Thursday, August 29, 2013

Kisah raya anak-anak

Nak citer kisah raya lagi ni….maklumlah kan tengah bulan syawal lagi..
Yg puasa 6 tu bagus dan tahniah aku ucapkan..

Aku nak citer pasal budak2x aje..anak buah aku yang membuatkan aku happy sngat dengan kelahiran mereka..maklumkan xde ank sendiri lagi,so mana nak tumpahkan kasih sayang yang melimpah ruah ni kalo bukan ke anak sedara sendiri..iyer tak…?

Iyer..diakui..aku xkasi diowang duit raya sebab sengaja nk bg pengajaran kat diowang
“ jangan berani nak usik barang makteh..” hah…macam tulah, tahulah akibatnya nanti kan…

mak teh tahu tomoi taw...:P *mata kat ats tngn kat bahu


Firstly, Abang ajiq, ni cucu sulung tok/wan ni..tanggungjawab dia aku rasa sngat berat juga
asyik kena mengalah aje ngan adik2x..kena buat itu ini, sian kan..?
but don't worry, dia xde lah smpai didera fizikal and emosi, menurut akak aku,semua itu untuk pendidikan jangka panjang. jangka panjang sngat lah kan sampai adik punya buruk perangai, dia yang kena

abang, kemas mainan! abang, g buang sampah jab!
abang mengasuh adik! abang, awat biaq adik main hanphone ibu! abang g goreng telur kat adik!
abang,awat cubit adik!!

klu aku jd abang ajiq kan maunya aku majuk patblasratus hari..siap protes pegang sepanduk
" give me freedom!!!!"

aku pun xtaw lah kan napa nk kena majuk..mybe memang sifat pom kot..wajib majuk.
kecik2x dulu, mak aku ckp aku penah buat perangai protes sebab akak aku soh sapu smpah..
lari belakang umah, nangis2x mengadu dengan kambing...budget mcm kambing tu paham.
wei sapu smpah aje kot..tu pun nak protes? lol..nak buat cmne pom kan wajib majuk..kihkih :p
mak aku citer kan, aku budak2x dulu memang suka sembang ngan binatang pun.....apa aku sembang ngan binatang tu, lain entry aku citer wokey?

abang ajiq ni kan,aku sngat sayang dia dan more attention pada dia sebab dialah bodyguard dan sahabat karib aku bila kat kg..wahaha..aku ada bodyguard beb!! ko ada??hahaha

cuti sek ni dia nak g lawatan sekolah, siap bisik kat aku mintak duit blanja. aku janji nk bagi tapi kan lastly, aku lupa nak bagi..kahkahkah..lupa wokey!! bukan aku dekut..skali lagi diingatkan. aku lupa wokey..
dia kata skrang ni tengah slow motion mintak izin ayah dia, ayah dia tu susah sikit...cerewet cm pom..!!!
bukan aku yg kata yeh, abang ajiq yg kata..haha

cucu yang kedua tok/wan,abang adib, seorang yg bermuka cerdik...bermuka cerdik sebab dia pakai spek..hahaha. dia ni abang yang sngat mendengar kata, matang dan pandai berdikari.
walaupun pun bermuka cerdik, dia sngat lah berkira bab masa.
kenapa ek??

kalo ketika itu masa berkualiti dia dengan tv, jangan berani sesiapa suruh dia pergi belajar ..maunya perang dunia ke 301 tercetus....cengeih taw dan sangat tegas ngan adik2x dia..
if he say no, that's mean no!!...
sangat obses dengan kartoon ultraman, power rangers, stone rider...apa lagi ek?

abg chik yg baju puteh tu..

Abang chik, cucu ketiga tok/wan. mempunyai perangai yang sngat pelik, kasar dan stonecold...dan kadang2x menjadi sangat sensitif...dia hanya akan sensitif klu kena marah ngan ayah dia..pelik kan? klu ibu dia yang marah kan, dia buat muka stonecold..buat xtaw je..
seowang yang kreatif dan suka mencuba sesuatu yang bawu..kena pay attention dia ni sebab suka buat benda yang bukan2x..

