Sunday, December 12, 2010

sudah lama

Asalammualaikum.....

Dah lama kan aku xupdate blog nie. xde pape yang menarik nk diciterkan pon koz rutin aku hari2 sama jer. bohsan ah cite benda yang sama kan.aku nak menulis pon malas. perkembangan aku sekarang kemungkinan besar aku akan ditukarkn ke cawangan lain kerna cawangan baru akan dibuka pada tahun hadapan..oh tidak perkara yang menakutkan aku. dan kerna itu sekarang aku dlm proses memujuk manager supaya dia xcampak aku ke sana. sbb aku xnak kena tukar kihkih...2 hari lepas aku ada balik ke kg halaman n than g kenduri kahwin kwn sek. men. aku dulu. terkezut kami semua tngok penampilan die ats pelamin.chantek bangat sih.siyesly xsangka dia mengancam gitu,sek dulu bkn main lekeh jer owgnyer.husband die xde lah ensem sngat tp mantap& seksi koz perut kedepan hahaha...tp xpe murah rezki..

Dan aku happy &bahagia xterhingga koz jumpa kwn2 aku balik. hilang kewinduaan aku kat diowg. walaupun sekejab jer dpt bersembang dan bergurau senda ala2 kadar jer tp dpt jgk la menghilangkan kestressan pala otak aku nie...perghhh word perosak bahasa...hehee

Wednesday, December 1, 2010

Aku bohsan keseorangan

aku bosan..xde pape yg nk dibuat.bosan sungguh idup aku. klu aku di kampung xde la bohsan cm nie..kwn2 pon xde.ada kenalan ditempt kerja gaduh plak dgn diowg..pe la bohsan sngat nie...huhu

Tuesday, November 23, 2010

UNPAID LEAVE


YAHOOO....besok aku cuti!!!!!!enjoy ler.....xde lah, cuti tuk rehatkan mental dan emosi..4 ari kot aku amik cuti.so sepanjang cuti 2 aku plan nak tido puas2 haha.nak cover balik time tido aku yg tercicir 2...kihkih...

giler ape aku nie...insyak allah dlm perancangan aku akan g ke JB. ada hal yg perlu aku settlekn kat sana. n at da same time aku ada projek besor ngan mmber aku..ape projek 2????aada laaaa...hahaha..see u all next week...k muahx3 ;)

Thursday, November 18, 2010

TEKANAN


Aku rasa tertekan giler rinie. Klu aku pendam jer tekanan nie boleh jd giler aku. aku nak tanya korang semua. pe perasaan korang bile owg bawahan korang @lebih jelas g owg jagaan korang xhormat n kuang ajar ngan kowang??apa kowang akn buat?klu kowang boleh jawab soalan nie dipersilakan dan mmang aku tabit spring lah kat kowang..sbb klu aku,aku xtaw pe nak jwb,bkn pe takut2 klu jawapan yg aku bg xreleven jer...

Bayangkan aku yg alami sndiri pon blur tuk berpikir & dah jd cm owg xcerdik. nak tahu napa kerna aku gaduh besar ngan staf bawah aku ri nie. aku train diowg sikit punya baik,diowg xmnghargai aku. 2 dah dikira bertuah badan taw sebabnyer aku nie xsuka nak marah2 & baik ati lak 2. sbbnyer aku taw, marah2 hanya akn mnjejaskan feel aku jer.tp siang td disebabkan tekanan yg melampau aku mmang xleh nak control kesabaran aku. apa da kes staf nak sound2 aku n pertikaikan kerja yg aku buat hari2. aku pegi keje,aku buat keje kot bkn pegi goyang kaki ke kanan ke kiri. dah 2 nak soal2 aku pe yg aku buat..mmang sial la kan nk sound2 aku.apa lg melenting la aku,sekali2 ngan vendor kena angin puting beliung aku nie. plzzzz lah k.cukup la manager kasi aku tekanan napa staf nk lebih2 plak. keje yg xbetoi semua tunding jari kat aku,sedangkn bkn aku yg buat kot. nie namanya diskriminasi mnjatuhkan aku. klu ikutkan ati yg boleh mati nie nak jer aku benti keje 24hour. ..tapi aku xnk jd manusia yg gagal.klu aku benti 24hour that mean aku kalah &xkuat. so aku rasa better aku sabar dulu kot....betoi tak???

Kata hati:
aku sngat2 perlukan teman utk berbicara dah meluahkan kata2 yg blum lg terluah...aku sngat2 perlukan sokongan....(-_-)

Saturday, November 13, 2010

Nak cari jodoh nak cari jodoh


urmm...nak cari jodoh nak cari jodoh. cmner nak cari nie?

suatu hari mak aku tipon aku tanya khabar. katanya aku dah lama xtipon tanya khabar family. 'aduyai maaflah mak buzy cikit dua menjak nie. bila dah penat balik keje tahu tido jer la'. lagian mmang dah 2 bulan aku xbalik jenguk family aku. mmang bertuah punya ank!!! lagi mak aku diam jer bila aku ckp raya aku xbalik koz aku keje xdpt cuti. entah pe yg mak aku pikir.aduyai mmang cian,lg cian kat aku nie. xpernah g ari penting cm 2 aku xde.tp nak wat cmne kan redha ja lah.

Lagi aku buat aku tersentak bangat bila mak aku tnya soal "siapa bf aku??"..aduyai mak,tahukah mak ank mak nie single mingle lg....klu my parent tnya pasal jodoh pala otak aku nie mula la aku serabut milo...aku ada nk kasi tips cikit..baca kat bawah nie


Tips cari jodoh


1. Cinta itu dtg dari allah.Banyakkn berdoa pada yg esa. (time nak kluar g keje selain baca doa naik knderaan, berdoa/berniat jugak pegi kerja tuk cari jodoh).

2. Slalu beramah ngan owg sekeliling especially lelaki muda..hehe (tp mesti sentiasa berwaspada, jgn smpai owg salah erti kemesraan kite 2 k,t lain jdnya. gejala sosial makin mnjadi2 skang)

3. Bersapalah dgn senyuman yg manis. (senyuman yg niat mnyapa k bkn senyuman yg mngoda)

4. Klu ada lelaki yg menyapa cara baik 2 layan je lah. mungkin die jodoh kite.klu asyik mngelak jer smpai bila nk ketemu jodoh. tp ingat jgn layan sebarangan sapaan. berhati-hati laa kerna kita xtahu apa niat owg kt kite

5. Belajarlah mnyayangi diri sndiri.ingat!! tidak layak sesorang manusia itu mnyayangi owg lain klu tidak pandai mnyayangi diri sndiri.


