Sunday, September 22, 2013

Alahai abang, V-yes!!

Hye uoll, lately aku buzy sikit..oppssss!!!!

[last week ko janji xnak ckp sal buzy kan? Dis week ko ckp lagi kan cheery? Ko memang nak kena kick adss kan? Kan?*try buang huruf D ,pe jd??] hihi…notynyer!!!!

Wokey lah,aku ada belajar satu perkataan from tamil ke indian tah, ‘viyes’..hah amik ko,sedap kan bunyi? Tp kan bila aku sebut ‘vi..yes’ lambat2x kan aku bayangkan zon V and than yes!! Mcm success la kan. Macam ‘Tiada lagi bau!’ pas tu smile smpai telinga..hah mcm tu lah..leh buat iklan product sendiri ni..jangan tiru ek,aku chop lu..kihkih

So, hari ni aku dah ter’ajar kowang word ‘Viyes’ yg bermaksud ‘buzy’…Nampak tu ‘ter’ajar’ beb,x menahan. Kowang tima jer lah wokey,kita one Malaysia what…tima jer pendidikan ni tapi yg zon V tu xyah collect,baca buat bodoh jer smbil bersiul2x ke, tak pun sambil pandang2x  somi kowang..
Motif??? Malu tp mau.bahahaha

bukan kata aku aje, mostly satu company buzy. Satu office jadi carca merba. Kowang bayangkan overload keje smpaikan nak g toilet tersasur g bilik server..klu pergi buang barang secret (najis) kat dalam tu tak ke loqat tu?? Bukan aku la yg loqat tu wokey! 

Pas tu leh lak salahkan aku…

’hawa la ni, xtampal direction. You buat la direction g toilet, g bilik server xde la saya tersesat..erkkkk apakah? ..wokey, semua itu adalah gurauan..klu aku g buat direction tu,tak ke aku pun loqat..take it easy la wokey..aku tutup jer bilik server tu abis citer…

Tengah steady buat keje tetiba sms masuk..nama ayah tertera kat tepon. Eh,ayh aku dah pandai sms ke? *Tertanya-tanya dalam benak. Bawu aje nak solute springkan skali buka…..

Bersambung…………….*cewah,menyampah!

Mak Teh bagi kat cik 100?


Anak buah aku yang solong upannya..ni xde keje lain, rembat tepon tok wan dia la ni..aku pun layankan lah kejab..reply sms dia.

Abg Ajiq: Mak Teh bagi kat cik 100?
Mak Teh: Yela,kan abang nk g jenjln xckup duit kan?
Abg Ajiq: makteh, ibu kata kena bayar balik duit tu?
Mak Teh: xyah lah.ckp ibu makteh ikhlas.tp abg g nanti jaga diri leklok jgn buas sngat.berkepit ngan cikgu xpa. T pegi  sana amik gambar banyak2x bg makteh tengok taw?
[apa masalah makteh ang soh berkepit ngan cikgu ni?]

Abg Ajiq: ok. Tp ibu nk bagi kat cik 50 saja. Mak teh tolong ejai sat!
Mak The: Lo..yeke? t makteh ckp ibu.mak teh tngah keje ni. T makteh kol ibu k
Abg Ajiq: Ye la,tima kasih makteh

citer si abang ajiq ni, dia nak g trip ngan cikgu n kenkawan...tambang dah bayar senyap2x [dia kumpul sikit2x dari duit blanja skolah dan duit raya],mintak izin ngan ayah dia xlepas sbb ayah kwn dia g ckp kat ayah dia cikgu soh bawak duit poket 200 hingget seowang..

mula-mula ayh dia dah izinkan dah,skali dengar duit poket smpai 200. terkejut berok la owang tua tu...
Ayah dia xkasi pergi lah...dia punya degil nak pergi gak, smpai buat bisness kecil-kecilan kat sekolah. Boleh, si abang ajiq ni g buat promosi ikan perkasam tok dia kat sekolah. yang cikgu pulak support sungguh, ramai yang g order kat dia..aku macam "what???"