dia tunjuk aku, ini moto idaman dia..hehe

abang chik mempunyai satu hobi yang menarik dimana waktu petang suka menunggang lembu wan di belakang rumah.
yang aku xboleh blahnya, lembu tu pun redha jer ditunggang abang chik. apa abang chik rasuah lembu tu pun aku xtaw lah. klu leh tunjuk pix kat kowang best lah kan tp xdpt lak sbb biasa dia tunggang senyap2x..


dia punya hobi tu xleh nak buang, smpaikan itik ang pun jadi mangsa. sekor itik ang tu wan dia kena sembelih buat kenduri aje sebab jd mandom lepas kena tunggang ngan abang chik..patah pinggang la kot kan, yelah dia kan berat mana mampu itik ang nak strong tahan beban. itik yang tough pun leh jd lembik wokey klu berat cm dia tu.
dok kata aku gemuk, dia gemok dia xsedar plak!!!!huh! eh??....hehe

abg adip berbaju kuning,abg alif sebelah tu

abang alif juga seowang yang berpewatakan pelik. cucu keempat tok/wan. susah nak memahami dia. nak suruh dia makan pun sangat lah susah. sangat suka dengan biskut. hari2x makan biskut pun dia xkisah. sebab tu badan maintain. ni taraf leh stay oversea ni..berperwatakan seperti orang dewasa. aku sayang dan appreciate dia sebab suka memuji aku cantik..wakahkahkahkah...
ko ada? xde kan, so jangan nk jeles yeh...


cucu tok/wan yang kelima, kakak iman. cucu pom sulung wokey dari akak aku yang ketiga.
seorang yang cantik dari pandangan mata aku. sngat lah kampong girl..hahah pelat dengung..
dok naka, mana tak pelat siam...kadang2x bahasa siam pun dia faham.

main aci ligan..kuar lah siam dia..
"jo tang ni dey..jo tang ni!" sambil lari2x pusing umah
hah, kowang paham? smpaikan abang2x dia pun leh terikut-ikut....
besar kan pengaruh dia.....owh yah, abang2x spupu dia sngat xsuka bermain dengan dia sebab suka buat orang dan kuat nangis.....bila aku tanya abang2x napa xnak main ngan adik iman..leh bang chik jawab "no women no cry!"? Ohmakkau, sapa yang ajaq ni?sapa?sapa?
sapa lagi kalo bukan pak cik dia...owh, dermmm!!! ni namanya deskriminasi terhadap pom...

Amani yg berbaju biru itu..


cucu tok/wan yang keenam, adik amani iaitu adik pada kakak iman. berwajah exotic.. yang ni aku xtaw nak citer mcm mana sebab aku xtaw. hahaha...dia ni sngat xsuka dengan aku....klu jumpa aku kan dia pandang aku mcm alien..dia lah satu2xnya manusia yang buat aku kena tilik diri kat cermin lama..patplohpat kali aku pegang muka, aku ada janggut ke, misai ke, tanduk ke, ke ada bayang jembalang kat muka aku ni...?


aku sngat confius? bila aku dekat dengan dia, menjerit malalak mcm aku nk culik dia plak kan..
lastly..huh, pegi la ang main jauh2x....jangan nak pandang2x makteh..meluat makteh..
hak nak bg duit raya, xjd nak bagi...selamat  duit aku....kihkihkih


Huda Athikah, cucu ketujuh. adik kepada abg adip dan abg alif dan ank pada akak ke-2 aku.
budak cute ni,amik masa untuk mesra dengan aku, tapi klu dah mesra sangat murah dengan senyuman..
boleh plak ajk aku main dengan dia kan..degil boleh tahan gak dia ni... mudah tertidur.tak perlu nak dodoi2x..kdg2x atas lengan sofa pun dia leh tidur..
klu dia lapor pepandai lah dia nak cari. klu paksa dia mkan maunya dia mengamuk dan protes...


cucu kelapan, Qaisarah Qesrina..xsure ejaan nama dia..lupa!!hahah
anak bongsu akak sulung, adik pada abang ajiq dan abang chik. comel dan sangat angin satu badan.
cengeih mcm ibu..kata abangnya...cerewet dan kuat bebel mcm ayahnya, kata ibunya
jalan punggung gelek inul mcm makteh, dermmm!!! kata pakciknya.
kuat moody mcm maktehnya, kata toknya...cerdik dan bijak mcm makteh,kata wannya

comel dan cantik mcm makteh kata maktehnya..ohmakkau, pesaing terdekat wei!
banyak mewarisi sikap maktehnya kan...kahkahkah...ni anak makteh ke anak ibu??hehe
sangat xsuka klu owang kaco dia taw halang dia buat sesuatu...sangat obses terhadap tayar moto..pantang nmpak laju aje g amik spannar ketuk2x kat tayar moto...
rasanya cita-cita dia nak jd mechanic  kot..tak pun nak usahakan kilang tayar..hahahaha
suka buat muka comey klu owang marah dia, dah xsmpai hati nak marah dia...
biasanya ayh dia yang slalu tergoda...

