Tuesday, August 27, 2013

Kisah raya 2013 yang Happening!!

Aci tak klu aku nak citer pasal raya..pasal raya aku lah
Asyik baca kisah raya kowang aje..aku pun raya jugak ,aku pun puasa jugak wokey..
walaupun xcukup 30 hari..hehe

Best giler kan baca kisah raya kowang …alhamdllah aku pun best jugak..[ingat kowang je best?] tapi xde rasa plak nak citer..nk jadikan best tu xreti nak citer..tiba2x kan xde bakat menulis plak..kahkahkahkah..

Aku raya best sngat smpai xbergambar langsung…gambar mkanan raya pun xde,,menyedihkan kan??
Halohlohloh..halohh..sedih..sedih..sedih

Klu aku nak citer aku buat apa raya,aku pergi mana,aku mkn apa,aku beraya ngan sapa,berapa duit raya aku dpt.???rasanya smpai besok pun xhabis sebab aku malas nak menaip…ikutkan hati aku yang malas ni, aku nak citer dalam hati jer..citer tanpa suara mimic muka aje..pas tu kowang paham2x aje lah..tp tu nak kena buat video plak la kan..mls jugak tu..haiyaa…susah bikin klu malas begini..

Owh,abaikan palang blakang tu..umah aku kena pecah masuk raya tahun lepass..smpai ke tahun ni xtukar2x..so genap lah setahun umur umah tu kena pecah masuk..kihkihkih..dia mcm tragedi sikit kowang taw sebab yang pecah masuk tu dikatakan owang minyak sbb tidak berbaju dan tinggalkan tapak kaki minyak hitam ats sofa tu,...sib baik time tu xde ank dara lam umah tu..wahlaaaa...!!


Raya tahun ni,adik beradik berkumpul umah family, just akak yg stay penang tu aje raya perak dulu,
raya ke -4 bawu balik kedah. So bila berkumpul ramai mcm ni penuh lah umah mak ayah…ramai dengan bebudak..mlm raya tu main bunga api mercun bagai..aku lak pasang langsir. aku agak lah dah jd adat family aku ni kan klu nak pasang langsir aje mesti anak dara, xdara xleh pasang langsir ke?..apakah? yelah, mak aku tu hope aku balik awal sbb nak aku pasang langsir aje..zalim toi adat cmni kan!!!xpatut2x...

ank2x buah ngan pak lang diowang

Qaisara dgn abang long dia..

suku aje ni...yang lain dah tukar baju

parent yg ku cinta!

banyak dosa..Mak minta ampun ngan ayah..kihkih

serupa tak???

Tiba-tiba kepala aku berapi kan..budak tepi tu pun ketakutan.
dey tangechi,APa motif ko berambut begitu?

aku masih keje lagi, dah kol tanya "bila nak smpai? jgn balik lambat sngat, langsir xpasang lagi ni"
macam lah pasang langsir tu leh makan masa smpai 3/4 hari..agak2x lah mak ni!!
klu aku balik awai pun, langsir malam raya juga pasang...bukan seminggu sebelum aku pasang...kan?maklumlah semua hantu keje buat last minit.

 Satu family Layan citer mlm raya pukul 2 pagi bawu tidur ko nak taw. Pepagi raya tu aku dah kena bangun awal gosok baju mak/ayah..biasa la time tu jugak lah semua akak2x aku pun sibuk lah nak gosok baju..iron pulak satu, satu lagi rosak..so berebut lah tunggu giliran. Pagi dah bising2x macam jual ikan kat mini market…dua singgit..dua singgit..dua singgit…

Apa yang dua singgit klu bukan kepala ikan..hahaha

Disebabkan aku owang terawal gosok baju,aku juga lah owang terlewat bersiap nak g masjid..kelang kabut mandi takut mak tinggal..dlm bilik air pun sempat jerit..mak tunggu cek,tunggu cek,tunggu cek taw…tunggu cek..!!!! aku n mak g masjid jalan kaki aje sebab dekat aje ngan umah.
[padahai kain ketat xleh kabat moto]

