Nuffnang ads

Friday, January 4, 2019

1st birthday party Baby ALuth - Episode 1


Malas betoi nak update entry, pastu dalam malas-malas pun boleh plak ada episode-episode Kan?. Ingat slot akasia ke hape. Hahaha

Bukan per, malas pun kena update jugak sebab 1st birthday anak plak tu .. memories nih. Harussss celebrate, Kena tulis kat blog. Mak bapak yang over excited walaupun..Kehkehkeh. Takpe biarkan!
Kesian...umur dah tiga poloh an..bawu nak celebrate 1st birthday anak.
Dah!!! tak payah tulis lebih-lebih..dah terguris hati sendiri ni!! Sob..sob..sob


Ini lah project Yang Aku sibok sangat hujung tahun Lepas huhu.

Birthday date baby ALuth sebenarnya jatuh pada 19/12, hari Rabu. Since apak dia kerja dan tetamu mungkin sukar untuk hadir sebab hari bekerja Kan, so Kita buat hari cuti lah yer. 

 So petang jumaat dua puluh satu haribulan dua belas, Kami celebrate kat kampung halaman, berkongsi rezeki dengan orang-orang kampung. Rasanya buat kecik-kecik jer tapi tak tahu lah kenapa tetiba ramai sangat yang datang kahkahkah. (Aku akan cerita dalam episode ini)

Pastu krismas 25/12 tu pulak sambut birthday baby ALuth dengan cousin dan paktam dia kat bandar. Berkongsi rezeki dengan orang Bandar pulak. Ghituuhh! Dan Yang nih Aku cerita dalam episode 2. 

Bukan main baby ALuth yeh, usia baru setahun jagung, celebrate birthday jer dah berepisode Bagai. Ummi dulu takdak pun macam nih..malahan Ummi pun tak mengerti birthday tu apa? Hahaha


Tema hari tu baby boss. Color biru puteh.
See...cake pun bukan main ek. Qaisarah cakap, "Eh...Muka baby ALuth Ada kat cake lah!!!" Hahaha



Makanan yang sempat snap. 
Menu Yang aku sponsor bihun sup, pizza homemade, cheezy wedges, yang lain-lain desert banyak yang sedara dan tetamu terdekat sponsor. Contoh mcm cake chocolate moist tu, agar-agar, puding, kuih tepung pelita, brownies, kekacang, kerepek, Ada lagi ke tak sebut? Apa-apa lah. Banyak makanan disponsor tapi alhamdulillah semua habis...tak membazir pun.


Door gift untuk kanak-kanak sahaja.
Wooden puzzle tu seller bagi tak cukup, so nasib baik lah sapa yang dapat tu yeh 😉



Nampak!!! Terserlah Muka Makpak Yang excited lebih! Birthday boy pulak memanjang Muka tak faham, apakah yang sedang berlaku disekeliling ku ini? 

Hahaha




Happy birthday to you...tengtengteng
Happy birthday to you... tengtengteng
Happy birthday to ALuth Alfateh
Happy birthday to youuu....

Pom...pom..pom...pang...pang #bunyimercun


Kek nih memang sedap k. Nampak cake tengah potong jer berebut bebudak nak makan. Aku Rasa Sikit jer, tak sempat nak makan dengan rakusnya..sob...sob



Ko nengok, Adik nih sorang jer dah 2 ketul kek. Kat mommy dia tak kasi k. Rakuss! Hahaha


Lepas semua orang kekenyangan, mereka pun beransur mintak diri untuk pulang. Tapi sebelum tu Kami galakkan mereka snap gambar dua tiga das ..tanda Terima kasih kerna datang memeriahkan Majlis. Amboii... Terima kasih orang bagi door gift, Aku soh snap gambar kat photo booth. Hahaha... selalu jer nak buat sesuatu luar tabiat kan.




Nih bff aku yang datang. Sebelah Kiri Awin, kanan Aku tu Ana, dah beranak pun pagi tadi. Dapat baby boy. Yang makan kek rakus tadi anak sulung dia lah. Hahaha



Anak dara sunti

Mak dara sunti hehehe


Family sebelah MIL



Sebahagian tetamu yang hadir dan Yang sudi snap photo kat photo booth DIY


Hadiah baby ALuth yang Aku snap, Yang lain mcm patung penguin, ball, kereta jip tak snap pun. Selain tu baby ALuth dapat duit Raya. Untunglah tak Raya lagi pun dah dpt. Huhuhu. 

Masa aku menaip entry nih baru aku terpikir, Ummi baby ALuth tak dapat pun hadiah semua tu...padahai yang beranak keluar seketul ALuth tu Ummi. Yang bwk kehulu, kehilir seketul ALuth nih pun Ummi. Sepatutnya Yang diraikan tu Ummi Kan...Kan? Hahaha..nak jugak laahaii...

Owh..nih Ada cerita selingan Sikit.
The following day, tetiba dapat mesej mcm nih dari member Aku...

