Sunday, May 24, 2015

Berhenti mempersoalkan kenapa Dan mengapa

Aku lagi cantik Dari amoi tu tapi kenapa boss sayang Dia?
Aku keje lagi bagus Dari minah tu tapi mengapa Dia gaji lebih Dari aku?
Aku baik Dan friend dengan semua owang tapi kenapa aku tak disayangi owang lain?
Aku setia dengan Dia tapi kenapa Dia khianati aku?

Peah tu makan banyak mulut x behenti mengunyah tapi kenapa Dia tak gemok?
Aku cantik Dan hot Dari bedah tapi kenapa Dia kawen dulu?
Aku lagi gebu Dan subur Dari jemah. Jemah tu kurus kering mcm pokok yg tak cukup Baja tapi anak dah masuk tiga ...kenapa aku sowang pun xdapat lagi?

Kadang kadang sesetengah perkara kita tak perlu pun mempersoalkan Dan mencari jawapan.

Sebab kita tak akan pernah memperolehi jawapannya. Malah diri sendiri yang akan terbeban Dan unhappy dengan your own life.


Bersyukur, redha Dan tawakal dengan takdir allah. Dia yang maha mengetahui yang tersembunyi atau nyata.

Yakin apa yang berlaku bukan saja-saja ..ia bersebab Dan hanya Allah saja yang tahu. Kita manusia yang banyak kelemahan Dan kekurangan Dan setiap perancangan Allah itulah yang terbaik untuk kita.

Berhenti mempersoalkan kerja Allah !

Allah tak kan pernah aniaya kita. Dia tidak akan sesekali khianati kita ..kita yg selalu khianati Dia.

Bila kita senang..kita lupa Dia..kita tak pernah ucap syukur pada Dia 

Sebab tu Ada masa Allah buat kita jatuh terduduk, sebab Dia rindukan kita, Dia RINDU esak tangis kita, Dia RINDU DOA Dan permintaan kita.

Banyak lagi nikmat lain yang kita lupa untuk bersyukur di saat kita diuji..kita lupa nikmat udara yg kita hirup sejak 28 tahun yg lalu,kita lupa rezki yg kita jamah semalam..kita lupa nikmat kesihatan yg membolehkan kita tersenyum hari INI.


Berhenti mempersoalkan kenapa dan mengapa. Cinta dunia cuma sementara, yg kekal cinta Allah di syurga Sana.

Redha Dan bersyukur lah kerana itulah jalan untuk mencapai ketenangan Dan kebahagian hidup, dunia Dan akhirat.


P/s: untuk peringatan Dan muhasabah diri sendiri.. Keluarga Dan kawan kawan.


Friday, May 1, 2015

WCT, kau jadikan aku seperti pengemis!

Selama nih aku kurang luahkan sesuatu yang mengaibkan macam nih.
Tapi Kali ni aku akan luahkan sebab dah tak tertanggung bahu ini mengalas bebannya. Mental dan emosi aku terganggu akibat Dari hal INI. semoga luahan ini menjadi pengajaran untuk sesiapa yang teraniaya

Eh..rasa sebak pulak mukadimah aku nih. Bawu satu perenggan rasa macam dah berair kelopak Mata.hihi

Tapi entry ni serious, okey!!
Kejadian nih berlaku pada aku sendiri dalam waktu Sekarang, hari dimana entry ini di tulis dan dicoret coret seperti kucing yang comel mencakar cakar rumah papan tuannya
T____T

Bawu 2 perenggan dah nangis...macam mana nak tulis seratus patblas perenggan nih??

Okey, perenggan yang ketiga..confirm cool macam mat kool kawan kutu...eh kawan kutu pulak?? Kawan Ku!!! Maaf kenkawan..typo pulak!

Hari nih rasa letih sangat..sampai rumah tewus terbaring tak sedar diri..sedar aje diri bantal dah padat dengan Peta dunia..kalo tadah tadi dah dpt kolagen asli sekoley

Uwekkkk..ko memang domoh kan ct cheery?

