Nuffnang ads

Wednesday, May 25, 2022

Sembang Raya Dua kosong Dua Dua

Tak terlambat rasanya Aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri kepada umat Islam di dunia. Dah day 4 bape raya? Ada kira ke? Aku ada jer ni wei.. Alhamdulillah masih sihat Dan diberi izin Allah untuk menyambut bulan Ramadan & Hari Raya yg ke 35 tahun.

 Cuma Aku ni dah terjebak dengan dunia TikTok hikhikhik ..alahai amender lah hang ni. Dah masuk umur tua baru nak bertiktok. Sebenarnya kan Aku dah Mula rasa bosan dengan TikTok...tu yang muncul diri kat blog plak..dah Mula rindu gamaknya..nak menulis, nak meluah rasa kat sini. Eceh..hehe

Kawan-kawan blogger semua sihat ke? Macam Mana perkembangan kawan-kawan? Blog dah sunyi sangat Sekarang. Ramai kenalan blog aku yg agak close dulu dah menyepi..macam Mana ek nak Cari kawan baru. Dah Jadi mcm tak pandai dah nak Cari kawan, bersosial. In real life pun, dengan suami Dan anak2 jer. Mereka lah kawan gaduh, kawan baik Aku. 

Sebut pasal anak2..ank sulung Aku ALuth dah Sekolah tabika 5 tahun. Masa 1st day Sekolah tu agak mencabar jugak nak tinggal dia sebab dia sedih. Dia tak de lah Menangis melalak taknak sekolah tu. Dia nak Sekolah tapi nak ummi teman masuk kelas hahaha. Buat lah drama sedih dia tu, tapi air mata tak de kuar pun. Manja! Cikgu cakap, sedih awal2 jer, lepas tu dia steady jer join kelas. Lepas tu Masa balik, nampak ummi terus sedih..padahal ummi intai ja dia td seronok bkn main dapat kawan gegirl. Drama sangat anak sarjan ni. 五五

Walid dia Tanya seronok tak Sekolah?

Dia jawab seronok, banyak kawan-kawan 

Kawan nama apa?

Nama Marsya.

Lagi? 

Marsya 

Kawan lain tak de ke? Jangan kawan gegirl jer kawan boboi jugak.

Tak nak, ALuth nak kawan Marsya.

Hahaha 不不不 sabor ja lah.

Dah masuk bulan ke 3 ni, Alhamdulillah..dia seronok pergi Sekolah. Hari-hari bangun awal nak pergi Sekolah. Ada sekali tu, dia yg kejut ummi nak pergi Sekolah. Sampai Hari cuti ummi kena cakap awal2, esok cuti 2 Hari Sekolah tutup. Jenuh pulak ummi nak kena jawab kenapa cuti. Kenapa Sekolah tutup? ALuth nak Sekolah!! Bertuah lah anak oiii.

Raya Hari tu seronok balik Kampung. 2 tahun raya tak ada rasa. Tahun ni Alhamdulillah seronok sangat. Sedia duit raya banyak-banyak. Dengan MakAyah dan MIL pun bagi duit raya banyak sikit dari biasa kihkihkih. Boleh toklaki tanya betul ke ni? Nekad ke ni? Hahaha ...hantu betoi!! Betul lah kan..niat sedekah. Moga berkah Dan berpanjangan rezeki anak-anak. 

Lepas solat raya, Kami jer beraya dengan MakAyah. Yang lain semua belum turn balik lagi Masa tu. Then petang tu balik rumah MIL pulak beraya.

Keluarga besar Toklaki. Seronok semua berkumpul boleh snap gambar ramai2 macam ni. 

Kami dapat beraya di Kampung sampai raya kedua jer sebab raya ketiga toklaki dah kena keje. Tercongak lah Aku Dan anak-anak kat rumah tak tahu nak buat apa. Seminggu mereput ja kat rumah sampai lah minggu Sekolah Aluth. 


