Thursday, August 18, 2016

Entry raya aidilfitri 2016


Hmm...aku budget tak terhupdate dah belog nih sampailah Tahun depan. Sebabnya tuan belog nih masih kemalasan kot and belom totally recovered dari kemalasan ini. Kah...kah...kah (gelak bergaya). 

Motif ang bagitau ang malas?
-_-

Tetapi memandangkan Bawu sebulan tak hupdate dah ada yang sok sek sok sek bertanyakan tentang kehilangan diriku....Yang seperti sudah berjauh hati dan tidak langsung mempedulikan belog malahan membiarkan mereka di luar tertanya-tanya sendirian status sebenar tuan belog ini dan adapun segelintir mereka separuh mati merindui tuan belog ini sehinggakan mengklafikasikan status tuan belog sebagai  kehilangan mengejut hua  hua  hua  hua

Huh..letih mukadimah none stop mcm nih!
T___T

Justeru itu, aku lantas bertindak dibawah kesedaran memunculkan diri menghupdate belog yang terbiar kelamaan. Makanya kesimpulan yang boleh bersimpul, tuan belog ini masih Sihat, cergas, cerdik, cantik dan bergaya. 

Owhmaigod...makin teruk gaya penulisan tuan belog yang saling tak tumpah seperti sari yanti nih. ^___^

Eh... seriously lama aku menghilang nih paling utàma korang kena tahu yang aku masih single and available....Yang nak kenal yang nak buat bini sila PM tepi. 
Keh...Keh....keh....keh (gelak tersipu simpul )

Aku up entry nih nak citer Pasal apa sebenarnya?😠


Jom citer Pasal raya lah...tu jer pun modal yang ada pun kan?

Firstly...raya aku tak ada bezanya pun dengan tahun lepas. Masih raya bersama insan tersayang. Meriah dan alhamdulillah ahli keluarga aku masih Sihat, cantik dan bergaya ....mcm aku. Kihkihkih 

Eh...tapi ada beza sikit. Tahun lepas aku beraya sebagai pengusaha anggur paling terhormat dan Tahun nih aku adalah seorang pekerja yang bergaya di sebuah syarikat yg bergaya menjual product kecantikan hashtag yakin dan suci :D

Nampak? Kan dah mentioned tadi cantik bergaya mcm aku. Rasa mcm cepat nya masa berlalu ...pejam celik dah besar anak2 aku semuanya. Yang dah penuh Dara pun ada. Tu tak termasuk lagi yang teruna gatai nak kawen. Masing2 ada girlfriend 2,3 pasang spare part....oiii advance sangat nih!

Siap citer Kat aku baru break out ngan girlfriend awal Puasa hari tu. Muka kecewa tak nampak langsung...now tengah tackle girlfriend baru. Tektik bergaya tackle Mak dia dulu okey...bkn tackle girlfriend taw... tackle mak girlfriend. Kau mampu? 

Tektik ang kira berjaya bila Mak girlfriend dok gelar ang menantu aku...menantu aku. Huh....bebudak sekarang advance kan...makteh depa nih pun dah masuk U Bawu gatai nak boyfriend2..Bawu gatai nak love2...tu pun tengoklah sampai ke tua fail. Nampaknya makteh kena bersifu kan hampa. Cepat! Ajaq makteh mandrem pakwe kaya.... hahaha 

Mcm biasa ...nak dpt gambar satu family dipagi raya memang susah...masing2 buat hal sendiri ...tak cukup korom satu hal. Malas pun banyak hal... hahaha 


Nih gambar candid masa pegi raya Kat rumah Mak Tiri. Bekas Mak Tiri sebenarnya. Bila nak selfie semua pakat menyumbat nak enterframe. Jadinya wefie.. tak selfie lagi dah. Dasar gagah perkasa dan pulun semua nya.

Anak menantu cucu Ayahanda. Cicit tak dok lagi. 

Hah...ini cicit bkn manusia Ayahanda. Kehkehkeh...Barry muka bangga dpt panjat pokok rambutan. Gigih Belajar panjat nih. Tapi turun tak sempat Belajar lagi...so dok lah atas pokok tu. Tak dak sesiapa pun nak tolong ang. Sedih hari tu...anak ajiesyi yang kecik 2 ekor tu mati...... 2 ekor tu jantan. Aku dah mcm redha ja lah....dah sampai ajalnya.

Dengan 2 pupu. Actually anak sedara sepupu. Meant Mak bdk nih sepupu aku. Dua pupu ke orang panggil mcm tu? Hahaha menqeka ...sama baya ngan aku nih. Baru balik dari Jerman...otak genius sebab kacukan. Mak dia mix cina ayah dia mix mamak....kuar dia muka mcm minah Arab. Tak ke pelik tu? Aku kalo bergambar ngan dia tenggelam...terserlah muka kekampungan aku tu. Dah memang owg kampong kan tak kan nak kuar muka model antarabangsa pulak !


