Nuffnang ads

Saturday, July 31, 2021

Pelbagaikan Aktiviti Anak-anak Dengan set Buku DIY.

 Hi Assalamualaikum uolls...sihat ke semua. Masih stress dengan anak-anak kat rumah ke? Hehe. Okey Hari ni Aku share something 

Anak 3 hingga 12 tahun dah bosan sangat di rumah waktu PKP ni? Sampai mak-mak pun stress?

Aku nak share set DIY yang boleh hilangkan bosan, uji kreativiti anak-anak dan mengasah minda di rumah. Pendapat aku buku ni best, sebab secara tidak langsung dapat meminimakan masa anak mengadap phone atau gajet. Set buku DIY memang boleh buat mereka ralit dengan aktiviti yang tersedia iaitu main, tampal dan gam. 

RM39 sahaja untuk 10 item. Terhad tau.

Batch 1 dan batch 2 dah berjaya terjual sebanyak 6000 set taw dalam masa kurang 30 minit ja uolls. Atas permintaan ramai yang tak dapat nak grab masa batch 1 dan 2 tu kan, so Now HQ tengah open Pre-Order untuk batch 3 pulak sebanyak 3000 set. Last aku tengok pagi tadi available dah tinggal 1000 ++ ja lagi. So kalau uolls berminat nak dapatkan untuk anak, cucu atau saudara, boleh tekan link order ini  WasaEDU ORDER

 Orait, aku bagi sikit info mengenai buku DIY kanak-kanak ni ya. Info ni aku copy paste dari team wasaEDU ya.

INFO BUKU DIY

1. Sesuai untuk kanak-kanak berumur 3-12 tahun.

2. Mengasah kemahiran fizikal seperti pergerakan, ketangkasan, kekuatan dan koordinasi melalui aspek motor halus dan motor kasar kanak-kanak untuk menjadi lebih kreatif.

3. Mempunyai 23 model yang boleh dilipat menjadi bentuk 3D.

4. Anak-anak belajar kemahiran menggunakan gunting, melipat dan gam dalam membentuk model.

5. Model mudah dicabut dari helaian buku kerana disertakan dengan garis putus-putus (proportional line).

Mak Ayah nak 9 jenis hadiah menarik untuk pembelajaran anak² di rumah didatangkan bersama kotak?

Kami nak bagi P.E.R. CU MAA  jer dengan setiap pembelian SET D.I.Y berharga RM39 sahaja!!

Nak??

πŸ₯³FREEGIFT TERHAD 

✅ Buku Do It Yourself (DIY) - RM39

PERCUMA ( 9 item) :

🎁 Buku Paste 

🎁 Buku Cut & Glue 

🎁 Buku My First Origami 

🎁 Buku Collage 

🎁 Buku Pad Color Paper 

🎁 Stationery Item 2015 (Set Pensil + Gunting) 

🎁 DIY Sticker 

🎁 DIY Button Painting 

🎁 DIY Crystal Diamond 

🀩 Lengkap dalam satu kotak.

πŸ₯³Total 11 item akan terima. 


*HARGA*

✅ Harga Asal : ~RM79~

✅ Harga Special : *RM39 sahaja*

🀩Harga Jimat : RM40

Kalau korang berminat untuk dapatkan set ni, terdapat 2 cara. Sama ada melalui kedai shopee aku atau uolls beli terus dengan HQ. Postage HQ RM11 taw, diorang guna Ninja Van. Set ni banyak bukunya jadi ianya agak berat lah. Then pakai Ninja Van plak kan. Ada yang tanya service Ninja Van, so far okey ja aku terima elok ja barang dari HQ. 28 post out, 30 ptg dah dapat.

===> wasaEDU ORDER

===> Shopee ctcheery87


Tadi tengahari dah settled post out 7 set order shopee. By the way, Batch 3 ni HQ akan release pada 10 August ya. 


Ini hasil kerja ALuth untuk hari pertama. Tampal butang kat lukisan berwarna. Unit ni buat dia kenal warna dan Meningkatkan kemahiran motor halus iaitu kekuatan, koordinasi dan sensori.


Pagi-pagi lagi dah mengadap Train dari Fun Car dan juga Siren head yg dibuat dari pipe building block. Seriously, Aku bersyukur sangat sebab berjaya kurangkan ketagihan phone ALuth. Adanya set DIY dan mainan Cerdas Otak dari wasaEDU ni, memang buat dia leka. Dia dah tak mintak phone dah. Lega Ummi dan walid boleh buat kerja tanpa gangguan.

Yes..Kalo nak jimat uolls boleh buat sendiri dan organize aktiviti semua ni. Tapi Kalo takde masa, ada duit lebih boleh dapatkan dari wasaEDU. Melabur Sikit uolls untuk anak-anak Kita juga Kan. 

 
" Ummi, Dobot!" katanya... ALuth Menggunakan Mainan Cerdas Otak, Fun Car untuk buat robot.

Okey, Kalo mainan Cerdas Otak pun boleh dapatkan dari kedai online wasaEDU ini. Klik ja link ya. 

Terima kasih sudi membaca πŸ€—πŸ€—





Friday, July 23, 2021

Salam Raya Korban dan Happy Aidil Adha

Assalamualaikum..Salam Raya Korban uolls.