6. CINTA yang ikhlas 2 dtg dari aty yg ikhlas. klu ketemu jodoh,kite akan rasa satu feel taw. feel pe 2 hnya yg alami jer tahu...kihkih


p/s: Bila baca balik aku rasa cm poyo jer tips nie...tp xpe hiburan semata-mata..daaaa..:)

Thursday, November 11, 2010

memoriesszzzzzzz

windu pada saat nie.apy wif all friends....bile gaknyer nak kumpul balik.tp mybe xmungkin koz semua dah bawak haluan masing2. ada yg dah jd bini owg dah....i wish the best for all of u..

Monday, November 8, 2010

frust nonggeng

aku frust ler..cancel kursus SEOP last minutes without told me mmang kuang ajaq...dah la nak pegi tempat kursus 2 jauh,alih2 pegi buta jer kena balik. xpikir ker benda nie akan menyusahkan owg lain..xpaham tul aku.apa ke hal la pengurusan cm logi taik. rasanyer taik 2 lagi berguna boleh recycle balik buat baja organik..mnyampah tul aku. dah la aku pegi sowang sesat lg tersalah masuk highway lak 2.tak ker sesat berbatu2,minyak petrol aku sapa nk bayar..huh membazir betoiii..menci lah aku pas nie jgn gedik panggil aku g kursus lg klu dah xpandai nak manage betoiii2...

huh..pagi2 dah spoil mood akuu...arghhhhhhhhhhhhh menci lerrr...~~ar kan aku dah marah~~
sabar2....

Thursday, November 4, 2010

pikirkan aku

Bila kite ckp windu somebody that mean kite ingat diowg,rite???...urmmm betoi la 2. sejak 2 menjak nie selain mydad &my mum, citi ingat sangat kat somebody nie. xtahu napa. citi terlalu ingat smpaikan nangis2. so,mungkin jugak citi windukan die. rasa cm nak cari die & luahkan feel windu 2 tapi citi xleh wat cm 2. keegoan citi mnghalang tindakan. ya tuhan, ALLAH jer tahu betapa deritanya jiwa citi menangisi nasib yg xpernah berpihak pada citi. Napa ALLAH titipkan kewinduaan nie pada yg xsudi? napa pada yg tidak mempunyai ikatan yg suci? dah 9 bulan berlalu tp citi still mcm nie, xabis2 menangisi nasib. terus menanti dan menanti. smpai bile??arggghhhh.... xtahu la. berserah jer. ciss..ckp jer berserah tp still mengeluh..dalam fikiran citi skrang,hrap sngat die pikirkan citi jugak...(-_-)

Tuesday, November 2, 2010

Dugaan untukKU

Dugaan itu...
sampai bila harusku bertahan
sampai bila harusku terima
segala takdir dan suratan darimu ku tempuh
terlalu berat untuk ku tanggung rasanya

Ya Allah......
aku bukan manusia yg tidak mngsyukuri nikmatmu
ku bukan manusia yg melupakan Mu
cuma kekadang ku merungut akan kesusahanku
aku mengeluh kerna kejahilanku

Ya Allah......
ku hanya hambaMu yang lemah
yang terbatas ilmunya yang jahil akan hal dunia akhiratmu
ikhlasnya ku perlukan petunjukmu untuk panduan hidupku

Ya Allah......
andai itu yg kau tetapkan untukku berilah keredhaanmu
suntikan semangat padaku dan tetapkan imanku kepadamu
ketenangan,kesejahteraan,keimanan dan keluhuranku adalah dariMu,
ya ALLAH, aku memohon rahmatmu.



Sunday, October 31, 2010

nyaris~~~~

huh mmang nyaris....


zaman sekarang kerana "money" manusia sanggup melakukan apa saja untuk mendapatkannya. darilah cara yang halal smpailah cara yg haram (salah dari segi agama dan undang2). hanya kerana nilai 'money' yang xseberapa, 5/6 puluh ringgit jer sanggup menipu. xkira umur dan jantina,semua sama ja. bila kita tngok muka, punya lah baik. muka nmpk lurus jer tp muka 2 lah yg bnyk penipu besAR. muka 2 lah patut berhati-hati. ternyata yg kejujuran manusia 2 bukan hanya terletak diwajah (fizikal) sahaja.

siyesly citi nak ckp, senario sekarang mmang sesuatu yang xpernah kita jangka. kadang2 kita baik dan jujur and owg lain pulak amik kesempatan ke atas kebaikkan kita. hati manusia mmang kita xdpt nak baca. dimulut dia ckp lain tp aty die tuhan jer yang tahu. manusia yang baik 2 lah yg selalu teraniaya taw. so, buat baik 2 biarlah berpada-pada dan berhati-hati lah pada setiap tindak tanduk kita.

citi menulis begini kerna, perkara nie nyaris terjadi pada citi taw. di tempat keje ri nie citi nyaris2 kena tipu. alhamdullah Allah bukakan aty citi mengesan penipuan yg die cuba nak buat. klu tak melayang gak la RM60. angka nie mmag nmpk cikit tp angka nie lah akn menggalakkn die (penipu 2) terus menipu lg. nilai yang xseberapa nie jugak lah menjatuhkan akhlak manusia. mengapa mereka mlakukan perbuatan menipu nie???mungkin kerna kurang penghayatan agama/pendidikan moral dan faktor sekeliling. ..
akhir kata citi, marilah kita sama2 berwaspada dan berpegang pada ajaran agama dan moral agar kita tidak menjadi sebahagian dari 'mereka' (penipu)....insyak Allah

p/s: sowy emo plak entry citi kali nie..huhu

Monday, October 25, 2010

~Today is my day~

"Today is my day"..dapat agak tak apa feel penulis ini.kihkih...maknanya die apy..hahaha (rasa cm nak ketawa besor tp malu ah,t owang ingat citi giler lak)..nak ketawa bior berteman k!!!. before 2 citi nk g taw citi nak tukar nama panggilan diri la dari "aku" ke "citi"...bukan pe rasa cm comey jer panggil nama sndiri..hehehe