Aku rasa kan abang ajiq ni mewarisi otak business dari mak teh dia la!!! apakah? weeekkk  :-p
alah lex ah kowang, tu pun nak jeles...:-)

Aku nampak abang ajiq ni bukan businessmen lagi dah ni tapi businesskids...bukan perdagangan kanak-kanak wokey! xde siapa pun paksa dia berbusiness kat skolah..jgn salah paham..xmao.. xmao!!

dia punya income business tu dpt lah dalam 50 hingget. so aku tambah lah seratus..jadinya duit poket 150..kira wokey la kan kot dia nak beli jajan ke ole2x ke,cenderamata ke cenderahati ke, mata air ke..opsss..tersasur!!hihi

Pas tu skrang ni mission dia impossibly sikit sbb ibu dia plak nak cut duit blanja dia..hahahah
so nk deal ngan ibu kena la pakai makteh dia yang comey mcm sari Yanti ni...hihi *senyum mcm bulan :)



Insha Allah , mak teh akan usahakan....peace!! V

Saturday, September 14, 2013

cheery with love...again??

Hai uoll,harap2x uoll sehat lah yeh..i taw uoll hari-hari sihat kan..kan??
Berita pada minggu ini macam biasa..buzy!! buzy!! buzy!!
Sangat bosan kan! uoll rasa muak ke? jangan kata uoll, i pun rasa nak muntah hari-hari sebut pasal buzy.
wokey lah..pe kata weoll cakap pasal sibuk plok..amacam class tak jah??hihi..

wokey...rasanya tak kelakar pun!!

Malam ini apa kata uoll,weoll bercakap pasal LOVE melayunya cinta ..lain bahasa tak taw lah kata apa..sngat bengap bab bahasa ni..maaf!!huhu

satu hari aku mendapat simbol cinta. Daripada siapa kepada siapa?

kalo dah kat meja aku haruslah kepada aku....pe lah soalan, xcerdik langsung..

daripada siapa?

urmmm...soalan yang sangat  mencabar umpama nak trim bulu ketik kowang pakai pisau dapor..apakah???

Mesti kowang penah buat kan??? halooh..halooh..halooh..xngaku lak .lex ah beb. aku pun penah buat what....tapi...tapi aku trim bulu ayam jantan ayah aku..dah arwah pun..bahahahaha

hallooh??? xkelakar wokey...!!!

wokey, back to the story, i talk bout love right?



Simbol LOVE itu daripada secret admirer yang dah xsecret lagi dah...boleh cm tu? sebab semua owang dah tahu bahkan satu ofis tahu dia tertarik pada aku...siap pasang LOVE kat meja,mana owang tak tahu..malu chek nak habaq mai..

Tapi aku sikit pun xmarah or nak salahkan dia..sebab perasaan suka pada seseorang itu normal...ia tak bermakna cinta kan? cuma kita aje kena berfikir dan mentafsir maksud perasaan suka tu.kan?? klu tak setuju just diam...klu setuju sila komen kat petak komen yeh..wahahahaha...

Aku sendiri tak pasti motif utama entry ini ditulis tapi yang pasti aku sesaja nak update blog. Hihi
Ingat tak aku ada cakap lepas kejadian tuttt........tu, aku akan rajin update blog kan..that why la title ini dicipta..ewah..ewah ko..main tutt tutt plak!

Tapi siyesly sekarang ni si admirer tu dah kurang wusya aku. alhamdllah aku rasa dia dah pasrah dan boleh terima penolakkan aku tu. harap dia boleh faham yang cinta tidak boleh dipaksa ataw simply2x dipupuk..ia juga perlukan kekuatan emosi dan daya tarikan..

kan uoll? k...bye :-)








Sunday, September 8, 2013

Popia Ketam Cheese

Hari ni aku xde keje nak buat so aku sangat lah kebosanan  teramat sangat kebosanan sangat lah kebosanan. Nampak tak?? Kan banyak kali kebosanan kat situ. kowang  mesti kebosanan membaca kisah aku yang kebosanan yang xhabis-habis tentang kebosanan.

