Nuffnang ads

Friday, December 13, 2019

Habiskan duit suami supaya dia sedar diri.



Duit awk duit saya, duit saya duit saya, full stop! πŸ€—πŸ€—

Thursday, November 21, 2019

Cara Refund/Return barang kat shopee #Seller China


Hi uolls .... Assalamualaikum semua.
Aku selalu dapat Komen mengenai Cara nak refund kat shopee disebabkan entry yg pernah Aku post dulu.. klik Sana 'dapat refund shopee'. Dalam post Aku dapat refund tu dari seller from China ....so far tak ada masalah dengan seller. Dia bagi kerjasama yang baik.


Dari Komen yg aku dapat, ada kes buyer mengalami kesukaran utk refund/return disebabkan seller susah deal. Aku nak explain cara2 nak refund/return tu pun susah sebab kes kebanyakkan tak sama dan ia melibatkan system jgk kan. ... So Hari tu Aku Ada terbaca pasal refund/return shopee nih kat Facebook. Aku rasa experience hakak nih boleh membantu buyer diluar Sana yang bermasalah dengan seller shopee from China nih.

Sebarang pertanyaan boleh ja terus ke FB akak tu yeh.
________________________________

Copy paste dari FB Sha Ramson Abdullah


Ini pengajaran untuk kita yang order barang Shopee dari China. SELLER SHOPEE DARI CHINA SAJA. BUKAN SELLER DALAM MALAYSIA. Apa perlu buat jika kita dapat barang yang salah atau terima barang yang rosak, kemek, pecah atau kualiti barang yang kita terima tak cukup? Teruskan berjuang! Jangan termakan pujuk seller. Seller paling takut bila BUYER KLIK BUTTON REFUND. Ini ketakutan terbesar seller Shopee dari China.

Kes saya :
1. Order barang pada 5hb.
2. Dapat barang dalam masa yang sangat lama iaitu 16hb.
3. Bila buka parcel yang dihantar, rupanya seller salah hantar barang. Salah saiz. Saya order beg saiz besar tapi dapat kat tangan saya ni saiz kecil.
4. Kerugian 2 kali ganda. Masa ini jangan tunggu lama. Terus KLIK BUTTON REFUND. Maksudnya, kita nak duit kita balik.
5. Bila beritahu seller, seller TAK MENGAKU yang dia hantar barang salah. Dia kata dia hantar saiz yang betul. Ohh jenggg πŸ˜†
6. Seller minta gambar packaging dan saya beri gambar barang beserta UKURAN dan NOMBOR PACKAGING tapi seller tetap tak nak bagi refund pada mulanya sebab bermati-matian dia kata dia hantar saiz yang betul.
7. Saya contact Shopee guna LIVE CHAT.
Pihak Shopee suruh tunggu saja. Okey. Boring. Jangan guna LIVE CHAT. Sia-sia je sebab TIADA PENJELASAN TERPERINCI dari staff Shopee yang guna LIVE CHAT. Nak tunggu sampai bila?


8. Seller sepatutnya dibayar balik pada saya : RM 40.14 tapi seller cakap dia nak refund RM 8.55 saja! haha.. tak masuk akal. Part ni korang jangan pi cancel refund plak dan terima refund dia yang berharga RM 8.55 tu. Jangan termakan pujuk seller, kononnya nak settle cepat.
9. Sila teruskan perjuangan mempertahankan duit kita dengan cara CONTACT SHOPEE ditalian +60327779222 , bukan contact seller. Seller akan merapu-rapu nak jugak kata dia saja yang betul.
10. Saya dapat staff Shopee yang sangat baik yang ajar saya JANGAN KLIK BUTTON CANCEL REFUND jika seller masih tidak mahu confirmkan pulangan balik duit kita selama 4 hari kerana seller hanya ada 2 pilihan saja bila kita buyer dah klik button refund :
πŸ‘‰Reject
πŸ‘‰Accept

"Apa jadi kalau seller klik button Reject? Adakah saya tak dapat duit saya balik? Walhal seller yang salah sebab hantar barang yang salah."
saya tanya staff Shopee.

"Sekiranya seller klik button Reject, kami akan menghantar email kepada Seller dan Buyer untuk investigate kes ini. So Cik Sha tak perlu risau sebab gambar barang yang Cik Sha bagi kami ni semua dah cukup kuat."
jawab staff Shopee.