Mungkin ramai yang rasa tak ada istimewanya raya Korban tahun ni. Dah 2 tahun kita semua bergelumang dengan covid Kan. Jadi, kegembiraan nak menyambut Raya tu dah tak terasa dah. Mungkin kesedihan melebihi kegembiraan. Ya lah, nak keluar beraya rumah jiran sebelah pun tak boleh, inikan lagi saudara mara, makayah lagi lah tak boleh balik melawat. Tapi it's ok uolls, one day pengorbanan Kita semua akan berbaloi dengan izin Allah.  Moga Kita semua berada dalam redha Allah...dan dipermudahkan segala kesulitan kita. 

Family Aku kat Kampung Sana memang tak beraya, just order jer ketupat buat merasa katanya. Mak cakap Raya pun tak Rasa seronok, Rasa kosong sebab anak-anak semua jauh. Ya Allah, kurniakan ketabahan buat mak ayah kami. Sampaikan Hari Raya tu hari, akak cakap mak tak nak video call dengan anak-anak, nanti dia sebak. Mungkin dia rindu sangat dengan anak-anak. Pagi Raya, dia kol semua anak-anak nak dengar suara. Sebak rasanya 😭

Aku dan family kecil ku pun Sama juga, beraya simple ja. Bangkit pagi, Mandi siap pakai baju Raya, solat raya then makan. Lepas makan bergambar dan uploaded masuk Facebook. Simple Kan hahaha. Juadah Raya pun takde, breakfast pagi tu buat mee Kari. 1st time uolls buat mee Kari tapi alhamdulillah menjadi Wei, mungkin berkat nak Raya tu kan hihihi.



Gigih lah  Ummi set timer nak snap gambar Raya dengan anak yang tak boleh nak duduk diam sekejabπŸ˜…

Tengahari anak-anak tido, walid BDR, Ummi pulak layan movie turki. Jam 5 mcm tu walid keluar Beli cake, plan nak sambut birthday Aidil. Dia bangkit ja tidur terus Kasi kek birthday. 

Walid Tanya dia 'siapa Nama Raya Haji?'. Aidil jawab 'saya'. Hahaha. Actually, Aidil Lahir pada Bulan August, Hari Raya Aidil Adha 2019, jadi sempena itu walid namakan dia Aidil Adha. Setiap kali sambut Raya Haji, Kami sepakat nak sambut birthday dia jugak, tak Kira lah Bulan apa sekali pun Raya Aidil Adha tu, Kita jalan ja. Hehe

Menu petang tu selain kek, kuih Raya, nasi daging dan ketupat completed with rendang pemberian jiran. Alhamdulillah..rezeki. Ummi ni fikir nak buat sandwich jer dan megi Korean spicy utk walid. Hahaha

Orait uolls..selamat Hari Raya Aidil Adha Maaf zahir batin. Salam kosong-kosong. Raya korang macam mana? Meriah ke?


Wednesday, July 21, 2021

Anak Sulung Dah Daftar Sekolah

Alhamdulillah...Rasa lega sangat, minggu lepas dah settled submit borang Tadika anak sulung. Itupun dah last date pendaftaran baru submit borang..hahaha. Nasib baik mesej Cikgu Faizah, dia cakap boleh terima lagi since aku dah daftar nama hujung bulan lepas lagi. Tak sabar nak anak masuk sekolah...Ummi excited lebih dari anak ni. Ummi kerap sebut School dekat Aluth..tapi dia macam tak heran pun. It's okey, maybe dia pun tak faham lagi school tu apa.

Rentetan dari entry Cerita Tentang Ummi Tak Kuat tempoh hari, banyak nasihat dan perkongsian yang aku dapat dari rakan realiti dan juga rakan maya. Thank you so much uolls, aku terharu sangat sebab diorang semua tak judge aku, semua membantu, beri nasihat, berkongsi pengalaman, share bahan bacaan dari pakar-pakar motivasi dan sebagainya. uolls memang the best mum ever!

Dari Nurse yang jaga assesment anak pun aku share dan mintak nasihat taw..desperate Mum sangat kan hahaha. Okey, dari semua ilmu yang aku dapat ni aku realized yang anak Kita ni tak teruk pun... Nurse cakap setiap kanak-kanak tu perkembangan, kebolehan dan kemampuan diorang berbeza, even twin sekalipun tetap tak sama. Macam Aluth, banyak faktor yang boleh menjadi punca dia tak nak go toilet. Mungkin ada perkara berlaku atau dia tengok yang buat dia rasa takut nak pergi toilet. Atau mungkin juga dia dahagakan perhatian Ummi, sebab kan sekarang dia banyak bersaing dengan adik. Ummi banyak tumpukan pada adik jadi dia terlalu banyak nak kena mengalah. Jadi abang akan created something yang boleh tarik perhatian Ummi. Buktinya, dia buat salah but still nak kita peluk dia. Yes..memang situasi macam Aluth sangat Kan.

Nota parenting dari Taufiq Razif, menulis

Anak lelaki yang berumur 0-6 tahun berada dalam :

πŸ‘‰ Fasa learn to love

Di umur begini jangan terlalu gunakan kekerasan untuk disiplinkan mereka

Kenapa?

πŸ‘Ά Mereka sedang memerhati

πŸ‘Ά Mereka jadikan kita inspirasi

πŸ‘Ά Mereka sedang mencontohi

πŸ‘Ά Mereka anggap semua yang kita buat adalah tanda cinta walaupun ianya menyakiti mereka ( moral conflict ) 

Mendidik anak lelaki tak semudah yang disangka. 