Wokey lah terpulang pada citarasa masing2x sama ada nak kebosanan membaca atau enjoy reading..cewah..cewah..mcm majuk..macam majuk jer?? >>> Xmajuk tp kecik hati..hihi

Bahan-bahan untuk buat popia ni aku beli kat carefore..[tah betoi tak ejaan tu]
# kulit popia
# Crab Stick
# Cheese
# daun bawang
#cili banggala [color merah] sesaja pilih merah nk kasi warna2x kehidupan sikit. Nak beli color kuning jugak tp mcm over plak masakkan aku yang sepatutnya simple mimple ni..
# black pepper
# serbuk secubit rasa

Cara membuatnya
1)      Potong crab stick kecik-kecik. Klu kowang xnak potong nk buat satu batang satu batang pun boleh. Terpulang pada citarasa kowang


2)      Potong daun bawang halus2x..
3)      Potong cili banggala..potong dadu pun boleh. Nak potong panjang-panjang pun boleh


4)      Pas tu kan kowang gaul semua barang yang dipotong tadi dalam satu bekal..masukkan black papper jangan lupa secubit rasa punya serbuk, dan cheese yang  dah siap diparut2x tu.. lagi banyak cheese lagi hooleoo!!!! Sedopppp!!!



5)      Pastu balutlah guna kulit popia tu..nak 3 segi 4 segi ke pepanjang..lebar2x..terpulang lah..yang penting kowang pandai balut..klu xpandai balut kowang lipat la plak. Klu xpandai gak bagi kaki aje lah...lagi hooleooo!!!bahahaha *wokey xlawak.


aku guna telur untuk lekatkan dia..xleh letak gam ungu ataw stick gam yeh..xleh2x..
tp klu nk letak gam nasi leh jer..hihi


6)      Pas tu dah siap balut goweng lah..pas tu sedia dimakan dengan lahapnya..
setengah pembuat rajin g bakar tapi aku nehi..nehi  xkuasa wokey aku nak rajin2x sngat..t ramai lak yang masuk merisik buat menantu kan..aku  rendam magi pun dah tanya ank sapa tu? Makan magi jer? Macam sedap jer magi dia dia buat tu kan?? Hah!!!  Nampak??




Jangan lupa cuba taw…pas tu komen la aku punya resepi best..hihi


Nampak tak kecik moleknya popia buatan aku ni.. made in home sweet home  wokey..
Wokey lah maybe xsekecik pembuatnya tapi secomel dan segebu tuannya kan..gebunyer!!!!!hihi



semua barang-barang buat ni aku beli menggunakan voucher raya dari supplier bernilai RM100..hihi
banyakkan ??..rezki raya..alhamdllah



Thursday, September 5, 2013

Pot Luck raya 2013

Salam hari hujan kowang..eh??hahahah..hari ni pepagi nk g keje dah kena hujan…xde la basah lecun sngat tapi kelembapan la jugak kan pas tu pakai shawl main bubuh jer..lantaklah, aku peduli apa…sbb xde lelaki melayu bujang ofis aku plus owang cantik pakai apa pun cantik..xpakai pape pun cantik ..eh kau???? yang tu sebenarnya kan..Hihi

Ya aku akui sejak dua menjak ni aku suka memuji diri. Kowang tak akan paham aku, so aku nk g taw..sebab apa kowang nk taw? Sebab aku dah pegang status baru…kalo dulu it’s complicated kan? Skrang lagi complicated dan tambah satu lagi word single kat depan, so jd ‘single & complicated’.. apa?? Kau ingat  owang ber’family ajer leh complicated? No..no..no..sesungguhnya hidup ini sangat complicated.Nothing wrong with life, just human always be at fault in they life. [Apa ko merepek ni cheery??] Kan aku ckp kowang xkan paham..wokey lah ignore ajer lah…

