Nuffnang ads

Monday, January 4, 2021

Semak status Permohonan i-sinar

 Assalamualaikum

Hari ni 4 Januari 2021..so dah boleh semak status Permohonan i-sinar.

Berikut aku kongsikan cara buat semakan status i-sinar KWSP secara online. Ada 2 cara nak semak...melaui i-akaun KWSP uolls atau terus jer ke website isinar.kwsp.gov.my

Dibawah ini cara terus ke website i-sinar

1. Klik link i-sinar di atas

2. Cari butang SEMAK STATUS

3. Masuk IC no dan No telefon bimbit yang sah.

4. Done. Nanti dia keluar lah result nya.

Cara melaui i-akaun KWSP pun mudah jer. Log masuk jer i-akaun KWSP ahli. Pastu klik inbox. Nanti Kat situ dia Ada notification berkenaan status Permohonan uolls.

Kalo uolls tak lulus Permohonan i-sinar kategori 1 , uolls boleh mohon kategori 2 yang akan dibuka pada 11 Januari ini. I-sinar kategori 1 ni pun masih dibuka yeh sehingga 30 Jun 2021. Nak mohon i-sinar kategori 1, boleh rujuk sini Cara mohon i-sinar kategori 1

By the way...

Sharing is caring...daa 

Sumber: ecentral



Sunday, January 3, 2021

Apa Azam tahun baru 2021

 Assalamualaikum

Apa Azam tahun 2021 uolls?

Aku? Dah malas nak berazam bagai sebab.. sebab azam tahun sebelum ni pun 100% Tak tercapai pun. Sadis betoi!!! 

Kalo Ada pun diam-diam ja Tak payah citer...dengan suami pun Tak leh citer Kang dia gelak guling-guling macam tenggiling. 

Cukuplah azam tahun ni aku tanam dilubuk hati yang paling dalam. Ghituhhh!

Selamat tahun baru uolls... Uolls buat aktiviti apa jer? Tahun ni aku Tak celebrate apa pun ...chillex Kat Penang ja. Balik kampung pun dah Tak dapat...kering daun kering sungguh-sungguh nih. Yessza..Terkesan dengan covid-19 lah apa lagi. Susu and pampers Anak pun korek tabung Wei... serious Tak tipu atau jauh sekali nakkan belas ehsan uolls..no..no ok. Just nak luahkan. 

Tabung yang korek tu tabung '2 ketul' tu lah yeh..kalo tabung ummi diorang Ada syiling jer..hehe. Ada duit nanti ganti balik duit diorang. Masuk bank terus.

Walaupun sekarang tengah diuji...Hati kena rawat yeh..Tak boleh lama-lama sedih Kang depression. Kita manusia mcm ni lah always diuji Allah. Bertahan Dan bertabah selagi mampu...ghituhhh!

Aku ni sejenis yang Tak boleh dok mereput Kat rumah ja kalo Hari cuti..lagipun dah lama sangat mereput kat rumah..Kang meroyan. Plus depression nengok hubby tido dari pagi sampai malam...lol.. kaum lelaki memang mcm tu ek...kalo dapat rest tu diorang boleh tido sepanjang Hari...bangkit pun untuk makan dan solat...itu pun kena kejut yeh, kalo Tak, entah-entah pagi esoknya bangun... Hah,uolls mampu? Aku serious Tak mampu.

Pagi  dapat kuar sekejab dok dalam kereta ronda-ronda pun dah ok..tapi mesti hari-hari hahaha. #peninglakimakk

So...hubby ni nak elakkan aku depression Tak tentu hala hahahaha...dibawanya kami jogging Kat Sg Ara waterfront. Bini ni okey jer...seronok pulak rasanya sebab bukan duit yang keluar tapi si peluh yang keluar... dey, tangechi..Ada ke keluar peluh duit pun keluar? Eh...Ada, yg senam Kat gym tu. Wink..wink...wink 😂

Bimbang tu ada jugak sebenarnya sebab bawak anak kuar kat playground kat area sg Ara ni. Kan kes masih aktif area sini...tapi kali ni kami tawakal ja lah. Merata pegang..si kecik tu pulak tiang pun dia cium..(tepuk dahi)..untie, uncle semua pun dia tegur...sampai dioràng datang cubit-cubit pipi geram dengan dia. Ahailah Anak!!! (Ummi mung menangis dalam hati).


Balik rumah ja terus Mandi...pakai cantik-cantik duduk depan tv. ...kuarantin kat umah. Tepat jam 12 tengahari sat g dua-dua lena kepenatan sebab jogging...yess!! Rasa dunia macam ummi yang punyaaa!! Hahaha. Ada sekali tu balik rumah dua-dua terlena..sampai tak sempat nak mandikan..Walid okey ja ank tido tak mandi dulu...tapi I kenot rasa something is not right here...nampak seolah covid sedang tepuk anak aku tido...ikut hati nak kejut soh mandi dulu tapi Walid mesti halang punya. Lagi ummi menangis dalam hati ja. T___T


Sambil-sambil tu doa Anak sihat-sihat...baik-baik ja. Tu lah Harith Iskandar dah kata "Duduk rumah jer lah!" ... Degil..nak kuar jugak!