Itulah kenapa perlunya kita belajar ilmu mendidik anak lelaki

Yes...tak semudah yang disangka. Anak lelaki Kita kena banyak ajar mereka moral dan teladan, off course agama too. Supaya besar esok mereka tahu nak menjaga diri, tahu erti tanggungjawab, tahu menghormati wanita dan tahu memimpin keluarga. 

#didikAnakLelaki

#notaparentingTaufiqRazif


Sunday, July 11, 2021

Doakan anak-anak setiap waktu


Entry Ini Adalah Copy Paste

Ruginya kalau sebagai ibu, kalian tak gunakan kelebihan ni untuk sentiasa mendoakan anak-anak. Doa ibu itu tiada hijabnya. 

Setiap hari tak kira pagi atau malam, ambil peluang berdoa untuk anak-anak kita sejak mereka lahir sampailah ke akhir hayat kita. 

1) Doakan anak suka solat dan baca Al Quran.

2) Doakan anak kita halus tutur katanya dan beradab. 

3) Doakan anak kita terlindung matanya dari perkara lucah dan terjaga lidahnya dari berkata perkataan yang kotor. 

4) Doakan anak kita sentiasa sayang pada adik beradik dan saling melindungi ahli keluarganya.

5) Doakan anak lelaki kita menjadi pemimpin yang bertanggungjawab dan rajin membantu di rumah.

6) Doakan anak kita untuk menjadi anak yang taat, lembut hati dan mudah mendengar kata.

7) Doakan anak perempuan kita supaya boleh melindungi diri, sentiasa menjaga maruah dan pandai berdikari.

8 ) Doakan anak kita menjadi manusia soleh, solehah yang tenang dan tenteram jiwanya. 

9) Doakan anak kita akan saling memaafkan dan saling berdamai antara adik beradik bila berlaku salah silap.

10) Doakan anak kita sentiasa mendoakan kita dalam setiap solatnya setiap hari. 

Ulang dan ulang doa kalian. Ada orang yang berjaya luar biasa pada hari ini, bukanlah disebabkan usaha atau amalannya semata. Tapi mereka berjaya disebabkan doa ibunya (dengan izin Allah).

Jom follow ilmu keibubapaan dan kesihatan kanak kanak di Channel Telegram setiap hari πŸ‘‰πŸ» https://t.me/NotaRedzaZainol

Friday, July 9, 2021

Ikan Bakar Air Fryer

 

Assalamualaikum uolls...Salam Hari jumaat. Hope uolls sihat-sihat belaka ya.

Lately ni aku memang everyday lunch lewat. Waktu lunch aku dah berubah 100%. Biasanya jam 3 petang baru dapat makan dan rest. Itu waktu diorang tido taw. So dapatlah pegang phone atau tonton Movie Turki. Kalo aku rajin Sikit memang akan blogwalking lah. Sebab tu aku memanjang hilang dari radar. Macam chips more tak, kejab ada kejab takde.

Dua hero tu sekarang dalam fasa melasak dan jugak explore. Si abang semua benda dia nak kaji dan buat. Kalo tak pantau, sekali Adik Akan terjebak dengan kajian dia tu. Silap-silap adik jadi tikus makmal dia. Si Adik pulak asyik nak memanjat, memunggah dan benda yang orang tak kasi tu lah dia buat main. Dalam peti ais pun dia boleh masuk duduk. Pokok Palma hiasan aku pun habis rosak dipatah-patahkannya. Letih dengan anak jantan ni Kan? That why nak deco-deco rumah pun tak dapat. 

Kalau aku try hard sangat to be perfect mum, memang aku akan stress. So, aku decide to be chillex. Aku dah dapatkan motivasi dari member aku dan bahan bacaan. Untunglah member belajar bidang psikologi kanak-kanak, so serba sikit dapatkan nasihat free dari dia. Hehehe. Motivasi dan kata-kata semangat always kena topup dalam usaha kita untuk jadi ibu yang lebih baik. Aku follow telegram beberapa pakar motivasi, everyday baca perkongsian diorang, perasaan tu rasa lebih baik. Taknak lah jiwa kacau memanjang, tak best hidup.

Done, tolak tepi jab bab anak. Tadi Lepas zohor kebulur sangat Ummi. Buat Susu tidurkan 2 beradik tu... Alhamdulillah si abang pun tido sekali. Selalunya diorang tido ikut shift. 

Masak simple ja, paling mudah guna air fryer ni.

Tak guna minyak yang banyak pun..tapi still ikan boleh crispy

Kelar ikan, gaul garam bersama kunyit dan sedikit tepung crispy.
Set time set suhu and then tinggal. Dah dengar bunyi bip..bip..siap lah tu.

Buat cabai kicap....settle. Punya pemalas Ummi hampa ni. Syukur lah bila menu macam ni pun suami dah ok. Dia pun sejenis yang suka makan simple jugak. Lauk beria sangat dia makan ala kadar ja tapi lauk simpla dia boleh menambah-nambah nasi pulak. kihkihkih

Okey uolls, itu ja nak cerita. bye..bye


Sunday, July 4, 2021

Cerita Tentang Ummi Tak Kuat.

Hi semua... Assalammualaikum. Hopefully rakan blogger semua sihat belaka dan dikurniakan kesihatan yang baik. Insha Allah, Allah ada untuk jaga dan pelihara kita semua. Yang penting kita jaga diri dan keluarga. Jangan keluar rumah jika tiada keperluan ya.