sebenarnyer apa yg terjadi mungkin adalah kebetulan. hari ini manager citi termalu sendiri. manager citi nie tiap2 ari die cuba nak mncari salah citi taw. xtahu napa klu die dtg ofis jer mesti ada jer yg xkena, ade jer yg dia comment and xpuas ati. . he tried to find my mistake, tp die yg kena balik. tapi ri nie alhamdllah citi rasa kerja yg citi wat perfect. tp before die kluar td dia dtg kat citi dan check satu cdu repor, die ckp citi salah kira dan tanya citi betoi ke citi kira,dgn muka siyes die 2 mmang mcm nak telan citi. citi pe g dgn yakin ckp "sy dah kira betoi2"..and than die tunjuk satu item yg die "pikir" salah 2.n than citi pon dgn bangganya tanya die "Bos xnmpk ker item 2 kat depan??kan bos yg soh sy totalkn skali?". citi nmpk die sengih smpai ke telinga. siyes mmang lucu muka die time 2,citi rasa cm nak ketawa lak tp tahan jer lah. 2 la, sapa soh xde keje cari keje.kan dah malu ngan citi. huh..tolong lah wahai manager jgn tahu nak cari salah owg bawah jer..semua serba xkena..naik cair tahi linga daa klu dengar manager bising...huhhuh...

Sunday, October 24, 2010

Bff award

wahh...mlm nie citi suka sngat sih..nak tahu napa?koz citi dpt 1st award online dari my mmber iaitu anis haji sukarti..nie bukan nama penuh die k..hikhik...b4 citi tnjuk award 2,citi kena jwb test dulu...k???

Write 5 interesting facts about the person who gave u this award
dedicated for my beloved friend anis , this is for you.. (^___^)

1. anis seowang yang setia kawan bangat dan juga simple2 jer tp suka berangan (die yg ckp)..hikhik
2. murah dengan senyuman dan berfikiran positive...( citi suka owg yg murah senyum nie)
3. katanya dia seowang yang suka berjalan...(window shopping kot,mesti seowg yg boros gak kan anis..kihkih jahatnyer sy)
4. dri pandangan citi,anis nie boleh mnjadi seowang guru yang baik dan terbaik..insyak allah
hehe).
5. die nie suka meminjam nama owg lain aspecially nama adik die...(cian adik die nama kena curi. mungkin jugak anis sowang yg xpuas aty ngan nama sndiri...(jgn marah ek anis) hoho....

aduyaiii...npa lah 5 jer kena list..rasa cm banyk g jer citi nak listkn pasal anis nie taw...hikhik:D
xpe citi nak jwb test 2 lak

Write down 10 interesting facts about yourself and your hobby

1. citi nie seowang yang kuat berangan gak dan citi suka tulis pe yg citi berangankn..(citi pernah berangan nk jd penulis cm aisyah sofea ...hikhik)
2. citi suka bangat shopping..citi klu shopping beli barangan yg paling teringin dan perlu shaja.citi suka setkn pe yg citi nak klu citi xwat cm 2 mmang licin akaun simpanan citi buat..hehe
3. citi xsuka sendirian..citi xsuka shopping sowang2,mkn sowang2,jln sowang2 n bla bla bla...pendek kata klu dok sowang2 baik citi dok umah tngok tv/tido jer.
4. citi seowang yg penyayang pd manusia dan binatang aspecially kucing...
5. citi xsuka sama binatang yg nama die dog..citi fobia..coz citi pernah kena kejar ngan dog..citi benci dog.
6. citi pon fobia ngan polis..nmpk polis dri jauh pon citi leh glabah berpeluh...sedangkn xde pe yg nk ditakutkan pon, polis bkn mkn owg kan???
7. citi nie sebenarnya seowang yang manja dan kuat nangis...sebolehnya ct bertahan dri nangis depan owg tp bila balik bilik citi pekop muka ngan bantai dan nangis cm budak kecik..sob2:(
8. kwn2 citi kata citi nie seowang pencinta yang setia..betoi ker?citi rasa betoi..hehe

9. citi akan selalu ckp "benci" pada owang yg citi syg...tp klu kat owg yg citi benci pon citi ckp "benci" gak..cmne 2??susah gak nk beza kan...hehe
10. citi suka kumpul kasut...especially kasut wages.citi suka sngat wages,and citi xsuka hill.klu pakai hill citi selalu jatuh. kaki citi pernah terseliur sbb hill.huhuhu



ok dah siappppp......jeng..jeng.. jenggg...
"
"
'
"
"
"
"
"
"
"
"
hahhh..nie ler awardnyerr...machih to anis koz kasi kat citi k...aligatok gozaimas..weeeeeee :)

Saturday, October 23, 2010

wekend yg mmbosankan

huh..bosan bangat sih..siyesly aku xtaw nak wat pe. seharian aku tngok tv jer smbil online..perghhh seharian yg xbermakna pape. nak tahu aku wat pe seharian selain nonton tv???check it out...huhu

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

oppsssss...seharian gak aku main games bowling...kihkihkih..lama xmain bowling weii..
gud nite..penat dan bosan dah mngadap laptop nie...
wasalamm.....

The making of Stock take

perghhh...mmang sengal giler aku smlm..aku masuk keje lambat 15 minit atas sebab2 yg tidak dpt dielakkan. aku pikir aku pasti akan kena marah ngan manager tp rupa2nya tak..huhu..baik pulak mood die smlm..mana taknyer ramai benor member2 se'manager' ngan die dtg store tuk buat stock take(Audit)..fuh xpe yg penting aku xkena marah @ maki depan mmber2 die 2..

Nak di jadikan citer sedang aku kusyuk buat paperwork & check document, tiba2 aku rasa mcm someone pandang2&wusya2 aku..klu dipikirkan aku mmang pelik sebab manusia 2 perempuan. xkn die admirer kat aku kot..huhu problm aku cm 2.yang aku xpuas hati 2 dia pandang-pandang aku n senyum2 n than bisik2 kat mmber die 2..apa masalah dia aku xtahu lah..aku ada utang die ker?rasanyer xde koz aku mmang xkenal die pon bfore nie. mmang die cari nahas ngan aku ler klu ngutuk2 aku...disebabkan tidak puas hati dan rasa ingin tahu yang kuat aku pon tanya die "napa???"..time 2 die ada kat belakang manager aku.sekali manager aku yang mnyahut..aduyai malu aku da..die kat belakang lak gelak2 mngejek aku..siyes buat aku mnyampah..

