Sunday, August 5, 2018

Buas diranjang

Berpeluh Tak baca tajuk entry Sari Yanti?kehkehkeh...Entry nih Hanya boleh dibaca oleh individu berumur 18 tahun ke atas. (Telah pun, Ada ke kanak2 baca blog ko?)

Baby ALuth kategori yang Susah nak Tido.  
(Tiba-tiba masuk ''Baby ALuth" ..hahaha)

Susahnya tu mcm kalo Masa tu dia mengantuk, tempat tu bising ke, ramai orang ke atau dia lapar susu ke, dia Tak akan Tido Tapi dia akan meragam. Dia punya meragam tu Kan sampai tahap ko boleh histeria, Rasa nak lempang jer dia dengan nenen...hehe

Maknanya, tempat tu betul2 senyap, selesa Dan selamat baru dia nak Tido dengan nyenyak Dan seaman-amannya. Masa tu ko lempang dengan nenen pun dia dah Tak sedor dah huhuhu!
Memang membajet putera raja sikit anak teruna aku tu! Besaaa dia tu!

Buasnya pulak Tido sampai tunggang langgang posisinya. Kang  Tido tonggeng seperti sujud, kang nanti kaki Kat atas muka amaknya, Kang kejab lagi bawah ketiak apaknya, Masa tu boleh nengok hidung kembang kempis...mungkin bau lasagna cheese Kat situ. Sedappp!!! (Monolog dalaman ALuth) Urkk! Hahaha


Kang nanti tidonya meniarap tahap hidung sembam Kat bantal atau tutup muka dengan selimut.  Hah posisi jenih nih aku wisaoo...huhuhu..aku terus mcm...Eh, dia Nih Tido atau dot dot dot

Tewus wusya dada dia turun Naik ke Tak,  jantung berdegup ke tak...kahkahkah cuakk!!! Okeyyy!
Sesiapa bergelar ibu semestinya akan paranoid Dulu kini Dan selamanya!!

Ke aku sorang ja mcm tu? Hahaha

Tenung dia 5 saat... alhamdulillah ALuth Memang sedang Tido terbuai-buai hehe..
Tido dalam iman agaknya...Tapi kenapa lah sebegitu rupa nak? Seriyau ummi nengok.

Ini posisi baru ALuth..berenang-renang ke tepian name dia. Yippiii!

Terus aku angkat betulkan posisi Tido dia. Letak bantal peluk kiri kanan. Tak sanggup lagi aku mengenang kisah Tido ALuth nih huhuhu 

Ang tengok? Mana amaknya Tak histeria ...
Posisi Tido mcm nih lah bila dia bangun dia Terjun ndoi. Dia ingat dia tengah beroket-rekot ke bintang ke hape? 

Hi.. ALuth okey jer lah. Besor nanti aluth nak jadi angkasawan. So ALuth practice posisi terbaek terapung di Bulan meroket ke bintang nanti. Doakan ALuth yer acik-acikkk! Huhu

Okey lah... ALuth tengah standby nak #kekechallenge dengan Walid nih. Stock eskinol ummi dah masuk Taw... pape rojer ummi ALuth ek. *Tetiba* hahaha

-..-

Monday, July 23, 2018

Sila duduk Dan Jangan Lari

Wuhuuuuu....kebizian yang sangat teruji
Syiookkk angat nihhh...puhhhh!!
Syiookkknya lebih kurang mcm korek khazanah tua dlm Dua gua 
-..-    apakah? hahaha

Orang yang aku paling kesian sekali bila busy teruji adalah..jeng..jeng
Siapa lagi kalo bukan 
Hero kesayangan hamba 


Ninghhh diyàaa
Eh...bukan yang baju merah tu yeh. Itu Tak payah kesian, nengok pewut jer dah Tak jadi nak kesian...kehkehkeh
Koong hajooo Bini jenis hape nih? 😁

Semestinya Aluth Alfateh kesayangan hero hamba....eh ...hero kesayangan hamba 😁 
Saaaaayang sangat tahap "Jangan menangis saayangku" ...haaa tepukk!  kihkihkih


