Nuffnang ads

Friday, October 8, 2021

Bila Rasa Nak Marah, Peluk Anak!

 Terkesima lihat cara anak marah!

Sebijik! Raut wajah dia, gerak tubuh dia dan kata-kata yang keluar dari mulut dia.

“Hah! Buat lagi buat lagi”

Terkesima saya lihat cara si kakak marah si adik, sebiji sama macam saya marah dia dulu.

Betul la, kita ni tak boleh beriya sangat masa nak marah anak-anak.

Jangan 'over', risau anak akan terikut-ikut dengan gaya dan cara kita ketika marah. 

Kalau kita kuat memukul anak, tak mustahil anak pun akan kuat memukul orang lain. 

Sebaiknya control sikit cara kita nak lepaskan kemarahan. 

Bak kata pakar komunikasi, nada suara dan bahasa tubuh kita 93% peratus lebih mudah di tiru oleh anak-anak berbanding dari kata-kata.

Jadi tak pelik la, apa yang kita cakap jarang anak nak ikut tapi apa yang kita buat senang senang je dia ikut.

Rupanya sebelum kita nak betulkan anak, cara berkomunikasi kita tu perlu di perbetulkan dulu.

Cara terbaik bila nak marah ialah dengan PELUKAN.

MasyaAllah, kuasa pelukan ni kalau nak tahu bukan sahaja boleh redakan emosi malah ada kuasa 'menyembuh' ( Healing Power )

1 - Sebelum nak marah terus peluk anak, gosok belakang dada dia, usap umbun umbun kepala dia, tak sampai 5 minit rasa marah kita tu akan beransur hilang dengan sendiri. Cubalah.

2 - Bukan rasa marah kita je reda, malah rasa takut anak pun akan berkurang. Daripada rasa takut kena marah, terus jadi bertambah sayang pada kita.

3 - Setiap sentuhan kita pada anak walaupun 5 minit dah cukup untuk tingkatkan hormon 'gembira' dalam tubuh. Dari nak bergaduh terus dua-dua jadi gembira.

4 - Pelukan juga boleh bina 'rapport' kita dengan anak. Rapport ni maksudnya hubungan, dari hati berhubung ke hati anak. Ada rapport ni, baru setiap teguran kita mudah anak nak serap.

5 - Self Esteem anak juga akan meningkat dengan kuasa pelukan dari kita tau. Ye la, bila selalu kena peluk dengan ibu ayah 'keyakinan diri' anak pun jadi meningkat sama.

6 - Ada masalah stress atau anxiety? Hah, peluk la anak-anak kita setiap hari, comfirm 2 masalah tu akan berkurangan.

7 - Pelukan juga adalah simbol paling besar untuk 'Love & Support'. Kadang-kadang anak tak tahu yang kita sayang pada mereka, pelukan ni sahaja boleh bagitahu mereka. 

Peluk memeluk ni pun cara mudah kita nak buat Self Care, Self Love dan Self Healing. 

Jika marah buat hati anak makin jauh, pelukan pula buat hati anak makin mahu dekat dengan kita.

Makin dekat hati makin tambah sayang, makin tambah sayang maka makin kurang la nak rasa memarahnya..

Didik anak dengan penuh kasih sayang baru la hati dia dan hati kita bersatu saling membahagiakan.

Wallahu A’lam,

~ Mohd Fhais Salim

Nota :

Anda boleh dapatkan tips didik anak kawal emosi di sini 👉 bit.ly/PositifParent

Tuesday, September 28, 2021

Bila Tayangan Mechamato, Ayah Boboiboy?

Anak-anak asyik tanya 'Mechamato the movie' ni ja taw. Jadinya Apaknya asyik lah dok ulang trailer Mechamato ni. Naik muak Amaknya x_x .

Sebenarnya kan, Amaknya pun excited jugak nak nengok citer Ayah Boboiboy ni. Tengok trailer nya macam best jer. Tiap kali bukak, ALuth and Aidil mesti senyap, tengok sampai ternganga mulut tu hahaha comel betul lah. Eh..eh..budak..buat Muka marah pun comel..yang tak comel Apaknya. Muka marah ke Muka sedih ke tetap gerun...seram. hehehe

So Aku dapat cari info sikit pasal cerita Ayah Boboiboy ni. Plan asalnya diowg nak tayang tahun ni 2021 tapi disebabkan pandemic rancangan awal ditunda. Dan lagi ada kerjasama dgn pengedar luar jadinya diowg akan tayangkan Mechamato bersiri dahulu. Dengar katanya Awal December ni.

