Nuffnang ads

Wednesday, July 21, 2021

Anak Sulung Dah Daftar Sekolah

Alhamdulillah...Rasa lega sangat, minggu lepas dah settled submit borang Tadika anak sulung. Itupun dah last date pendaftaran baru submit borang..hahaha. Nasib baik mesej Cikgu Faizah, dia cakap boleh terima lagi since aku dah daftar nama hujung bulan lepas lagi. Tak sabar nak anak masuk sekolah...Ummi excited lebih dari anak ni. Ummi kerap sebut School dekat Aluth..tapi dia macam tak heran pun. It's okey, maybe dia pun tak faham lagi school tu apa.

Rentetan dari entry Cerita Tentang Ummi Tak Kuat tempoh hari, banyak nasihat dan perkongsian yang aku dapat dari rakan realiti dan juga rakan maya. Thank you so much uolls, aku terharu sangat sebab diorang semua tak judge aku, semua membantu, beri nasihat, berkongsi pengalaman, share bahan bacaan dari pakar-pakar motivasi dan sebagainya. uolls memang the best mum ever!

Dari Nurse yang jaga assesment anak pun aku share dan mintak nasihat taw..desperate Mum sangat kan hahaha. Okey, dari semua ilmu yang aku dapat ni aku realized yang anak Kita ni tak teruk pun... Nurse cakap setiap kanak-kanak tu perkembangan, kebolehan dan kemampuan diorang berbeza, even twin sekalipun tetap tak sama. Macam Aluth, banyak faktor yang boleh menjadi punca dia tak nak go toilet. Mungkin ada perkara berlaku atau dia tengok yang buat dia rasa takut nak pergi toilet. Atau mungkin juga dia dahagakan perhatian Ummi, sebab kan sekarang dia banyak bersaing dengan adik. Ummi banyak tumpukan pada adik jadi dia terlalu banyak nak kena mengalah. Jadi abang akan created something yang boleh tarik perhatian Ummi. Buktinya, dia buat salah but still nak kita peluk dia. Yes..memang situasi macam Aluth sangat Kan.

Nota parenting dari Taufiq Razif, menulis

Anak lelaki yang berumur 0-6 tahun berada dalam :

👉 Fasa learn to love

Di umur begini jangan terlalu gunakan kekerasan untuk disiplinkan mereka

Kenapa?

👶 Mereka sedang memerhati

👶 Mereka jadikan kita inspirasi

👶 Mereka sedang mencontohi

👶 Mereka anggap semua yang kita buat adalah tanda cinta walaupun ianya menyakiti mereka ( moral conflict ) 

Mendidik anak lelaki tak semudah yang disangka. 

Itulah kenapa perlunya kita belajar ilmu mendidik anak lelaki

Yes...tak semudah yang disangka. Anak lelaki Kita kena banyak ajar mereka moral dan teladan, off course agama too. Supaya besar esok mereka tahu nak menjaga diri, tahu erti tanggungjawab, tahu menghormati wanita dan tahu memimpin keluarga. 

#didikAnakLelaki

#notaparentingTaufiqRazif


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...