Tuesday, October 12, 2010

OMG!!secret admirer

Ri nie aku dapat berita yang mengemparkan. mmang dasyat lah berita nie,rasa cm ngeri pon ada gak.kihkih... pd pg 2 sorang pakcik 2 dtg kat aku ckp ada seowang pegawai die suka kat aku. mcm secret admirer la. aku mcm xcaya pon ada gak. pakcik nie mcm nak gurau2 ngan aku pon ada gak tp pikir2 balik xkan kot. memandangkan aku seowang manusia yang mls nak serabutkan kpala akal aku so aku ignore je lah berita dri pakcik 2. nak dijadikan cite petang tadi dtg lg sowang kwn aku smpaikan berita yg sama. katanya dia pon dpt berita nie smlm. katanya dah heboh dah satu ofis 2 dia suka kat aku. suka tahap mana aku xtaw la kan. smpaikan semua pakcik2 satu ofis ngan dia 2 asyik tanya2 kwn terdekat aku sapa gerangan gadis 2 (aku la 2). smpaikan satu ofis die kenal aku nie. mmang malu tahap daun semalu aku dibuatnya. kan dah xpasal-pasal aku glamer. aduyai apa the kes la dia g jaja nama aku. sengal la si polan nie. klu ia pon simpan2 dah la xyah la cerita semua owg. xpasal2 aku jd perhatian renungan nakal pakcik2. entah pe perasaan aku pon xtaw.. paling aku xtahan, si polan 2 malu tahap kucing ngan aku. malu tapi mahu cm 2 la. kata kwn aku dia xleh nak bertegur ngan aku sebab setiap kali dia cuba nak berckp @ tegur aku lidah die jd kelu berkata-kata. perghhh dasyat giler huhu. mcm telenovela kan. so dia cuba gunakan owg tengah nak teckle aku. (huh..ank jantan teckle sndiri ler, apa class pakai owg tngah). seriusly aku xtahu sapa manusia 2,aku xdpt gambaran lg sape. honestly mmang aku nak tahu sapa tp xde la melonjak-lonjak and tergedik-gedik nak taw..aku relex jer..takut lah aku nak bercinta lg kena2 pegawai 2 laki owg, tak ke naya aku..huhu..so wat masa nie aku ignore je lah k...kita enjoy lu k...wasalammmm....

p/s: hope allah permudahkan perjalananku dan temukan jodoh yg terbaik tuk ku..aminnn

myspace layouts

myspace layouts

Saturday, October 9, 2010

favourite shoes


aku suka bangat sama kasut nie koz dia color biru. ada sowang uncle sek memandu pon suka kasut aku. die ckp chantik..tp maaflah,stokin aku 2 klakar cikit...kihkih

nie bukan kasut aku tp kasut mmber aku, kikin. aku jeles klu nmpk dia pakai. tp kasut die kan suka ti die la nak pakai. aku jeles pe ke hal..huhu

nie jugak kasut kesyangan aku. buktinya aku pakai smpai jd buruk dah...huhu. aku suka kasut nie koz melit2 daun die..mlm2 pakai owg nmpk kaki aku yg xchantik 2...hehe

That's my lovely kasut...syg giler2 ngan kasut nie. Tp dah ilang. sedih bangat aku, smpai aku murung koz kehilagan kasut nie..huhu

Kasut terbaru yang lain, lain kali aku update k. dah penat dah..aku chau chau lu...bye2

Friday, October 8, 2010

Hate in my translation book

Try to read carefully. it's unique word? My question is weird right??. but I think you all should know that hate on me does not mean I do not forgive or vindictive. I'll often use this word because .... I like ... kihkih. Three concept of "hate" on me...

Example:

1. I will use this word when something happens not in line with my nee
ds and desires. for example, "ah, He always like dis,what I do not correct in his eyes, benci lah aku!

2. I also, would like to say "hate" to someone who i ever luv. in fact I never hated him, I just hate myself for loving someone like him.

3. when I say I forgive and forget does not mean I do not hate k. hehe


Ok .. actually what I do and write is just to update my blog .. hehehe .. wink2;)
solidarity greetings to all ..

p/s: sorry 4 merepek-repek kat sini..(@_@)

Thursday, September 30, 2010

Convocation Day yg ke 45


congret to aku koz dah berjaya mnghabiskan study..fuhh lega rasanya..tp keinginan nak belajar 2 ada lagi sipi2.. so insyak allah,amin.

Ross merah nie my dad yang hadiahkan. aku apy sngat..honestly 2nd time dpt bunga from insan tersyg taw.Memory dengan coursemate. keep in touch forever and ever

Memory wif my bff.mizz u all.

Sunday, September 19, 2010

Aku di UTM

urmm..skrang aku kat UTM. penat giler aku. aKU tolak dari kedah semalam pkul 10.15 am. sampai2 jer utm terus ke stor jubah untuk amik jubah. smpai2 mak dato punyai ramai graduate nak amik jubah jugak. berbaris panjang smpai ke bangunan atas CIMB 2. mmang ramai bangat. Time 2 baru jer pkul 8.15pm. awal lagi sedangkan stor buka kul 9. Dan aku buat jahat cikit, xbanyak pon. aku potong barisan. hehehe..maaflah yer. Mungkin ada yang mnyumpah2 kot kat belakang 2. Tp xpe lah halallah yer.kihkihkih.

Tunggu punya tunggu, baris punya baris, meleleh peluh dimuka dan badan. nasib baik tak basah baju klu tak mmang berbau la. Tp don't worry badan aku xberbau k walaupun xmandi pagi td. agak lama berbaris nak amik jubah 2 dekat 2 jam jugak lah. seingat aku pkul 10.30 baru aku dpt jubah 2. Dah dapat jer aku aku ke kolej kwn aku di Ktr. Geng stobery kids yang hantarkan aku. Thankz bangat sama mereka. walaupun aku xleh join mereka mkn kat luar, xkisah lah koz aku perlu sejukkan badan. aku perlu mandi, dah melekit-lekit dah badan aku nie..huhu. mandi lebih penting. TngH aku layan citer karate kids sowang2 kat bilik tiba2 bff aku msj. mngadu kat aku. cian giler kat dia. katanya dia terasa hati, "kwn lama" dia blagak and sombong giler ngan dia. urmm 2 la, cian dia. pada kawan lama dia 2 sudah2 la nak blagak 2. kete besar 2 xkemana pon. bukan leh bawak g kubur pon. so jgn la nak sombong ngan owg lain....jgn nak pikir diri 2 lebih dri owg lain. Jgn pandang owg lain sebelah mata jer..renung2kn lah..huhu...nyampah

p/s: aku bukan pe, aku pon hangat hati gak tengok owg sombong and perasan bagus nie.


myspace layouts

myspace layouts

Thursday, September 16, 2010

kihkihkih....xde modal

aku kepenatan. balik dri keje jer aku terus mandi bersihkan diri dan tido..mmang penat giler aku rasa. lemah anggota lutut aku. dah lembik agaknya. ....

