Thursday, December 11, 2014

dilema instant food!!!

Kononya banyak perkara nak cerita
Tapi satu habuk entry pun tak ada kuar
Penyangak ke pembohong ni?

Masih mencari mood menulis,actually
Aku boring tahap cipan 
Cuti cuti ni tak tahu nk buat APA
Kemas Umah dah...
Basih Baju sikit sikit sudah....hahahha
Main fb Dari pas subuh TD
Kalo fb tu leh wat pahala
Rasanya dah bnyk terkumpul tu

Ada jugak baca balik entry blog sendiri
Lawak...lawak...entry merepek
Meraban banyak Dari entry siyes Dan berilmu....APA nak dikata ?
Dah terlanjur menulis.

Masih Cuba membaiki gaya penulisan
Walaupun korang yg setiap Kali baca rasa
Macam nak hempuk kepala sendiri dengan lesung batu...hahahaha

Tak ubah ubah...tetap nak kuar entry syok sendiri.... ^_______^

Dah jadi habit baq ang!!!

Tapi tak pe..Aku nak tebus balik silap tu
Kali ni Aku nak share 
4 makanan ni yang kita kena Cuba elakkan
Untuk peringatan diri sendiri jugak


Aku screen shoot Dari blog myberita harian
Tak dapat nk link now SBB update pkai phone jer ni...hihi





4 makanan ni Cuba LA kita elakkan
Aci 'potong' kita sngat familiar dengan 4 makanan ni...mostly rakyat Malaysia amik 4 jeni's makanan INI

Aku sendiri pun siap ada stock kat rumah
Now dok pikir lagi nk habiskn ke nk buang?? Hahahaha
Dilemma mee segera baq ang!!!
Hahahaha ;D

Siyes ni wei...kita Cuba guna pakai cara traditional pasni k
Kalo demam nk mkn APA?
Kalo PMS nak mkn APA?
Kalo 'oii pening!'nak buat APA?
Ada aje cara nenek moyang kita dulu

Ingat!! Zaman batu dulu xde pun
Panadol Dan mknan segera ni
Boleh ja diorang hidup siap
Lahirkan generasi moyang kita lagi

Nah...kita Cubabnah!!!?
Hihihi ... ^____^

P/s: tengahari nk mkn APA yeh? Mls nak masak rasanya ...hahahaha

Monday, December 8, 2014

Declaration of eskinol assist to eliminate germs and fungus


Banyak soalan yang aku dapat macam ni

“ Cheery, Eskinol ada kesan sampingan tak cheery?”
“ kita baca kat blog lain, Eskinol ada bahan pencuci lantai ek,cheery? “
“ Eskinol ni ok ke cheery? takutlah nak pakai!”
“ Eskinol ni buat muka kite parut hitam la cheery. Macam mana ni cheery?”
“ cheery pakai lagi tak product ni?”
“ Cheery, Selain eskinol toner ada tak cream dan pencuci muka eskinol?”
“Let say I stop pakai eskinol ada effect tak, cheery?”
“cheery, macam mana nak cute macam cheery yah?”

Ok, soalan last tu aku tambah..hihihi ;D

So basically semua soalan pun Tanya pasal eskinol
Maybe entry yang aku kuarkan before ni tak cukup untuk buat korang puas hati
Jadi disebabkan itu ia mencetus kepada soalan yang pelbagai daripada korang semua

Yer…aku paham!! Sebagai pengguna memang kita kena aware setiap perubahan
Dari kesan penggunaan apa-apa product… tak  kisah lah product masuk pewut ke
Atau product apply kat kulit…memang kita kena aware!

Syabas bebeh…syabas aku ucapkan sebab ini menandakan kita semua
Adalah pengguna bijak

Yah…”pengguna bijak tunggak kemajuan Negara”
Tiba-tiba dah over kan…feel dr mashitah berucap vs ustaz azhar idrus… hikhikhik


Ok macamni
Sebenarnya aku sendiri pun pengguna eskinol
Dan aku sendiri pun worry dengan perubahan yang berlaku walaupun bukan drastic
Tapi mestilah takut….” Cheq takot baq ang!!”

