Nuffnang ads

Saturday, June 15, 2019

Review Serum Aloe Vera ME


Hallu uolls... Assalamualaikum. Lama norr tak bersiaran...sebab pemalas yang tak Di sangka-sangka...lagi-lagi sibok ngan nak balik kampung, Raya tu Hari kan? 
Thuiih! Kononnya lah Kan, padahai hang tu sejak azali lagi Kan pemalasnya hahaha

Sejak mengandung nih Kan, masalah aku adalah pemalas norr...norr

Bab nak Jaga Muka lagi aku malas. Minum air pun aku lagi extra malas. Sebab apa taw? Sebab aku malas nak ulang toilet shee..shee. Tapi even aku kurang minum pun still ulang toilet shee...shee. See? Semuanya sebab pemalas. Hahaha

(Shee...shee tu kencing, yg xtaw lah)

Disebabkan pemalas nih lah, masalah aku alami sejak pregnant, adalah kulit kering. Bukan lah extra kering pun...kering jer! 
Aku nih jenis kulit normal sebenarnya...tapi memandangkan Aku pregnant (hormone) ditambah pulak malas minum..jadikan kulit tu agak kering, kusam,  tak terurus dah mcm owg putus asa nak hidup, hah ghituhh!

Jadinya untuk mengelakkan kulit Muka Aku menjadi kering kontang, aku pun pakai lah Serum Aloe Vera ME

Ewah... sebenarnya nak promo products sendiri Jual leteww! Kahkahkah.

Eh...tapi serious taw. Tak kisah lah product apa pun Yang korang pakai, seiring dengan pertambahan usia, Kita orang pompuan tetap kena Jaga kulit. 

Aku pun manusia biasa macam hampa jugak lah Kan, ke luar biasa? Hehe
Adakalanya aku memang malas nak tepek-tepek segala mak nenek skincare nih, kalau tepek pun mungkin sehari ja, esoknya aku dah tak tepek atau buat-buat lupa nak tepek. Sebab aku Kan jenis yang malas.

Tapi bila kulit aku dah mula kering-kering, kusam siap kuar jerawat pasir tu, aku dah mula rasa jijik dengan kulit muka sendiri. Ni tak tipu taw...Aku memang tak Jaga sangat Muka, ala kadar ja. Skincare aku adalah toner eskinol. Memang Aku pakai itu semata-mata. Tu pun selalu miss, buat-buat lupa. Hahaha

Cuci muka pun tengok rajin...selalunya tu sampai seminggu tak cuci. Bayangkanlah...haha. Aku cam bajet Ada foundation cukup dah, boleh jer cover kulit hodoh tu hahahaha..

I'll show you my skin

See? Kulit aku nih takde lah berjerawat...tapi Kalo hampa perasaan ada nampak jerawat pasir dalam kulit sikit-sikit. Pastu, kulit aku mcm naik jeragat dah. Tu Yang nampak...Yang tak nampak cmner plak? Entah-entah dah beranak pinak Dalam Tu...owh my...very the scary.

Apply jer kat seluruh muka...pastu ratakan.

So..dia Akan jadi mcm nih. Serum nih memang cepat sangat serap. Tak sempat pun Muka nak nampak gel2 yang diratakan tadi Tu. Seriously...Rasa fresh dan sejuk ghituh! 

Nih Muka selepas pakai foundation charm. Aku pakai nipis jer dan tak pakai bedak pun. I olls is malas! Hahaha...tak habis2 ngan malas. Masih belum fully recover lagi, Masih kena teruskan dan konsisten pakai. 

Selepas beranak nanti kena rajin sapu eskinol Spot less pulak dan serum Aloe Vera nih. Aku akan teruskan sampai aku rasa gojes tahap Maxima. Aku target kulit selicin dan segebu dan semulus baby 
Kehkehkeh! 

Since aku pregnant nih, Aku stop sekejab guna eskinol toner sebab eskinol toner Kan Ada formula antibiotics...so perempuan pregnant Kita tak galakkan yeh. Tapi if darurat Naik seketul jerawat besor, dalam isi tu, dap2 eskinol kat jerawat tu xpe jer. Aku dah buat k hehe. 

So, sejakpregnant kulit Muka Aku nih banyak cover dengan foundation charm. 

Kulit kering, even cover foundation dia still nampak taw...nampak kulit Kita bercapuk-capuk dan warna kulit jd mcm kelabu gitu. 
Actually tu warna kulit kusam dan kering.
Tak cantik k...nampak kulit muka tak fresh.

