Nuffnang ads

Saturday, December 15, 2018

Dapat 'Refund' dari Shopee


Previous entry Aku ada mention still tak dapat brg poslaju Kan. Di sini --Brg tak sampai. Rabu petang tu Aku g amik kat poslaju cawangan serahan kat Bayan Lepas. Yes...brg Tu mmang Ada kat diowg. Bila Tanya kenapa tak hantar Dan delay banyak Hari mcm nih...katanya Kem tentera tak boleh masuk...krik..krik..krik kejab.

Derr....lawak antarabangsa apa nih? Sebelum nih boleh jer buat serahan Kat balai pengawal. Kali nih tak boleh plak?

Tak pe lah ...malas nak cakap banyak..janji brg Aku selamat.

Hadiah dari blogger kak sha. "Sesuatu" sangat tajuk Tu...hahaha

Barang yang shopping kat Shopee. Semuannya barang baby ALuth. Baju puteh tu kainnya cantik, lembut, tak panas. Murah jer tu, bape hingget jer. Memang BERBALOI sangat.

Wooden puzzle nih Aku Beli 20 pcs. Tapi tak cukup 5pcs Yang picture 'tiger' tak dapat. Walaupun aku taw murah ja barang nih....tapi aku nak tuntut jugak..hehe
Business is business... customer is always right. Ghituhhh!


Well...inilah Salah satu risiko Yang kena hadap Kalo business online Dan shopping online. Dua dua pihak kena main peranan dan bertanggungjawab. Both must find the solution. 

Kalo faced problem mcm nih.. customer kena take action...maklum kat Shopee... request refund ke, replace ke, or return. Bukannyer complaint mcm2 kat komen yeh., Burukkan sellers mcm tu, buyers mcm nih dan sebagainya..tak dapat APA pun k!! . (Eceh..mcm tuju kat diri sendiri jer pun kihkihkih)


Esoknya aku dapat email from Shopee yang mengatakan seller setuju utk refund balik duit 5 pcs wooden yang tak cukup tu.

Alhamdulillah...dapat balik dalam wallet. Boleh jer withdraw..means mintak transfer dalam Akaun tapi...Aku biar jerlah dalam wallet. Nanti nak shopping lagi boleh guna.

Tak lama kemudian dapat chat dari seller Mohon maaf. Tak jadi nak banned seller Tu kahkahkah πŸ˜„. (Teruk jgk perangai tu rupanya) hehe

 It's. Okey...maybe terlepas pandang Dan stock totally habis Kan. #husnuzon

Cara nak refund duit balik dari Shopee boleh jer nengok step gambar yg Aku uploaded tu. Alah tak susah pun follow the flow ja. Simple jer application Shopee nih. 

Eceh... budget macam korang tak pernah shopping Shopee jer Kan ..Aku nih pon.. Hahaha

Okey..bye...bye

P/S: Bersiaran dari kampung nan Indah...jelapang padi πŸ˜ŠπŸ‘

Baca jgk sini --->  Cara refund Dari shopee (terpakai utk semua seller yeh, tak Kira seller local atau overseas)

39 comments:

  1. Hehe biasa la tu bila dah beli barang online ni sekali tu mesti ada yang terkurang. Mungkin terlepas pandang barangkali. Janji dapat refund kan.

    ReplyDelete
  2. Ok..πŸ˜ΉπŸ˜ΉπŸ¦€πŸŒπŸŒπŸ›πŸœπŸπŸžπŸ•·

    ReplyDelete
  3. So far belum terkena yg terkurang but for sure minggu ni cfrm despatch boy busy cam santa clause after 12/12 attack 😁😁

    ReplyDelete
  4. wahhhh.. terbaek.. ejulz dah gian shopping kat shoppee ni. hehe

    ReplyDelete
  5. Sha pun ada terkena juga tapi malas nak buat step refund tu.. kikiki..

    ReplyDelete
  6. Mcm mne nk set harga refund tu ye? Sy beli brg dpt colour lain so seller ckp due nk bagi rm30 pada sy sebagai compention so sy agree , then sy request refund n seller suro sy set amount rm30 harga beg sy rm178 sy nk set harga tu mcm mne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy xpasti,mungkin email kat shoppe kot...awk Tanya seller Tu balik lah mcm mana nak set amount Tu.