Anugerah kecantikkan ni bukan boleh dijual beli
Semua orang tahu!!!
walaubagaimanapun
Entry ni bukan niat untuk bagitau korang “eskinol selamat..tiada bahan pencuci lantai!!!”

No!!! sudah semestinya tidak…benda dah terang terang tulis kandungannya pencuci lantai
Lepas tu nak suruh aku menindakkan??? Orang gila pun tak buat macam tu okey       

Memang ada bahan pencuci lantai tapi dalam kuantiti yang terkawal
dan melalui process process tertentu
Dan kalo korang nak tahu mostly product yang kita pakai seharian
Dari hujung rambut sampai hujung kaki ada bahan pencuci lantai
Daripada ubat gigi yang kita masuk mulut tu sampai ke cream kita apply kat muka tu
Sampai ke syampo kita basuh rambut tu sampailah ke bibir kita yang merah ang’ang  tu sampai ke pencuci cuci asset ,kandungannya adalah Bahan cuci lantai…

Even beauty product mcm toner jenama lain pun ada bahan yang sama, okey

Korang tak percaya cuba la buat research kandungan bahan dia tu
Bahan pencuci lantai ni ..dia membantu membasmi kuman dan fungus
Penggunaa bahan ni dalam product macam ubat gigi sudah semestinya
dah melalui process process tertentu..

Bahan pencuci lantai ni tak bersalah pun sebenarnya
kesian kat dia taw!!! hahahaha

bahan ni digunakan secara menyeluruh oleh manusia untuk
buat product yang pelbagai
contoh untuk buat pencuci lantai, untuk buat pencuci gigi, pencuci mulut
sabun macam-macam lagilah...

Kandungannya diorang dah declare kat label, So pilihan ditangan anda…
pengguna berhak membuat pilihan

Aku dah terus terang kan?
So lepas ni jangan lagi Tanya “eskinol ada bahan pencuci lantai ek cheery?”
Hah…memang nak kena tapak kasut Vinci aku Nampak?!!!!!
Aku sendiri pun dah pasrah dah..pencuci lantai pun pencuci lantai lah..hahahaha
^_______^

Berkenaan dengan parut hitam tu perkara biasa
Even aku dulu pun dapat jugak parut hitam tu
Parut hitam tu dari jerawat korang yang dah kering lah
Teruskan aje pakai pimple fighting tu…parut hitam tu akan pudar
Slow slow…korang sabar jer

Setiap pengguna ni mempunyai jenis kulit yang berbeza
So..effect dan kesan dia ke atas kulit pun akan berbeza
Contoh…pengguna A pakai rasa gatal dan pedih
Pengguna B pulak pakai tak rasa apa..macam pakai air ais sejuk dari peti
Bawu bawu ni ada pengguna yang bagitau aku kulit tangan dia mengelupas!

Agak hairan sebab aku pakai tak ada pulak mengelupas…so aku aware
Bahawa pengguna mempunyai jenis kulit yang berbeza
Ada yang kulit jenis tebal..nipis…sensifif dan alah dengan sesetengah product
So kalo rasa macam korang alah teruk just stop from using eskinol, okey
Do not take it the high risk…nanti korang jugak yang  susah
so far, stakat ni tak ada lagi kes customer alahan teruk
semasa menggunakan eskinol...tak ada lagi yang complain
jerawat tumbuh bak cendawan lepas hujan ke
umpama air bertakung di atas daun keladi ke
umpama si kodok dan princess charming ke
tak de..takde lagi


Untuk sekian kalinya setelah berjuta kali aku menjawab soalan
berulang dari customer yang berlainan’
Ingin aku memaklumkan bahawa  aku hanya menjual eskinol toner only
a.k.a eskinol cleanser only
Segala mak nenek eskinol cream,lotion , pencuci muka , bedak compact
semua tu aku tak jual….Harap maaf ^______^

tapi.....“kenapa aku tak jual?”
Eh…eh..suka hati aku lah tak nak jual!!!ni nak marah ni

