim (MC)


Buat muka comey sikit!! Lama dah tak selfie kat blog ni
ada ke yang lupa sapa owner blog Diary aku manja ni??
ada?? ada yang lupa dengan sari yanti??

Confirm Lupa?? Biasalah bulam-bulan puasa ni daya ingatan boleh tumpul sikit
sebab seharian suntuk pikir pasal makan aje..nak makan apa? masak apa? Bila nak boleh makan?
Makan..makan..makan, ayam goreng..ayam goreng..ayam goreng
Huh...macam upin and ipin sangat perangai!!!


Jumaat last week aku demam ditambah dengan bengkak tongsel, bengkak gusi
sakit gigi and sakit kepala
sekali harum 4 serangkai *erkk?*...macam nak pengsan tak bangun-bangun!!

Pagi tu tak teringat pun nak amik MC just nak amik ubat aje
sekali doktor boleh kasi MC pulak
Doktor cakap tongsel aku bengkak teruk sangat, gusi dah hancur...Oh God!!!
Scary aje bunyi...Tak der la hancur tahap makan bubur hari-hari...luka aje kot!!
overlah doktor ni...!! 

Tapi tongsel aku tu memang rasa la teruknya sampai nk telan air liur pun sakit
Macam-macam ubat doktor kasi aku..kena telan so maksudnya dikecualikan Puasa
bahahahahah ^____^
Nak baik cepat kan? kena la makan ubat!! **Pandang atas, then belek-belek kuku**


Hoii...ni jajan ke ubat??? Doktor pun sarankan Strepsils tuk hilangkan gatal tekak??
What the Fish????

Doktor tu nama dia Ari...ari apa?? Arigatokk!!!! kahkahkahkah ok guwau!! :p
Doktor kasi ubat antibiotik, ubat sakit tekak,ubat demam, ubat kumur dan ubat 
sapu dekat gusi yang sakit tu...pedih doh ubat tu..nak nangis aku nahan pedih

Paling aku nak nangis bila kos "consultation & Medication" kononnya ni bernilai
RM90.00 Henggit...what???

Bapak mahalnya...specialist ke hapa ni?
Minggu lepas adik aku pun pegi specialist gak tapi tak de lah sampai
harga gitu..doktor ni nak aniaya aku ke hapa?
 ke memang kos ubat sakit gigi gitu kaedahnya ek??? 


Antibiotik ni pun gedabak besaq, nak telan pun tak lepas 
sebab tersangkut kat tongsel yang bengkak tu
<_______>

Hah! Oral Aid ni lah ubat yang aku sapu kat gusi yang bengkak tu.
Aku ngadu kat ayah aku sakit gigi, pastu mengada nangis [buruk perangai ko]
Ayah aku cakap "amik garam tenyeh kat gusi tu!! "
perghh..mana aku nak buat, tak pedih ke???

Ayah ni pun satu nak aniaya aku jugak ke hapa??

what ever it is, tak kisah lah bayar murah ataw tak bayar langsung
yang penting sakit gigi aku ni "tolong lah cepat baik!!!"
Aku dah tak larat menanggung kesakitan ni, hapa satu keje pun tak jalan
bila sakit gigi.....kan

Muhasabah diri: Urmmm...tapikan, aku ni sakit gigi, dah mengeluh macam-macam
Umat islam dekat Gaza yang suffering kat sana, masih lagi bersyukur 

#Let's pray for brothers and sisters at Gaza




Sunday, July 20, 2014

Ikan Goreng Berlada dan Air Asam berkurma

Yer!!! Aku tahu nak masak ni simple ajer…Ibarat celah gigi pada korang..

"Heiii…gigi ada cili tu?? Tak puasa ek????" 6______6 hihi

Walaubagamainapun aku nak tunjuk jugak juadah ramadhan aku this years
Walaoiiiiiii........degil tak dak dah!!!!!          

Okey, mari mulakan dengan sediakan bahan-bahannya 6____6


Bawang puteh 2 ulas, 1 biji bawang besar yang dibelah dua dan cili besar dan jintan manis. 1 bahagian bawang tu dihiris halus.
Semua bahan ni diblander ataw ditumbuk kasar. Kalo tumbuk lagi best dan rasa asli cili tu.