      Delete
  7. masalah sekarang mintak refund seller krik2 jerr... xnak refund.. barang xde sampai

    ReplyDelete
  8. masalah sekarang mintak refund seller krik2 jerr... xnak refund.. barang xde sampai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeker...Sian awk. Awk complaint/response jer ngan shopee. Brg xsampai, shopee tak Akan release payment diowg.

      Delete
    2. If brg xsampai awk jgn lah klik received. Bila awk klik received, shopee akn release payment ke seller. Dlm 3 Hari if tak Ada respond dari buyer, dan shopee notice brg sampai pun diowg akn release payment. Bila brg sampai check dulu condition brg Tu. Cukup ke ok ke tak. If tak puas Hati Cari Dan klik button refund/return. Pastu complaint lah kenapa nak return balik brg tu kat ruang reason Tu. Then shopee Akan notice kat seller, Lepas Tu follow the flow lah. Ada stngah seller Akan contact mintak settle luar.

      Delete
    3. biasa berapa hari sis dpt refund

      Delete
    4. 3 hari mcm tu. Once awk klik button refund. Shopee Akan respond melalui email. Diowg Akan siasat dulu dan contact seller

      Delete
  9. Kalau nk return barang shopee kat pejabat pos ape step ii dia eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy xdak experience Tu..so kurang pasti. Boleh refer poslaju.

      Delete
    2. if barang tu dah bukan, bole post semula ke penjual mcm biasa. tp lat shopee nnti jgn tab item diterima, sebaliknya tekan return and refund. nanti seller akan approve or dispute. kalau approve duit tu akan dipulangkan balik. kalau dispute pihak dispute ( shoppe ) akan ambil alih kes ni. tp sekiranya dalam masa 3 hari seller tak beli maklum balas, automatik order tersebut cancel dan duit akan di masukkan ke dalam acc shoppe awak dalam 1-3 hari bekerja

      Delete
  10. Maaf ya .tumpang tnya mcm masalah riset x di baca atau x sah dan x di terima lepas tu kita batal sendiri jdi cara kita nak minta pulang duit kita blk tu mcm mna cara ya.. Ada yg tahu x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk check balik kat shopee samaada pembayaran awk berjaya ataw tak. Kalo berjaya awk pegi kat details order tu Dan click cancel order..dan shopee Akan batalkan order awk Dan Akan pulangkan duit awk. Biasanya duit tu akn masuk shopee wallet. So awk boleh withdraw masuk ke Akaun bank awk.

      Delete
  11. Hi... Nak tanye... Macam mana nak cancel order untuk kali kedua.. Saya dh tekan sekali tapi tekan balik tak jadi.. Pastu saya tukar fikiran lagi nak cancel tapi tak dpt cancel dua kali. Camane yeπŸ˜…
    #jgnkecam

    ReplyDelete
  12. biasa berapa hari ya dpt refund..sy bli 3 brg htr 1 je..refund rm41..msg seller ty xde respond..dah 2hari ni..syg oi duit bkn kita org kaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dpt email dari shopee tak. Don't worry diowg tengah siasat tu. Pihak shopee Akan deal dgn seller, Sama Ada seller setuju utk refund atau hantar brg

      Delete
    2. ooo..xde dpt email..risau juga xpernah lg blaku spjg dok bli brg slama ni..tq sis

      Delete
  13. Saya ada membeli barangan dari China..bila barang tu sampai saya dapati barang tu rosak.bila clip butang return, penjual reject,,beli barang tu dengan harga 300 macamana ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sertakan bukti kerosakan brg Tu semasa klik refund Dan nyatakan sebab nak refund. Pihak shopee Akan siasat kes nih. Kalo seller reject sekali pun, bukti Ada kes Akan menang kat buyer. Dan shopee Akan pulangkan duit Kita.

      Delete
  14. Saya nak tanya macam mana ya kalau kata dah clik received tu tp cek2 balik barang tak ok tk boleh guna macam mana nak tukar barang atau nak pulang kan duit .. sbb brg mmg tk blh guna dah chat seller tp die kejap.je balas pstu diam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo dah klik received memang dah xboleh nak buat apa dah, tak dpt dah nak return ke refund ke. ..just boleh rate Dan complaint kat Komen ja. Sebab Tu Kita diharuskan check dulu brg sebelum klik received. Kalo dpt seller yg bagus untung lah. Seller buat senyap ja mmang nasib Kita lah yg Malang.

