Nuffnang ads

Friday, October 8, 2021

Bila Rasa Nak Marah, Peluk Anak!

 Terkesima lihat cara anak marah!

Sebijik! Raut wajah dia, gerak tubuh dia dan kata-kata yang keluar dari mulut dia.

“Hah! Buat lagi buat lagi”

Terkesima saya lihat cara si kakak marah si adik, sebiji sama macam saya marah dia dulu.

Betul la, kita ni tak boleh beriya sangat masa nak marah anak-anak.

Jangan 'over', risau anak akan terikut-ikut dengan gaya dan cara kita ketika marah. 

Kalau kita kuat memukul anak, tak mustahil anak pun akan kuat memukul orang lain. 

Sebaiknya control sikit cara kita nak lepaskan kemarahan. 

Bak kata pakar komunikasi, nada suara dan bahasa tubuh kita 93% peratus lebih mudah di tiru oleh anak-anak berbanding dari kata-kata.

Jadi tak pelik la, apa yang kita cakap jarang anak nak ikut tapi apa yang kita buat senang senang je dia ikut.

Rupanya sebelum kita nak betulkan anak, cara berkomunikasi kita tu perlu di perbetulkan dulu.

Cara terbaik bila nak marah ialah dengan PELUKAN.

MasyaAllah, kuasa pelukan ni kalau nak tahu bukan sahaja boleh redakan emosi malah ada kuasa 'menyembuh' ( Healing Power )

1 - Sebelum nak marah terus peluk anak, gosok belakang dada dia, usap umbun umbun kepala dia, tak sampai 5 minit rasa marah kita tu akan beransur hilang dengan sendiri. Cubalah.

2 - Bukan rasa marah kita je reda, malah rasa takut anak pun akan berkurang. Daripada rasa takut kena marah, terus jadi bertambah sayang pada kita.

3 - Setiap sentuhan kita pada anak walaupun 5 minit dah cukup untuk tingkatkan hormon 'gembira' dalam tubuh. Dari nak bergaduh terus dua-dua jadi gembira.

4 - Pelukan juga boleh bina 'rapport' kita dengan anak. Rapport ni maksudnya hubungan, dari hati berhubung ke hati anak. Ada rapport ni, baru setiap teguran kita mudah anak nak serap.

5 - Self Esteem anak juga akan meningkat dengan kuasa pelukan dari kita tau. Ye la, bila selalu kena peluk dengan ibu ayah 'keyakinan diri' anak pun jadi meningkat sama.

6 - Ada masalah stress atau anxiety? Hah, peluk la anak-anak kita setiap hari, comfirm 2 masalah tu akan berkurangan.

7 - Pelukan juga adalah simbol paling besar untuk 'Love & Support'. Kadang-kadang anak tak tahu yang kita sayang pada mereka, pelukan ni sahaja boleh bagitahu mereka. 

Peluk memeluk ni pun cara mudah kita nak buat Self Care, Self Love dan Self Healing. 

Jika marah buat hati anak makin jauh, pelukan pula buat hati anak makin mahu dekat dengan kita.

Makin dekat hati makin tambah sayang, makin tambah sayang maka makin kurang la nak rasa memarahnya..

Didik anak dengan penuh kasih sayang baru la hati dia dan hati kita bersatu saling membahagiakan.

Wallahu A’lam,

~ Mohd Fhais Salim

Nota :

Anda boleh dapatkan tips didik anak kawal emosi di sini πŸ‘‰ bit.ly/PositifParent

Tuesday, September 28, 2021

Bila Tayangan Mechamato, Ayah Boboiboy?

Anak-anak asyik tanya 'Mechamato the movie' ni ja taw. Jadinya Apaknya asyik lah dok ulang trailer Mechamato ni. Naik muak Amaknya x_x .

Sebenarnya kan, Amaknya pun excited jugak nak nengok citer Ayah Boboiboy ni. Tengok trailer nya macam best jer. Tiap kali bukak, ALuth and Aidil mesti senyap, tengok sampai ternganga mulut tu hahaha comel betul lah. Eh..eh..budak..buat Muka marah pun comel..yang tak comel Apaknya. Muka marah ke Muka sedih ke tetap gerun...seram. hehehe

So Aku dapat cari info sikit pasal cerita Ayah Boboiboy ni. Plan asalnya diowg nak tayang tahun ni 2021 tapi disebabkan pandemic rancangan awal ditunda. Dan lagi ada kerjasama dgn pengedar luar jadinya diowg akan tayangkan Mechamato bersiri dahulu. Dengar katanya Awal December ni.

Tapi i is sedih, sebab cerita ni akan ditayangkan terlebih dahulu oleh cartoon network. Mean ada dalam Netflix atau HBO go sahaja. Hmmm..Kalo gitu lambat lagi lah nak masuk siaran Malaysia. 

______________________________________________

Ramai yang bertanya tentang tayangan Mechamato. Ya, Mechamato akan disiarkan di saluran lain. Namun Cartoon Network akan tetap mendahului sebagai tayangan pertama di saluran Pay TV melalui Astro (di Malaysia) .

Jangan risau, Monsta sentiasa mengutamakan peminat dan penonton. Kami akan pastikan anda semua akan dapat menonton Mechamato. Namun, ianya mungkin akan secara berperingkat kerana terdapat aspek-aspek perjanjian yang perlu kami ambil kira.

Perancangan tayangan Mechamato lebih rumit daripada BoBoiBoy kerana melibat banyak negara di seluruh dunia. Jetpack Distribution, antara pengedar terbesar di dunia telah bersetuju untuk mengedarkan Mechamato.

Cartoon Network pula akan menayangkan siri Mechamato di Asia Pasifik (termasuk Korea, Jepun, Taiwan, HK, NZ dan Australia). Ini semua membuatkan kami perlu lebih strategik dan membahagikan tayangan dengan lebih teliti.

Landskap penyiaran tempatan juga sudah banyak berubah. Ini membuatkan kami perlu menyusun tayangan Mechamato berbeza dengan cara tayangan BoBoiBoy.