Aku rindu sebenarnya nak berblog macam dulu. Blogwalking sana sini..saling menyapa dengan rakan blogger di alam maya. mengomen, menegur, utarakan pendapat dan pandangan, ikuti segala perkembangan blogger... Ya Allah, rindu sungguh. Paling best nak luah perasaan melalui penulisan di blog.  But now, mostly rakan blogger yang very close dulu semua dah sunyi sepi. Mungkin diorang dah retired dari dunia maya ni. Masing-masing dah tiada hati nak berblog mungkin atau mungkin struggled dengan life masing-masing yang superb challenging ni. Lagipun dunia blog tak macam dulu...now mcm bersaing denga SOCMED lain contoh Instagram, Facebook, Tiktok, Youtube, apa lagi?...yang lagi seronok dan menarik untuk dikongsikan. Boleh buat video, add music clip bagai, kan?

Alah..cakap orang!! Diri sendiri pun sebenarnya kekangan masa untuk berblog. Sibuk jugak lah! Ada anak lelaki dua orang yang masih kecil ni mencabar sangat. Belum sekolah lagi wei...tapi dia punya tekanan tu sering buat aku rasa nak give-up. Tak naik hantu dengan anak-anak memang magic lah. Aku sampai tahap naik hantu hari tu. Alhamdulillah..aku cepat waras....kalo tak waras tak taw lah apa akan jadi pada anak. Isunya anak sulung berak dlm seluar dan berkurung dalam bilik solat. Pada orang lain mungkin isu kecil sahaja. Tapi aku sebagai ibu entah kenapa created benda ni jadi isu yang sangat besar.

Geram tak terkawal, anak aku Aluth dah pandai kencing berak sejak awal tahun lagi. Sebelum puasa hari tu aku dan anak-anak dapat balik kampung disebabkan urusan penting. Suami dapat hantar balik sahaja, off couse dia kena balik Penang semula untuk bekerja. Kami terkandas dekat kampung lama giler..atas faktor suami ON DUTY, jadi tak dapat balik amik. Berpuasa dan beraya pun tanpa suami tapi Alhamdulilah dah beraya dan spend time dengan makayah..satu kegembiraan jugak kan. Okey, sepanjang kat kampung dia kerap amik dan mintak pakai pampers bila nak berak. Boleh kira dengan jari berapa kali jer dia berak toilet. Lama-lama dia jadi selesa berak dalam pampers. 

So, sejak balik dan tinggal di Penang semula. Dia macam tak pandai nak bagitau bila nak kencing dan berak. Dia akan kencing dan berak dalam seluar, sedangkan aku baru jer lepas tanya dia nak kencing atau berak tak. Always..jawabnya TAKNAK. Its very tired when kids quick repeat the same mistake everyday, everytime. While he has already said SORRY but still do. Ya Allah.. help me!!

Hari yang aku naik gila tu..anak lari masuk bilik solat, tutup pintu rapat sambil tahan pintu. Tak nak Ummi terjah masuk mungkin.  Dia berak dalam seluar mencangkung atas karpet bulu. Aku hangin sangat sebab Toilet dengan bilik solat tu sebelah ja wei... Why bilik solat? Why is not the other one? Plus, nak cuci karpet bulu tu...OMG, not an easy work. Seriously... I'm really tired T___T. I can't accept the reality not happening as planned. Aku target 5 tahun nak school dah pandai urus diri, boleh berak kencing sendiri semua. 

Macam keluar tanduk kat kepala, dengan rasa bahang panas naik ke muka.. aku tolak kasar pintu  sampai jatuh anak aku...dia nampak aku menyinga, dia dah start menangis takut. aku tampar, cubit punggung dia lepas geram. " SAKIT, UMMI SAKIT!" Aluth screamed. My son not quit crying till siap basuh semua. Aku tinggal dia dalam toilet.. keluar duduk atas kerusi kusyen, try to calm down. Sebab dada dah rasa sesak dan rasa tak boleh bernafas. Air mata dah jatuh..siksanya nak cari nafas.  Aku hembus udara melalui mulut sekali..lepas tu baru boleh breathe in breathe out melalui mulut. Then tarik nafas slow-slow melalui hidung. Ya Allah, this is what others call depression? Yes i know, stress bukan depression but kalo tak handling dari awal dia akan jadi something yang lebih worse. Benda ni bila jadi dia macam-macam beban dalam kepala, terlalu banyak benda yang kita fikir, sampaikan kita sendiri pun tak tahu apa yang kita fikirkan. Dia macam serabut dan kepala otak kita lost control, tak boleh nak berfikir waras. Owh ya...aku belum sempat masak makan lagi masa tu.  AKU MENANGIS WEI...MENANGIS MELALAK MCM ORANG GILA DALAM RUMAH. Aku seolah kuarkan semua benda yang membebankan yang buat aku stress melalui tangisan tu. Anak no.2 tengok senyap, behave ja kat kerusi satu lagi. Anak 1st yang buat hal tadi keluar dari bilik air dan join nangis. KO DAH KENAPA, ANAK? 

Tapi...you know what? Sambil nangis tu dia panggil " Ummi..nak peluk!" sambil mendepakan tangan.


Aku terus jadi lemah....rasa sebak. Oh anak, Ummi cubit Aluth, Ummi marah Aluth, Ummi pukul Aluth but still dia nak peluk ummi. Aku rangkul dia peluk sambil nangis sama-sama. Aku gosok punggung merah kesan cubit tadi. Tak luka sebab cubit besar dan lepas, tak guna kuku. Tapi menyesal sangat. Bimbang perkembangan dia nanti.