Sekolah ALuth ada buat open house Raya, pergilah ummi Dan anak-anak riang gembiranya. Toklaki outstation kat KL Masa tu. Nasib lah ummi ada kawan...ummi ni cempeqa sikit..tak reti berkawan sejak-sejak jadi Suri rumah ni. 


Acik Pah ni lah yang sudi berkawan dengan ummi. ALuth good tetiba dia pandai berkawan dengan semua. Sekejab jer dah kawan baik dgn Aaryan. Sebelum ni bertegur pun tak, padahal diowg ni dalam kelas satu group taw. Suruh bertegur dia malu. Anak kak pah ni pun jenis pemalu jugak. Berpandang-pandangan ja lah diowg tanpa perasaan. Hahaha

Alhamdulillah..itu ja lah serba sikit cerita dari Aku yang dah lama menghilang. Bukan apa sibok dengan anak-anak ja. Selalu tak sempat pun nak bukak blog..padahai lebih kepada pemalas sebenarnya hahaha..sabor ja lah. Okey jumpa lagi uolls di lain entry. Doa-doa lah Aku rajin wei. 
 Assalamualaikum.. Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir Batin


Friday, October 8, 2021

Bila Rasa Nak Marah, Peluk Anak!

 Terkesima lihat cara anak marah!

Sebijik! Raut wajah dia, gerak tubuh dia dan kata-kata yang keluar dari mulut dia.

“Hah! Buat lagi buat lagi”

Terkesima saya lihat cara si kakak marah si adik, sebiji sama macam saya marah dia dulu.

Betul la, kita ni tak boleh beriya sangat masa nak marah anak-anak.

Jangan 'over', risau anak akan terikut-ikut dengan gaya dan cara kita ketika marah. 

Kalau kita kuat memukul anak, tak mustahil anak pun akan kuat memukul orang lain. 

Sebaiknya control sikit cara kita nak lepaskan kemarahan. 

Bak kata pakar komunikasi, nada suara dan bahasa tubuh kita 93% peratus lebih mudah di tiru oleh anak-anak berbanding dari kata-kata.

Jadi tak pelik la, apa yang kita cakap jarang anak nak ikut tapi apa yang kita buat senang senang je dia ikut.

Rupanya sebelum kita nak betulkan anak, cara berkomunikasi kita tu perlu di perbetulkan dulu.

Cara terbaik bila nak marah ialah dengan PELUKAN.

MasyaAllah, kuasa pelukan ni kalau nak tahu bukan sahaja boleh redakan emosi malah ada kuasa 'menyembuh' ( Healing Power )

1 - Sebelum nak marah terus peluk anak, gosok belakang dada dia, usap umbun umbun kepala dia, tak sampai 5 minit rasa marah kita tu akan beransur hilang dengan sendiri. Cubalah.

2 - Bukan rasa marah kita je reda, malah rasa takut anak pun akan berkurang. Daripada rasa takut kena marah, terus jadi bertambah sayang pada kita.

3 - Setiap sentuhan kita pada anak walaupun 5 minit dah cukup untuk tingkatkan hormon 'gembira' dalam tubuh. Dari nak bergaduh terus dua-dua jadi gembira.

4 - Pelukan juga boleh bina 'rapport' kita dengan anak. Rapport ni maksudnya hubungan, dari hati berhubung ke hati anak. Ada rapport ni, baru setiap teguran kita mudah anak nak serap.

5 - Self Esteem anak juga akan meningkat dengan kuasa pelukan dari kita tau. Ye la, bila selalu kena peluk dengan ibu ayah 'keyakinan diri' anak pun jadi meningkat sama.

6 - Ada masalah stress atau anxiety? Hah, peluk la anak-anak kita setiap hari, comfirm 2 masalah tu akan berkurangan.

7 - Pelukan juga adalah simbol paling besar untuk 'Love & Support'. Kadang-kadang anak tak tahu yang kita sayang pada mereka, pelukan ni sahaja boleh bagitahu mereka. 