Bagi yang keliru tentang Mechamato ini siri atau movie; sebenarnya Mechamato ada siri dan juga movie! Siri Mechamato akan keluar dahulu sebelum Mechamato Movie. Pada awalnya kami merancang untuk mengeluarkan Mechamato Movie pada tahun ini, tetapi disebabkan keadaan pandemic, rancangan ini terpaksa ditunda.

Diharap semua akan dapat memberikan sokongan terhadap siri Mechamato apabila dilancarkan nanti dan seterusnya Mechamato Movie pada 2022, insyaAllah.

#Mechamato #Monsta #CartoonNetwork


Bangga kan..filem animasi buatan Malaysia boleh pergi jauh πŸ€—πŸ€—

Sumber: FB Nizam Abd Razak

Thursday, September 23, 2021

Streeto Pizza @Teluk Kumbar, Bayan Lepas


Scroll..punya scroll..punya scroll terjumpa post ni. Dok pikir kenapa Aku tak klik publish ya? Eh lupa lak nak tengok tarikh entry ni terbiar hahaha

Tak pe Kita publish jer Hari ni...Kita pejam mata dan lepaskan k...macam kentuttt..Kalo siapa tanya kenapa berbau ni..buat-buat tanya 'eh bau? Bau apa ya?' hahaha πŸ˜‚

(Apa ko melalut ni Minah? Lawak hambar sangat) 

Aku favourite gilerss dengan menantang nih. Apa Nama menu ni habaq sat??

Budak kecik nih duduk tak diam, sampai ke luar dia explore. So Apaknya terpaksa umpan dgn phone supaya amak/Apaknya dapat makan dengan tenang dan elakkan berlaku perkara yang tidak diingini. Sekian, harap maklum... huhuhu

Nengok Didi and friends sambil kunyah fries. 

Pizza dah sampai...yg ni campur ayam, daging. Extra cheese. Sedap..kenyang sampai ptg hahaha...

Tu alamatnya..Kalo dekat boleh lah pergi terjah. Menurut  hakak Aku ni 100% kedai melayu k. Makanan nya Western semua not bad..sedap! Aku and husband if Rasa nak mkn western...terjah restoran ni lah. Dekat dengan rumah hakak Aku...so leh singgah umah dia skali..sambil menyelam minum air...hehehe 

Ada number phone kat situ..seingat Aku, Aku mintak utk plan sambut birthday Aluth kat situ. Then, none ada pun sambut situ, banyak sambut kat Kampung. Weekend lepas ada meronda area streeto Pizza ni, open jer meja semua setup. Sama ada tak boleh dine in lagi atau orang sekitar masih tak berani dine in. 

Entry lama ni..Masa ni Anak sorang. Aidil belum process lagi ni hahahah 😜

Itu pun nak bagitau ke? 
Ok..nak pitam jab😡



Friday, September 17, 2021

Jom ke Sham Hammer Restoran Ikan Bakar

 Assalammualaikum. Hari ini rajin pulak nak godek post blog. Rupanya banyak post yang dah bersawang tak publish. Rajin upload gambar masuk blog tapi none idea nak mengarang. Entry isu semasa banyak dah buang. Nak publish macam dah basi plak isu tu. hehe. Orait.. ada entry yang macam sayang nak buang..so kita mengarang lah ala kadar yer.

Apa yang aku ingat, malam tu hubby teringin sangat nak makan ikan bakar. 
 Kejadian sebelum PKP ya. Kes tak naik lagi dekat penang masa tu. Dia pernah bawak rakan sekerja makan kat sini ramai-ramai dengan panglima tentera semua. Dia kata sedap dan next day terus ajak bini. kihkihkih

Kedai Sham Hammer ni tepi Jalan jer dan tepi pantai Seagate. Banyak-banyak kedai Ikan Bakar kat situ, Sham Hammer ni Paling menonjol dengan terang lampunya tu. Agak besar kedai ni, memanjang hingga ke tepian pantai. Boleh menjamu selera sambil sedut bau pantai...Kalo uolss tak mabuk Laut best lah kan hehehe


Masa kami datang tak ramai sangat. Bape kerat ja family dinner. 

Aidil tido kepenatan. Masa ni rambut diorang pun tak panjang lagi. Sekarang rambut dah boleh buat tocang dua...hahaha punya lama dah entry ni terperam. 

Makan sambil tengok pantai. Air surut Masa ni. Hujan renyai sikit.

Suami main order jer nasi sampai 3 cup. Giler banyak. Untuk anak2 1 cup katanya. Tapi dia xtahu ke anak2 bukan makan sangat pun. 

Penyudahnya..kami berdua yang kena habis kan. Dah lah 1 cup tu pun dah banyak taw. Dah lah makan lauk berkuah gilerss macam nak pecah perut bini mung. 

Tom yam nya sedap taw. Sampai kuah Aku hirup. Hahaha Mana tak pecah perut tu. πŸ˜‚

Ikan Bakar so far ok lah..suami kata sedap. Aku?? Rasanya ok ja kot xde lah sedap nak matikkk..sekadar sedap jer. Hahaha

Si kecik dah meragam kemengantukkan..uiih rosak tatabahasa hehe

Entry ni flash back..so tak nak panjang2. Tak ingat sangat dah kejadiannya. Tapi Thank you Membaca πŸ€—


Tuesday, September 14, 2021

Buku English "500 vocabulary" untuk Penguasaan Bahasa

 Hi Assalamualaikum uolls.. Selamat pagi! Semoga Kita semua berada dalam redha Allah dan peliharaan Nya. Apa Khabar uolls? Lama kan Aku Tak singgah sini. Busy menjalani kehidupan sebagai housewife merangkap baby sitter Anak sendiri hikhikhik.

Yes Bila dah jadi suri Hati suami Dan anak2 ni, busy dia lain mcm. Reality tak seindah expectations. Hah ghituhhh.