ALuth sentiasa sibok dengan perkembangan dia...dah boleh merangkak , skrang dah belajar berdiri. Ada skali tu dia berpaut pegang kerusi. Dah boleh berdiri tu, sambil tangan paut Kat kerusi...Pastu dia mcm nak tunjuk aku ke Hape, sengeh-sengeh pandang aku Kat belakang dia , sambil lepas sebelah tangan. Dia teruja sangat ke Hape dia pegi lepas tangan sebelah lagi nak tepuk...hoiii jatuh ko nasib aku Ada sambutnya...fuhhh! Ang saja buat Mak Ang kuff semangat Kan. #nakpitammakko

Tak Citer lagi dia terjun buai ...sempat aku sambar kakiny...kaki atas kepala ke bawah. Ko Rasa? Tak pitam Mak Ang Nih?

So sekarang Memang dah Tak Tido buai. Biar dia tergolek tertinggung Tido bawah.
Dia Memang dah Tak nak Tido buai pun...assume lah mcm tu, tak sanggup Mak Ang nak hadap kebuasan yang tak  tertanggung tu.


Bawu aku perasan aku pakaikan seluar terbalik ...bahahah...cute pulak nengokk

Sejak berpindah Hari tu lah aku jadi kurang waras macam nih. Satu, Kuff semangat perangai buas anak jantan derr!! Hahaha

Dua, biasalah kan..syok duduk kampung sangattt kan.. sekarang hamikkk ang!!! Hari-hari overdose sedut habuk...yerlah kan mengemas jer. Banyak lagi nak kemas nih, Banyak lagi idea nak deco-deco nih.

Aku nih poyo jer nak deco-deco kononnyaaa...sekali laki aku cakap Tak payah lah. Kita kekalkan je keaslian rumah nih. Haaaa...tepukk!

Keaslian???
Keaslian Wak doyokkkkk! Ingat Mee magi nak asli-asli. Soo boring takdak jiwa langsung laki aku nih. Nak harapkan dia, jadi asli lah rumah tu. Senang Citer aku cakap laki aku "sila duduk dan Jangan Lari"....Sebab awk yang akan keluarkan duit utk semua creativity isteri kesayangan mu ini....haaaa tepukk!

Aku nih sebenarnya Ada Banyak yang nak share Tapi apa kan daya Masa Dan keadaan selalu menjemburui hamba
 (read: mencemburui)

Yerlah ...penat satu Hal, overdose satu Hal. Sampai kadang2 Parkinson nak menaip. ...gggggggggggggrrrrrrtttt
Parkinson Kan gigil....haaa tepokk!

"Sila duduk Dan Jangan Lari!" Hehe

Sejak behenti kerja, jadi isteri Dan ibu adalah Hari yg terisi bagi aku.
Terisi? Pewut Memang hari2 terisi Wei.

Terisi tu maksudñya mcm terisi dengan moment comel , cuweet Dan perkara2 indah. Terindah yang membuatkan daku tersenyum bahagia Dan happy sokmo.

Eh bahagia Dan happy tu bkn sama ke!

Esok2 tua sibongkok tiga leh aku kenang-kenang sambil senyum atas bangku hinjut-hinjut kihkihkih 😂

Natijahnya derr.. cuma nak Citer bahagia nengok anak membesar depan mata. Pandai itu pandai ini....haiihh...nanti Rasa Ank cepat pulak membesar...mula lah rindu nak kiss-kiss nak bau-bau baby. Mulalah nak order baby seketul Kat laki. Gosok2, sondol2 sikit ..kira jadilah Noh ...eh? Hehe

Okey aku cau lu anak dah merengek.
Aku wisau betoi dgn ALuth nih plus skrang Kan musim penyakit HFMD Kat Penang nih.. ALuth jadi mcm allergic Kat Bdn. Mungkin jgk allergic habuk...sbb apak dia pun allergic habuk jgk. So..xpe langkah pencegahan , Kita check klinik nanti , hope allergic biase-biase sudah.