Tapi i is sedih, sebab cerita ni akan ditayangkan terlebih dahulu oleh cartoon network. Mean ada dalam Netflix atau HBO go sahaja. Hmmm..Kalo gitu lambat lagi lah nak masuk siaran Malaysia. 

______________________________________________

Ramai yang bertanya tentang tayangan Mechamato. Ya, Mechamato akan disiarkan di saluran lain. Namun Cartoon Network akan tetap mendahului sebagai tayangan pertama di saluran Pay TV melalui Astro (di Malaysia) .

Jangan risau, Monsta sentiasa mengutamakan peminat dan penonton. Kami akan pastikan anda semua akan dapat menonton Mechamato. Namun, ianya mungkin akan secara berperingkat kerana terdapat aspek-aspek perjanjian yang perlu kami ambil kira.

Perancangan tayangan Mechamato lebih rumit daripada BoBoiBoy kerana melibat banyak negara di seluruh dunia. Jetpack Distribution, antara pengedar terbesar di dunia telah bersetuju untuk mengedarkan Mechamato.

Cartoon Network pula akan menayangkan siri Mechamato di Asia Pasifik (termasuk Korea, Jepun, Taiwan, HK, NZ dan Australia). Ini semua membuatkan kami perlu lebih strategik dan membahagikan tayangan dengan lebih teliti.

Landskap penyiaran tempatan juga sudah banyak berubah. Ini membuatkan kami perlu menyusun tayangan Mechamato berbeza dengan cara tayangan BoBoiBoy.

Bagi yang keliru tentang Mechamato ini siri atau movie; sebenarnya Mechamato ada siri dan juga movie! Siri Mechamato akan keluar dahulu sebelum Mechamato Movie. Pada awalnya kami merancang untuk mengeluarkan Mechamato Movie pada tahun ini, tetapi disebabkan keadaan pandemic, rancangan ini terpaksa ditunda.

Diharap semua akan dapat memberikan sokongan terhadap siri Mechamato apabila dilancarkan nanti dan seterusnya Mechamato Movie pada 2022, insyaAllah.

#Mechamato #Monsta #CartoonNetwork


Bangga kan..filem animasi buatan Malaysia boleh pergi jauh 🤗🤗

Sumber: FB Nizam Abd Razak

Thursday, September 23, 2021

Streeto Pizza @Teluk Kumbar, Bayan Lepas


Scroll..punya scroll..punya scroll terjumpa post ni. Dok pikir kenapa Aku tak klik publish ya? Eh lupa lak nak tengok tarikh entry ni terbiar hahaha

Tak pe Kita publish jer Hari ni...Kita pejam mata dan lepaskan k...macam kentuttt..Kalo siapa tanya kenapa berbau ni..buat-buat tanya 'eh bau? Bau apa ya?' hahaha 😂

(Apa ko melalut ni Minah? Lawak hambar sangat) 

Aku favourite gilerss dengan menantang nih. Apa Nama menu ni habaq sat??

Budak kecik nih duduk tak diam, sampai ke luar dia explore. So Apaknya terpaksa umpan dgn phone supaya amak/Apaknya dapat makan dengan tenang dan elakkan berlaku perkara yang tidak diingini. Sekian, harap maklum... huhuhu

Nengok Didi and friends sambil kunyah fries. 

Pizza dah sampai...yg ni campur ayam, daging. Extra cheese. Sedap..kenyang sampai ptg hahaha...

Tu alamatnya..Kalo dekat boleh lah pergi terjah. Menurut  hakak Aku ni 100% kedai melayu k. Makanan nya Western semua not bad..sedap! Aku and husband if Rasa nak mkn western...terjah restoran ni lah. Dekat dengan rumah hakak Aku...so leh singgah umah dia skali..sambil menyelam minum air...hehehe 

Ada number phone kat situ..seingat Aku, Aku mintak utk plan sambut birthday Aluth kat situ. Then, none ada pun sambut situ, banyak sambut kat Kampung. Weekend lepas ada meronda area streeto Pizza ni, open jer meja semua setup. Sama ada tak boleh dine in lagi atau orang sekitar masih tak berani dine in. 

Entry lama ni..Masa ni Anak sorang. Aidil belum process lagi ni hahahah 😜

Itu pun nak bagitau ke? 
Ok..nak pitam jab😵



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...