Cerita pasal Serum Aloe Vera nih, dia skin treatment sangat bagus untuk kulit. Sebab apa taw? Ia mengandungi 95% pati pure Aloevera. Pati original dari pokok lidah buaya hokey!

Serum Aloe Vera nih Aku mula pakai sekali lepastu lupa dah nak pakai. Pastu bila customer wasap nak repeat order, feedback yang dia bagi buat aku Rasa mcm alamak! Ruginya, jual tapi sendiri malas nak pakai.
Dia cerita lah kulit dia moist gitu sampai kawan-kawan semua tegur, kulit nampak Segar dan sihat. Dia kata tak yah lama sis, 3 Hari ja konsisten pakai, memang Akan nampak dah beza dia tu.

Eh memang tak boleh jadi ni...so Malam tu Aku tewus tepek. Serum nih tak semestinya pakai untuk makeup based hokey, Malam sebelum tido pun boleh pakai. Dah Nama pun skin treatment yeh!

Serum aloevera ME ni apa Yang Aku suka, dia bukan jenis Yang mengeras tu, dia soft gel, dan sebab tu dia cepat menyerap ke kulit. Bila pakai Kan...Rasa macam pakai aloevera yg daun tu jer. Tak heran lah ianya original 95% pati aloevera kot.


Aku dah memang test kat kulit sendiri, dah buat eksperimen dah, hampa boleh pakai dan Cuba pulak. Ianya dijamin selamat.

Gambar kat bawah ni dah seminggu aku pakai serum aloevera. 

Nih gambar waktu  lunch masa g Beli Domino's depan Sana simpang  3 belok kanan. Hah...kantoi tak posa!! Hahaha!

Gambar nih Raya ke 5 Hari tu. Tak pakai filter pun ....tapi tak tahu la Napa aku mcm extra puteh...laki Aku normal jer. Mungkin faktor pencahayaan atau pun color tudung yg Aku pakai Tu...huhuhu!

Okey..dah lah kot stop sampai sini, dah panjang sangat entry...patut jari lenguh semacam huhu. Maaf kalau penulisan aku mcm berterabu Sikit.


Kalau berminat nak beli serum aloevera Me nih boleh wasap aku ASAP ye, sebab tengah ready stock nih. 

www.wasap.my/60175433604/serum

Harga 1 botol/15ml = RM 19.90 tak termasuk postage
Postage fee: SM RM 8 dan RM 10 Sabah&Sarawak.


Tapi Ada set simple taw untuk serum dan eskinol toner nih RM 40 sahaja, 
Free postage untuk semenanjung Malaysia, tambah RM 2 untuk Sabah Sarawak.

Jangan risau, eskinol toner boleh pilih variant apa hampa nak k.

Hah simple Kan? Kalau Lepas solat macam malas sangat, sapu toner eskinol kat muka and then tepek serum aloevera nih. Settle! Kulit maintain sihat, Segar toink toink ghituhh! 



Thursday, May 30, 2019

Sambal Sotong Sumbat Telur

Bertabah ja lah hampa noh...
Blog ini Akan bertukar menjadi blog masak memasak sepanjang 10 terakhir Ramadhan nih. Aku pun tak tahu lah Napa leh rajin update entry plak nih...tetiba lak kan...Mungkin pembawakan budak..kehkehkeh

Tak per lah Kan...Kita share Resepi walaupun hampa Rasa Resepi Aku nih entah hape-hape..huhu

Sotong sumbat Telur in the house

Sotong sumbat nih pun hubby Yang request. Ngidam katanya...Okey takpe Kita buatkan. Telur itik nih mak Yang bagi,..dia buat masin sebenarnya tapi takbape nak masin lagi .... Kita masak ja lah, tak masin pun tak apa.


Bahan sumbatnyer mcm2 Aku masukan. Ikut citarasa sendiri. Hehe

Bawang merah potong dadu
Bawang puteh potong dadu
Carrot potong dadu
Sosej potong dadu
Telur itik

Semua nih Tumis, perasakan dan last sekali tabur daun sup. Siap!

Pastu sumbat lah Dalam sotong.

Satukan kepala sotong dan badannya dengan menggunakan lidi.

Sambalnya buat mcm sambal biasa jer. Sambal dah masak pecah minyak elok, masukan jer sotong. Siap!

Senang ja Kan...bebudak darjah 6 pun boleh buat huhu.