Pepagi dah bersiaran ni sebab Aku nak share dengan korang 1 buku yang sangat membantu dalam penguasaan English anak-anak Sekolah. Bukan aja anak-anak Sekolah ya, Kita sendiri pun boleh guna buku ni untuk belajar English. Macam kat Penang ni kan ramai akak-akak  bekerja beli 500 vocabulary ni untuk tingkatkan penguasaan English masing-masang. Untuk pekerjaan dan ada juga beli untuk ajar anak-anak. Yer lah kan sekarang zaman PDPR, sebelum ibu-ibu,  akak-akak nak ajar anak-anak, adik-adik, kena study dulu kan. Hmmm...mencabar kan zaman pandemic ni?

Haiii..kenapalah Sekolah dulu takde buku ni kan, Kalo ada confirm Aku dah Skor A dalam subject English. Melalui buku ni Kita belajar buat ayat/karangan English. Kita pandai dalam penggunaan grammar, vocabulary dan sebagainya. 

Sekarang ada promo September. Korang boleh grab cepat untuk dapatkan free gift ni semua. Agak limited ya. Ada 5 item semuanya HQ nak bagi free untuk buyer . Best kanπŸ€—

Okey, meh Kita kenal dengan siapa penulis buku 500 vocabulary ni pulak πŸ‘

Nor Yuslinda. Berusia 35 tahun. Bekas pelajar SMK Methodist Girls' School, Ipoh.

Memiliki Diploma Akauntansi dari Politeknik Sultan Azlan Shah. Berpegalaman bekerja di dalam bidang perakaunan namun kecenderungan lebih kepada mempelajari dan mengajar bahasa. Kesedaran itu wujud setelah bertahun bekerja dalam bidang perakaunan. 

Berubah arah dan menyambung  bidang yang diminati iaitu pendidikan dan memiliki Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Kepujian)(TESL) dari Uitm Seri Iskandar, Perak. 

Memulakan kerjaya sebagai Pensyarah B. Inggeris (PTFT) di Uitm Seri Iskandar, Perak sejurus tamat pengajian pada Oktober 2010.

Kemudian menyambung kerjaya di Malaysian Aviation Training Academy, Kuantan sebagai English instructor untuk bakal jurutera kapal terbang di mana mengajar B. Inggeris berkaitan dengan dunia penerbangan. 

Pernah menjadi pensyarah B. Inggeris di Kolej Poly-tech MARA, Kuala Lumpur dan Ipoh. 

Memilih untuk meletakkan jawatan pada tahun 2015 berikutan meletakkan keluarga sebagai pilihan utama dalam hidup namun tetap bergerak secara aktif sebagai freelance tutor untuk English (bagi pelajar pelbagai peringkat umur). 

Mempunyai pengalaman mengajar dan melatih pelajar sebagai persediaan untuk menduduki 'Malaysian University English Test' di Universiti Teknologi Petronas, Perak dan Kolej Poly-Tech MARA, Ipoh

Buku '500 VOCABULARY - Words Kids Need to Know' asalnya BUKAN dibuat untuk dijual. Ia dibuat untuk anak-anak saudara tersayang yang memerlukan bantuan segera dari segi penguasaan B. Inggeris.

Setiap perkataan ditulis sendiri di atas kertas lukisan dan dikongsi di Facebook peribadi dengan 'caption'  : 'untuk anak-anak saudara tersayang' 

Ramai rakan-rakan meminta semua perkataan ditaip dan dijual. Jualan beberapa bulan pertama mencecah sebanyak 2000 naskah (jualan dibuat secara peribadi) 

Akan terus menghasilkan buku-buku lain yang berkualiti dan mampu membantu meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris dengan cara yang mudah.

Orait uolss, hebat kan penulis dia. Memula buat untuk Anak sedara ja, lastly dapat permintaan untuk jualan. So, korang boleh bertindak segera dapatkan untuk Anak masing-masing pulak

Nak jimat shipping boleh preorder di link ini ⤵️

https://bit.ly/3Aa53n2

https://bit.ly/3Aa53n2

Atau terus jer Beli Di kedai online wasaEDU ⤵️

https://bit.ly/3fyhukz

https://bit.ly/3fyhukz


Terima kasih korang sudi Membaca πŸ€—πŸ₯°

Thursday, September 2, 2021

Tips Mudah Kuasai Matematik

 


Cikgu2 akak2 adik2 dan ibu2 yang berminat untuk dapatkan ebook boleh wasap no ini ya ⤵️

Friday, August 20, 2021

Peraduan Hari Kemerdekaan SNAP & WIN, Jom Kenali Malaysia (JKM)

 Hi Assalamualaikum ibu-ibu, bapa-bapa semua. 

Aku bersiaran hari ni untuk share dengan rakan blogger semua satu peraduan yang dilancarkan sempena Hari Kemerdekaan tak lama lagi. Peraduan ni mudah ja, dan berbaloi rasanya Kalo ibu-ibu bapa-bapa Kasi anak-anak join.

Ada syaratnya... syaratnya uolls kena dapatkan buku JKM ini, dan anak-anak  berumur 4-12 tahun boleh  menyertai peraduan SNAP & WIN Jom Kenali Malaysia. Tak Mahal..murah ja, dengan dpt free gift lagi. So berbaloi sangat.


Syarat-syarat dan langkah penyertaan boleh baca kat sini. 


Hadiah menarik uolls . Cuba ok, Mana tau nak jadi rezeki anak-anak. 

Pernilaian dibuat mengikut kategori iaitu
1. Kategori Gambar Paling Kreatif
2. Kategori Caption Paling Menarik
3. Hadiah Saguhati.

Orait, serba sikit pengenalan mengenai buku Jom Kenali Malaysia. ⤵️

Buku Jom Kenali Malaysia (JKM).

πŸ‡²πŸ‡Ύ Size B5

πŸ‡²πŸ‡Ύ 56 muka surat

πŸ‡²πŸ‡Ύ Sarat dengan info sejarah Malaysia dan pelbagai aktiviti menarik untuk anak-anak buat.