Qaisarah ni kan,masa dlm kete otw balik dari jemput aku kat station bus..
dia pandang aje aku...xtoleh lain dah..rasanya dia xcam aku.maklumlah lama xjumpa mak teh yg cun melecun ni. mesti dia fikir aku saingan dia kan? tergugat la tu!!!


pas tu bila aku main tut cak ngan bebear dia bawu dia tersenyum dan nak mengusik aku.



Lastly, Syafa Akila. bawu kuar dari kantung tahun ni..baca entry ni~sebenarnya saya isteri dia
muka sngat xfotogenic, real face sngat comey tp bila dalam foto xcomey la plak..

so, the original ank buah 9 owang aje, belum kira ank buah sepupu lagi..
semua ni, aku dapat berjumpa masa raya ajelah...sungguh, aku menghargai diowang..
smpai masa t nak order 10 anak ngan hubby ..leh? hahaha
okey, memain jer....xsanggup aku nk menjaga..
kang badan sekecik ibu jari, jd sebesar jari kelingking..kihkihkih
 wokey,bye..

P/s: Insha allah,aku akan lebih rajin update blog selepas ini...:) *ni azam pertengahan tahun ke apa ni?hehe












Tuesday, August 27, 2013

Kisah raya 2013 yang Happening!!

Aci tak klu aku nak citer pasal raya..pasal raya aku lah
Asyik baca kisah raya kowang aje..aku pun raya jugak ,aku pun puasa jugak wokey..
walaupun xcukup 30 hari..hehe

Best giler kan baca kisah raya kowang …alhamdllah aku pun best jugak..[ingat kowang je best?] tapi xde rasa plak nak citer..nk jadikan best tu xreti nak citer..tiba2x kan xde bakat menulis plak..kahkahkahkah..

Aku raya best sngat smpai xbergambar langsung…gambar mkanan raya pun xde,,menyedihkan kan??
Halohlohloh..halohh..sedih..sedih..sedih

Klu aku nak citer aku buat apa raya,aku pergi mana,aku mkn apa,aku beraya ngan sapa,berapa duit raya aku dpt.???rasanya smpai besok pun xhabis sebab aku malas nak menaip…ikutkan hati aku yang malas ni, aku nak citer dalam hati jer..citer tanpa suara mimic muka aje..pas tu kowang paham2x aje lah..tp tu nak kena buat video plak la kan..mls jugak tu..haiyaa…susah bikin klu malas begini..

Owh,abaikan palang blakang tu..umah aku kena pecah masuk raya tahun lepass..smpai ke tahun ni xtukar2x..so genap lah setahun umur umah tu kena pecah masuk..kihkihkih..dia mcm tragedi sikit kowang taw sebab yang pecah masuk tu dikatakan owang minyak sbb tidak berbaju dan tinggalkan tapak kaki minyak hitam ats sofa tu,...sib baik time tu xde ank dara lam umah tu..wahlaaaa...!!


Raya tahun ni,adik beradik berkumpul umah family, just akak yg stay penang tu aje raya perak dulu,
raya ke -4 bawu balik kedah. So bila berkumpul ramai mcm ni penuh lah umah mak ayah…ramai dengan bebudak..mlm raya tu main bunga api mercun bagai..aku lak pasang langsir. aku agak lah dah jd adat family aku ni kan klu nak pasang langsir aje mesti anak dara, xdara xleh pasang langsir ke?..apakah? yelah, mak aku tu hope aku balik awal sbb nak aku pasang langsir aje..zalim toi adat cmni kan!!!xpatut2x...

ank2x buah ngan pak lang diowang

Qaisara dgn abang long dia..

suku aje ni...yang lain dah tukar baju

parent yg ku cinta!

banyak dosa..Mak minta ampun ngan ayah..kihkih

serupa tak???