Mcm aku mentioned tadi...raya aku tiap Tahun activities sama ja. Takde activities luar tabi'i langsung ..langsung takdok Hehe

Ini gambar rewang Kat rumah masa raya ketiga ke keempat....aku tak hingat pulak. Geng mak aku pakat buat open house katanya. Nih buat ketupat utk open house esoknya. Banyak giler ketupat. Member aku yang dtg bertanya, aku dengan confident nya bagitau nak buat kenduri nikah aku besok. Semua mcm buat muka tak percaya...Hahaha kuang ajor sangat ang noh?

Nak 'up' jugak gambar lemang nih. Menu favorite dan wajib aidilfitri and aidiladha family aku. Raya kurang if raya takde menu nih. Satu lagi rendang. Warghhhh....windu!! Help!!!!!

Penutup entry tak tulis lagi dah fikir nak up citer apa plak next entry...kah..kah..kah.
Nampak sangat ke takdak idea?

Next entry kita citer Pasal aidiladha pulak. ISi kandungan, kulit dan tajuk adalah copy paste...habaq awai2 hihi 

Okey lah... rasanya mcm merapu banyak entry raya nih...eh? Belog nih di ciptaa memang untuk merapu meraban di dalam nya. 

Honestly timbul kesedaran menghupdate sebab aku check pagi tadi page view aku drop teruk...tiada lagi kemegahan di situ umpama sarang tanpa penghuni. Eh?

Warghhhh.....sedih! 
Nanti aku blog walking Kat sarang korang yeh ..yeh...hehe dan dan nak blog walking
Muah ciked :-D


Wednesday, July 20, 2016

Resepi Sambal katok cara Mudah dan sedap


Pada satu ketika dahulu kan, aku penah share resepi Sambal ikan bilis yg rangup dan sedap kan...viral kot... kahkahkah. Walaupun viral Kat blog nih jer pun bahaha.

So kali nih aku mcm nak share pulak sambal katok versi jawa Muar..kononnya lah ..sebab aku Belajar  nih Dari mak member aku, owg Muar..Assumed style diowg lah kan dah diowg yg ajar.

Meh mempersembahkan entry nya..hehe. Dah berbulan-bulan kot Bawu teringat nak buat. Siap clash ngan entry raya tu...hahaha

Entry raya nanti-nanti aku update yeh...tak habis raya lagikn...lex luhhh! ^__^


Bahan-bahannya sangat mudah. Cili, bawang merah 1 biji (aku guna bwg besar), bawang Putih seulas, limau nipis, ikan bilis, garam, dan ajinomoto. Aku guna gula sebab ajinomoto xde kihkihkih. Actually tak letak gula pun takpe. Ajinomoto tu buat rasa lagi kick ja. Entah lah apa masalah jiwa aku leh g taruk gula plak. Kalo nak rasa kick tapi xde tapi nak taruk jgk ajinomoto tu, senyap-senyap kuar rumah pastu "knock..knock!!!" ketuk pintu umah jiran sebelah mintk pinjam ajinomoto. Kalo jiran sebelah tu Elizabeth tan okey jgk...Kahkahkah. Alah ...apa guna ada jiran ajinomoto pun xleh nk bagi kan. Mcm jiran ang tak biasa pinjam garam? Kihkih


Bahan utàma diatas digoreng dengan minyk terlebih dahulu sebelum ditumbuk ataw di blend. Nak rasa klasik, elok tumbuk lah. Bawu lah perasa kasih sayang tumpah menjejeh jejeh Kat situ kan. Bahan yang digoreng tu bawang, cili dan ikan bilis, okey. Kang tak inform g goreng limau nipis dan garam skali plak. Mak mentua ang pun mcm "Apa kebendul sangat menantu aku nih...apalah dosa ank aku dulu" *Tetiba* hahaha


Sambal katok nih dia banyak versi taw....dia ada versi basah, basah sikit dan kering. Kalo nak kering tips nya kena taruk banyak ikan bilis. Hah...baru dia jadi serbuk-serbuk mcm tu. Leh simpan Lama sikit. Tapi kalo basah memang xleh simpan lama lah.