So kes salah hantar barang / barang rosak / tak cukup kualiti, kita perlu HANTAR GAMBAR BUKTI PADA SHOPEE :
1. snap gambar parcel yang belum dibuka. Ini penting tau.
2. snap gambar details penghantaran yang ada nama, alamat seller dan buyer pada parcel.
3. snap gambar parcel yang telah dibuka beserta gambar barang yang salah / barang rosak / barang tak cukup kualitinya. Jika barang tu salah saiz, sertakan tali ukur sekali pada barang tersebut.
4. Screenshot ordering kita pada Shopee beserta details pembelian kita (jenis barang, ukuran)
5. Kalau ada nombor packaging, snap sekali gambar nombor packaging.




Lepas klik button PEMULANGAN REFUND, sertakan sekali gambar-gambar di atas sebagai BUKTI ANDA TIDAK SALAH. 5 gambar di atas menunjukkan bukti yang sangat kuat!


Alhamdulillah!
Saya dah buat dan akhirnya seller refund jugak setelah 4 HARI BER'JUANG' dalam chating.

Apa jadi bila seller klik button ACCEPT REFUND?

Barang yang ada di tangan kita itu adalah PERCUMA dan telah menjadi hak kita secara automatik. Ini yang staff Shopee beritahu saya berkenaan barang yang ada di tangan saya. Sebab itu seller paling takut bila BUYER KLIK BUTTON REFUND. Ini ketakutan sebenar seller Shopee dari China. Jika Shopee kata pulangkan barang refund tersebut, bukannya perlu pos semula ke China tapi hanya di Shah Alam, kata staff Shopee dalam talian semalam.

Ingat ya... ini berkenaan SELLER SHOPEE DARI CHINA SAJA. BUKAN SELLER DALAM MALAYSIA.

.

Sha Ramson Abdullah
selasa | 1.53pm

Saturday, November 9, 2019

Bihun kungfu mudah Cara ct cheery

Nampak entry nih dah berkepam dalam draft. So Mari Kita edit dan dan publish. 
πŸ€—πŸ€—
_________________________________

Tak dak modal lain....asyik share resepi.
Gaya macam taukey restoran 5 Bintang.
Padahai...resepi budak darjah 7 pun boleh buat. Darjah 7 Tu mean dah Lepas sekolah rendah lah yeh πŸ˜‰ Budak sekolah rendah tak boleh main API...bahaya !!!hehe


Menyelerekan tak? 


1st of all, kena sediakan bahan siap-siap supaya mudah untuk Kita main campak-campak. Diingatkan resepi mudah ni, konsep dia memang main campak-campak jer yeh....ghituhhh....hehe


Ini bihun yg digaul dgn telur k adik-adik. Hakak asingkan sedikit telur puteh, untuk cantikan kuahnya nanti.


Goreng dulu bihun bersalut telur tadi tu.



Panaskan Minyak dan tumis bawang puteh 2 ulas, cili 3 biji. Kalo tak nak pedas, tak yah cili tu k. Dah Naik bau leh masukkan ayam. Ayam dah agak masak bawu masukkan sos tiram 2 sudu, kicap 1 sudu. Kicap hakak tak letak banyak sebab tak suka hitam... kakkahkah. 

Masuk sotong...saja masuk sotong lewat. 
Sotong if masak terlalu lama, dia liat. Dah agak masak kuahnya dah boleh masuk sayur, air tepung jagung dan telur puteh yg Kita simpan tadi. Perasakan if tak cukup rasa ke hape ke yeh.



Siap!!! Aku Ada letak tauhu goreng dan tabur bawang goreng... Tu pasal nampak meriah kihkih


Ceduk ke Dalam pinggan berwarna puteh...bawu hidangan tu nampak cantik, suci Bersih dan menyelerekan. Ghituhhh....konsepnyer. 



Sedia untuk dimakan...nyum...nyumm.
Hakak tak tipu...sedap k! Sedap Cara hakak lah. Kalo uolls tiru tak sedap tu silap uolls lah....tak guna pinggan puteh lah Tu!....
Hahahaha.....πŸ˜†

Jom Cuba Resepi: Kuah Mee Kari Meletop


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...