Wednesday, September 15, 2010

My new job began

My new job began.. setelah penat beraya dan ber'apy2 di kampung halaman tercinta, aku kini datang ke penang. Aku memulakan hidup baru aku disini. I want to forget all the problems and pain I've experienced first. mungkin nasib aku tidak sebaik dia, but I do believe the sky is not usually dark. Bagi aku cukup lah ungkapan maaf yang dia sms kepada aku pada hari raya pertama ri tu. Kalau dia bahagia dengan pilihan yang dia buat aku pun boleh bahagia dengan pilihan hidup aku. ckup lah aku gagal sekali xnak aku gagal selama-lamanya. Aku akan terus mencari kepuasan dalam hidup aku. Yah kepuasan dlm hidup!kepuasan dri segi kewangan, wah materialistik tul bunyi..kihkihkih..



"salam satu malaysia untuk semua rakyat malaysia"



Wednesday, September 8, 2010

SELAMAT HARI RAYA KAWAN

"kad raya nie aku pinjam k. 10Q"

Aku dah xingat dah ri nie bape ramadhan. tapi klu xsilap aku lagi 1 hari kita puasa. mungkin dah 28 Ramadhan kot...maknanya pengiraan aku before nie salah lah..aduyai kihkih..
UnTuk pengetahuan aku dan semua hari ini hari last aku bekerja di insurans firm. aku dah nak stop keje sini sebab aku dah terima tawaran kerja kat penang. so pas nie aku kat penang pulak ler. Tp bisnes perfumes aku still akan berjalan seperti biasa bahkan aku akan tingkatkan lagi usaha dlm bisnes tu. insyak Allah. Alhamdullah aku bersyukur sngat sebab bisnes perfumes aku berjalan dengan lancar. Mmang rezki tuhan nak bagi lebih pada bulan puasa kan.

Tuhan ja tahu taw betapa sukarnya aku nak bg taw bos aku smlm yang aku nak resign. bukan pe cian kat dia and at the same time aku dah suka and syg sngat kat firm nie walaupun aku ada merungut kebosanan. (syg pada firm ok bukan bos. tunang owg tu. 11/09/2010 nie nikah katanya, raya kedua). sowy iklan hehe. Bos aku mmang xhalang aku, sebab resign tu pilihan aku and aku pergi untuk masa depan aku. Lagipon before nie dia soh aku cari kerja lain for da better future. sebab katanya aku keje ngan dia pon xkemana and gaji pun xseberapa. so dengan perasaan sedih dan terharunya aku terpaksa resign."Sowy bos i have to go. Thankzz for everything and i like you". Kat blog jer aku berani ckp...kihkihkih=)

Before aku berambus dari blog nie aku nak ucaplkan "selamat hari raya pada semua". Ingat!!bermaaf-maafan lah dipagi raya sesama agama, family dan sedara k. Eratkan silaturahim sesama kita jgn bermusuh-musuhan ngan jiran tetangga xbaik tu k.

Salam aidil fitri
bye bye...........= )

Tuesday, September 7, 2010

My desire

Okey..setiap manusia didunia nie xkira lah normal ke xnormal ker, lelaki /pompuan ker, tua/muda ker dan mcm2 ker lah semua ada keinginan duniawi. betul tak??tipu la klu ckp tak. Dan aku manusia normal, seowng pom muda dan awet muda hehe, dan sempurna dari segala segi (ALhamdullah) ada bannnnnyakkkkk keinginan. manyakx3. perghh mmang manyak. kenapa banyak sngat? sebab kita adalah makluk yang Allah ciptakan yang mempunyai pelbagai sifat-sifat manusia antaranya adalah keinginan yg mengunung, tamak dan tidak berpuas hati. lebih kuang mcm xbersyukur tu. Tapi aku xnak la jd manusia yg xbersyukur. Aku tahu mungkin sukar untuk aku capai semua keinginan aku tu dalam masa terdekat nie but i would like to share with you all. 5 keinginan aku boleh capai dengan izin Allah (insyak Allah). klu nak listkan semua keinginan aku tu kat sini mmang manyk silap haribulan xckup pages. kihkih..( -_- )
Jom baca kat bawah nie...

1. Aku nak pekerjaan yang membolehkan aku save income aku Rm1000 sebulan dan kasi setiap seowg RM500 sebulan tuk uit poket mak and ayh. that's mean gaji kena tinggi la kan.

2. Aku nak kete Myvi limited edition..beli ngan titik peluh aku sndiri. (mcm dah xde jer myvi limited edition). Klu xde Honda TypeR pon boleh ( dengar2 kete nie dah xkluar dah). other choices?? t lah aku pikir


3. Aku ingin buka butik pencetakan sndiri dan jd penerbit tuk buku2, novel dan majalah. Aku nak namakan dia 'Butik Pencetakan Manja'. Cam pelik jer aku col 'butik' tp halallah koz sedap jer nama 2. kihkih

4. Aku ingin mencintai dan dicintai sepenuh aty oleh lelaki yang dipanggil husband, melayunya owg panggil suami, bahasa kasar kedah owg panggil laki. maknanya kat sini aku nak sebuah Family/keluarga.



5. Yang ini keinginan yang perlu aku utamakan. Aku ingin hantar mak and ayah aku ke Mekah buat haji. maksudnya pakai duit aku la. setakat hantar pegi pakai air liur pon boleh kan. insyak allah rezki lebih aku g skali la k.


see?? semua keinginan duniawi perlukan duit tuk mncapainya. money!!money!!money!!
People will be crazy because the money. so peringatan pada diri aku, 'jgnlah nak berangan bukan-bukan klu xde money Ok!!!'. So see u all after raya. selamat hari raya maaf zahir, batin takde kot. =)

p/s: announcement: Today I want to go shopping...hOREYYYY hikhikhik

Monday, September 6, 2010

Diariku Ramadhan ( 28 ramadhan: kaNtOOiii )