πŸ‡²πŸ‡Ύ Sesuai untuk anak-anak usia 3-12 tahun.

PERCUMA :

🎁 Bendera Kecil 

🎁 Buku Nota 

🎁 Loket Viral 

Nak jimat shipping boleh order di link ini ⤵️

https://bit.ly/3Aa53n2

https://bit.ly/3Aa53n2


Atau terus Beli Di kedai online wasaEDU ⤵️

https://bit.ly/3fyhukz

https://bit.ly/3fyhukz


Orait uolls...all the best and good luck. Siapa join contest nanti share ok. Bye..bye


Saturday, July 31, 2021

Pelbagaikan Aktiviti Anak-anak Dengan set Buku DIY.

 Hi Assalamualaikum uolls...sihat ke semua. Masih stress dengan anak-anak kat rumah ke? Hehe. Okey Hari ni Aku share something 

Anak 3 hingga 12 tahun dah bosan sangat di rumah waktu PKP ni? Sampai mak-mak pun stress?

Aku nak share set DIY yang boleh hilangkan bosan, uji kreativiti anak-anak dan mengasah minda di rumah. Pendapat aku buku ni best, sebab secara tidak langsung dapat meminimakan masa anak mengadap phone atau gajet. Set buku DIY memang boleh buat mereka ralit dengan aktiviti yang tersedia iaitu main, tampal dan gam. 

RM39 sahaja untuk 10 item. Terhad tau.

Batch 1 dan batch 2 dah berjaya terjual sebanyak 6000 set taw dalam masa kurang 30 minit ja uolls. Atas permintaan ramai yang tak dapat nak grab masa batch 1 dan 2 tu kan, so Now HQ tengah open Pre-Order untuk batch 3 pulak sebanyak 3000 set. Last aku tengok pagi tadi available dah tinggal 1000 ++ ja lagi. So kalau uolls berminat nak dapatkan untuk anak, cucu atau saudara, boleh tekan link order ini  WasaEDU ORDER

 Orait, aku bagi sikit info mengenai buku DIY kanak-kanak ni ya. Info ni aku copy paste dari team wasaEDU ya.

INFO BUKU DIY

1. Sesuai untuk kanak-kanak berumur 3-12 tahun.

2. Mengasah kemahiran fizikal seperti pergerakan, ketangkasan, kekuatan dan koordinasi melalui aspek motor halus dan motor kasar kanak-kanak untuk menjadi lebih kreatif.

3. Mempunyai 23 model yang boleh dilipat menjadi bentuk 3D.

4. Anak-anak belajar kemahiran menggunakan gunting, melipat dan gam dalam membentuk model.

5. Model mudah dicabut dari helaian buku kerana disertakan dengan garis putus-putus (proportional line).

Mak Ayah nak 9 jenis hadiah menarik untuk pembelajaran anak² di rumah didatangkan bersama kotak?

Kami nak bagi P.E.R. CU MAA  jer dengan setiap pembelian SET D.I.Y berharga RM39 sahaja!!

Nak??

πŸ₯³FREEGIFT TERHAD 

✅ Buku Do It Yourself (DIY) - RM39

PERCUMA ( 9 item) :

🎁 Buku Paste 

🎁 Buku Cut & Glue 

🎁 Buku My First Origami 

🎁 Buku Collage 

🎁 Buku Pad Color Paper 

🎁 Stationery Item 2015 (Set Pensil + Gunting) 

🎁 DIY Sticker 

🎁 DIY Button Painting 

🎁 DIY Crystal Diamond 

🀩 Lengkap dalam satu kotak.

πŸ₯³Total 11 item akan terima. 


*HARGA*

✅ Harga Asal : ~RM79~

✅ Harga Special : *RM39 sahaja*

🀩Harga Jimat : RM40

Kalau korang berminat untuk dapatkan set ni, terdapat 2 cara. Sama ada melalui kedai shopee aku atau uolls beli terus dengan HQ. Postage HQ RM11 taw, diorang guna Ninja Van. Set ni banyak bukunya jadi ianya agak berat lah. Then pakai Ninja Van plak kan. Ada yang tanya service Ninja Van, so far okey ja aku terima elok ja barang dari HQ. 28 post out, 30 ptg dah dapat.

===> wasaEDU ORDER

===> Shopee ctcheery87


Tadi tengahari dah settled post out 7 set order shopee. By the way, Batch 3 ni HQ akan release pada 10 August ya. 


Ini hasil kerja ALuth untuk hari pertama. Tampal butang kat lukisan berwarna. Unit ni buat dia kenal warna dan Meningkatkan kemahiran motor halus iaitu kekuatan, koordinasi dan sensori.


Pagi-pagi lagi dah mengadap Train dari Fun Car dan juga Siren head yg dibuat dari pipe building block. Seriously, Aku bersyukur sangat sebab berjaya kurangkan ketagihan phone ALuth. Adanya set DIY dan mainan Cerdas Otak dari wasaEDU ni, memang buat dia leka. Dia dah tak mintak phone dah. Lega Ummi dan walid boleh buat kerja tanpa gangguan.

Yes..Kalo nak jimat uolls boleh buat sendiri dan organize aktiviti semua ni. Tapi Kalo takde masa, ada duit lebih boleh dapatkan dari wasaEDU. Melabur Sikit uolls untuk anak-anak Kita juga Kan. 

 
" Ummi, Dobot!" katanya... ALuth Menggunakan Mainan Cerdas Otak, Fun Car untuk buat robot.

Okey, Kalo mainan Cerdas Otak pun boleh dapatkan dari kedai online wasaEDU ini. Klik ja link ya. 

Terima kasih sudi membaca πŸ€—πŸ€—





Friday, July 23, 2021

Salam Raya Korban dan Happy Aidil Adha

Assalamualaikum..Salam Raya Korban uolls.