-..-

Perghhh…sombong!!!! Hahahaha

Sebenarnya aku jual apa yang dijual farmasi borneo sahaja
Farmasi borneo tak jual jadi aku tak berani lah nak jual

Sebenarnya…kalo korang pergi cari eskinol dekat Sarawak sana belambak jual
Kat gerai gerai jamu, pasar malam…dengan harga yang jauh lebih murah..
Tapi aku tak berani  nak rekemen sebab aku tak tahu tahap ke asliannya
Setiap bottle eskinol yang aku jual dekat customer aku ada stiker jernih
Bertulis imported by Borneo pharmacy supplies sdn bhd
Belek bottle kalo korang ada beli dari aku okey…

Kalo korang rasa bosan guna eskinol
Korang boleh stop anytime anywhere
Tak ada hal punya…nak pakai setahun sekali pun boleh
Tak nak pakai dah pun boleh…

 Last but not least…..
Kalo korang pengguna eskinol
Aku jugak pengguna eskinol

Kalo korang gosok gigi dengan bahan pencuci lantai
Aku jugak gosok gigi dengan bahan pencuci lantai

Selamat mencuci lantai!!!!!…..
aikk?????

 hihihi  ^______^


Saturday, November 29, 2014

bersyukur APA adanya!

Banyak perkara yang aku nak cerita
Tapi tak tahu nak mulakan macam mana
dan nak akhirinya lagi lah aku blur
Tak ada mula mana nak ada akhir kan?

So rilex dulu takyah nak berkerut sangat dahi tu

Korang pikir apa??

Entry aku ni sikit pun tak ada menguji minda korang
Membasahkan ketik korang lagilah tak ada
so...korang cool sudahh...
pegi ambik balang biskut, makan sambil baca blog cheery...
dah mudahhhh!!!!

Sejujurnya aku bersyukur sangat dengan apa yang aku ada
Setiap masalah dan dugaan yang mendatang aku rasa ada pertolongan disebaliknya
Penat lelah aku ada yang melegakan
susah senang aku ada yang memudahkan

Pendek kata apa yang berlaku ada hikmah yang kita tak tahu dan tak sedar.
Disaat aku rasa kehilangan sesuatu
Aku dikurniakan sesuatu yang lebih baik dan berguna

Macam mana kita kepanasan dengan cuaca terik dunia
and then kita dikurniakan dengan hujan yang penuh rahmat
dia punya feel macam tulah...hah...rasa syukur tak??? hiihihi

Jauh sangat explanation aku ni ke?

Tapi apa pun itulah yang aku rasa sekarang

Aku cuma harap pelangi tidak akan penah lelah dan fadeup untuk
mengeluarkan sinarnya walaupun badai melanda sepanjang musim

Dan Bulan tidak berputus asa untuk menyampaikan ketenangan dirinya 
walaupun Matahari sentiasa memenangi permainan dunia



tiada kata kata yang biasa meluahkan APA yg dirasa melainkan rasa syukur yang tidak berbelah bahagi atas segala kurniaan Dan dugaan yang penuh rahmat


DariNYa kita datang Dan kepadaNYa jua kita kembali!





Sunday, November 23, 2014

Berkelah di pantai kelanang, banting

Firstly aku perkenalkan diri
Nama aku ‘siti dot dot’ nama manja off course la ‘ct manja’,
nama kampong ‘ct nyioq’, nama retis ‘ ct cheery ’ atau lebih dikenali sebagai ‘sari yanti’
Napa aku gedik sangat introduces myself??

Sejujurnya bukan sebab aku retis…giler  pun bukan
orang hutan??? jauh panggang dari api
Kalo dah panggang dan api jauh, bila ayam panggang ko nak masak derr???
-..-   ok ok tak lawak   hihihihi

Just nak  kowang kenal dari hati ke hati dengan retis separuh siap ni
Wakahkahkahkahkahkah……..