Pe aku nak cite ri nie yer..xde pape yg interesting pon. mana taknyer rutin aku tiap2 ari sama jer...bosan tul hidup nie..Hari nie pagi2 lagi aku dah terkantoi ngan bos aku. aku bergayut pakai tepon ofis, so bos aku kol xdpt. Aduyai mmang malang sengal ri nie. aku xde la kena tegur/marah pon sebab aku cover line. huhu.. aku ckp tepon letak xrapat..hahahah.. cuma diri sendiri yang rasa bersalah teramat sngat. Biasa la owg kalau dah buat salah gelisah jiwa la kan. Tp xpe pandai2 la nak idup. Tak tahu dah mcm mane nak citer situation aku kat ofis nie tapi lebih kurang senasib lah ngan si comill kat bawah nie...kihkihkih
" ooii bangun la! pemalas tul!" =p

Sunday, September 5, 2010

Pure mediterranean Perfumes

Asalammualaikum dan salam perpaduan. Kat sini aku update cikit lah yer pasal bisnes perfumes aku yer.. PMP (Pure mediterranean Perfumes) ada 6 set. sweet, sexy, macho, elegence, princess and prince set. Princess dan prince set nie dikhaskan untuk kanak-kanak. Setiap set nie ada 4 jenis haruman dan haruman tu semua di inspired dari jenama perfumes terkenal. kat bawah nie ada pic 4 set PMP. Pic lain aku update lain kali yer..hehe..harga yang ditawarkan memang berpatutan. perfumes nie mmang murah tiada tandingan. lagi perfumes nie tanpa alkohol so boleh pakai solat dan perfumes nie juga tahan agk lama baunya.



Prices

sweet, sexy, macho and elegance set

1 box: RM28.00 SM
1 pcs: RM 8.00 SM

princess and prince set

1 box: RM18.00 SM

1 pcs: RM6.00 SM

Saturday, September 4, 2010

Diariku ramadhan ( 26 ramadhan: Searching for better future ) )

TODAY i'm to be sengal. don't what to do at my ofis. why? Because there is no work and the boss did not come OFIS. and left me a headache. what else could I do? I want to eat but i fast, so I fight with my own feelings. OMG! This boredom can kill me. ..
but to overcome boredom in the long term I do business taw. so i take the opportunity here mempromote I punya product. I am not a businesswomen for its own product. I just sell the other product. That products are perfumes, Pure Mediterranean Perfumes ..... so anyone interested can buy it and call me ok or "skodeng" this blog .... ht
tp://mairamanja87.blogspot.com

Wednesday, September 1, 2010

31 AUGUST 2010: MERDEKA YAHOOO..



semalam aku merdeka..aduyai mcm la aku sowang merdeka..hehe
semalam sempena merdeka jugak aku g kuar shopping raya,bukan sowang taw, ramai sngat yg follow aku. dari kakak n ank sedara aku semua aku bawak..hahaha
aku shooping di alor setar mall. mak datuk punya lah ramai owg shooping kat situ. sesak dengan manusia2 pelbagai kaum dan agama. mmang best tapi sometime terpaksa la berasak-asak, bising dgn lagu2 raya/announcement family yg kehilangan ank dan ambik bau2 yang sewaktu dengannya. tp xkisah lah janji aku sikit punya enjoy. bukan aku jer yg enjoy sakan ank2 buah aku lagi la suka. abis kopak gaji aku diowg kikis. nasib baik lah aku nie mak sedara yang baik dan pemurah xkisah sngat. hoho
tengah aku sibuk berasak2 tiba-tiba makluk Allah yang tinggi, besar dan itam datang mendekati aku. OMG! masyak Allah rasa cm nak tercabut nyawa aku...kawan lama aku daa..kwn lama masa keje kat alor setar mall dulu. bkn apa lama xjumpa dia skali muncul depan mata terkejut beruk la. dah 3 tahun kot xjumpa dia. dia dah kurus sikit skrang. dah 2 xabis2 soh aku lanja dia buka pose. manyak chantik, aku nak tanggung nafsu shopping aku nie pon xmampu..huhu..aku ckp kat die xpe raya t dtg rumah aku lanja..hahahaha

sebelum aku log out aku nak ucapkan selamat menyambut hari merdeka yang ke 53. jadilah manusia yang berilmu dan berjasa kepada negara dan bangsa.


Tp sebelum 2 aku nak kongsi cikit fakta menarik nie. .bukan apa sekadar mengarut di pg yg terang nie..=) smilee sokmo..

1.Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan ….Italy…., jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

8. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapimengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah Anda ahli sains seluruh dunia bersepakat jika nasi ayam dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. Nasi ayam juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila nasi ayam yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

14. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca post ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku?

Monday, August 30, 2010

Diariku ramadhan ( 20 ramadhan: Untuk adik )

wahh..aku appy ari nie. datang jer ofis ada 1 plastik beg yang penuh dngan choc.
bos aku nie mmang baik. dia balik dari langkawi dia belikan aku choc. nie yang buat aku sayang dia cikit nie.. hehe. moga allah murahkan rezki die..kain batik pon ada gak. mcm nak soh aku pakai kain batik jer bos nie. dah la aku xpandai pakai.. tp xpe kain 2 aku boleh kasi mak aku. gadis moden mana layan kain2 batik nie..hahaha. alah lagi pun warna n corak kain 2 taste owg tua la.. mmang abg 2 xpandai membeli. yumm...yum cedapnyer, terliur aku tngok choc2 nie..opssss puasa la..huhu
xpe berbuka kang aku melantak puas2..rasa cm dah 4 bulan xmam choc nie...=p

Sunday, August 29, 2010

Diariku Ramadhan ( 19 ramadhan: Dia pulANG )

Semalam aku dapat berita" dia pulang".
Dia pulang untuk keluarga yang tercinta.
Dia pulang kerna kebahagiannya
Dia bahagia dengan perjalanan hidupnya
Dia bahagia dengan keputusan yang dilakukannya
Dia bahagia dengan penderitaan yang dia tinggalkan ke atas aku
Terlalu mudah dia lupakan aku
Terlalu mudah dia tinggalkan aku
Terlalu mudah dia mencari penggantiku

Aku???
Terlalu sukar untuk ku
Setiap jam aku mengharapkan kemunculannya
Setiap minit mataku tercari-cari kelibat dia
Setiap saat otakku memikirkan dia
Setiap detik aku merindui dia
Dan setiap waktu aku mendoakan dia

Napa perjalanan hidupku sesukar itu?
Napa tidak semudah dia?
Napa tak sebahagia dia?
Lantas napa Kau berikan cinta andai dia bukan milikku
Apa yang Kau tetapkan untuk aku YA ALLAH?
Aku manusia hina dan alpa dengan nikmat Mu
Kau ampunkan lah aku
Tabahkan hatiku dan suburkan jiwa ku dengan keimanan


Thursday, August 26, 2010

Diariku Ramadhan (16 ramadhan: Surat cinta )

Aku semangat datang keje, makeup chantik2 and dressup lawa2 and mood aku pon baik sngat. senyuman iklas dan manis sentiasa di bibir gelapku. so skrang aku rasa cam aku chantik ri nie...aku dtg jer keje owg pandang2 aku..hehe pasan lak. tp bukan yang 2 aku nak citer. aku just nak share surat cinta dengan kowang..surat ni aku petik dari blog dunia cinta..let's read..=)


Valentine hari tu ayang tanya tang mane kite sayang kat ayang.