Mungkin ramai yang rasa tak ada istimewanya raya Korban tahun ni. Dah 2 tahun kita semua bergelumang dengan covid Kan. Jadi, kegembiraan nak menyambut Raya tu dah tak terasa dah. Mungkin kesedihan melebihi kegembiraan. Ya lah, nak keluar beraya rumah jiran sebelah pun tak boleh, inikan lagi saudara mara, makayah lagi lah tak boleh balik melawat. Tapi it's ok uolls, one day pengorbanan Kita semua akan berbaloi dengan izin Allah.  Moga Kita semua berada dalam redha Allah...dan dipermudahkan segala kesulitan kita. 

Family Aku kat Kampung Sana memang tak beraya, just order jer ketupat buat merasa katanya. Mak cakap Raya pun tak Rasa seronok, Rasa kosong sebab anak-anak semua jauh. Ya Allah, kurniakan ketabahan buat mak ayah kami. Sampaikan Hari Raya tu hari, akak cakap mak tak nak video call dengan anak-anak, nanti dia sebak. Mungkin dia rindu sangat dengan anak-anak. Pagi Raya, dia kol semua anak-anak nak dengar suara. Sebak rasanya 😭

Aku dan family kecil ku pun Sama juga, beraya simple ja. Bangkit pagi, Mandi siap pakai baju Raya, solat raya then makan. Lepas makan bergambar dan uploaded masuk Facebook. Simple Kan hahaha. Juadah Raya pun takde, breakfast pagi tu buat mee Kari. 1st time uolls buat mee Kari tapi alhamdulillah menjadi Wei, mungkin berkat nak Raya tu kan hihihi.



Gigih lah  Ummi set timer nak snap gambar Raya dengan anak yang tak boleh nak duduk diam sekejabπŸ˜…

Tengahari anak-anak tido, walid BDR, Ummi pulak layan movie turki. Jam 5 mcm tu walid keluar Beli cake, plan nak sambut birthday Aidil. Dia bangkit ja tidur terus Kasi kek birthday. 

Walid Tanya dia 'siapa Nama Raya Haji?'. Aidil jawab 'saya'. Hahaha. Actually, Aidil Lahir pada Bulan August, Hari Raya Aidil Adha 2019, jadi sempena itu walid namakan dia Aidil Adha. Setiap kali sambut Raya Haji, Kami sepakat nak sambut birthday dia jugak, tak Kira lah Bulan apa sekali pun Raya Aidil Adha tu, Kita jalan ja. Hehe

Menu petang tu selain kek, kuih Raya, nasi daging dan ketupat completed with rendang pemberian jiran. Alhamdulillah..rezeki. Ummi ni fikir nak buat sandwich jer dan megi Korean spicy utk walid. Hahaha

Orait uolls..selamat Hari Raya Aidil Adha Maaf zahir batin. Salam kosong-kosong. Raya korang macam mana? Meriah ke?


Wednesday, July 21, 2021

Anak Sulung Dah Daftar Sekolah

Alhamdulillah...Rasa lega sangat, minggu lepas dah settled submit borang Tadika anak sulung. Itupun dah last date pendaftaran baru submit borang..hahaha. Nasib baik mesej Cikgu Faizah, dia cakap boleh terima lagi since aku dah daftar nama hujung bulan lepas lagi. Tak sabar nak anak masuk sekolah...Ummi excited lebih dari anak ni. Ummi kerap sebut School dekat Aluth..tapi dia macam tak heran pun. It's okey, maybe dia pun tak faham lagi school tu apa.

Rentetan dari entry Cerita Tentang Ummi Tak Kuat tempoh hari, banyak nasihat dan perkongsian yang aku dapat dari rakan realiti dan juga rakan maya. Thank you so much uolls, aku terharu sangat sebab diorang semua tak judge aku, semua membantu, beri nasihat, berkongsi pengalaman, share bahan bacaan dari pakar-pakar motivasi dan sebagainya. uolls memang the best mum ever!

Dari Nurse yang jaga assesment anak pun aku share dan mintak nasihat taw..desperate Mum sangat kan hahaha. Okey, dari semua ilmu yang aku dapat ni aku realized yang anak Kita ni tak teruk pun... Nurse cakap setiap kanak-kanak tu perkembangan, kebolehan dan kemampuan diorang berbeza, even twin sekalipun tetap tak sama. Macam Aluth, banyak faktor yang boleh menjadi punca dia tak nak go toilet. Mungkin ada perkara berlaku atau dia tengok yang buat dia rasa takut nak pergi toilet. Atau mungkin juga dia dahagakan perhatian Ummi, sebab kan sekarang dia banyak bersaing dengan adik. Ummi banyak tumpukan pada adik jadi dia terlalu banyak nak kena mengalah. Jadi abang akan created something yang boleh tarik perhatian Ummi. Buktinya, dia buat salah but still nak kita peluk dia. Yes..memang situasi macam Aluth sangat Kan.

Nota parenting dari Taufiq Razif, menulis

Anak lelaki yang berumur 0-6 tahun berada dalam :

πŸ‘‰ Fasa learn to love

Di umur begini jangan terlalu gunakan kekerasan untuk disiplinkan mereka

Kenapa?

πŸ‘Ά Mereka sedang memerhati

πŸ‘Ά Mereka jadikan kita inspirasi

πŸ‘Ά Mereka sedang mencontohi

πŸ‘Ά Mereka anggap semua yang kita buat adalah tanda cinta walaupun ianya menyakiti mereka ( moral conflict ) 

Mendidik anak lelaki tak semudah yang disangka. 

Itulah kenapa perlunya kita belajar ilmu mendidik anak lelaki

Yes...tak semudah yang disangka. Anak lelaki Kita kena banyak ajar mereka moral dan teladan, off course agama too. Supaya besar esok mereka tahu nak menjaga diri, tahu erti tanggungjawab, tahu menghormati wanita dan tahu memimpin keluarga. 