Dalam banyak2 resepi Sambal yang aku pernah buat, resepi nih paling aku suka dan rajin nak buat sebab mudah semudah gigit kuaci sambil goyang kaki dan sangat VVOGXXHTDKMXXPBOMMM NOMNOMNOM, (maksudnya sedap tak terkata)

Sambil taip nih halkum dok gerak2 mcm halkum cicak tokek...kumpul2 air liuq telan...kumpul telan. Kat luar pulak tengah hujan nih....nak2 makan ngan nasi panas-panas time sejuk-sejuk nih. aduh... nak pengsan lapor! Help!!!!😭

Sekian sahaja entry sambal katok cara saya. Mungkin entry ini satu penyeksaan untuk anda yang berpuasa. Mintak maap lah noh? :-D.  Mohon bersabar dan cekalkan hati anda.Tapi anggaplah ini ujian Dari Allah untuk anda. Kalo dah kurang cekal tu sila baca entry nih waktu Malam atau ketika berbuka... kahkahkah

Okey...see yah :-D


Monday, June 27, 2016

Ulangtahun kelahiran ct cheery 15 June


So to be informed 15 June lepas adalah birthday aku. Kalau Facebook tak yah nak habaq dah...taw dah. Kat blog nih kena habaq lah bagi hampa taw kihkih. Kasi kecoh sikit kan...kasi hampa wish2 aku sikit tu kan satu doa. Umur panjang, murah rezeki..Amin..Amin..Amin. tersedak amin yg tengah minum kopi tu. Oic...Amin tak puasa

Kat Office nun sibok dok tanya ulangtahun yang ke berapa? Aku suruh teka..kejam sikit...dah tu, asyik nak kena suap ja kan..usaha la sikit kan..hehehe

Tua ke aku?
Eh..tak lah sangat! Kalau nak dibandingkan dengan retis miasara atau qistina memang tua sikit lah tapi kalau dibandingkan dengan tok nek ngan tok wan Kat kampung nun jauh ..oihhh muda beribu mileage. Awet muda Baq ang...Kita hari2 pakai Eskinol papaya..kihkihkih


Eewwwhhhhh...muda nyaaa!!

Well... birthday aku jatuh pada bulan Puasa. Sedia maklum bulan Puasa yah. So nak sambut apanya..orang Puasa. Plus aku sejak dok perantauan nih memang tak sambut dah. Makan-makan memang tak ada lah. Kadang2 birthday aku pun aku leh lupa. If tak ada orang wish memang tak ingat sampai sutt lah.

Lagipun family aku practise tak sambut sangat birthday. Nak budget pakai gaun kembang belanga berdiri disudut meja sambil pegang pisau standby nak potong kek selepas nyanyian sumbang lagu Selamat hari lahir dan tersipu-sipu malu, memang takde okey...itu bukan style family aku. Habis kuat kitorang akan buat mkn2 satu keluarga mcm tu ja. Tu pun kalau ingat tarikh birthday tu lah. Kalau lupa? Mintak maaflah....Hahaha

Kat Ofis aku nih diowg akan sambut birthday sorang-sorang. Gigih kan note birthday setiap staff...hahaha gigih sungguh. So..memandangkan birthday aku jatuh pada bulan Puasa...aku memang tak harap pun ada sambutan. Tapi colleague aku tetap arrange Wei...hahaha

Aku? Off course lah tanjat gegirl!! Gila tak tanjat tetiba lampu terpadam dan cahaya lilin semakin mendekat diiringi dgn lagu 'happy birthday to you'.

Aku tak tau nak buat reaksi mcm mana. Kelang kelibut aku kemas meja yang bersepah, terus diowg letak kek depan aku. Pastu semua mata pandang Kat aku. Aku mcm, Eh..eh aku nak buat muka mcm mana ni? Eh..eh..aku kena buat2 pengsan ke? Okey nak pengsan sekarang! Pengsan sekarang! Eh...rasa mcm nak kentut ja!


Surprise sangat!!! Hahaha





Lepas tu aku ajak semua photoshoots..tanda terima kasih atas ingatan tulus iklas semua. Padahal malu tak taw nak dok mcm mana. Kihkihkih. Dia punya gigil sampai nak potong kek pun tak reti kahkahkah

Yerlah...semua pandang titey...titey malu lerr..huhu

Tulis entry pun mengigil lagi nih. Tapi yang ini mengigil lain sikit...mengigil sebab lapor kahkahkah :-p

Jadinya sebelum tutup entry mengigil ni..eh? :-D saya nak ucapkan terima kasih banyak - banyak-banyak kepada yg ingat birthday saya (tetiba bersaya-saya) yang buat surprise  tu...lain Kali jgn buat lagi okey...nanti saya Parkinson. -__-

Yang wish Kat WhatsApp and SMS pon terima kasih. Yang wish Kat fb tak aci...sebab ada notification hahaha. Apa2 pun terima kasih semua nya.

Alhamdulillah...aku masih muda dan bernyawa dan tak pernah menyesali kehidupan yang sedang dilalui. Dengan nikmat Allah berikan, aku bersyukur sangat. Setiap ujian Allah tu tanda Allah sayang aku. Tubuh badan yg masih Sihat ni, kuat, cantik..eh? Hahaha tanda Allah masih peduli. Ada family yg penyayang dan membahagiakan lagi. Banyak anugerah Allah berikan untuk hamba yang berdosa ini.

Anak yang comel mata biru jer belum lagi. Suami yang Brad pit pun belum lagi..hehe
Insh Allah coming soon! Amin...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...