Time tu kite tak dapat nak jawab. Semalam ayang merajuk ngan kite,
kite dah penat nak layan. Ayang call kat kite kite malas nak jawab.
Tang mane erk kite sayang kat ayang?
Semalaman kite duk pk soalan
tu. Pernah ke? Maybe tak sedalam cinta Titanic atau Taj Mahal. Sayang kite kat ayang sangatla kerdil. Sebab tu la ayang selalu merajuk erk? Tak tahula, setahu kite:

1. Sebelum kite kenal kat ayang, setiap sem kite dapat Anugerah Dekan. Bile dah kenal ngan ayang, setiap sem kite repeat paper. Sebelum kenal ngan ayang kite belajar pakai duit biasiswa, lepas kenal ngan ayang, keluar makan lagi nak mintak duit ngan emak kite.

2. Kalau ade 1 buah epal, kite bagi je kat ayang. Kalau ade 2 buah epal, kita bagi yang besar kat ayang.

3. Kalau kite makan ikan, ayang makan tang badan ikan tu, kite pula makan tang kepala ikan tu je.

4. Ayang ni tak la cun sangat, tapi kite tak pernah kutuk ayang tak cun. Tapi kite yang hensem ni ayang lagi nak kutuk ngan member depan kite, kata kite tak hensem langsung. Eera Fazira berlalu depan mata, kite diam je. Takut kalau puji kang ayang marah. Mat Indon duk depan Sogo ayang gi ngorat time kite gi tandas. Siap mintak nombor tepon depan kite lagi.

5. Kalau keluar ngan ayang, ayang slambe nak makan Starbucks, kite tipu kite dah kenyang, padahal bile dah sampai kat umah kite makan mee maggi.

6. Sebelum kenal ngan ayang., kite tak pernah ade girlfriend. Selepas ayang kenal ngan kite, genaplah koleksi ayang ada 20 boyfriend kesemuanya. Kite tak pernah marah ayang plagirl, dah tu ayang kata kite cam sami buddha.

7. Kalau ayang rasa nak cium kite, ayang cium terus tak pernah tanya pun. Tapi bile kite rasa nak cium ayang, lepas tanye lagi nak kene reject.

8. Ayang selalu pukul dada kite, tampar muka kite, cubit peha kite, kite tak pernah tengking sekali pun, apatah lagi nak cubit, nak tampar, nak pukul?

9. Pernah ayang tanya kalau ayang jatuh cinta ngan laki lain, kite nak buat ape. Kite kate kite nak bunuh laki tu. Tapi bile kite tanya kalau kite jatuh cinta kat pompuan lain, ayang nak buat ape, ayang kata nak bunuh kite, emak kite, ayah kite ngan nenek kite.

10. Kite beli mask Clinique ngan ayang harga RM300 kite kate harga RM30. Ayang beli jam tangan kat kite harga RM30 ayang kate harga RM300.

11. Setiap kali berjumpe kite bagi hadiah kat ayang, tapi setiap tahun birthday kite ayang kate dah lupe.

12. Aritu ayang peluk kite kate nak check in hotel ngan kite, kite kata tak boleh, dosa. Ayang kate kite tak sayang ayang. Pastu semalam ayang pakse kite. Kalau tak ayang nak break ngan kite. Ok pukul 2 pagi kite sanggup bawak motor sampai Jalan Pahang nak cari kondom. Ayang kate saje je nak test kite, pastu marah kite keji. Kite diam je duk tepi akuarium… tengok ikan emas .

13. Kite rosakkan headphone walkmen ayang, kite ganti satu discman baru. Ayang rosakkan kerete kite, ayang buat derk je.

14. Sekali ayang demam, kite kene diet 2kg nak jaga ayang. Sekali kite demam, ayang tambah berat 2kg sebab abiskan makanan kite.

15. Kite tak pernah kata ayang pendek, ayang marah kite tinggi sangat, member ayang ketawakan ayang.

16. Ayang datang umah kite, kite tido sofa, kite datang umah ayang, kite gak yang tido kat sofa.

17. Mak kite belikan rantai Tiffany ngan ayang. Mak ayang tak pernah ajak kite makan kat umah ayang walau sekalipun.

18. Kucing umah kite bersalin, kite bagi anak kucing yang paling cute kat ayang, 2 hari je ayang bela, kucing tu dah mati. Ayang tak kate pa pe pun. Ayang bagi ikan emas yang dah dekat mati kat kite, 2 hari kite bela dah mati. Ayang kata nak bunuh semua anak kucing kite.

19. Ayang kalau nak pakai duit kite, terus ambil takyah bagitau. 30 ke 80 ke seratus ke selagi wallet kite ade duit. Aritu kite nak pinjam 10 ringgit sebab terlupe bawa wallet, ayang kate kite kedekut.

20. Birthday ayang kite tak pernah terlupe. Birthday kite arini ayang tak pernah ingat.

p/s:; isk..sedey bace surat chenta nie.. lawak pun ade gak..

moral of da story.. jgn ler couple dgn org yg tak reti menghargai kite..


Ceriakan hari kowang tngok video nie


Wednesday, August 25, 2010

Diariku Ramadhan ( 15 ramadhan: jiwa lara )

Jangan Tinggalkan Orang Yang Kita Sayang

Untuk Orang Yang Kita Suka,

Kerana Orang Yang Kita Suka

Akan Tinggalkan Kita Untuk Orang Yang Mereka Sayang...

Jangan Cuba Dapatkan Apa Yang Kita Sayang,

Tapi SayangLah Apa Yang Kita Dapat......



"Manusia itu" have a problem with her own life. can't accept the fact that God set for her. astafillah .. come back dear. remember those who love u..that's you family.