Back to the story>>>urmm..aku nk citer apa sebenarnya yeh?? Ok mcm ni, tadi aku baca la blog cikgu azrie ke azrine tah..berpot luck raya wokey..pas tu aku tingat kat ofis aku ada jugak buat potluck raya ni dan sambut skali ngan besday cik Sofiah and haji mohktar. Sowang safety officer sowang lagi engineer  manager ke safety manager tah..xingat.. pada 26.08.2013. yeh bulan lepas, xpelah kan aku citer bulan ni pun..lex ah!!!baca sudah…

Nama pun potluck so kena bawa sendiri kan..masak sendiri kan..so menu aku tuk hari berkenaan adalah popiah ketam cheese..nama pun sedapkan sudah tentu lah sedap..yang aku yakin sedap tu sebab aku bawak habis licin ..bahahahaha..so assume aje sedap..habis citer..tutup kes!

Layan gambar sebelum aku tutup entry…peace!!!!!


sebelum mkn kena berfoto gedik dulu wokey..
semua hensem menawan kau memang de bom!!!!hihi

pas tu kita.........serbuuuuuuu!!!!!!!!!!!!


Nara xpenah terlepas pandang dari camera...

Ni ada lah makanan yang we all bedal itu hari..nak sebut pun malas sebab banyak sngat...


laksa pun ada..sedapnyerrr...!!!

Piza pun we all order for singapore staff takut gak diowang xmkn makanan melayu..
maklumlah tekak owang singapore and malaysia kan lain2x..kan..kan




Nampak tak kecantikan dan kegebuan popia ketam cheese disitu..
nampk rupa aku disitu??confirmlah aku punya kan..yang dalam bekas biru laut tu ??
tu pun xnampak..huh!

xyah nak buat pilihan,sebab semua dah berpunya..kecuali baju biru tu..single lagi
sila lah ngorat...hihi

owh,aku xde dlm pix sebab aku tukang amik gambar bukan lagi tukang gedik..
[sebenarnya rupa buruk sngat xngaku]

wokey bye.....:p



Tuesday, September 3, 2013

Kantoi ber'Facebook

Hari ni datang keje dengan azam baru!! Kau pahal cheery tiba2x nak berazam bagai kan?

Wokey sebnarnya honestly aku kantoi semalam dengan worker dari gebeng. Aku pun xsure dia position apa, engineer ke apa tah..memang kantoi habis ar kan aku main facebook masa after working hour these mean OT la..aku akui memang aku bukak facebook tapi kejab aje balas komen kenkawan sebab aku bawu update new status..actually update costing report smbil facebook..

Kejadah apa kau buat keje mcm tu cheery..xjujur beb!!!!!

Wokey, sudah lah jangan marah aku. Aku akui kesilapan aku..tp xde lah aku mengadap facebook tu smpai berjam-jam. Dengar komen masuk bawu aku bukak balik pas tu balik pada costing…betoi xtipu..pas tu leh plak dok perli2x aku dlm bahasa keling tu..ingat aku xpaham ke??? Mak aku nama lin wokey!!*tiba-tiba*

Alah, tapi kan tegur owang tngok lah pada diri sendiri dulu, dia pun bukan buat keje pun masa tu,menyembang ngan kawan dia sampai ke sudah. Satu apa keje pun xjalan pun. Atleast aku buat costing kan..dia menyembang  ngan kawan dia tu  paedah sngat ke? smpai kul 8 aku balik tu pun xhabis lagi pas tu cukup bulan sesedap rasa jer claim OT..ingat aku tak taw…

Tapi siyes aku serba salah dan takut ..takut jugak dia report bos buruk-buruk kan aku..pas tu on the way balik xhabis2x menyumpah diri sendiri..Bo***, st****,Paka…paka tu apa?? Entah ..hahahhaa pekak kot..hihi

So, lepas ni berazam nak lebih berhati-hati dengan sesiapa sahaja yang mendekati..ceh!!!!..bukan azam nk keje full time kan..hihi

Wokey,memandangkan kita dah berazam hari ni, mari kita bergambar untuk azam baru…kihkihkih
Bila bergambar untuk azam wajib berbaju pink..sebab pink melambangkan kecerian dan kecomelan si pemakai…yah bab itu aku pandai!!!!! :p

Pintu menjadi saksi azam bawu..hihi



Pet kesayangan yg menjadi pencetus semangat untuk keje *tiba-tiba*
propa--propa---propa!!!!!