#didikAnakLelaki

#notaparentingTaufiqRazif


Sunday, July 11, 2021

Doakan anak-anak setiap waktu


Entry Ini Adalah Copy Paste

Ruginya kalau sebagai ibu, kalian tak gunakan kelebihan ni untuk sentiasa mendoakan anak-anak. Doa ibu itu tiada hijabnya. 

Setiap hari tak kira pagi atau malam, ambil peluang berdoa untuk anak-anak kita sejak mereka lahir sampailah ke akhir hayat kita. 

1) Doakan anak suka solat dan baca Al Quran.

2) Doakan anak kita halus tutur katanya dan beradab. 

3) Doakan anak kita terlindung matanya dari perkara lucah dan terjaga lidahnya dari berkata perkataan yang kotor. 

4) Doakan anak kita sentiasa sayang pada adik beradik dan saling melindungi ahli keluarganya.

5) Doakan anak lelaki kita menjadi pemimpin yang bertanggungjawab dan rajin membantu di rumah.

6) Doakan anak kita untuk menjadi anak yang taat, lembut hati dan mudah mendengar kata.

7) Doakan anak perempuan kita supaya boleh melindungi diri, sentiasa menjaga maruah dan pandai berdikari.

8 ) Doakan anak kita menjadi manusia soleh, solehah yang tenang dan tenteram jiwanya. 

9) Doakan anak kita akan saling memaafkan dan saling berdamai antara adik beradik bila berlaku salah silap.

10) Doakan anak kita sentiasa mendoakan kita dalam setiap solatnya setiap hari. 

Ulang dan ulang doa kalian. Ada orang yang berjaya luar biasa pada hari ini, bukanlah disebabkan usaha atau amalannya semata. Tapi mereka berjaya disebabkan doa ibunya (dengan izin Allah).

Jom follow ilmu keibubapaan dan kesihatan kanak kanak di Channel Telegram setiap hari πŸ‘‰πŸ» https://t.me/NotaRedzaZainol

Friday, July 9, 2021

Ikan Bakar Air Fryer

 

Assalamualaikum uolls...Salam Hari jumaat. Hope uolls sihat-sihat belaka ya.

Lately ni aku memang everyday lunch lewat. Waktu lunch aku dah berubah 100%. Biasanya jam 3 petang baru dapat makan dan rest. Itu waktu diorang tido taw. So dapatlah pegang phone atau tonton Movie Turki. Kalo aku rajin Sikit memang akan blogwalking lah. Sebab tu aku memanjang hilang dari radar. Macam chips more tak, kejab ada kejab takde.

Dua hero tu sekarang dalam fasa melasak dan jugak explore. Si abang semua benda dia nak kaji dan buat. Kalo tak pantau, sekali Adik Akan terjebak dengan kajian dia tu. Silap-silap adik jadi tikus makmal dia. Si Adik pulak asyik nak memanjat, memunggah dan benda yang orang tak kasi tu lah dia buat main. Dalam peti ais pun dia boleh masuk duduk. Pokok Palma hiasan aku pun habis rosak dipatah-patahkannya. Letih dengan anak jantan ni Kan? That why nak deco-deco rumah pun tak dapat. 

Kalau aku try hard sangat to be perfect mum, memang aku akan stress. So, aku decide to be chillex. Aku dah dapatkan motivasi dari member aku dan bahan bacaan. Untunglah member belajar bidang psikologi kanak-kanak, so serba sikit dapatkan nasihat free dari dia. Hehehe. Motivasi dan kata-kata semangat always kena topup dalam usaha kita untuk jadi ibu yang lebih baik. Aku follow telegram beberapa pakar motivasi, everyday baca perkongsian diorang, perasaan tu rasa lebih baik. Taknak lah jiwa kacau memanjang, tak best hidup.

Done, tolak tepi jab bab anak. Tadi Lepas zohor kebulur sangat Ummi. Buat Susu tidurkan 2 beradik tu... Alhamdulillah si abang pun tido sekali. Selalunya diorang tido ikut shift. 

Masak simple ja, paling mudah guna air fryer ni.

Tak guna minyak yang banyak pun..tapi still ikan boleh crispy

Kelar ikan, gaul garam bersama kunyit dan sedikit tepung crispy.
Set time set suhu and then tinggal. Dah dengar bunyi bip..bip..siap lah tu.

Buat cabai kicap....settle. Punya pemalas Ummi hampa ni. Syukur lah bila menu macam ni pun suami dah ok. Dia pun sejenis yang suka makan simple jugak. Lauk beria sangat dia makan ala kadar ja tapi lauk simpla dia boleh menambah-nambah nasi pulak. kihkihkih

Okey uolls, itu ja nak cerita. bye..bye


Sunday, July 4, 2021

Cerita Tentang Ummi Tak Kuat.

Hi semua... Assalammualaikum. Hopefully rakan blogger semua sihat belaka dan dikurniakan kesihatan yang baik. Insha Allah, Allah ada untuk jaga dan pelihara kita semua. Yang penting kita jaga diri dan keluarga. Jangan keluar rumah jika tiada keperluan ya.

Aku rindu sebenarnya nak berblog macam dulu. Blogwalking sana sini..saling menyapa dengan rakan blogger di alam maya. mengomen, menegur, utarakan pendapat dan pandangan, ikuti segala perkembangan blogger... Ya Allah, rindu sungguh. Paling best nak luah perasaan melalui penulisan di blog.  But now, mostly rakan blogger yang very close dulu semua dah sunyi sepi. Mungkin diorang dah retired dari dunia maya ni. Masing-masing dah tiada hati nak berblog mungkin atau mungkin struggled dengan life masing-masing yang superb challenging ni. Lagipun dunia blog tak macam dulu...now mcm bersaing denga SOCMED lain contoh Instagram, Facebook, Tiktok, Youtube, apa lagi?...yang lagi seronok dan menarik untuk dikongsikan. Boleh buat video, add music clip bagai, kan?