Okey, nih menu semalam. Aku teringin nak makan nasi kandar. Since hubby duty smlm, so dah tentu dia berbuka dekat KEM, dia tapau Kan aku nasi kandar ni. 

Tapi tengoklah..apa hubby tapau. Ayam 2 ketul, nasi banyak Tu. Macam untuk 2 orang makan. Hello...baby kecik jer k, Kalo mkn pun tak banyak lah. Sabor ja lah bining mung!!

Semalam Lepas magrib, Aku muntahkan semua nasi kandar Tu...nampak benor baby tak suka! Aku mcm alahan lah ngan nasi kandar nih. Masa pregnant anak 1st pun mcm Tu...nasi kandar mmang xboleh lepak lama Dalam perut, mesti kuar balik.

Hubby cakap membazir betul...dah lah gigih dia beratur nak Beli.  Hahaha
Aloh...loh...Sian dia! 😆

Takut betul Aku Kalo soh hubby Beli makanan kat bazar...bimbang hentah apa2 dia bawak balik nanti. Hari nih dah plan nak masak telur ayam sambal. Simple dan tak membazir....hehe

Sunday, May 26, 2019

Sambal totok Udang



Amboii....bukan main..orang lain share Resepi berbuka, Aku pun nak jugak share, tak nak kalah tu. Padahai balik-balik resepi budak darjah 6 pun boleh buat.

Bukan per dok tulis entry Resepi kat blog nih...asal lupa bahan ja laju-laju buka blog sendiri nengok Resepi... hahahah desperate!

Angan-angan Bulan puasa nih kan, bukan main Aku nak masak nasi ayam lah, nasi lemak lah, nasi tomato lah...hahaha pastu asyik-asyik mood ke laut lastly masak simple ja campak-campak. Skrang Ramadhan 21 dah...entah angan-angan tu angan mak jenin ja agaknya. Huhuhu

Bulan puasa nih aku dah 2,3,4 Kali dapat lauk buat berbuka dari jiran-jiran. Alhamdulillah rezeki baby kot Kan. Dah tu hubby selalu Tanya Napa tak Balas balik...bersedekah bulan baik nih Kan. Aku mcm krik...krik...krik. I can't lah syg oii... Dah lah masak entah hape-hape....tak confiden k nak Kasi orang makan. Kang bila makan Muka orang tu kerut-kerut ke..dilema, nak telan ke nak muntahkan? 
Sadis sangat Tu! Huhu

Jadi Kita masak untuk hubby ja lah... hubby berani muntahkan Kita sumbat kok pungkoq hahaha.

Semalam permintaan hubby nak makan sambal totok Udang. Kebetulan dia dapat Udang besor...Udang galah kot, dari kwn dia. Besar k Udang Tu, puas Hati makan.

Jadi, Kita masakan lah since bahan-bahan dia pun tak susah pun. Masa bujang Aku pernah share sambal totok jawa tu, cuma Kali nih Kita kreatif Sikit tambah Udang.

Ikan bilis, cili hijau, cili besar merah, bawang merah, bawang puteh Kita goreng dulu dengan minyak. Pastu angkat dan tapis. Qty pandai-pandai lah agak sendiri k. Cili besar elok lebihkan supaya sambal totok tak pedas menyegat sangat.

Tumbuk kasar ikan bilis, angkat. Pastu baru tumbuk bahan-bahan lain. Tambah belacan, garam dan perasa tambahan.

Tumbuk lumat mcm nih.

Perahkan air limau.

Angkat.

Nih lah Udang nya.

Goreng udang. Mcm biasa lumur dengan kunyit dan garam.

Pastu gaulkan semua sebati. 
Tapi rasanya tak perlu Gaul dgn Udang. Udang Tu angkat letak tepi-tepi ja. 

Taraaa....siap untuk berbuka.
Sayur tu Aku masak, yg lain semua beli. 
Ko nengok laki Aku nih, Aku soh Beli Singget ja popia sira tu. Dia kata popia sira tu Mahal sebiji 50 Sen...so Kalo Beli singget dapat 2 biji ja. Kang tak puas makan plak.
Okey...foingggg!

Sebab apa elok letak tepi-tepi jer...sebab Aku Gaul mcm nih Kan...pedas giler. Sakit pewut mak buyong. Peliknya laki Aku makan paling banyak,...tapi dia steady jer.


Hampa masak apa Hari nih? Share lah sikit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...