Jom layan bedio ALuth jab hikhikhik 😂.
Eh Tak payah lah Sebab video Tak dapat upload bahahaha


Bye...wasalam

Monday, July 16, 2018

Nasi ayam sari tambat hati suami


Ini adalah Kali kedua aku nak buat Nasi ayam. Dan pastinya yang tersedap aku pernah buat Sebab Ada ramuan kasih Sayang.... kihkihkih 😂

Laki ioll baca nih maluukk jakk kena kecam. Tapi takpe dia tak taw pun aku ada blog hahaha 😂

Yen Tak request pun Nasi ayam nih tapi dia perli aku baikk punyeeee! 


Dia tu mesti pikir aku pandai goreng telur ja kan...dah tu seminggu turut2 makan nasi dengan telur dadar...tu pun asyik sedapnya... sedapnya, ...teruk sangat ke kena saiko mamat tu?... bahahaha

So since dia cuti ahad...so Mari Kita menterkezuzan dia (read: menterkejutkan). Kita buat menu sedap sikit...semestinya Nasi ayam sari yang superbbb sedap ...wuahahaha #upsendirimesti
#sedapditekaksuami #beranikomentaksedap?

Ini bahan2 utamanya. Yg dalam bekas tu Dan bunjut nak tumis k nanti, Pastu bahagi 2 utk buat sup Dan nasi ayam. Bunjut tu Tak payah lah masuk dlm nasi kang somi nampak katanya nak sihirnya plak....adoiiinyaa pun!

Bahan Tumis
3 ulas bawang Puteh
1 biji bawang merah (besar)
1 1/2 inci halia
1 Bunga lawang
1 Kulit kayu manis
1 sup bunjut

Resepi Nasi ayam sari nih simple jer k tahap bdk darjah 2 pun boleh buat....Tapi sedap! Acamner tu!!! -..- (kembangkan hidung)

Rebus Dulu ayam. Air rebusan tu Kita nak guna nanti yeh.
Eh....Tapi Kan aku dah penah share lah resepi nasi ayam sari nih hehehe
Boleh refer sini -- klik Nasi ayam

Nasi Ayam
Beras (dicuci bersih)
Serbuk Kunyit (secukupnya)
1/2 kiub ayam 
Bahan tumis 

Now nak masak Nasi.
Air rebusan tu masuk dalam beras yg telah dibasuh. Masuk kunyit Dan bahan yg tumis td. Dan Jgn lupa kiub ayam.


Sementara nasi masak, Kita perap ayam yg direbus tadi dgn sos tiram Dan kicap manis.
Resepi sebelum nih aku letak serbuk rempah sikit bagi pedas2 Tapi Kali nih aku Tak letak pun sbb takde hehehe

Selepas puas ayam tu diperap..boleh lah Kita goreng mcm Biasa. Cuma Tak perlu lama lah. Agak2 garing jer Tewus angkat yah. Lagipun ayam tu kan dah direbus tadi.

Lebihan air rebusan tu guna jer untuk buat sup. Taw Kan cmner nak buat sup ! Pastu tutup api boleh lah tabur daun sup Dan bawang goreng.

Kuah Sup
Beberapa ketul Ayam
Bahan yang ditumis tadi
Tambah 1 kiub ayam
Garam secukup Rasa
Lada hitam secukupnya
Lada Puteh secukupnya
Daun sup (tabur)
Bawang goreng (tabur)

Ning diyaaa...nasi ayam dah masak. Kuning diraja betoi nasi iolls...terlebih kasih Sayang (a.k.a kunyit) 😄😄

Kuah cabai
3 biji cabai besar hidup (merah)
1 sudu cuka
Sepotong tomato ( 1/4)
Kuah sup (semua diblend bersama)

Kuah Kicap
Ambik sikit kuah sup, campur dengan kicap manis. Kalo nak pekat lagi tambah jer kicap manis yeh.

Taraaa!!!! Sedia dihidang!!


Sedia di ngappp!!

Senang ja kan resepi I. Memang sangat simple Tapi inshallah mengagumkan. Yen sorang ja pun mengadap 3 ketul Ayam Dan 2 Kali tambah. Puas hati tengok hubby makan...aku Tak makan pun takpa...warghhhh...Bini mithalii sangat night!!! Hahaha

Okey uollls...nanti aku share resepi lain plak yah....bye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...