" Ummi mintak maaf, Ummi tak kuat!"
" Sorry Ummi."
" Kenapa Aluth berak tak go toilet?"
" Takut! Sorry Ummi"
" It's ok, Ummi kan ada, boleh ajak Ummi go toilet."
" Baik" sambil senyum simpul. 

Oh anak...awak terlalu telus.

Gambar ni snap masa hari kejadian. Selepas sesi bicara hati ke hati tu, main jab, jam 3 camtu dia cakap ngantuk, nak tido. 

" Tidurlah sayang, mimpi yang Indah saja, jgn lupa maafkan Ummi, nanti bila syg bukak Mata, lupakan semua derita. Ummi janji akan jaga mu sentiasa " 

Si kecik tido sendiri dalam bilik mainan atas katil. Dia tahu abang kena marah, jadi dia buat hal sendiri.  Behave sangat! Thank you syg!


Sambung nanti... si kecik dah merengek #ceritatentangummitakkuat 




Wednesday, April 7, 2021

Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog

 

Hi, Assalamualaikum..Moga kita semua dalam peliharaan Allah sentiasa.

Laju-laju nak join giveaway yang dianjurkan rakan blogger hebat Kita ni. Aku intai senarai peserta Masya Allah, ramai giler yang join. Memang hebat lah rakan blogger Kita ni. 

Aku intai pulak senarai hadiah..mak dato' ct...best-best lah. Kalo aku Ada tuah Kan..Aku tak mintak banyak..cuma nak purse tu ja. Purse Aku zip dah rosak berbulan dah, tak beli ganti lagi. Apa le benda lah beli purse pun berkira... Hahaha dah-dah tak payah kutuk aku pulak.

Giveaway ni Ada beberapa Hari saja lagi. Korang klik banner dibawah untuk join k.


Nyatakan perasaan korang dalam menyambut bulan Ramadhan & Syawal yang bakal tiba tidak lama lagi (penceritaan bebas).

Bercakap soal Ramadhan dan Syawal tahun ini, sebenarnya aku mempunyai harapan yang sangat tinggi. Disebabkan harapan tersebut, aku menzahirkan perasaan teruja untuk sambut Ramadhan dan gembira untuk sambut Syawal. Buktinya aku dah siap tempah baju raya untuk keluarga kecilku. Aku dah tak nak fikir sangat soal dapat balik Raya atau tidak. Yang penting..Raya tetap Raya walau dimana pun berada, dan baju raya tetap ada walau sepasang. " I choose to be happy" ..ghituhhh!!

Ramadhan pulak, aku luah kat hubby yang aku rindu nak solat terawih di masjid, macam selalu buat masa bujang dulu. Suami cakap boleh.. Ok, Insha Allah akan ditunaikan. Kita tengok nanti..ditunaikan atau krikk...krikkk sahaja...hahaha.

Aku menjawab soalan tak? Jawab Kan

Tak tau nak tag siapa lagi sebab semua dah join. Aku tag jugak blogger Mrs Kay dan jugak blogger The New Minded

Terima kasih sudi membaca..xoxo #love 


Tuesday, March 30, 2021

Masak Lemak Cili Api Kepah

Hari tu dah masak kepah ala shell out, makan tengahari tak silap. Esoknya pulak masak lemak cili api pulak, makan dinner dalam jam 6 ptg macam tu. So dua hari berturut-turut makan kepah lah kaedahnya. 

2 kilo En hubby beli kepah tu, Aku ni tak penyabar pulak nak habiskan sebab rasanya orang tua-tua kata tak elok simpan makanan bercengkerang lama2. Iyer ke? Iyer lah kot... bantai ja lah! 

Ada cerita sedih disebalik kegilaan terhadap kepah nih. Sebelum aku cerita, Aku nak share dulu Resepi masak lemak cili api kepah ni.

Favourite aku masak lemak nih tapi Aku teringin masak lemak siput sedut..tapi bukan musim agaknya payah norr Cari siput..kepah pun jalan saja lah. Hehehe


Masak lemak Cara aku nih tumis taw. Kalo original masak lemak tak tumis Kan.

Bahan-bahan tumbuk:

1. Bawang putih 2 ulas
2. Bawang besar half biji
3. Cili api 3 biji
4. Halia 1 inci



Bahan-bahan perlu diketuk...ketuk pecah-pecah ja, tapi asam keping tu tak payah lah ketuk k.

Minyak untuk menumis 


Tumis bahan yang ditumbuk dan diketuk tadi.


Kemudian, masukan kepah, asam keping, Garam, white pepper, perasa tambahan dan aku juga tambah serbuk kunyit lagi, sebab nampak macam tak cukup pening lagi 

[kuning untuk abang pening] hehe.

Tambah air jika perlu k. Aku tak tambah air sebab air dari kepah dah cukup kot. Lepas masuk santan baru aku tambah sikir air. 


Dah siap...sedia dihidangkan dan di ngapp!! Menu Kami masa dinner nih. Sedap Wei...makan dengan nasi panas-panas. Lauk lain tak terusik..asyik ratah kepah ja. 

Okey, now cerita sedihnya adalah......my hubby demam disebabkan over eat makan cengkerang ni. Sedih tak? Ke lawak?. Hehe

Masa memula tu dia sakit perut asyik membuang ja. Aku gelakkan jugak lah awal tu sebab degil sangat nak makan kan...tak berhagak beli sampai 2 kilo. Nasib lah anak2 tak makan. Aku makan jgk tapi mkn sekadar buat lauk nasi ja, tapi hubby makan banyak meratah sakan lah kan. Sekali petang tu dia kata lemah badan, tak larat sangat, nyawa tak puas mcm nyawa pendek. Badan dia panas sangat magrib tu. Aku dah start cuak...food poisoning je kot kan.