Hahaha...Aku dah cakap tadi...untung nasib timbul...dah timbul berebut pulak Adik beradik kehkehkeh. Okey tak lawak langsung huhu




Thursday, December 27, 2018

Teringinnya nak pusing-pusing di sarawak

Korang tahu Kuching? 'K.U.C.H.I.N.G' yah! Bukan kucing bingo meow..meow tu. Huhu
Kuching tu ibu Kota bagi Sarawak yah kawan-kawan. 
Iannya terletak di Borneo.
Kot lah ada Yang tak tau. Hehe

Macam aku Kan...sekolah dulu lagi admired sangat dengan Sarawak. Sampai lepas STPM tu apply IPTA kat Borneo sana. 1st choice kat USM subject psychology kanak-kanak. Sanggup walaupun gayat naik belon ..sebab niat tu dah tanam awal nak explore Sarawak. Yer USM tu kat Sabah...tapi Kira aci lah Kan. Kan Sabah Sarawak tu dua beradik jer. Kehkehkeh

Malangnya dapat sambung belajar kat Johor pulak...keinginan nak explore Sarawak tertanam di lubuk sanubari bergitu sahaja. Hahaha
Lepastu boleh confius pulak Muar dan Miri. Muar kat Sarawak, Miri kat Johor. Hahaha 
Okey ...inilah padahnya kelas subject geografi main sembunyi kat surau. Huhu

Namun...sejak berlaki dan beranak pinak nih keinginan nak explore Sarawak kembali membuak..tak taw lah faktor 'pembawakan' atau faktor umur.
Jeng...jeng...jeng 😊

Persoalannya...kenapa aku nak sangat pusing-pusing Sarawak?


Sarawak ada Kuching

Sebab Sarawak Ada K.U.C.H.I.N.G. kehkeh.
Kota Kuching ni mempunyai tarikan tersendiri taw. Pasti menyeronokan dan menjadi batu loncatan yang hebat untuk Kita terus meneroka seluruh bahagia Borneo ni. Tak perlu banyak, 4 hari pasti cukup untuk aku seronok menjelajah segala tarikan yang terdapat di Kuching. Kalau kat ibu kota lain di Malaysia mungkin Kita tertanya-tanya apa aktiviti best nak buat lagi-lagi pada waktu Malam?...tapi kat Kuching datang jer sini korang taw lah apa nak buat. Sebab waktu petang dan Malam lah waktu terbaik dan best nak meneroka Kota Kuching. Pelbagai aktiviti riadah individu atau keluarga boleh dilakukan di sepanjang tebing Sungai pusat Bandar Kuching ini.


Pada waktu ini, gerai tepi Sungai dan restoran kecil dibuka, lampu menyala dan penduduk setempat berada diluar dan memberikan Sungai itu sedikit buzz.

Salah satu tarikan di tebing Sungai Sarawak ni, kita boleh naik bot kecil untuk menyusuri Sungai atau menyeberangi Sungai. Kos hanya RM 1 seorang untuk setiap perjalanan. Di seberang sana terdapat jalan lain Serta pusat penjaja yang murah dan lazat. Jimat masa dan seronok Kan. Hehe


Selain itu, terdapat beberapa replika kucing di beberapa tempat di sini. Menjadi kewajiban Okey, bergambar dengan replika kucing yang merupakan mercu tanda keamanan dan kedamaian Bandar Raya Kuching ini.

Pusat Hidupan Liar Semenggoh

Kalau ikut survey, ramai pengunjung datang ke Borneo untuk melihat orang utan dan Sudah tentu itu merupakan Salah satu tarikan kenapa aku kenapa nak sangat ke sarawak.



 Pusat hidupan liar Semenggoh sepatutnya menjadi highlight di Kuching memandangkan ianya sangat popular dan menawarkan peluang untuk melihat orang utan dalam persekitaran semulajadi mereka.


Wahh, tak sabar nak pergi! Nak melawat pusat hidupan liar ni dinasihatkan datang pada waktu ditetapkan, supaya korang berpeluang untuk menyaksikan gelagat dan aksi comel orang-orang utan ni.


See? Comel Kan? Nak tengok lebih jelas, bawaklah binocular sendiri, lagi puas tengok. Masa makan untuk orang utan adalah sekitar pukul 9 pagi dan 3 petang. 
Haa, kalau dating time confirm boleh tengok banyak orang utan. Boleh dating sama-sama orang utan. Sesuai sangat!! Hahaha


Kampung Budaya Sarawak


Untuk merasai pengalaman unik budaya dan warisan seni penduduk tempatan, korang harus mengunjungi Kampung Budaya Sarawak. Tak nak pening-pening, korang boleh arrange dengan pemandu teksi untuk bawak ke Sana. Kalau nak lagi senang, boleh jugak terus amik pakej daytrip dengan mana-mana tour guide. Lebih senang, sebab Kita tak perlu nak sibok cari mana tempat menarik untuk dilawati. Just ikut jer tour guide tu.

Kek Lapis Sarawak

Sudah semestinya activiti yang tak boleh miss ialah merasai sendiri kelazatan kek Lapis Sarawak.

