Wednesday, July 20, 2016

Resepi Sambal katok cara Mudah dan sedap


Pada satu ketika dahulu kan, aku penah share resepi Sambal ikan bilis yg rangup dan sedap kan...viral kot... kahkahkah. Walaupun viral Kat blog nih jer pun bahaha.

So kali nih aku mcm nak share pulak sambal katok versi jawa Muar..kononnya lah ..sebab aku Belajar  nih Dari mak member aku, owg Muar..Assumed style diowg lah kan dah diowg yg ajar.

Meh mempersembahkan entry nya..hehe. Dah berbulan-bulan kot Bawu teringat nak buat. Siap clash ngan entry raya tu...hahaha

Entry raya nanti-nanti aku update yeh...tak habis raya lagikn...lex luhhh! ^__^


Bahan-bahannya sangat mudah. Cili, bawang merah 1 biji (aku guna bwg besar), bawang Putih seulas, limau nipis, ikan bilis, garam, dan ajinomoto. Aku guna gula sebab ajinomoto xde kihkihkih. Actually tak letak gula pun takpe. Ajinomoto tu buat rasa lagi kick ja. Entah lah apa masalah jiwa aku leh g taruk gula plak. Kalo nak rasa kick tapi xde tapi nak taruk jgk ajinomoto tu, senyap-senyap kuar rumah pastu "knock..knock!!!" ketuk pintu umah jiran sebelah mintk pinjam ajinomoto. Kalo jiran sebelah tu Elizabeth tan okey jgk...Kahkahkah. Alah ...apa guna ada jiran ajinomoto pun xleh nk bagi kan. Mcm jiran ang tak biasa pinjam garam? Kihkih


Bahan utàma diatas digoreng dengan minyk terlebih dahulu sebelum ditumbuk ataw di blend. Nak rasa klasik, elok tumbuk lah. Bawu lah perasa kasih sayang tumpah menjejeh jejeh Kat situ kan. Bahan yang digoreng tu bawang, cili dan ikan bilis, okey. Kang tak inform g goreng limau nipis dan garam skali plak. Mak mentua ang pun mcm "Apa kebendul sangat menantu aku nih...apalah dosa ank aku dulu" *Tetiba* hahaha


Sambal katok nih dia banyak versi taw....dia ada versi basah, basah sikit dan kering. Kalo nak kering tips nya kena taruk banyak ikan bilis. Hah...baru dia jadi serbuk-serbuk mcm tu. Leh simpan Lama sikit. Tapi kalo basah memang xleh simpan lama lah.


Dalam banyak2 resepi Sambal yang aku pernah buat, resepi nih paling aku suka dan rajin nak buat sebab mudah semudah gigit kuaci sambil goyang kaki dan sangat VVOGXXHTDKMXXPBOMMM NOMNOMNOM, (maksudnya sedap tak terkata)

Sambil taip nih halkum dok gerak2 mcm halkum cicak tokek...kumpul2 air liuq telan...kumpul telan. Kat luar pulak tengah hujan nih....nak2 makan ngan nasi panas-panas time sejuk-sejuk nih. aduh... nak pengsan lapor! Help!!!!😭

Sekian sahaja entry sambal katok cara saya. Mungkin entry ini satu penyeksaan untuk anda yang berpuasa. Mintak maap lah noh? :-D.  Mohon bersabar dan cekalkan hati anda.Tapi anggaplah ini ujian Dari Allah untuk anda. Kalo dah kurang cekal tu sila baca entry nih waktu Malam atau ketika berbuka... kahkahkah

Okey...see yah :-D


Monday, June 27, 2016

Ulangtahun kelahiran ct cheery 15 June


So to be informed 15 June lepas adalah birthday aku. Kalau Facebook tak yah nak habaq dah...taw dah. Kat blog nih kena habaq lah bagi hampa taw kihkih. Kasi kecoh sikit kan...kasi hampa wish2 aku sikit tu kan satu doa. Umur panjang, murah rezeki..Amin..Amin..Amin. tersedak amin yg tengah minum kopi tu. Oic...Amin tak puasa

Kat Office nun sibok dok tanya ulangtahun yang ke berapa? Aku suruh teka..kejam sikit...dah tu, asyik nak kena suap ja kan..usaha la sikit kan..hehehe

Tua ke aku?
Eh..tak lah sangat! Kalau nak dibandingkan dengan retis miasara atau qistina memang tua sikit lah tapi kalau dibandingkan dengan tok nek ngan tok wan Kat kampung nun jauh ..oihhh muda beribu mileage. Awet muda Baq ang...Kita hari2 pakai Eskinol papaya..kihkihkih


Eewwwhhhhh...muda nyaaa!!