Relex beb relex….gua guwau ja.. ^_____^




Wokey, Mulakan dengan pantai kelanang, tajuk utama kita pada hari ni yeh adik-adik

Aku rasa ramai yang tak tahu pasal pantai kelanang ni
Nak masuk ke situ pun memang guna jalan kampong
Sebenarnya pantai kelanang ni tak jauh pun dari pantai morib dlm 1 km
Adik beradik sama bapak dan sama umak jugak dengan pantai morib dan pantai carey
Tapi memang adik beradik tiri dengan bagan lalang dan tanjung sepat
Absolutely correct!!!!!kihkih

Sekarang zaman GPS…tak takut dah nak sesat ke nak tersasur jalan ke  hapa ke
Korang search aje pantai kelanang…
GPS sedia membantu

Kini destinasi hanya dihujung jari anda….
Kini destinasi hanya dihujung jari anda….
bape kali nak ulang dah??

Jangan pulak jalan one way kowang pegi buat jalan two way  yeah..hihi
^_______^

Tapi awai-awai aku cakap korang jangan gelabah ulat beluncas pulak sebab
GPS memang akan show jalan pantai baru…
Jalan pantai baru tu menuju ke pantai kelanang lah…
Jangan nak maki GPS tu berbakol bakol pulak…cool sudah!!!
*Macam ada experience pulak maki GPS hahahahaha

Actually kitorang plan nak ke pantai morib tapi macam mana hentah leh
sesat kat sini
ni mesti kes jln sehala buat 2 hala la ni bhahaha


Pantai kelanang ni tempat b’camping…ramai family dan group b’camping sini
Siap ada yang booking kawasan lagi…katanya kawasan berbayar.
Pelik jugak aku macam mana boleh ko bayar kalo ini kawasan awam dan F.O.C
Ko nak bayar dah kenapa pulak??
Dah banyak sangat ke duit tu??
Kalo banyak bak sini sikit..aku nak bayar card credit aku ni hah!!…huhuhu
Dia kencing aku ke hapa , entah lah…abaikan mereka yang tak penting tu



Sebenarnya pantai ni kawasan bakau tapi still ada pasir dan persisiran pantai..
Boleh lah kiranya anak-anak kecil main bola pantai ke..bina istana pasir ke , soh kira pasir ke,
main 'awak kat mana? Aaawakk kat mana?' ke...hihuu




Biasanya ini bukan tempat terbaik untuk mandilah…sebab ada anak-anak pokok rhu
So, hati-hati berjalan dekat pantai ni..wisau jugak terpijak anak pokok rhu

Kalo terpijak ank pokok rhu? Ko menjawablah dengan bapak pokok rhu
Tu tak termasuk lagi ibu pokok rhu….
wakahkahkahkahkah ^_____^

Wokey……tak lawak pun!!
Yeh…yeh..tahuu tahuu tak lawak




Ni air belum naik..kalo air pasang boleh la mandi tapi memang cetek lah
Paras lutut orang dewasa jer…nak buat aksi terlampau kat pantai macam dugong pun boleh
Dipersilakan…takde sapa nak larang …silap silap dugong pun join sekali   haha


Kitorang berkelah sebenarnya..dah hampaq tikar semua tiba-tiba muncul anak anjing
Potong mood betoi….i don’t want touch the dog wokey…
Bukan I nervous dengan dog..dog yang nervous bila Nampak i
That why la I tak suka nak tunjuk muka retis I kat dog
Hmmm…betooiiii!!!!
Tak caya sudah!!! Hahaha


Lastly kitorang decide nak jalan jalan je kat pantai sambil photoshoot
Yeahhh!!!! Itu lebih membahagiakan
Bekal ??packing balik….balik makan kat umah ajelah…lagi aman





Berkejar kejaran dengan si anak ketam
Bijak rupanya anak ketam ni!!
Sebab apa taw???? Kitorang lalu aje dia buka laluan
Dah rasa macam jalan atas karpet merah pulak…feeling retis sat nah!!! :p

Ini adalah budak kecik geli seluttt..siap kena berdukung bagai


Ini pulak adalah budak yang selalu syok sendiri..tak pernah kata tak syok
Syok sokmo lah!!!!


