Monday, August 30, 2010

Diariku ramadhan ( 20 ramadhan: Untuk adik )

wahh..aku appy ari nie. datang jer ofis ada 1 plastik beg yang penuh dngan choc.
bos aku nie mmang baik. dia balik dari langkawi dia belikan aku choc. nie yang buat aku sayang dia cikit nie.. hehe. moga allah murahkan rezki die..kain batik pon ada gak. mcm nak soh aku pakai kain batik jer bos nie. dah la aku xpandai pakai.. tp xpe kain 2 aku boleh kasi mak aku. gadis moden mana layan kain2 batik nie..hahaha. alah lagi pun warna n corak kain 2 taste owg tua la.. mmang abg 2 xpandai membeli. yumm...yum cedapnyer, terliur aku tngok choc2 nie..opssss puasa la..huhu
xpe berbuka kang aku melantak puas2..rasa cm dah 4 bulan xmam choc nie...=p

Sunday, August 29, 2010

Diariku Ramadhan ( 19 ramadhan: Dia pulANG )

Semalam aku dapat berita" dia pulang".
Dia pulang untuk keluarga yang tercinta.
Dia pulang kerna kebahagiannya
Dia bahagia dengan perjalanan hidupnya
Dia bahagia dengan keputusan yang dilakukannya
Dia bahagia dengan penderitaan yang dia tinggalkan ke atas aku
Terlalu mudah dia lupakan aku
Terlalu mudah dia tinggalkan aku
Terlalu mudah dia mencari penggantiku

Aku???
Terlalu sukar untuk ku
Setiap jam aku mengharapkan kemunculannya
Setiap minit mataku tercari-cari kelibat dia
Setiap saat otakku memikirkan dia
Setiap detik aku merindui dia
Dan setiap waktu aku mendoakan dia

Napa perjalanan hidupku sesukar itu?
Napa tidak semudah dia?
Napa tak sebahagia dia?
Lantas napa Kau berikan cinta andai dia bukan milikku
Apa yang Kau tetapkan untuk aku YA ALLAH?
Aku manusia hina dan alpa dengan nikmat Mu
Kau ampunkan lah aku
Tabahkan hatiku dan suburkan jiwa ku dengan keimanan


Thursday, August 26, 2010

Diariku Ramadhan (16 ramadhan: Surat cinta )

Aku semangat datang keje, makeup chantik2 and dressup lawa2 and mood aku pon baik sngat. senyuman iklas dan manis sentiasa di bibir gelapku. so skrang aku rasa cam aku chantik ri nie...aku dtg jer keje owg pandang2 aku..hehe pasan lak. tp bukan yang 2 aku nak citer. aku just nak share surat cinta dengan kowang..surat ni aku petik dari blog dunia cinta..let's read..=)


Valentine hari tu ayang tanya tang mane kite sayang kat ayang.

Time tu kite tak dapat nak jawab. Semalam ayang merajuk ngan kite,
kite dah penat nak layan. Ayang call kat kite kite malas nak jawab.
Tang mane erk kite sayang kat ayang?
Semalaman kite duk pk soalan
tu. Pernah ke? Maybe tak sedalam cinta Titanic atau Taj Mahal. Sayang kite kat ayang sangatla kerdil. Sebab tu la ayang selalu merajuk erk? Tak tahula, setahu kite:

1. Sebelum kite kenal kat ayang, setiap sem kite dapat Anugerah Dekan. Bile dah kenal ngan ayang, setiap sem kite repeat paper. Sebelum kenal ngan ayang kite belajar pakai duit biasiswa, lepas kenal ngan ayang, keluar makan lagi nak mintak duit ngan emak kite.

2. Kalau ade 1 buah epal, kite bagi je kat ayang. Kalau ade 2 buah epal, kita bagi yang besar kat ayang.

3. Kalau kite makan ikan, ayang makan tang badan ikan tu, kite pula makan tang kepala ikan tu je.

4. Ayang ni tak la cun sangat, tapi kite tak pernah kutuk ayang tak cun. Tapi kite yang hensem ni ayang lagi nak kutuk ngan member depan kite, kata kite tak hensem langsung. Eera Fazira berlalu depan mata, kite diam je. Takut kalau puji kang ayang marah. Mat Indon duk depan Sogo ayang gi ngorat time kite gi tandas. Siap mintak nombor tepon depan kite lagi.