Peluk memeluk ni pun cara mudah kita nak buat Self Care, Self Love dan Self Healing. 

Jika marah buat hati anak makin jauh, pelukan pula buat hati anak makin mahu dekat dengan kita.

Makin dekat hati makin tambah sayang, makin tambah sayang maka makin kurang la nak rasa memarahnya..

Didik anak dengan penuh kasih sayang baru la hati dia dan hati kita bersatu saling membahagiakan.

Wallahu A’lam,

~ Mohd Fhais Salim

Nota :

Anda boleh dapatkan tips didik anak kawal emosi di sini bit.ly/PositifParent

Tuesday, September 28, 2021

Bila Tayangan Mechamato, Ayah Boboiboy?

Anak-anak asyik tanya 'Mechamato the movie' ni ja taw. Jadinya Apaknya asyik lah dok ulang trailer Mechamato ni. Naik muak Amaknya x_x .

Sebenarnya kan, Amaknya pun excited jugak nak nengok citer Ayah Boboiboy ni. Tengok trailer nya macam best jer. Tiap kali bukak, ALuth and Aidil mesti senyap, tengok sampai ternganga mulut tu hahaha comel betul lah. Eh..eh..budak..buat Muka marah pun comel..yang tak comel Apaknya. Muka marah ke Muka sedih ke tetap gerun...seram. hehehe

So Aku dapat cari info sikit pasal cerita Ayah Boboiboy ni. Plan asalnya diowg nak tayang tahun ni 2021 tapi disebabkan pandemic rancangan awal ditunda. Dan lagi ada kerjasama dgn pengedar luar jadinya diowg akan tayangkan Mechamato bersiri dahulu. Dengar katanya Awal December ni.

Tapi i is sedih, sebab cerita ni akan ditayangkan terlebih dahulu oleh cartoon network. Mean ada dalam Netflix atau HBO go sahaja. Hmmm..Kalo gitu lambat lagi lah nak masuk siaran Malaysia. 

______________________________________________

Ramai yang bertanya tentang tayangan Mechamato. Ya, Mechamato akan disiarkan di saluran lain. Namun Cartoon Network akan tetap mendahului sebagai tayangan pertama di saluran Pay TV melalui Astro (di Malaysia) .

Jangan risau, Monsta sentiasa mengutamakan peminat dan penonton. Kami akan pastikan anda semua akan dapat menonton Mechamato. Namun, ianya mungkin akan secara berperingkat kerana terdapat aspek-aspek perjanjian yang perlu kami ambil kira.

Perancangan tayangan Mechamato lebih rumit daripada BoBoiBoy kerana melibat banyak negara di seluruh dunia. Jetpack Distribution, antara pengedar terbesar di dunia telah bersetuju untuk mengedarkan Mechamato.

Cartoon Network pula akan menayangkan siri Mechamato di Asia Pasifik (termasuk Korea, Jepun, Taiwan, HK, NZ dan Australia). Ini semua membuatkan kami perlu lebih strategik dan membahagikan tayangan dengan lebih teliti.

Landskap penyiaran tempatan juga sudah banyak berubah. Ini membuatkan kami perlu menyusun tayangan Mechamato berbeza dengan cara tayangan BoBoiBoy.

Bagi yang keliru tentang Mechamato ini siri atau movie; sebenarnya Mechamato ada siri dan juga movie! Siri Mechamato akan keluar dahulu sebelum Mechamato Movie. Pada awalnya kami merancang untuk mengeluarkan Mechamato Movie pada tahun ini, tetapi disebabkan keadaan pandemic, rancangan ini terpaksa ditunda.

Diharap semua akan dapat memberikan sokongan terhadap siri Mechamato apabila dilancarkan nanti dan seterusnya Mechamato Movie pada 2022, insyaAllah.

#Mechamato #Monsta #CartoonNetwork


Bangga kan..filem animasi buatan Malaysia boleh pergi jauh

Sumber: FB Nizam Abd Razak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...