Alah..cakap orang!! Diri sendiri pun sebenarnya kekangan masa untuk berblog. Sibuk jugak lah! Ada anak lelaki dua orang yang masih kecil ni mencabar sangat. Belum sekolah lagi wei...tapi dia punya tekanan tu sering buat aku rasa nak give-up. Tak naik hantu dengan anak-anak memang magic lah. Aku sampai tahap naik hantu hari tu. Alhamdulillah..aku cepat waras....kalo tak waras tak taw lah apa akan jadi pada anak. Isunya anak sulung berak dlm seluar dan berkurung dalam bilik solat. Pada orang lain mungkin isu kecil sahaja. Tapi aku sebagai ibu entah kenapa created benda ni jadi isu yang sangat besar.

Geram tak terkawal, anak aku Aluth dah pandai kencing berak sejak awal tahun lagi. Sebelum puasa hari tu aku dan anak-anak dapat balik kampung disebabkan urusan penting. Suami dapat hantar balik sahaja, off couse dia kena balik Penang semula untuk bekerja. Kami terkandas dekat kampung lama giler..atas faktor suami ON DUTY, jadi tak dapat balik amik. Berpuasa dan beraya pun tanpa suami tapi Alhamdulilah dah beraya dan spend time dengan makayah..satu kegembiraan jugak kan. Okey, sepanjang kat kampung dia kerap amik dan mintak pakai pampers bila nak berak. Boleh kira dengan jari berapa kali jer dia berak toilet. Lama-lama dia jadi selesa berak dalam pampers. 

So, sejak balik dan tinggal di Penang semula. Dia macam tak pandai nak bagitau bila nak kencing dan berak. Dia akan kencing dan berak dalam seluar, sedangkan aku baru jer lepas tanya dia nak kencing atau berak tak. Always..jawabnya TAKNAK. Its very tired when kids quick repeat the same mistake everyday, everytime. While he has already said SORRY but still do. Ya Allah.. help me!!

Hari yang aku naik gila tu..anak lari masuk bilik solat, tutup pintu rapat sambil tahan pintu. Tak nak Ummi terjah masuk mungkin.  Dia berak dalam seluar mencangkung atas karpet bulu. Aku hangin sangat sebab Toilet dengan bilik solat tu sebelah ja wei... Why bilik solat? Why is not the other one? Plus, nak cuci karpet bulu tu...OMG, not an easy work. Seriously... I'm really tired T___T. I can't accept the reality not happening as planned. Aku target 5 tahun nak school dah pandai urus diri, boleh berak kencing sendiri semua. 

Macam keluar tanduk kat kepala, dengan rasa bahang panas naik ke muka.. aku tolak kasar pintu  sampai jatuh anak aku...dia nampak aku menyinga, dia dah start menangis takut. aku tampar, cubit punggung dia lepas geram. " SAKIT, UMMI SAKIT!" Aluth screamed. My son not quit crying till siap basuh semua. Aku tinggal dia dalam toilet.. keluar duduk atas kerusi kusyen, try to calm down. Sebab dada dah rasa sesak dan rasa tak boleh bernafas. Air mata dah jatuh..siksanya nak cari nafas.  Aku hembus udara melalui mulut sekali..lepas tu baru boleh breathe in breathe out melalui mulut. Then tarik nafas slow-slow melalui hidung. Ya Allah, this is what others call depression? Yes i know, stress bukan depression but kalo tak handling dari awal dia akan jadi something yang lebih worse. Benda ni bila jadi dia macam-macam beban dalam kepala, terlalu banyak benda yang kita fikir, sampaikan kita sendiri pun tak tahu apa yang kita fikirkan. Dia macam serabut dan kepala otak kita lost control, tak boleh nak berfikir waras. Owh ya...aku belum sempat masak makan lagi masa tu.  AKU MENANGIS WEI...MENANGIS MELALAK MCM ORANG GILA DALAM RUMAH. Aku seolah kuarkan semua benda yang membebankan yang buat aku stress melalui tangisan tu. Anak no.2 tengok senyap, behave ja kat kerusi satu lagi. Anak 1st yang buat hal tadi keluar dari bilik air dan join nangis. KO DAH KENAPA, ANAK? 

Tapi...you know what? Sambil nangis tu dia panggil " Ummi..nak peluk!" sambil mendepakan tangan.


Aku terus jadi lemah....rasa sebak. Oh anak, Ummi cubit Aluth, Ummi marah Aluth, Ummi pukul Aluth but still dia nak peluk ummi. Aku rangkul dia peluk sambil nangis sama-sama. Aku gosok punggung merah kesan cubit tadi. Tak luka sebab cubit besar dan lepas, tak guna kuku. Tapi menyesal sangat. Bimbang perkembangan dia nanti.

" Ummi mintak maaf, Ummi tak kuat!"
" Sorry Ummi."
" Kenapa Aluth berak tak go toilet?"
" Takut! Sorry Ummi"
" It's ok, Ummi kan ada, boleh ajak Ummi go toilet."
" Baik" sambil senyum simpul. 

Oh anak...awak terlalu telus.

Gambar ni snap masa hari kejadian. Selepas sesi bicara hati ke hati tu, main jab, jam 3 camtu dia cakap ngantuk, nak tido. 

" Tidurlah sayang, mimpi yang Indah saja, jgn lupa maafkan Ummi, nanti bila syg bukak Mata, lupakan semua derita. Ummi janji akan jaga mu sentiasa " 

Si kecik tido sendiri dalam bilik mainan atas katil. Dia tahu abang kena marah, jadi dia buat hal sendiri.  Behave sangat! Thank you syg!


Sambung nanti... si kecik dah merengek #ceritatentangummitakkuat 




Wednesday, April 7, 2021

Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog

 

Hi, Assalamualaikum..Moga kita semua dalam peliharaan Allah sentiasa.

Laju-laju nak join giveaway yang dianjurkan rakan blogger hebat Kita ni. Aku intai senarai peserta Masya Allah, ramai giler yang join. Memang hebat lah rakan blogger Kita ni. 