5. Kalau keluar ngan ayang, ayang slambe nak makan Starbucks, kite tipu kite dah kenyang, padahal bile dah sampai kat umah kite makan mee maggi.

6. Sebelum kenal ngan ayang., kite tak pernah ade girlfriend. Selepas ayang kenal ngan kite, genaplah koleksi ayang ada 20 boyfriend kesemuanya. Kite tak pernah marah ayang plagirl, dah tu ayang kata kite cam sami buddha.

7. Kalau ayang rasa nak cium kite, ayang cium terus tak pernah tanya pun. Tapi bile kite rasa nak cium ayang, lepas tanye lagi nak kene reject.

8. Ayang selalu pukul dada kite, tampar muka kite, cubit peha kite, kite tak pernah tengking sekali pun, apatah lagi nak cubit, nak tampar, nak pukul?

9. Pernah ayang tanya kalau ayang jatuh cinta ngan laki lain, kite nak buat ape. Kite kate kite nak bunuh laki tu. Tapi bile kite tanya kalau kite jatuh cinta kat pompuan lain, ayang nak buat ape, ayang kata nak bunuh kite, emak kite, ayah kite ngan nenek kite.

10. Kite beli mask Clinique ngan ayang harga RM300 kite kate harga RM30. Ayang beli jam tangan kat kite harga RM30 ayang kate harga RM300.

11. Setiap kali berjumpe kite bagi hadiah kat ayang, tapi setiap tahun birthday kite ayang kate dah lupe.

12. Aritu ayang peluk kite kate nak check in hotel ngan kite, kite kata tak boleh, dosa. Ayang kate kite tak sayang ayang. Pastu semalam ayang pakse kite. Kalau tak ayang nak break ngan kite. Ok pukul 2 pagi kite sanggup bawak motor sampai Jalan Pahang nak cari kondom. Ayang kate saje je nak test kite, pastu marah kite keji. Kite diam je duk tepi akuarium… tengok ikan emas .

13. Kite rosakkan headphone walkmen ayang, kite ganti satu discman baru. Ayang rosakkan kerete kite, ayang buat derk je.

14. Sekali ayang demam, kite kene diet 2kg nak jaga ayang. Sekali kite demam, ayang tambah berat 2kg sebab abiskan makanan kite.

15. Kite tak pernah kata ayang pendek, ayang marah kite tinggi sangat, member ayang ketawakan ayang.

16. Ayang datang umah kite, kite tido sofa, kite datang umah ayang, kite gak yang tido kat sofa.

17. Mak kite belikan rantai Tiffany ngan ayang. Mak ayang tak pernah ajak kite makan kat umah ayang walau sekalipun.

18. Kucing umah kite bersalin, kite bagi anak kucing yang paling cute kat ayang, 2 hari je ayang bela, kucing tu dah mati. Ayang tak kate pa pe pun. Ayang bagi ikan emas yang dah dekat mati kat kite, 2 hari kite bela dah mati. Ayang kata nak bunuh semua anak kucing kite.

19. Ayang kalau nak pakai duit kite, terus ambil takyah bagitau. 30 ke 80 ke seratus ke selagi wallet kite ade duit. Aritu kite nak pinjam 10 ringgit sebab terlupe bawa wallet, ayang kate kite kedekut.

20. Birthday ayang kite tak pernah terlupe. Birthday kite arini ayang tak pernah ingat.

p/s:; isk..sedey bace surat chenta nie.. lawak pun ade gak..

moral of da story.. jgn ler couple dgn org yg tak reti menghargai kite..


Ceriakan hari kowang tngok video nie


Wednesday, August 25, 2010

Diariku Ramadhan ( 15 ramadhan: jiwa lara )

Jangan Tinggalkan Orang Yang Kita Sayang

Untuk Orang Yang Kita Suka,

Kerana Orang Yang Kita Suka

Akan Tinggalkan Kita Untuk Orang Yang Mereka Sayang...

Jangan Cuba Dapatkan Apa Yang Kita Sayang,

Tapi SayangLah Apa Yang Kita Dapat......



"Manusia itu" have a problem with her own life. can't accept the fact that God set for her. astafillah .. come back dear. remember those who love u..that's you family.