Kenapa aku letih sangat..bersuka neka ke Kat Ofis? Tidak!!!! Sama sekali tidak. Bos aku bukan sporting nak kasi berjimba dalam Ofis..kalo KO keje dengan dia tenaga ko akan dikerah seperti pengemis mengerah kera nasi menjadi lembut untuk santapan dinner time nanti.

Kalo KO keje lembab mcm kura kura, dia akan push ko keje seperti lipas kudung yang mencari kakinya

Dah melalut jauh sangat nih T__T

Actually.. Aku didesak berhenti keje oleh Bos Aku atas alasan yang tidak munasabah.
Alasannya Aku selalu amik cuti migraine.
Padahal ...secara hitam putihnya Aku bawu 2 Kali amik cuti migraine. Kali pertama full day..Kali kedua half day. Tang mana banyak nya? Bos aku ni benak ke bongok dengan Kira Kira? Xpe..Aku anggap dia benak..xhabis belajar sbb cikgu cuti bersalin.

Hari dia desak Aku tu ..Aku tak leh terima reason dia..aku cakap mc tu hak aku. Dia as a manager tak boleh halang aku amik mc. And than dia tambah..performance aku xbagus...so so aje. Dia xnak buang masa.  So, Aku mintak dia bagi Aku satu lagi peluang..if performance Aku tak bagus Aku akan improve myself.

Lastly dia decide bagi Aku 1 month peluang untuk improve. Tu pun Aku tahu dia tak nak bagi peluang tu tp terpaksa

Aku terima sebab aku suka keje situ.. Dengan kawan kawan yang baik dan happening

Menjadi satu dugaan untuk aku apabila hari ini Aku punya gaji dihold boleh HR.
Aku naik HR mintak penjelasan ..atas sebab apa gaji Aku dihold?

Memula Aku jumpa staff HR..dia cakap gaji Aku hold sebab tak tahu status Aku.
Aku cakap Aku xfaham status apa?

Pe kejadah status?dalam fb terang tang tang tulis Aku single and available

Tak tengok fb lah tu -____-

Owh bkn status tu..kata budak tu diowg tak tahu Aku confirm resign atau tidak

Nampak tak kejadahnya Kat situ?

'I tak Ada hantar Surat resign pun kenapa boleh timbul isu I nak resign? I nak keje lagi, I tak nak resign'

Lepas tu ..diowg soh Aku masuk jumpa HR manager...

Orang kata doa orang teraniaya ni Allah makburkan..dan alhamdulillah Allah mendengar DOA Aku..syukur sangat.

Melalui HR manager Aku mintak gaji Aku dibayar...finally Aku dapat gaji Aku walaupun dengan Cara yang kejam..
Aku kena cash cheque Kat bank yang susah giler nak jumpa tu, hong Leong bank.

Yeah WCT, KO jadikan Aku seperti pengemis, mengemis Wang gaji sendiri.

Rupanya gaji Aku dihold Bos Aku atas sebab nak menyusahkan Aku, maybe..supaya Aku give up dan berambus Dari situ, maybe!
Dan manusia yang menjadi dalang menghasut Bos adalah assistant dia yang hodoh Dan busuk hatinya..hati dia yang busuk tulah yang menjadikan rupanya hodoh kalo nak taw

Dan info yg Aku dapat lagi...rupanya Aku bukannya mangsa pertama...ramai dah yg kena sebelum Aku. Assistant Bos tu tak boleh tengok orang lebih Dari dia..yelah kan..aku kan sari yanti? Kan lawa lebih dari dia? Kan kan kan?? ^_____^  Bos pulak jenih berat sebelah..memang padan lah depa 2 orang tu....sama sama hodoh

Alah...entry nih dah jadi emo Dan penuh dengan dendam kesumat..

Sekarang nih Aku tengah mencari jawapan:
A-nak behenti 24 jam tanpa notis
B- behenti secara berhemah iaitu notis
C-teruskan keje dengan Bos yg selfish dan mengadap assistant yg hodoh
D-lain lain..........nyatakan

Kowang Boleh Bantu Aku buat keputusan?

Xoxo
Mangsa teraniaya
T_____T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...