Well... birthday aku jatuh pada bulan Puasa. Sedia maklum bulan Puasa yah. So nak sambut apanya..orang Puasa. Plus aku sejak dok perantauan nih memang tak sambut dah. Makan-makan memang tak ada lah. Kadang2 birthday aku pun aku leh lupa. If tak ada orang wish memang tak ingat sampai sutt lah.

Lagipun family aku practise tak sambut sangat birthday. Nak budget pakai gaun kembang belanga berdiri disudut meja sambil pegang pisau standby nak potong kek selepas nyanyian sumbang lagu Selamat hari lahir dan tersipu-sipu malu, memang takde okey...itu bukan style family aku. Habis kuat kitorang akan buat mkn2 satu keluarga mcm tu ja. Tu pun kalau ingat tarikh birthday tu lah. Kalau lupa? Mintak maaflah....Hahaha

Kat Ofis aku nih diowg akan sambut birthday sorang-sorang. Gigih kan note birthday setiap staff...hahaha gigih sungguh. So..memandangkan birthday aku jatuh pada bulan Puasa...aku memang tak harap pun ada sambutan. Tapi colleague aku tetap arrange Wei...hahaha

Aku? Off course lah tanjat gegirl!! Gila tak tanjat tetiba lampu terpadam dan cahaya lilin semakin mendekat diiringi dgn lagu 'happy birthday to you'.

Aku tak tau nak buat reaksi mcm mana. Kelang kelibut aku kemas meja yang bersepah, terus diowg letak kek depan aku. Pastu semua mata pandang Kat aku. Aku mcm, Eh..eh aku nak buat muka mcm mana ni? Eh..eh..aku kena buat2 pengsan ke? Okey nak pengsan sekarang! Pengsan sekarang! Eh...rasa mcm nak kentut ja!


Surprise sangat!!! Hahaha





Lepas tu aku ajak semua photoshoots..tanda terima kasih atas ingatan tulus iklas semua. Padahal malu tak taw nak dok mcm mana. Kihkihkih. Dia punya gigil sampai nak potong kek pun tak reti kahkahkah

Yerlah...semua pandang titey...titey malu lerr..huhu

Tulis entry pun mengigil lagi nih. Tapi yang ini mengigil lain sikit...mengigil sebab lapor kahkahkah :-p

Jadinya sebelum tutup entry mengigil ni..eh? :-D saya nak ucapkan terima kasih banyak - banyak-banyak kepada yg ingat birthday saya (tetiba bersaya-saya) yang buat surprise  tu...lain Kali jgn buat lagi okey...nanti saya Parkinson. -__-

Yang wish Kat WhatsApp and SMS pon terima kasih. Yang wish Kat fb tak aci...sebab ada notification hahaha. Apa2 pun terima kasih semua nya.

Alhamdulillah...aku masih muda dan bernyawa dan tak pernah menyesali kehidupan yang sedang dilalui. Dengan nikmat Allah berikan, aku bersyukur sangat. Setiap ujian Allah tu tanda Allah sayang aku. Tubuh badan yg masih Sihat ni, kuat, cantik..eh? Hahaha tanda Allah masih peduli. Ada family yg penyayang dan membahagiakan lagi. Banyak anugerah Allah berikan untuk hamba yang berdosa ini.

Anak yang comel mata biru jer belum lagi. Suami yang Brad pit pun belum lagi..hehe
Insh Allah coming soon! Amin...