Sesungguhnya manusia diciptakan oleh Allah SWT adalah paling sempurna dibandingkan dengan machluk yang lainya, termasuk diantaranya Malaikat, Jin, Iblis, Binatang, dllnya. Tetapi kita sendiri sebagai manusia tidak tahu atau tidak kenal akan diri kita sendiri sebagai manusia.

kenangan bersama friends=)


Tuesday, August 17, 2010

Diariku ramadhan (5 ramadhan: my secret admirer)

Aku keletihan balik dari keje. rushing aku wat paperwork tp xsiap2 gak..balik dari keje kononnyer nak tido tp hampeh, kena la tolong akak aku masak.maklumlah pom melayu katakan. tngah2 kusyuk belender cabai (cili) tiba-tiba 'pluppp'. wah lembutnyer bunyi. karen(elektrik) xde la. pulak menyusahkan idup aku. puncanya ayah aku punya pasal la. ranting pokok cempedak jatuh menghempap wayar elektrik. terputus sudah. aduyai kelam kabut semuanya. mak apa lagi bising la (membebel). 2 jer keje dia taw buat pon..hehe.

Aku dengan macho n cutenyer mendail no. fon kepunyaan abg ucop (cousin yg keje kat tnb).

aku: akum! abg ucop help! i need u help.
abg ucop: pe pulak?
aku: hehe..mai umah skrang leh dak. karen xde.wayer depan umah putus.nasi xsempat masak nie
abg ucop: lo yeker.owg dah stop keje dah. nak buka pose
aku: aloh mai la cepat.owg xmau dok dlm gelap..mai taw
abg ucop: yelah2.t abg soh abg naim dtg yer cik ct yer..hehe (sengih ada makna)

~tuttttt~

tunggu punya tunggu tak jugak dtg2. kol ckp on da way. mcm la pendang ngan KL 2 jauh benor.
1 jam kemudian smpai la jejaka tnb yg hensem2 n macho2. dah sampai bukan nak wat keje dok mngusik2 aku lak. xpe bior la diowg buat keje diowg, aku de keje kat dapor.
hahaha..sbnarnya xde pe pon nk citer.cuma aku nak citer jejaka2 tnb termasuk cousin aku 2 buka posa kat umah aku. diowg semua 2 kenalan aku masa praktikal kat tnb dulu. hikhikhik best sbb diowg semua sporting n family. thankzzz bnyk2 kat diowg koz mlm 2 aku xyah dok dlm kegelapan..10Q : )

Thursday, August 12, 2010

Peristiwa satu ramadhan

" Tie!bangun sahur!bangun cepat!". ayah setulus hati membangunkan aku sahur..mmang sejak azali ayah la yg akan mmbangunkan ank2 untuk bersahur. aku akan sentiasa windu saat itu.
"Ermmm,jab la yah..malas". aduyai pa nak jd ank dara sowang nie.

sambil memejamkan mata ku kedengaran pinggan mangkuk berlaga-laga antara satu sama lain gara-gara dikerja kan mak. sudah tentu la mak tengah sibuk menyiapkan juadah untuk sahur. ada ank dara sowang pon bkn nak tolong.

stengah jam berlalu aku masih berbaring dikatil cuba mengejar mimpi indah yg berlalu td..aduyai melepas lg.pinta bilik dikuak dari luar.."oiii bangun!" suara ayah sambil mengetuk2 kuat pintu bilik.
aduyai klu dah ber'oii-oiii' 2 dah dangerous la.dah tahap geram dah 2,hilang segala kasih syg..

terkedek-kedek aku bangun. rasa cm berat punggung jer. selesai membasuh muka, dengan bangganya aku bersila didepan juadah yg telah terhidang. disaat aym goreng hampir mendekati bibir mulusku, telingaku mendengar sayup suara azan berkumandang. subahanallah betapa besarnya kebesaran Mu. masuklah waktu subuh yang ditunggu orang-orang beriman.

selesai azan subuh, mak bermukadimah,pa lg membebel la. "hah tu la,owg gerak xnak bangun,kan dah xsempat.padan muka syg sngat tido 2".
aku hanya tersenyum manis. bersyukur dengan nikmat yg allah kasi. "xpe,xkisah lah mak. esok pose tangguh dulu".
"amboi banyak cantik! ingat pose 2 cm diet ka leh tangguh2" menjegil mata mak nak tunjuk tegas..
" abis dah ABC nak wat cmner. terima ja lah".
" ceh..kuang asam punya budak.sia-sia ayah kejut.mengabiskan beqeh"

aku pon sambung makan..yum3 sedapnyer hehehehe...ngeeengee

glosori
ABC= allah bagi cuti
gerakkan=kejutkan
beqeh=beras

Monday, August 9, 2010

lovely women in my eyes








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...