Hubby baru ja Lepas derma darah sebelum makan kepah..dia makan tak hingat, budget boleh tambah darah lah sekali food poisoning plak. Dah lagi esoknya dia akan di cocok pertama kali untuk vaksin COVID-19.

Ajak pegi klinik tak nak plak. Penyudahnya, aku Kasi makan panadol dengan air masak. Kipas Kasi slow, pakai sweater tebal, sebab dia kata dia sejuk. Kasi tido bilik sensorang. Kasi rest betul2. 

Malam tu aku dengan anak2 tido kat living room. Tapi Aku tak boleh nak tido, risau hubby tarik ke, sesak nafas ke.. Hubby jarang nak demam tapi Kalo sekali demam teruk betul2.

Aku Rasa sejam sekali aku bangkit jenguk hubby kat bilik sampai lah jam 3 pagi. Pagi tu Rasa dahi dah tak panas..lega Sikit. Baru boleh tido dengan Aman. Bangkit subuh tu memang Mata panda. Huhuhu

Nasihat Aku, makanan bercengkerang makan berpada-pada k. Dia sejenia makanan yg mudah menyerap toksik dan chemical. Lagi pulak dia jenis hidup setempat, kat mana dia berada disitu lah habitat dia. Kalo dia bergerak pun jauh mana jer dia boleh pergi? Kecuali lah dia meluncur.. kihkihkih. So, kalo dia hidup kat tepi2 pantai atau Sungai dan Ada kilang-kilang pulak kat situ.. faham2 ja lah. Orang tua2 dulu akan rendam siput dengan hampas nyior. 

Done nasihat πŸ˜…

Friday, March 5, 2021

Kepah Ala Shell Out by Ct Cheery

Shell out!! Dengar pun dah teruja. Siapa sebenarnya yang introduce shell out ni ya? Shell out...shell out...shell out. Bunyi pun rasa dah mewah. Yerlah..dah seafoods Kan, makanan yang agak mahal. Untuk kita yang ramai Adik beradik ni elok buat sendiri kot..lagi puas makan. Kalo kat kedai tengok harga pun rasa dah nak pitam. Hahaha. 

Kes tengok kepah shell out kat kedai Paktam mee Udang itu hari, hubby beli kepah dekat kawan dia 2 kilo RM 10. Katanya dia nak shell out. 

Pitam jab Bini dia. 

Dia taw kot Bini dia masak tahap budak tingkatan 2 ja, dah request mcm finalize master chef gayanya tu ..hmmm..[urut kepala].

It's ok, jangan gentar, Mak Google kan ada! Hehe

So..Aku merangkap seri yentie en hubby, nak jugak lah share atau lebih kepada save resepi kat blog ni. Lupa nanti boleh Google blog sendiri kihkihkih. Sapa rajin Google blog sendiri ngaku cepat?? [Angkat tangan] 

Resepi ni aku cedok dari blog masammanis . 

Aku dah ubah suai ikut citarasa aku. Mcm belacan aku tukar pada ikan bilis. Nak elak en hubby 'ehshemm...ehshemmm'...karang aku dengar pun rimas.


Bahan-bahan:

Bahan A *dikisar

1. Kepah 1 kilo 
2. Cili Kering segenggam [direndam air panas dulu]
3. Bawang besar 1 biji 
4. Bawang putih 1 ulas
5. Halia 1 inci 
6. Ikan bilis - agak2 lah


Kepah nih selepas dibasuh, rendam dengan air Garam 3 atau 4 jam. Senang cerita pagi tu kuar kan dari peti, basuh rendam ja terus. Tengahari boleh masak.

Bukan sahaja untuk bersih, tapi untuk keluarkan segala racun dan bakteria yang terdapat dalamnya.



Ini bahan B *untuk menumis

1. Bawang besar 1 biji
2. Bawang putih 2 biji
3. Halia 1 inci
4. Daun Kari 2 tangkai
5. Serai 2 batang diketuk
6. Margerin 1 sudu besar
7. Minyak masak *tambahan


Kepah ni direbus separuh masak dulu supaya bila masuk dalam sambal tak perlu lah tunggu lama untuk dia cukup masak Kan.


Tumis bahan-bahan sampai naik bau


Kemudian masukan bahan yang dikisar. Bersama Garam, gula, sos ikan 1 sudu, sos tiram 1 sudu, white pepper dan perasa atau kiub ayam.

Owh yah...asam keping jangan lupa.

Dah pecah Minyak..boleh lah masukkan kepah. Kacau dan ratakan sehingga tersalut dan sehingga si kepah cukup masak. 


Taraa!!!! Dah siap masak. Tutup api dan tabur daun sup..Kasi hijau-hijau Sikit. Bila snap gambar nampak cantik hehehe

Aku tak ada tambah cili hidup sebab cili kering jenis yang pedas. Shell out aku memang kurang sambal tapi pedas dia menyengat k.

Alhamdulillah..dalam tak pandai pun boleh lah.. kenyang perut jugak Kan. Selamat mencuba πŸ€—


Thursday, March 4, 2021

Pak Tam Mee Udang @ Pantai Teluk Bayu

Hi Assalamualaikum selamat malam...semua dah sleep ke? Mesti dah sleep Kan sebab now dah jam 23.36 pm. 