Manusia dalam family aku ni semua jenis last minit..nak mandi pun nak last minit…masa awal non dok tolak hang ku, hang p mandi dulu, hang la p mandi dulu..so last minit berebut lah bilik air tu…so jadinya aku g solat raya, muka pucat mcm nak disolatkan jenazah…satu apa pun xmake up..seledang pun main lilit jer…

Habis solat raya tu, ziarah kubur tok and tok wan..siyes sebak..menitik air mata aku masa sedekahkan al-fatihah tuk diowang. Aku perasan mak pun sebak..mak nangis mungkin dia windu..[mak ayah dia kan mesti lah windu]. Aku pun windu tok,aku cucu yg paling rapat ngan tok, dulu aku lah cucu yang rajin dok urut dia klu dia lengguh2x..cucu tok ang pun..kecik2x tok yang dok jaga klu mak ayah g keje..[aku Cuma kenal tok, tok dan tok wan blah ayah xkenal] tp sedekah al-fatihah untuk diowang tetap ada..al-fatihah!!

Masa tu lah aku dok fikir, apa diowang buat kat sana [alam barzah]. mybe diowang pun tngah raya kan? tunggu sedekah jariah dari anak cucu...Satu hari nanti kita pun akan dijemput kesana. Dah cukup ke bekal kita ke sana??? Sila lah muhasabah diri reramai…

Cakap pasal tok,dulu masa aku sakit [2 bulan kena tahan wad]..aku kerap mimpi tok, aku Nampak dia tengok aku… lama..pas tu dia berlalu pergi macam tu aje.aku citer mak aku,mak aku ckp tu maknanya tok aku datang jenguk aku, dia nk aku kuat,jangan putus asa…

Pas tu aku ckp kat mak aku, aku takut. aku xnak hilang diowang..diowang punca aku hidup. Aku xnak tuhan amik diowang…aku xkuat nk hadapi kehilangan mcm waktu aku kehilangan tok dulu…
Mak aku ckp, xboleh macam tu..mak/ayah Cuma pinjaman dari Allah bukan hak milik kekal kita. Mcm tu jugak anak mak. Ank mak anugerah pinjaman bukan hak milik kekal mak/ayah…
[aku ubah sikit susunan ayt tu,kang aku tulis siam kowang xpaham lak..hahaha]

Kowang sebak tak?? Aku sebak ni…

Pas tu kan meraung kami tiga beranak ats katil wad tu..aku,mak dan ayah..aku peluk mak,ayh aku xmeraung pun tp menitik jugak air mata dia..rupanya xlah keras mana ayah aku ni,,muka aje garang tp dalam hati ada taman…hehe..

Laa…ni pahal leh type citer sedih ni…..raya dan sedih sngat senonim ngan citer melayu kan..bila time raya bawu nak sedih ramai2x..apa la..x rock langsung..

Berbalik pada cerita raya….lepas balik dari kubur, pergi raya rumah bapa sedara sebelah rumah kejab, mintak ampun mintak maaf,mintak duit raya xdpt lak..alih2x dia mintak nasi minyak kat aku lak…kowang paham tak? Maksudnya bila aku nak kawen lah?

Aku malas nak layan lelama,aku jawab insha allah tahun depan..sebenarnya kan dah bape tahun dah tahun depan.. tahun depan aku tu tak muncul2x lagi..wahahahah..

Balik rumah tu rehat kejab sambil mkan…biasa lah drama melayu,rehat aje mesti makan. Makan smpai lupa nak diet..itulah aku twin sari yanti..*eh tiba2x

ni la koi raya yang aku kedaqah tu..

Tengah syok layan kuih raya tiba2x akak ajak g makan laksa umah member dia…aku on ja..memang tengah mengidam laksa kan..balik dari mkn laksa tu pewut penuh terbongkang cam ular kekenyangan xleh nak sumbat apa dah..memang penuh dah..petang tu mak/ayah aku ajk g beraya umah sedara sebelah ayh aku pun aku xleh nak p dah..alasan?? xlarat nak bawak pewut..wkahkahkah [amboi ko mcm mangsa pregnant aje kan?] jadinya akak aku aje lah yang ikut..aku dok umah smbil makan buat limau..
budget leh buang cepat!!kihkih

Raya kedua ketiga ,dah sibuk beraya dan layan sedara yg datang beraya kat umah. Raya keempat buat bihun sup,menjilat mangkuk ko. Sedap sungguh padahai sup ayam aje pun…raya ke 5 dan ke 6 sibuk ngan kenduri, sepupu kawen la plak..raya ke bape tah buat lemang plak…sbb akak yang kat penang tu mau mkn. Lemang raya pertama tu kan dia xsempat mkn pun.