Boleh juga melihat process pembikinannya sampai lah ke pembungkusan kek lapis.

Rasa macam nak angkut jer semua Kan.
Huhuhu

Kebanyakkan kek lapis yang dijual di sekitar Kuching Waterfront agak murah harganya kalau nak dibandingkan dengan yang dijual di kedai-kedai lain.


Harganya sekitar RM 10 hingga RM 30 bergantung kepada flavour dan jenis. Kalau pandai bargain, boleh dapat lagi murah. So, pepandai lah manfaatkan skill korang yeh. Tak semua orang ada skill tawar menawar nih. Hehe

Banyak lagi tempat-tempat best kat Sarawak yang boleh explore. So, aku nak survey dulu sebelum ke Sana. Oh ya, tempat paling best aku Rasa boleh menginap di Hotel Pullman. Hotel ini terletak di kawasan paling strategic iaitu di kawasan Kuching Waterfront. Pengangkutan mudah, jadinya pergerakkan pun akan jadi mudah. Tempat makan ke, tempat lepak, tempat relax senang untuk diakses. Mahal? Hmmm..sebab korang nampak macam cosy sangat hotel ni Kan? Sebenarnya boleh jer dapat rate yang reasonable. Dengan syarat kena pandai cari! Boleh jer jumpa banyak special offer on Pullman Kuching online.




Meh sini aku bagi tips. Biasanya untuk reserve tempat penginapan dan tiket penerbangan pada harga berpatutan, visit application atau laman web Traveloka. Dengan Traveloka semua keje akan jadi mudah, dan jimat masa. Tak percaya Cuba la visit website Traveloka. Promo code pun banyak ditawarkan lagi-lagi during special occasions.

Aku sangat rekemen kalau korang pun ada plan untuk bercuti ke Kuching macam aku.
Nak jugak experience sendiri berjalan-jalan di Kuching kan? Make sure korang ada plan yang mantap supaya perjalanan berjalan lancar dan Kita pun enjoyed the vacation. Hihi

Okey lah...sampai sini dulu perkongsian aku Kali ini. Sharing is caring!
Ciaoo!!


P/S: Gambar semua aku cilok dari encik Google. Thank you 😁

Saturday, December 15, 2018

Dapat 'Refund' dari Shopee


Previous entry Aku ada mention still tak dapat brg poslaju Kan. Di sini --Brg tak sampai. Rabu petang tu Aku g amik kat poslaju cawangan serahan kat Bayan Lepas. Yes...brg Tu mmang Ada kat diowg. Bila Tanya kenapa tak hantar Dan delay banyak Hari mcm nih...katanya Kem tentera tak boleh masuk...krik..krik..krik kejab.

Derr....lawak antarabangsa apa nih? Sebelum nih boleh jer buat serahan Kat balai pengawal. Kali nih tak boleh plak?

Tak pe lah ...malas nak cakap banyak..janji brg Aku selamat.

Hadiah dari blogger kak sha. "Sesuatu" sangat tajuk Tu...hahaha

Barang yang shopping kat Shopee. Semuannya barang baby ALuth. Baju puteh tu kainnya cantik, lembut, tak panas. Murah jer tu, bape hingget jer. Memang BERBALOI sangat.

Wooden puzzle nih Aku Beli 20 pcs. Tapi tak cukup 5pcs Yang picture 'tiger' tak dapat. Walaupun aku taw murah ja barang nih....tapi aku nak tuntut jugak..hehe
Business is business... customer is always right. Ghituhhh!


Well...inilah Salah satu risiko Yang kena hadap Kalo business online Dan shopping online. Dua dua pihak kena main peranan dan bertanggungjawab. Both must find the solution. 

Kalo faced problem mcm nih.. customer kena take action...maklum kat Shopee... request refund ke, replace ke, or return. Bukannyer complaint mcm2 kat komen yeh., Burukkan sellers mcm tu, buyers mcm nih dan sebagainya..tak dapat APA pun k!! . (Eceh..mcm tuju kat diri sendiri jer pun kihkihkih)


Esoknya aku dapat email from Shopee yang mengatakan seller setuju utk refund balik duit 5 pcs wooden yang tak cukup tu.

Alhamdulillah...dapat balik dalam wallet. Boleh jer withdraw..means mintak transfer dalam Akaun tapi...Aku biar jerlah dalam wallet. Nanti nak shopping lagi boleh guna.

Tak lama kemudian dapat chat dari seller Mohon maaf. Tak jadi nak banned seller Tu kahkahkah 😄. (Teruk jgk perangai tu rupanya) hehe

 It's. Okey...maybe terlepas pandang Dan stock totally habis Kan. #husnuzon

Cara nak refund duit balik dari Shopee boleh jer nengok step gambar yg Aku uploaded tu. Alah tak susah pun follow the flow ja. Simple jer application Shopee nih. 

Eceh... budget macam korang tak pernah shopping Shopee jer Kan ..Aku nih pon.. Hahaha

Okey..bye...bye

P/S: Bersiaran dari kampung nan Indah...jelapang padi 😊👍

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...