Tiba-tiba kepala aku berapi kan..budak tepi tu pun ketakutan.
dey tangechi,APa motif ko berambut begitu?

aku masih keje lagi, dah kol tanya "bila nak smpai? jgn balik lambat sngat, langsir xpasang lagi ni"
macam lah pasang langsir tu leh makan masa smpai 3/4 hari..agak2x lah mak ni!!
klu aku balik awai pun, langsir malam raya juga pasang...bukan seminggu sebelum aku pasang...kan?maklumlah semua hantu keje buat last minit.

 Satu family Layan citer mlm raya pukul 2 pagi bawu tidur ko nak taw. Pepagi raya tu aku dah kena bangun awal gosok baju mak/ayah..biasa la time tu jugak lah semua akak2x aku pun sibuk lah nak gosok baju..iron pulak satu, satu lagi rosak..so berebut lah tunggu giliran. Pagi dah bising2x macam jual ikan kat mini market…dua singgit..dua singgit..dua singgit…

Apa yang dua singgit klu bukan kepala ikan..hahaha

Disebabkan aku owang terawal gosok baju,aku juga lah owang terlewat bersiap nak g masjid..kelang kabut mandi takut mak tinggal..dlm bilik air pun sempat jerit..mak tunggu cek,tunggu cek,tunggu cek taw…tunggu cek..!!!! aku n mak g masjid jalan kaki aje sebab dekat aje ngan umah.
[padahai kain ketat xleh kabat moto]

Manusia dalam family aku ni semua jenis last minit..nak mandi pun nak last minit…masa awal non dok tolak hang ku, hang p mandi dulu, hang la p mandi dulu..so last minit berebut lah bilik air tu…so jadinya aku g solat raya, muka pucat mcm nak disolatkan jenazah…satu apa pun xmake up..seledang pun main lilit jer…

Habis solat raya tu, ziarah kubur tok and tok wan..siyes sebak..menitik air mata aku masa sedekahkan al-fatihah tuk diowang. Aku perasan mak pun sebak..mak nangis mungkin dia windu..[mak ayah dia kan mesti lah windu]. Aku pun windu tok,aku cucu yg paling rapat ngan tok, dulu aku lah cucu yang rajin dok urut dia klu dia lengguh2x..cucu tok ang pun..kecik2x tok yang dok jaga klu mak ayah g keje..[aku Cuma kenal tok, tok dan tok wan blah ayah xkenal] tp sedekah al-fatihah untuk diowang tetap ada..al-fatihah!!

Masa tu lah aku dok fikir, apa diowang buat kat sana [alam barzah]. mybe diowang pun tngah raya kan? tunggu sedekah jariah dari anak cucu...Satu hari nanti kita pun akan dijemput kesana. Dah cukup ke bekal kita ke sana??? Sila lah muhasabah diri reramai…

Cakap pasal tok,dulu masa aku sakit [2 bulan kena tahan wad]..aku kerap mimpi tok, aku Nampak dia tengok aku… lama..pas tu dia berlalu pergi macam tu aje.aku citer mak aku,mak aku ckp tu maknanya tok aku datang jenguk aku, dia nk aku kuat,jangan putus asa…

Pas tu aku ckp kat mak aku, aku takut. aku xnak hilang diowang..diowang punca aku hidup. Aku xnak tuhan amik diowang…aku xkuat nk hadapi kehilangan mcm waktu aku kehilangan tok dulu…
Mak aku ckp, xboleh macam tu..mak/ayah Cuma pinjaman dari Allah bukan hak milik kekal kita. Mcm tu jugak anak mak. Ank mak anugerah pinjaman bukan hak milik kekal mak/ayah…
[aku ubah sikit susunan ayt tu,kang aku tulis siam kowang xpaham lak..hahaha]

Kowang sebak tak?? Aku sebak ni…

Pas tu kan meraung kami tiga beranak ats katil wad tu..aku,mak dan ayah..aku peluk mak,ayh aku xmeraung pun tp menitik jugak air mata dia..rupanya xlah keras mana ayah aku ni,,muka aje garang tp dalam hati ada taman…hehe..

Laa…ni pahal leh type citer sedih ni…..raya dan sedih sngat senonim ngan citer melayu kan..bila time raya bawu nak sedih ramai2x..apa la..x rock langsung..