Hubby dan anak-anak dah mimpi pegi jauh dah, aku ja Masih terkapai kat depan TV sambil menaip entry. Tak tahu kenapa Mata ni tak nak sleep plak, lagipun perut rasa tak sedap ni, memulas ja sejak petang tadi. Mungkin makan banyak sangat. Lately ni memang kerja makan ja aku. Badan gebu mengembang macam kena yis. Yang best.. lagi comel dari hippopotamus

Tadi petang bawa anak makan angin kat pantai Teluk Bayu. Suami ajak perkena mee udang paktam pulak dah. Apa lagi bak disorongkan bantai lah Ummi hampa. Doh lah hobi sekarang memang keja makan ja. Hmmm...siapa yang bersalah dalam hal ini???


Amacam..gebu tak? Siapa lagi gebu aku ke hippopotamus? Cepat jawab??


Siapa jawab betul...hakak belanja kuah mee sesudu dua. Ok, on tak on? Hehe


Sebenarnya..ini bukan pertama kali makan Kat paktam mee udang nih. Banyak Kali dah...dah jadi pelanggan tetap kedai dah pun. Ni tembun ni pun sebab mee udang lah ni... punca segalanya . Tetiba plak, Hahaha


Si debab pun Sama lah, sebab mee udang lah yang debab mcm ni. Tengok tu baju tu automatic terselak sendiri bagi ruang pada perut untuk mengembang. Kahkahkah


Mee udang sepinggan RM 10, Kalo tambah seafood lain Akan jadi RM 20, 25 dan 30. Depends lah hampa nak tambah apa kan. 

Ada jugak makanan panas  lain mcm mee goreng mamak. Ada kepah yang dimasak ala sambal shell out. Harga tak ingat plak.


Recommended...sedap  mee udang nya. Teringin nak Cuba?. Google ja. Dah ramai share. Owh yah.. since PKP ni boleh jugak order melalui foodpanda k. 

Saturday, February 27, 2021

Terima hadiah giveaway by Misya

 Assalamualaikum hampa semua...moga sihat-sihat hendaknya. Alhamdulillah..aku sekeluarga dikurniakan kesihatan yang baik. Kerinduan sebenarnya nak balik kampung. Hari-hari kol makayah pun tak boleh nak terubat kerinduan tu. Nak video kol pun susah jugak...area kampung line selalu problem.

Petang kelmarin balik keje hubby collect barang hasil dari shopping online..sebunbun jgk barangnya..Ada dlm 7 parcel, saiz kotak, gigih hubby bwk naik Moto. Dia kata kenapa tak cakap barang banyak, besor2 mcm ni..Kalo tahu tadi bawak balik dengan truck. 

Ewah...ewah..perli tak hingat lah noh!!

Aku punya shopping 6 parcel jer, rupanya terselit parcel dari blogger Aimi Syahirah. September tahun lepas aku pernah menang 'Special September Giveaway by Misya'.


Cer tengok tarikh parcel di pos. 8 November 2020 k. Tahun 2021 baru ambik. Kewl tak?

Sebenarnya, barang yang di pos ke alamat kem akan diterima oleh abg askar kat balai pengawal. Sekiranya penerima tak tuntut, barang tersebut akan disimpan dalam store. Courier services macam poslaju sekarang tak ada kol atau wasap penerima dah. Kalo tak silap sejak pakai system e-conote. Courier service yang lain alhamdulillah ada wasap maklum lagi.

Nak dijadikan rezeki, agaknya sebab aku shopping banyak sangat...jadi abg askar terperasan ada 1 parcel tak dituntut sejak tahun Lepas. Nama iolls pun old school Sikit..so mudah lah nak perasan. Kihkihkih teori aku jer!


Sibok ja si debab ni
 

So conclusi nya ..Kalo uolls bermurah hati untuk bagi hadiah pada iolls...seeloknya maklum tracking no. yer. Kalo uolls nak surprise pun boleh jer...cuma jadi macam ini lah, tahun depan baru dapat...memang surprise sungguh iolls kihkihkih.

Apa-apa pun terima kasih Misya for the present. Tak sangka Ada peluang lagi nak dapat hadiah Misya ni..yer lah aku email address detail lambat kot kat Misya. Hehe 

Nanti dah boleh belajar makeup.. hashtag I'm happy πŸ₯°

Terima kasih banyak-banyak. Moga Allah melimpahkan rezeki ke atas Misya sekeluarga. Amin..


Sunday, February 21, 2021

Giveaway Vektor 2.0 by Cuya

 


Asalnya dah lupa giveaway ni. Tapi untung lah nampak entry senarai peserta tu. Ramai dah rupanya yang join. Terus Rasa semangat nak menyemak. Kihkihkih 

Menurut cuya, giveaway 2.0 nih dibuat bertujuan untuk membahagiakan blogger. So moh lah Kita pakat-pakat join untuk kebahagian yang berpanjangan! Auwww..ghituhh!

Klik link banner utk join

GIVEAWAY BERLANGSUNG DARIPADA 
16 FEB 2021- 3 MAC 2021 (11:95 PM)


Thursday, February 18, 2021

Siapa bapa Mika? Takdir yang tertulis

 Takdir yang tertulis

Uolls dah boleh move on belum? Hahaha

Aku nampak dekat socmed ramai yang Masih belum move on. Sampaikan ada yang creative sangat buat plot twist, kemungkinan ada TYT Siri 2 lah, dan mcm2 plot kelakar keluar. Netizen nih agak funny lah..sengeh2 geleng2 aku malam-malam baca Komen. 