Dekat pantai kelanang ni walaupun tak ramai pegunjung tapi safety
Sebab kat sini ada JPAM a.k.a penyelamat
Nun sana menara penyelamat kihkihkih
Ada abang gagah perkasa bersama dengan dog bernama spicy
Bukan kfc hot and spicy tapi spicy the mission dog!!!! wahahaha  

Ok, nak dipendekkan citer..banting/kuala langat ni kawasan eko-pelancongan sebenarnya


Banyak tempat menarik yang kita tak tahu yang boleh dikunjungi
Seperti Paya indah wetlands,Tanjung sepat, Pantai tg.rhu, pantai morib, bagan lalang
Istana jugra, Ladang logan, ladang teh boh dan sebagainya
Aktiviti riadah seperti Paragliding (luncur angin), perahu layar dan padang golf pun ada
So bawak bawak lah anak korang kenal selut dan pasir, Pokok rhu dan pokok bakau
Tak perlu pun nak berbelanja besar…curi sikit masa korang aje untuk riadah secara santai


Jom kita minum dulu sebelum balik!!!
^______^


Sudah sudah lah tu fa’an…balik kira kat rumah pulak, wokey?

Tuesday, November 11, 2014

Pekasam Daging bukak selera

Aku sekarang ni tak bape nak aktif sangat dah
Bukan sebab buzy pun…awai-awai nak bagitau
 bosan plak bg reason yang sama hihi ^___^
Buzy keje..buzy keje..buzy keje…jawapan cliché kan?
Kali ni reason luar biasa sikit
Sebab…takdak idea nak menulis!!!!
Hahahah…reason jujur..amekkaw!!

What?? Ct cheery tak de idea menulis??
Biar betoi tooqqq???

Otakk ko!! Aku pun manusia kot bukan alien nak menulis memanjang
Ada time aku bosan menulis..ada time aku rasa loser dengan blog
Ada time aku rasa nak manjakan diri dengan bermalas-malasan
Ada time aku rasa kering kepala dengan ion ion positif dalam otak
Ada time tak minum dugro otak pun tak berkembang dengan baik
tak dapat nk g taw  “otak unta lebih kecik dari matanya!!!”
Ngeh..ngeh..ngeh!!! 
-..-

Sejak dua tiga empat lima enam hari ni aku pasan
kenkawan fb asyik update pasal perkasam daging
terutama area utara nun sana
Bukak fb Nampak perkasam daging!
Tak bukak fb terbayang perkasam daging!


Excually aku tak pernah merasa lagi perkasam daging ni
Before ni 2/3 tahun lepas ada la ternampak dalam blog akak-akak
Tapi tak feel apa-apa pun tapi tahun ni macam teringin plak

Dah kenapa ang ni cheery??
Ntah lah!! Tanda-tanda pernuaan kot!!  Hahaha
Kita sedar umur dah meningkat baq ang!!!

Buat masa sekarang ni aku tak jumpa lagi kedai yang jual pekasam daging
Dekat area Selangor ni
Kalo ada inform aku k!!!!
Ada jugak cari dekat pasar..tapi takde
Tanya dekat akak-akak ofis, semua buat muka 
awkward, innocent, annoying,irritating 
Katanya “tak pernah dengar pun!!”
Siap ada yang Tanya lagi…”wujud ke?”

Hello!!!! Kalo tak wujud takde maknanya aku nak cari
Katak panggang and biawak goreng boleh wujud
Apasal pulak perkasam daging takleh wujud??

So malam ni dinner with ikan masin goreng
Jadilah untuk melepaskan kempunan…..


sedapppp baq ang!!!


K bye..take care korang
 ^____^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...