Berbalik pada cerita raya….lepas balik dari kubur, pergi raya rumah bapa sedara sebelah rumah kejab, mintak ampun mintak maaf,mintak duit raya xdpt lak..alih2x dia mintak nasi minyak kat aku lak…kowang paham tak? Maksudnya bila aku nak kawen lah?

Aku malas nak layan lelama,aku jawab insha allah tahun depan..sebenarnya kan dah bape tahun dah tahun depan.. tahun depan aku tu tak muncul2x lagi..wahahahah..

Balik rumah tu rehat kejab sambil mkan…biasa lah drama melayu,rehat aje mesti makan. Makan smpai lupa nak diet..itulah aku twin sari yanti..*eh tiba2x

ni la koi raya yang aku kedaqah tu..

Tengah syok layan kuih raya tiba2x akak ajak g makan laksa umah member dia…aku on ja..memang tengah mengidam laksa kan..balik dari mkn laksa tu pewut penuh terbongkang cam ular kekenyangan xleh nak sumbat apa dah..memang penuh dah..petang tu mak/ayah aku ajk g beraya umah sedara sebelah ayh aku pun aku xleh nak p dah..alasan?? xlarat nak bawak pewut..wkahkahkah [amboi ko mcm mangsa pregnant aje kan?] jadinya akak aku aje lah yang ikut..aku dok umah smbil makan buat limau..
budget leh buang cepat!!kihkih

Raya kedua ketiga ,dah sibuk beraya dan layan sedara yg datang beraya kat umah. Raya keempat buat bihun sup,menjilat mangkuk ko. Sedap sungguh padahai sup ayam aje pun…raya ke 5 dan ke 6 sibuk ngan kenduri, sepupu kawen la plak..raya ke bape tah buat lemang plak…sbb akak yang kat penang tu mau mkn. Lemang raya pertama tu kan dia xsempat mkn pun.

So lagi sekali lah rewang buat lemang. Tukang bubuh pulut dlm buluh aku lah dan ank sedara aku..tukang basuh dan sediakan barang akak aku no 1 dan dua. Tukang masuk daun pisang,mak aku dan tukang bakar kaum2x lelaki yang ada dlm umah tu..budak2x kecik tukang menyebuk dan tukang menangis..nampk mak dia buat keje sikit aje menangis,time tu lah nk mintak nenen lah mintak makan lah mintak dukung lah..apa lah , best gak ada ank ni kan leh mengulat..puiihh!!jeles mak!!

Best sesangat dengan family ni..rasa mcm tak cukup aje cuti..padahal dah panjang cuti tu…bila time nak balik aje mula lah drama air mata..sedih doh..sebak kot..mak aku usap kpala aku..motif?soh jaga diri...
windu lak kat mak/ayah..
[Padahai,aku kuar aje dari umah diowang bersiap g mandi air terjun kat bukit perak..shitt..xajak aku!!!!]

Owh ,tahun ni aku xkasi duit raya kat ank buah aku sebab diowang rosakkan laptop aku…
So dendanya, no more duit raya…kejam tak aku?? Padahal dua owang penyebab laptop tu rosak tp semua kena dendanya..kahkahkahakh..selamat budget aku!!!!!…wahahahahah *gelak owang kaya

Aku plak dapat duit raya banyak tahun ni RM50. Banyak tu wokey!!! Kawan Bangladesh mari adik aku yang kasi..hahaha..owh aku xciter ek, adik aku bawak balik kawan bangla beraya kat umah. Tambah lagi satu ahli.kihkih..kat mak ayah aku kan dia panggil mak and ayah jugak taw..sweet tak sweet tak???hahahha…

Dah lah..selamat hari raya kowang..maafkan salah dan silap budak jelapang ini..salam zahir dan batin.!!! 
Nak bagi duit raya kat aku, sila PM..hehe *boleh??


Saturday, August 17, 2013

Awak bukan milik saya

Tak pernah aku sangka,dalam sekelip mata aje dugaan dtg pada aku.
Kadang-kadang aku menyesal tak teruskan apa yang dah terniat dihati sebelum raya ri tu..
confident level aku terlalu rendah untuk buat keputusan sendiri,akibatnya aku yang tanggung juga.