Aku intai pulak senarai hadiah..mak dato' ct...best-best lah. Kalo aku Ada tuah Kan..Aku tak mintak banyak..cuma nak purse tu ja. Purse Aku zip dah rosak berbulan dah, tak beli ganti lagi. Apa le benda lah beli purse pun berkira... Hahaha dah-dah tak payah kutuk aku pulak.

Giveaway ni Ada beberapa Hari saja lagi. Korang klik banner dibawah untuk join k.


Nyatakan perasaan korang dalam menyambut bulan Ramadhan & Syawal yang bakal tiba tidak lama lagi (penceritaan bebas).

Bercakap soal Ramadhan dan Syawal tahun ini, sebenarnya aku mempunyai harapan yang sangat tinggi. Disebabkan harapan tersebut, aku menzahirkan perasaan teruja untuk sambut Ramadhan dan gembira untuk sambut Syawal. Buktinya aku dah siap tempah baju raya untuk keluarga kecilku. Aku dah tak nak fikir sangat soal dapat balik Raya atau tidak. Yang penting..Raya tetap Raya walau dimana pun berada, dan baju raya tetap ada walau sepasang. " I choose to be happy" ..ghituhhh!!

Ramadhan pulak, aku luah kat hubby yang aku rindu nak solat terawih di masjid, macam selalu buat masa bujang dulu. Suami cakap boleh.. Ok, Insha Allah akan ditunaikan. Kita tengok nanti..ditunaikan atau krikk...krikkk sahaja...hahaha.

Aku menjawab soalan tak? Jawab Kan

Tak tau nak tag siapa lagi sebab semua dah join. Aku tag jugak blogger Mrs Kay dan jugak blogger The New Minded

Terima kasih sudi membaca..xoxo #love 


Tuesday, March 30, 2021

Masak Lemak Cili Api Kepah

Hari tu dah masak kepah ala shell out, makan tengahari tak silap. Esoknya pulak masak lemak cili api pulak, makan dinner dalam jam 6 ptg macam tu. So dua hari berturut-turut makan kepah lah kaedahnya. 

2 kilo En hubby beli kepah tu, Aku ni tak penyabar pulak nak habiskan sebab rasanya orang tua-tua kata tak elok simpan makanan bercengkerang lama2. Iyer ke? Iyer lah kot... bantai ja lah! 

Ada cerita sedih disebalik kegilaan terhadap kepah nih. Sebelum aku cerita, Aku nak share dulu Resepi masak lemak cili api kepah ni.

Favourite aku masak lemak nih tapi Aku teringin masak lemak siput sedut..tapi bukan musim agaknya payah norr Cari siput..kepah pun jalan saja lah. Hehehe


Masak lemak Cara aku nih tumis taw. Kalo original masak lemak tak tumis Kan.

Bahan-bahan tumbuk:

1. Bawang putih 2 ulas
2. Bawang besar half biji
3. Cili api 3 biji
4. Halia 1 inci



Bahan-bahan perlu diketuk...ketuk pecah-pecah ja, tapi asam keping tu tak payah lah ketuk k.

Minyak untuk menumis 


Tumis bahan yang ditumbuk dan diketuk tadi.


Kemudian, masukan kepah, asam keping, Garam, white pepper, perasa tambahan dan aku juga tambah serbuk kunyit lagi, sebab nampak macam tak cukup pening lagi 

[kuning untuk abang pening] hehe.

Tambah air jika perlu k. Aku tak tambah air sebab air dari kepah dah cukup kot. Lepas masuk santan baru aku tambah sikir air. 


Dah siap...sedia dihidangkan dan di ngapp!! Menu Kami masa dinner nih. Sedap Wei...makan dengan nasi panas-panas. Lauk lain tak terusik..asyik ratah kepah ja. 

Okey, now cerita sedihnya adalah......my hubby demam disebabkan over eat makan cengkerang ni. Sedih tak? Ke lawak?. Hehe

Masa memula tu dia sakit perut asyik membuang ja. Aku gelakkan jugak lah awal tu sebab degil sangat nak makan kan...tak berhagak beli sampai 2 kilo. Nasib lah anak2 tak makan. Aku makan jgk tapi mkn sekadar buat lauk nasi ja, tapi hubby makan banyak meratah sakan lah kan. Sekali petang tu dia kata lemah badan, tak larat sangat, nyawa tak puas mcm nyawa pendek. Badan dia panas sangat magrib tu. Aku dah start cuak...food poisoning je kot kan.

Hubby baru ja Lepas derma darah sebelum makan kepah..dia makan tak hingat, budget boleh tambah darah lah sekali food poisoning plak. Dah lagi esoknya dia akan di cocok pertama kali untuk vaksin COVID-19.

Ajak pegi klinik tak nak plak. Penyudahnya, aku Kasi makan panadol dengan air masak. Kipas Kasi slow, pakai sweater tebal, sebab dia kata dia sejuk. Kasi tido bilik sensorang. Kasi rest betul2. 

Malam tu aku dengan anak2 tido kat living room. Tapi Aku tak boleh nak tido, risau hubby tarik ke, sesak nafas ke.. Hubby jarang nak demam tapi Kalo sekali demam teruk betul2.

Aku Rasa sejam sekali aku bangkit jenguk hubby kat bilik sampai lah jam 3 pagi. Pagi tu Rasa dahi dah tak panas..lega Sikit. Baru boleh tido dengan Aman. Bangkit subuh tu memang Mata panda. Huhuhu

Nasihat Aku, makanan bercengkerang makan berpada-pada k. Dia sejenia makanan yg mudah menyerap toksik dan chemical. Lagi pulak dia jenis hidup setempat, kat mana dia berada disitu lah habitat dia. Kalo dia bergerak pun jauh mana jer dia boleh pergi? Kecuali lah dia meluncur.. kihkihkih. So, kalo dia hidup kat tepi2 pantai atau Sungai dan Ada kilang-kilang pulak kat situ.. faham2 ja lah. Orang tua2 dulu akan rendam siput dengan hampas nyior. 

Done nasihat πŸ˜…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...