Wednesday, June 15, 2016

Tips berjimat di bulan ramadhan

Mana-mana blog pun sibok update juadah berbuka ja. Aku plak suka ja menjamu mata. Aku suka tengok pic makanan okey....pastu telan-telan air luar...gosok-gosok pewut...woii saiko sangat!


Masa bulan Puasa nih lah lapaq mcm-mcm.
Pegi Bazar mesti dah rambang biji mata. Dah beli lauk semata, kuih semata....tetiba...eh, tak cukup nih...pewut lapaq sangat. Kena beli lagi kang tak kenyang! Otakkkk! Pewut ang tu container manusia bukan tong sampah atau pun tong drum. Hagak-hagak lah nak membeli pun.

Fikir sikit pembaziran tu amalan syaitan. Setan dok tepuk amai-amai, loncat-loncat beruk kemenangan ang tak taw. 

Meh...mektie nak share tips nak elak pembaziran atau pun leh dikatakan tips jimat dibulan Puasa. Tips nih cara aku lah. Aku kan dekut taik hidung masin berlemak sikit. Kehkehkeh

Berkira dalam berbelanja.
Aku ni xtaw lah kedekut category  apa.
Nak beli air Batu 5kupang pun patratuspatblas Kali fikir. 5kupang tu banyak, kalo beli tak habis aku sorang minum. Kan pembaziran Kat situ. Kekdahnya Adik aku balik Bawu dia beli....uihhh..selamat 5 kupang aku.....nampak tak tips jimat Kat situ? Hahaha :D

Nak berkira dalam berbelanja pun hagak-hagak lah. Jangan sampai ang punya berkira tu owang leh gelar ang tangkai jering
, tangkai genuak, tangkai petai atau tangkai yg sewaktu dengannya. Sedih!!!

Masak sendiri.
Yah....ini sangat jimat. Sekurangnya bila masak  sendiri Kita boleh agak bape banyak nak masak, bape orang nak makan. Dan makanan yg dimasak boleh simpan sampai sahur. Bangun sahur just panaskan jer. Mcm aku sendiri, aku prefer masak sebab utamanya adalah malas ...eh silap...sebab jimat dan bersih... Hahaha. 

Dan masakkan yg aku masak adalah sangat simple. Even ikan goreng ngan sambal belacan pun dah cukup selera dan kenyang. Tak yah nak Beria sangat lah lauk tu. Kesudahnya tak habis pung mkn.


Beli after berbuka.
Kan aku dah cakap...utàma kena jimat. Tahu...kdg-kdg balik keje tu dah penat..mana nak masak, mana nak uruskan anak, uruskan diri, uruskan rumah lagi. So skali skala beli Kat Bazar tak ada salahnya kan. Harga lauk dipasaran memang sangat mahal. Lauk yg Kita bungkus tu boleh skali makan jer. Kena kau beli banyak Jenis..aci Kat India tak habis makan. Pastu panaskan lah sampai mampu nak telan. So, pegi beli lauk Kat Bazar lepas berbuka. Sebab apa taw....Bazar dah start mengemas setelah berbuka. Masa tu orang dah balik Umah masing-masing. So pelanggan consider dah tak ada. Ang p beli masa tu confirm dia kasi extra kat ang....yerlah nak habiskan stock. Depa pun malas apa nak mengemas lauk2 balance tu....nak kena tapau bwk balik. Kena peniaga yg pemurah dia kasi free jer.

Sharing is saving
Marilah Kita berebut membuat pahala. Masak lebih sikit kasi jiran tetangga merasa. Rezeki lebih elok dikongsi kan. Mesti pernah dengarkan...nak murah rezeki kena buat apa adik-adik? Yer...betoi...banyak kan bersedekah. Ang bagi banyak ang akan dpt lagi banyak.

Tapi sedekah tu biar iklas noh...sat g jiran pulang Tupperware kosong dok merungut plak.. pahala pun melayang. Hehe

Okey..cukup lah tips untuk hari nih. Bosan dan letih sebenarnya. Dah two weeks berkejar kejaran, kelang kelibut settle kan hal hidup nih. Nanti sembang lagi.

Bye



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...