Durian Crepe yang Best

Hye, petang semalam dalam pukul 7 cm tu aku balik dari ofis terus duduk depan latop  dan ready to go..alahai kowang ni, bukan nak pergi mana pun just ready nak menulis..wah gitu! Maklumlahkan menulis tu bakat terpendam kita kan..blogger sejati sngat..

Kekadangkan berangan la gak nak glamour dan punya pendapatan yang yang lumayan mcm ben ashari tu, tah betoi ke tak nama dia eja cm tu..aku ikut jugak perkembangan abang ben tu..tp xrajin sngat la sebab buzy ngan keje..xkuasa I wokey nak dok mengadap blog sngat..

Normally aku curi2x blog flying aje..pepaham aje lah klu tiba2x komen aku berhuruf big size..sometime lazy nk komen just singgah baca dan klik nuff kowang.. singgah tetap singgah, keje tetap keje..jenguk kowang harus, klu tak t aku windu..wakahkahkahkah..

Lupa plak yeh..salam nasional day dan happy besday to my kak nah. Akak sulung aku punya besday kan jatuh pada 31 august 1975. Hah! Amik kau sejibik ,tahun tu just terbalikkan 2 nombor balakang tu aje… mau taw ar kan ong ke tak…

Ni pulun tulis entry ni sebenarnya nak citer kowang sal durian crepe tu yang aku mkn 2 minggu lepas. Aci tak bawu skrang nak karang citer..hehe

Klu roti gardenia tu kan rasanya dah expired date dah..tp kan kita kena la kreatif dan inovatif. Sebelum roti tu berkulat kowang buat lah pudding ke, kek ke ...erkkkk???roti leh wat kek ke?

Wokey, berbalik kepada entry yg xde kena mengena secara langsung dengan roti yg expired tu .

Balik dari keje aku n my friend singgah pasar malam…jalan..jalan..jalan jumpa dengan abang hensem tengah belek apa tah..belek kotak putih kot..rupa-rupannya abang tu jual durian crepe..1st time beb aku rasa. Selama ni dengar aje dan dok belek gambar jaa kecik tunjukk dia mkn durian crepe tu..terliur gak aku.
Perasaan aku masa tu kan, xdapat makan tengok pun jadi lah..punya desperate xleh nak ingat. Kempunan habis! Pas tu skali dapat kan..walah!!! sedap doh!!! 44 kali ngunyah punya nak rasa nikmat dia tu..bahahahah


Tp malangnya aku beli satu aje, satu pack tu kan 3 biji jer harganya 6 hingget..mahal tak kowang..
Mahal pun redha jer lah kan sebab sedap tahap kemaruk giler.. Pas tu prepare budget next week nk beli doploh pack..skali next week pegi  kan xde jual lak..lahanau toi..sia2x budget aku tu.,..sob..sob..sob

Sedih beb,*sey2x hingus meleleh..sey*

Haloh..haloh..haloh….tetiba cian kat diri sendiri kan? Pulun kan?
Pastu kan bila dah xdapat makan durian crepe cari lah bihun sup plak..
Tiap-tiap minggu bihun sup aku ni, tak muak ke?? Muka pun dah mcm bihun sup…

Nak ubah sikit selera tu esoknya cari abolong plak…rasanya biasa ja tak se’kaw abolong yang aku makan kat aloq staq..nak compare jugak ngan tempat sendiri kan..padahai jarang makan tu…pas tu mcm peqak giler mkan obolong pakai sudu..penah ke kowang buat?? Pisau aje xde…klu tidak, leh pasan  vvip sat noh..


Dah la,merepek entah pape...k bye...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...