Sesungguhnya manusia diciptakan oleh Allah SWT adalah paling sempurna dibandingkan dengan machluk yang lainya, termasuk diantaranya Malaikat, Jin, Iblis, Binatang, dllnya. Tetapi kita sendiri sebagai manusia tidak tahu atau tidak kenal akan diri kita sendiri sebagai manusia.

kenangan bersama friends=)


Tuesday, August 17, 2010

Diariku ramadhan (5 ramadhan: my secret admirer)

Aku keletihan balik dari keje. rushing aku wat paperwork tp xsiap2 gak..balik dari keje kononnyer nak tido tp hampeh, kena la tolong akak aku masak.maklumlah pom melayu katakan. tngah2 kusyuk belender cabai (cili) tiba-tiba 'pluppp'. wah lembutnyer bunyi. karen(elektrik) xde la. pulak menyusahkan idup aku. puncanya ayah aku punya pasal la. ranting pokok cempedak jatuh menghempap wayar elektrik. terputus sudah. aduyai kelam kabut semuanya. mak apa lagi bising la (membebel). 2 jer keje dia taw buat pon..hehe.

Aku dengan macho n cutenyer mendail no. fon kepunyaan abg ucop (cousin yg keje kat tnb).

aku: akum! abg ucop help! i need u help.
abg ucop: pe pulak?
aku: hehe..mai umah skrang leh dak. karen xde.wayer depan umah putus.nasi xsempat masak nie
abg ucop: lo yeker.owg dah stop keje dah. nak buka pose
aku: aloh mai la cepat.owg xmau dok dlm gelap..mai taw
abg ucop: yelah2.t abg soh abg naim dtg yer cik ct yer..hehe (sengih ada makna)

~tuttttt~

tunggu punya tunggu tak jugak dtg2. kol ckp on da way. mcm la pendang ngan KL 2 jauh benor.
1 jam kemudian smpai la jejaka tnb yg hensem2 n macho2. dah sampai bukan nak wat keje dok mngusik2 aku lak. xpe bior la diowg buat keje diowg, aku de keje kat dapor.
hahaha..sbnarnya xde pe pon nk citer.cuma aku nak citer jejaka2 tnb termasuk cousin aku 2 buka posa kat umah aku. diowg semua 2 kenalan aku masa praktikal kat tnb dulu. hikhikhik best sbb diowg semua sporting n family. thankzzz bnyk2 kat diowg koz mlm 2 aku xyah dok dlm kegelapan..10Q : )

Thursday, August 12, 2010

Peristiwa satu ramadhan

" Tie!bangun sahur!bangun cepat!". ayah setulus hati membangunkan aku sahur..mmang sejak azali ayah la yg akan mmbangunkan ank2 untuk bersahur. aku akan sentiasa windu saat itu.
"Ermmm,jab la yah..malas". aduyai pa nak jd ank dara sowang nie.

sambil memejamkan mata ku kedengaran pinggan mangkuk berlaga-laga antara satu sama lain gara-gara dikerja kan mak. sudah tentu la mak tengah sibuk menyiapkan juadah untuk sahur. ada ank dara sowang pon bkn nak tolong.

stengah jam berlalu aku masih berbaring dikatil cuba mengejar mimpi indah yg berlalu td..aduyai melepas lg.pinta bilik dikuak dari luar.."oiii bangun!" suara ayah sambil mengetuk2 kuat pintu bilik.
aduyai klu dah ber'oii-oiii' 2 dah dangerous la.dah tahap geram dah 2,hilang segala kasih syg..

terkedek-kedek aku bangun. rasa cm berat punggung jer. selesai membasuh muka, dengan bangganya aku bersila didepan juadah yg telah terhidang. disaat aym goreng hampir mendekati bibir mulusku, telingaku mendengar sayup suara azan berkumandang. subahanallah betapa besarnya kebesaran Mu. masuklah waktu subuh yang ditunggu orang-orang beriman.

selesai azan subuh, mak bermukadimah,pa lg membebel la. "hah tu la,owg gerak xnak bangun,kan dah xsempat.padan muka syg sngat tido 2".
aku hanya tersenyum manis. bersyukur dengan nikmat yg allah kasi. "xpe,xkisah lah mak. esok pose tangguh dulu".
"amboi banyak cantik! ingat pose 2 cm diet ka leh tangguh2" menjegil mata mak nak tunjuk tegas..
" abis dah ABC nak wat cmner. terima ja lah".
" ceh..kuang asam punya budak.sia-sia ayah kejut.mengabiskan beqeh"

aku pon sambung makan..yum3 sedapnyer hehehehe...ngeeengee

glosori
ABC= allah bagi cuti
gerakkan=kejutkan
beqeh=beras

Monday, August 9, 2010

lovely women in my eyes








Thursday, July 22, 2010

ceriakan hari mu

kuang asam punya cucu

"Mengapa tak seperti kawan sebaya kau?" Seorang atuk tegur cucu dia yang tak cemerlang dalam peperiksaan.
Atuk: "Tengok kawan-kawan sebaya cu, semua lulus tinggi-tinggi. Cu ini asyik internet, tv atau main bola. Bila nak belajar??? Besar nak jadi apa???" (Atok marah tahap tertinggi)
Cucu: "Atok asyik bandingkan dengan kengkawan yang lain. Cu tak pernah pun marah bila atok tak sama seperti kawan-kawan sebaya atok yang lain."
Atuk: "Tak sama apanyerr???"
Cucu: "Kawan-kawan sebaya atok semua dah jadi arwah kan?"
Atuk: "?...?...?...?...?...?"

Diam ketika sedang makan

Sebuah keluarga yang terdiri dari ayah, ibu dan seorang anak sedang makan malam bersama. Anak : "Ayah, di..."
Ayah : "Diam! Sewaktu makan tidak boleh bercakap!"Setelah selesai makan...
Ayah : "Nak, waktu makan tadi apa yang ingin kau katakan?"
Anak : "Ayah, di daun salad yang ayah makan tadi ada ulatnya!"

Pernikahan

Saya selalu merasa tidak selesa apabila datang ke majlis perkahwinan ahli keluarga. Nak tahu sebabnya?Biasanya, makcik-makcik saya dan para kerabat lainnya akan datang menghampiri saya sambil menepuk-nepuk bahu saya, “Kamu yang berikutnyakan?” kata mereka.Menyampah betul, tidak berperikemanusiaan sama sekali!Tapi kebiasaan mereka ini terhenti setelah saya melakukan hal yang sama pada mereka setiap kali acara pengkebumian keluarga berlangsung
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...