Tapi memandangkan cheery ni lesung pipit pun tak ada apatah lagi lesung batu…so cheery blender aje senang. Hikhikhik  ^_____^


3 ekor ikan temenung ni kita gaulkan dengan kunyit dan garam


Dan kita goreng sampai garing

Sambil menunggu ikan goreng tu masak, jom kita buat air Asam berkurma ni
Firstly, aku amik asam jawa ,gula dan dibancuh dengan air panas


Dah dapat pes air asam tu, buang asam tadi dan masukkan beberapa biji buah kurma
yang telah dibuang bijinya. Terserah korang nak masuk bape pun. Aku masuk 5 biji. Kalo lagi banyak lagi terangkat taw rasa dia…korang mesti loike punya lah!!


Kacau sampai sebati….dah sebati masukkan ais…walahhhh!!! Sedap okey!!! Rasa dia ada iras iras
Minuman pearl kacip Fatimah plus kurma taw, Nescafe punya product tu!!
Biasa nak buat air ni akak aku akan blander asam dan isi kurma ni….tapi biasalah aku ni
Pemalas serah dekat aku…kalo ada anugerah , rasanya aku lah pemenang berturut-turut


Bahahahaha….okey cukup gelak tu. bulan-bulan posa ni tak boleh gelak banyak-banyak..penat!!

jom sambung masak ikan tadi ,
bila ikan dah garing angkat dan ketepikan dulu.


Dah tiba masanya kita tumis bahan yang diblender tadi, dah bau wangi kita masukkan bawang yang telah dihiris tadi…Masukkan air jika perlu untuk dapatkan kuah…Tunggu sampai masak.



Okey siap, Ayam goreng berlada dan Air Asam berkurma


Walahhh!!! Mama mia!!! Bye………..

Saturday, July 19, 2014

MH17- Kita sedang diuji Allah

Ya Allah sebaknya rasa hati, hanya tuhan aje yang tahu
Sebak kita rakyat Malaysia, luluh lagi hati keluarga mangsa

Sebenarnya kita diuji
Allah rindukan doa dari hambanya
Teruskan Berdoa teruskan berzikir dan redha dengan ujian ini
Insya Allah, jiwa kita tenang dan redha ada hikmahnya suatu hari nanti

Jangan hanya menunding jari siapa yang salah, tiada gunanya!!

Menunding jari tidak boleh kembalikan mereka yang pergi
Bersabar lah dan bermuafakat untuk kesejahteraan bersama

#Pray for MH370
#Pray for MH17
#Pray for Gaza

Ingat!!
Bercerai kita roboh,Bersatu kite teguh!!!

Tuesday, July 15, 2014

Resepi Roti Sosej Simple

Hah, dah cakap dah kat atas nun , simple ja resepi ni
tak payah lah nak pronounce  'resepi' sangat, sebab macam difficult to making aje!
cheery bukan chef pon..chef wan apatah lagi..cheery blogger ja...!!!!!

Kalo dah simple maksudnya bahan-bahan nak making pun simple lah
Tak payah nak salin salin resepi bagai..celah ketik aje ni nak buat...

amboii lah!! propa sungguh..kang bertukar jadi cheery popia..eh?? cheery propa!! susah pulok 
popia maker nak berniaga kat bazar nun...hihihi ^_____^

Bahan-bahan yang aku pakai adalah:-




Telur yang telah dipukul, roti dan jugak sosej yang telah direbus atau digoreng.
cheery rebus jer sosej tu sebab pemalas...bahahaha ^_______^



Dah siap semua bahan, meh kita mengulung pulok...aku sapukan telor pada roti
sebab saja-saja!! hahaha  ...[leh plak cm tu?]
saja gantikan cheese dengan telor sebab tak nak makan cheese nanti selera
menggunung tak sedar diri dah gendut tu..lepas tu makan banyak banyak
dah gendut lagi...owh can't can't!!

Tapi kalo letak cheese superbbb marvelousssss!!!!
Muahhh!!!

Dah siap gulung kita boleh lah menggoreng!!


Sebelum menggoreng celurkan roti tadi dengan telur yang telah dipukul
goreng tu need to be aware ok..kalo qalit sangat jadilah negro macam 
roti sosej diatas....tp would like to inform you all selain daripada 'hitam itu menawan'
juga 'hitam itu seni'
^______^

Itu seni kreatif rupanya!!!
bahahahaha....

Sedap tak sedap lain kira...yang penting seni
Seni tu kan 1st sight to making goods and services performing are perfectly!
^_____^

Salam Nuzul Al-Quran semua!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...