Kes covid kat Malaysia ni masih dalam kawalan sebenarnya. Mesti uolls macam nak kecam aku Kan...amende pompuan ni, kes 4 angka lagi boleh cakap dalam kawalan. Hahaha. Okey sabar..sabar

Perkara yang membimbangkan Gov sekarang adalah virus ini boleh mutasi .. kalo cluster yang wujud datang dari virus super spreader memang ini sangat bimbang. Seperti Kita sedia maklum super spreader wujud Kat negara luar contoh kes sivangga kat kedah itu hari. 

Seorang member aku positive..duduk hospital tak buat apa pun..pantau suhu dengan makan vitamin..lepastu doc suruh jogging pusing bangunan hospital...sekarang dah return to work. Sekali tengok nothing serious sangat about covid Malaysia ni. Fatality rate less than 1%...cuma kalo kena pada yang immune lemah (individu berisiko tinggi) tu kalo tak monitor betul-betul akan teruk sikit lah. 

Apa yang penting sekarang kita kena perbanyakkan makanan yang boleh boost immune system...macam halia, kunyit, dan makanan yang tinggi vitamin. Covid boleh self  cure dengan ambik makanan yang boost immune system.

Sudah semestinya amalkan norma baru yah. Lakukan 3W's elakkan 3C's. Apa tu 3w Dan 3c? Tak Tau sila tanya Mira Filzah... hehehe

Ingat! Kita jaga Kita.

P/s: tajuk Azam baru 2021 tapi kenapa isi dia macam lari tajuk ja? Hahahah..sabor ja lah 😂

Tuesday, December 29, 2020

MIL Sambut Birthday Anak Cucu December

 Assalamualaikum ...beberapa hari ni tak bersosial media..nak kata busy sangat tak jugak, nak Kata free sangat pun tak jugak...cuma tak dak masa nak mengadap phone lama-lama. Faktor usiakah itu?

Minggu yang cuti Christmas tu, ambik peluang balik ke kampung halaman, pendang, bawak makayah berkelah di titi hayun, Yan.. Lama tak ke Sana..tak banyak yang berubah. Cuma yang berubahnya, dulu masuk free ja kan tapi sekarang dah kena charge parking 2 hingget. Banyak foto snap dengan phone aku. Tapi malang sungguh bila phone tetiba rosak...Satu foto pun tak sempat nak upload. Sadis bebeborr!! Now pakai phone lama yg layak sendal pintu jer dulu. Hehe.. SMS dan Whatsapp boleh jer phone sendal pintu nih ..tapi angkat kol tak boleh..sebab bila Ada kol dia jadi blank screen..hebat Tak? Hahahah

Bersyukur lah...Ada jugak smartphone....sendal pintu pun ok lah..janji boleh pakai Kan.

Balik kenduri kali nih banyak attend kenduri. Macam-macam jenis kenduri...yang terpaling best hubby lah sebab favourite menu dia iaitu 'Gulai daging batang pisang' ada jer Kat semua kenduri tu. Berat badan tak usah citer lah...hubby perut dah sama tinggi dengan tetek dah..hehe. hubby jerling jer kalo aku Komen perut dia.

Hubby kata balik nanti kena struggle kaw-kaw lah. Aku ni pun tak taw lah..comel tahap hippopotamus dah. Bila dah comel hippopotamus nih, berlari pun rasa punggung tinggal belakang..bahaha

Selepas jumaat petang, bergegas pulak ke Bukit Pinang, MIL Sambut Birthday Anak Cucu Kat rumah maklang. Ramai sungguh December babies dalam keluarga Che siah.

Tak taw kenapa Suka sangat pic candid nih. 2 beradik tu akal jenuh sungguh. Pening makkk!!

Sebahagian family members Che siah... sebahagian lagi belum tiba.

Snap menu yang penting hehehe

Selamat Hari lahir buah hati ummi. Dah 3 tahun buah hati sulung ummi ni. Ummi Sayang Aluth dunia akhirat taw. Walaupun ummi selalu marah aluth...sebenarnya ummi bersyukur hadirnya Aluth dalam hidup ummi. Melalui Aluth ummi belajar jadi ibu...kerana Aluth ummi belajar untuk bersabar. Demi Aluth ummi menjadi tabah dan kuat menghadapi segala dugaan dan rintangan. Now... Aluth dah ada adik..jadi anak yang taat soleh dan Abang yang baik dan protective kepada adik, okey Sayang..muah love.

Seriously banyak tempat yang aku Dan suami Tak dapat nak pegi bercuti...sebab bimbangkan 2 ketul tu. Lagi2 tempat sesak dengan orang ramai. Buat Masa ni elakkan dulu. Kes covid masih 4 angka sekarang Kan. Plus Penang Mukim 12 dilanjutkan lagi PKPB. 

Jangan Lupa berdoa yah uolls...moga Malaysia bersih dari covid secepat mungkin.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...