Aku awal-awal lagi dah boleh move on hahaha. Mungkin sebab aku nengok episode akhir agak lewat. Semalam baru aku nengok kat weTv. Episode 14 scene akhir yang juweta ajak ean kahwin tu aku agak terkejut dan tak boleh nak terima Kalo ending dia juweta kahwin ean. Hahaha

Finally ...rupanya just nak uji cinta Ruhila pada ean ja. Lega pulak Aku. 

Elok lah rasanya netizen move on ja dengan drama TYT ni. Sebab budak ijat cakap pada media dia tak dak perancangan untuk TYT 2 buat masa ini. So belum tentu dia tunaikan permintaan netizen. 

Uolls baca lah screen shot Komen netizen nih. Saja Aku screen shot untuk publish entry. Ini lah dia drama yang aku obsessed sangat layan hehehe



P/s: Pendapat aku tak perlu Sambung TYT , biar ja ending dia macam tu. Kalo Sambung Kang jadi carca Merba ja..kesian Mika banyak plak bapa nya..eh??? kihkihkih



Wednesday, February 17, 2021

Kesedapan Mcflurry chocolate pretzel bits yang crunchy

Korang dah rasa belum Mcflurry Keluaran McDonald. Katanya product special untuk February ni. Aku ni pun nampak kat blog sapa ek hari tu? Dah lost memory plak..lupa nak screen shot. 

Nampak tu terus mengeoww kan hubby suruh belikan lepas balik keje nanti. By hook or by crook dia harus mendapatkan Mcflurry special February tu.

Suami pun kerana cinta yang mendalam terhadap isteri gojes plussize montel ini,  sesukarela menggunakan Kuasa elementalnya dan terus muncul di McDonald drive-thru dalam 1 kelip mata sahaja..ok jab, kartun sangat tu.kihkihkih

Nasib lah dapat bini mental Sikit ...Kalo mental banyak ..parah jugak tu.

Aku sebenarnya memang peminat Mcflurry. 


Serious sedap tak tipu. Pretzel dia tu crunchy k. Walaupun ice-cream dah cair dan pretzel dah tenggelam but dia still crunchy.


Hubby beli 2 set, untuk anak-anak 1 lah Kan. Tapi anak makan Sikit ja, mungkin diorang tak minat..demi tak nak membazir, yerlah membazir kan amalan setan ...so Ummi lah tolong habis kan.. hahaha 

Suami cakap patutlah kaki Ummi tak panjang panjang..ok itu kuang hajor sangat yeh! Ummi cuma tak nak membazir... lagipun gigih hubby merempit g beli. So you effort appreciated lah.

Ok dah habis kat situ ..xmau gaduh panjang2, kang terberanak plak anak ketiga. Huhu

Makan ice-cream, lagi-lagi ice cream yang Kita favourite satu terapi minda k. Dia mcm boleh meningkatkan prestasi mental dan mengeluarkan aura kegembiraan yang tak ada kena mengena pun dengan aura white. Yes..off course tak dak kena mengena sebab aura kegembiraan terhasil dari makanan yang tinggi glucose dan aura white adalah product kecantikan. 

Rasanya aku dah melalut jauh dah. Ok now 23:56. It's time to dreaming. Good night uolls. Sleep tight ..Zzzz


Monday, February 15, 2021

Review 4: Beautiful Lie in a Beautiful Life

 Assalamualaikum..bismillahhirohmanirohim.

Dah bape lama aku menghilangkan diri ni? Tetiba muncul pulak kan. Okey sorry lah asyik hilang ja Kan. Nampak dashboard blog sendiri baru teringat ..banyaknya hutang aku dengan blog ni. Dengan review tak settle lagi hadiah tak pos lagi. Oh em gee...Aku stress!!! 

Lately ni, ramai orang terdekat dengan aku dijemput Allah. Hal ini menjadikan aku rasa takut sangat dengan kematian. Takut sebab memikirkan bekalan apa yang Aku nak bawak nanti. Bersediakah aku? 

Kematian itu pasti mendekat, tak mungkin ia menjauh. 

Hi... blogger Kita Kali ni sarawakian dan pencinta bulus.  Bukan bulus tu yeh...tapi si bulus kucing. Dia Ada 3 ekor kucing yang bernama Miko, Bingo dan hitam. Aku Rasa antara 3 si bulus ni, paling nakal adalah si hitam. Si hitam ni hero Tamil Katanya. Best sebenarnya bela binatang kesayangan nabi ni. Gelagat diowg ni memang mencuit hati. Aku dulu pun Bela kucing..banyak ekor k tapi semua dah arwah. Bila dah Ada anak-anak ni aku dah tak Kuasa nak bela..sebab tak boleh nak handle. Tapi Masih pencinta kucing k. Paling tak boleh move on bila diowg mati..bapak sedih taw..murung 2 Hari 2 Malam. 

Blog Shirven ni antara blog yang aku suka lawat sejak PKP 2.0. Dia selalu share petua masak petua traditional berkenaan masakan. Nak kata dia kerap share resepi tak jugak tapi ada sekali tu dia share Cara buat fruit cake. Mudah ja step nak buatnya nampak. Boleh Cuba nanti...bila rajin hihi πŸ˜…

Pegi lah melawat dia kat blog..klik link ini blog Shirven atau klik gambar atas. Dia agak friendly orangnya dan jangan hairan Kalo dia suka ajak korang makan..hihihi 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...