So lagi sekali lah rewang buat lemang. Tukang bubuh pulut dlm buluh aku lah dan ank sedara aku..tukang basuh dan sediakan barang akak aku no 1 dan dua. Tukang masuk daun pisang,mak aku dan tukang bakar kaum2x lelaki yang ada dlm umah tu..budak2x kecik tukang menyebuk dan tukang menangis..nampk mak dia buat keje sikit aje menangis,time tu lah nk mintak nenen lah mintak makan lah mintak dukung lah..apa lah , best gak ada ank ni kan leh mengulat..puiihh!!jeles mak!!

Best sesangat dengan family ni..rasa mcm tak cukup aje cuti..padahal dah panjang cuti tu…bila time nak balik aje mula lah drama air mata..sedih doh..sebak kot..mak aku usap kpala aku..motif?soh jaga diri...
windu lak kat mak/ayah..
[Padahai,aku kuar aje dari umah diowang bersiap g mandi air terjun kat bukit perak..shitt..xajak aku!!!!]

Owh ,tahun ni aku xkasi duit raya kat ank buah aku sebab diowang rosakkan laptop aku…
So dendanya, no more duit raya…kejam tak aku?? Padahal dua owang penyebab laptop tu rosak tp semua kena dendanya..kahkahkahakh..selamat budget aku!!!!!…wahahahahah *gelak owang kaya

Aku plak dapat duit raya banyak tahun ni RM50. Banyak tu wokey!!! Kawan Bangladesh mari adik aku yang kasi..hahaha..owh aku xciter ek, adik aku bawak balik kawan bangla beraya kat umah. Tambah lagi satu ahli.kihkih..kat mak ayah aku kan dia panggil mak and ayah jugak taw..sweet tak sweet tak???hahahha…

Dah lah..selamat hari raya kowang..maafkan salah dan silap budak jelapang ini..salam zahir dan batin.!!! 
Nak bagi duit raya kat aku, sila PM..hehe *boleh??


10 comments:

  1. panjangnye...xlarat nak baca.
    ape2 pn,selamat hari raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..biasa la lama xupdate,skali update panjang lak..
      selamat hari raya juga n maaf zahir batin

      Delete
  2. hahahahaha.. gelak jer baca citer awak nih..:))
    sama ar cam awak.. keje sis masa raya haitu makannnn jer..
    perut dah penuh pon makan jugak.. hahahaha

    eh~ dah besor pon dapat duit raya?? x aci neh~ sis tukang bagi duit raya dah skrg. maaf, semua duit raya dh habes.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..badan je dewasa sis..muka kanak2x lagi..hahahaha

      Delete
  3. Assalammualaikum Cheery, akhirnya, setelah berhari-hari tunggu, ada gak entri raya daripada cheery. hehehehe. tudia dadih punya sakan dia beraya rupanya hehehe. Kedah blah mana cheery?

    kiss save22 X 2 topup DiGi satu.

    iskandarx.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. puasa sakan raya pun kena la sakan is..hehe

      blah pendang ,kedah..:)

      Delete
    2. sememangnya kena sakin kan? is pun nak raya sakan-sakan samapi jadi sakai heheheheheee, lom jawab lagi kedah blah mana saa? nampak macam sungai lalang je.

      Delete
    3. lol..kan dah jwab sebelah pendang..:)

      Delete
  4. saya dolu2 time anak dara memng kejernyer pasang langsir jugak hehe..mak risau kot tu dia suruh balik awai...
    raya-raya gini memang makan jerkan...lemak comel pun muncul lepas tu..hehe..suka la nengok qaysara n abang long pakai sedondon purple comeynyer..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...