      Delete
  15. Hy sis mcm mane ye.. Hari tu saya ade bli barang dri China tapi barang yang dia kirim tu tak same seperti yg says order... Sa dah tekan refund Dan da buat complain kat shopee tapi sale krik.. Krik.. Je... Duit saya tu dpt ke blk atau mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk Ada dpt notification Dari shopee tak... notify yg mengatakan pihak shopee terima maklum balas awk. Kalo terima bagi masa utk mereka deal dgn seller. Isu nih Akan amik masa if seller tak setuju utk refund. Tapi jgn wisau biasanya seller tak Ada pilihan pun Sama Ada refund atau return ja. Duit Tu Masih dekat shopee...belum release ke seller.

      Delete
  16. sy x dpt barang sy, rasanya dah hilang di pihak courier.. bincang2 dgn seller, lepas raya kalau x dpt barang gak, dia suruh sy klik je received.. Ehhh boleh lak cmtu.. Kesian mmg kesian kt seller kalau barang hilang di courier tp bila dia suh klik aje received, trus tak jadi kesian lg walopun dia cakap ni ujian Allah lah ujian kobid la..

    pihak courier mmg tak refund ke kt seller kalo barang tu hilang kt courier? teruk gak kalo courier taknak bertanggungjawab. X sure plak apa perjanjian antara shopee dgn courier dgn seller sebab sy sndiri bukan seller shopee.. kalau seller takde protection, susah la, mmg senang la barang boleh hilang.

    ReplyDelete
  17. Hi,saya ada masalah barang tidak sampai pada tarikh yang sepatutnya dan telah tekan extended shopee guarantee 3day,barang masih juga tidak sampai hingga tamat shopee guarantee dan saya telah tekan refund tapi seller dispute,pihak shopee minta bukti,saya sudah hantar bukti pada shopee,cuma kena tunggu la.

    ReplyDelete
  18. ooh jadi seller tulah kena amik action untuk refund ke kita.ni seller saya ni suruh return barang and pergi help center shopee sedangkan saya dapat incomplete order.beli 3 tapi dua je sampai.dahlah satu yang tak sampai tu barang mahal.Bila tanya shopee dia suruh return semua barang tapi mestilah dah guna? macam mana eh ni kira salah seller lah kan.tak tahu dh nk buat macam mana.seller tak layan pun

    ReplyDelete
  19. hi.. nak tanya. siapa ada pengalaman spt ni.
    sy dah order satu barg ni. n seller dah postkan. (tp brg sebulan lebih tak sampai) so decide la refund. tp seller dispute. so adala agent shopee kata brg tu kira dah lost. so shopee bg refund. tp 2 minggu kemudia brg tu sampai. ehh?? (brg tu baru gerak ) so camna? kita kena buat payment lg ke kat seller tu? ke tak payah?? help meπŸ˜‚πŸ˜…

    ReplyDelete
  20. hi nak tanya. kalau kita dapat duit refund dr shopee . beberapa minggu lepas tu tup tup barang yg lama dh tak sampai. sampai dekat kita?? siapa pernah kena? kita nak kena baya seller tu ke? ke shopee yg menanggung kerugian? hahahaha please answer me

    ReplyDelete
  21. hi nak tanya. kalau kita dapat duit refund dr shopee . beberapa minggu lepas tu tup tup barang yg lama dh tak sampai. sampai dekat kita?? siapa pernah kena? kita nak kena baya seller tu ke? ke shopee yg menanggung kerugian? hahahaha please answer me

    ReplyDelete
  22. Hi..sya nk tnya saya ada oder bju saiz S dgn XL..oder skli..tpi snpai shelai sja Saiz S...adakah saiz XL akan smpai kemudian

    ReplyDelete
  23. pembatalan hanya bole di buat sekali je. tapi if masa courier hntar barang, kata kat courier tu nak tolak balik barang ni. sbb sy nak refund. mcm tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...