Dalam waktu yang sama,aku kehilangan orang yang aku sayang…orang yang aku percaya dia jodohku,orang yang aku yakin sayangkan aku. Semudah itu dia putuskan aku..
mungkin aku kena redha….tapi hati susah nak lepaskan..mungkin kerna sayang tu masih ada…

SUMPAH DEMI ALLAH AKU IKLAS SAYANGKAN DIA KERANA ALLAH
BUKAN KERANA NAFSU BUKAN KERANA HARTA
TP AKU SAYANG KERANA SAYANG YG TERBIT DARI HATI

Tapi rupannya ini pengakhiran cinta aku..harapan aku mahukan dia menjadi imamku dunia akhirat musnah hancur berderai..keinginan aku mahukan dia menjadi pemimpin rumah tangga aku hanyut dilambung badai…


Mungkin silap aku, lalai dan TERLALU MURAH MEMBERI CINTA

pix hiasan

Friday, August 2, 2013

Iftar at Holiday Villa

Salam you all…dah xlama nk raya kan? Kowang dah amik cuti raya? Ke dah balik raya ni..hahha
Same like me la ek,koz aku pun insha allah balik kg sabtu ni…awal doh..jangan jeles yah! xyah heran la aku cuti awal koz aku lah owang terawal apply cuti raya wokey..sebelum puasa lagi aku apply..mau tau r laju  ke tak..ngeh ngeh ngeh…*bangga sat [goyang-goyang kapla goyang2x punggung goyang]

Officemate lain amik cuti 3 or 4 hari aje paling maxi tp aku balun sampai 6 hari [AL sahaja]..
Project Manager  Tanya aku how come arh ko leh dpt cuti semudah ini dan selama ini???xaci toi!!

Diowang ckp aku amik cuti mcm owang nk balik kawen.
Aku xamik cuti kawen, tapi aku amik cuti honeymoon..wahahah ..mana ada owang honeymoon kejab2x..?
*angkat kening

Penyelesaian pada  teka teki diowang ni ini senang aje…Der, ko sapa? Aku sapa? Ko engineer, aku kerani cabuk jer,agk2x lah nak protes pun..sengal kau owang xleh tumpang lah..

See….klu dah ko engineer merangkap Project manager memang susah lah nk approve cuti..ko xde project lmbat nk jalan aku xde project tetap jalan tah2x lagi lancar dari biasa..hahah

Stop citer sal cuti..aku nk citer sal iftar kan? Mcm mana leh melencong sal cuti lak ni…?

That day,satu office pergi iftar kat Holiday Villa..makanannya memang tiptop best giler..perghhh menusuk tulang rusuk toi..xterkata kesedapannya..yelah mana nak terkatanya kalo mulut sibok  dok mengunyah…
yang sibok menyoal itu ini..pap!!! *isyarat tangan talk to the hand..
aku nk mkn jangan nak kaco wokey...

see? diowg nk amik pix aku pun layan xlayan aje aku..retis sungguh!!

Mula-mula kan masa otw nk g,dlm otk dah plan nk amik banyk2x pix mkanan..motif-nk kasi kowang terliur..wakahkahkahkah..

arkhhh!! Opss..excuse me!



tapi kan skali smpai mata dah jegey xleh nk kelip,nafsu  membuak2x nkkan habuan.. otak xleh pikir waras dah..pikir nak balun jer..tp sib baik terpikir gak nk amik pix kat sana.. tu pun selepas tersadai kekenyangan..hahah *kowang tolong lah paham..

ni lah contoh mkn sama setan..!!!!
jatuh reputation aku sebagai twin sari yanti..kan?

elok lah tu kan..tersadai tu pun selepas 3 taw 4 round sesi mengtekedarah…tp aku kecewa gak lah koz xsempat nak mam dessert ais-cream kat situ..ohoii..muat lagi ke?hahaha

kowang kena lah faham yeh, owang teruk puasa memang lah berpewatakan bergini...
dan selepas itu aku follow aje kehendak peminat2x yang nk bergambar ngan aku...bahahaha

eh,pahal lak retis syok sendiri ni??


P/s: Rini aku dpt berita adik aku nak kawen..uwargghhhhh!!!!xaci lah mcm ni,aku as kakak pun xselamat lagi!!!!!!!! 

okey bye....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...