Friday, March 30, 2012

Sembang-sembang

Assalammualaikum,selamat pagi cinta!!..lama xwish cm ni..hehe..Hari ni aku dtg keje lewat 1 jam..perghhh pecah rekod…MMang liat giler nak bangun td.rasa letihnya tak terkira…apa yg meletihkan xtahu lah aku…Dtg ofis jer,madam plak yg buat hal,moodnya kurang baek..tension dgn GM yang banyak karenah katanyer..semua xkena..pg2x lg merah telinga menahan panahan bebelan yg tak berkesudahan..skali dgn aku terkena tempiasnya,sabar je lah,nasib owg bawah cm nie lah…..

Hari ni keje xdtg menjengah aku so keje aku kacau owg akaun..kak shida la mangsanya tp otak dia kira bgus layan ja ragam aku…dan topic kami plak ntah pape…hahaha

Aku: Kak shida,nasi kerabu bape ingget yer???

Kak shida: 3.50, laok apa tu,Akk soh laki akk beli,

Aku: Laok ikan kering

Kak shida: Akk pesan klu x de dageng goreng @ ikn goreng, amk ikn krg je la.
Kdg2 pg2 dh ada dageng grg.

Aku: Xde lg la 2,xpe lah,lain kali lak..hahah

Kak Shida: Kedai tu ada laksam 2.50, lontong $3.Kedai tengah yg kta bli nasi tu.
Kedai kelantan,Ayam, ikn percik pn x de dh la ni, Slu tghri dh juai.

Aku: Wah,pg2x pun ada juai laksam…best 2..kdai 2 buka smpai tngahari j eek..ptg buka tak??

Kak shida: Smpai ptg dia berabih laok tghri.Laksam lontong nasi kerabu blm koi 10, slu dh abeh,.Akk g bli laksam 8.30 pn, lak kopek dh.

Aku: Cepatnyer laris..mesti sedap kan…best gak klu dpt mkn laksam ptg2x..klu owg kelantan buat laksam slalu sedap…

Kak shida: Ptg2 kna cari kt pasa mlm.Pnh mkn makanan kelantan kt gerai Mek dpn masjid datok haron tu.Pg2 meriah.

Aku: Tak penah plak..slalu msk..klu beli luar pun kat pasar mlm lah..hahaha..smlm cari laksam kat pasar mlm,xjumpa pun..just jumpa laksa kedah ja..

Kak shida: Pasa sabtu mlm ada juai.Pg sok g bekfes kt dpn mesjed tu,.
Laok tghri meriah.Akk yg dok jauh pn kdg2 teleps ke sana bli laok,Png ajk member blkg g lunch c2. tinggai angan2 ja.Sbb dia slu tnya pasai ayam bako.Kt ctu sume ada.



Siyes xde keje…dan kami punya sembang2x trus merapu smpai ke waktu lunch…haha hebat toi... menu lunch aku hari ni ada lah nasi kerabu …nyum---nyumm..





gambar hiasan

Tuesday, March 27, 2012

SAD STORY

Seluruh penduduk Malaysia semestinya sudah sedia maklum mengenai isu semasa Malaysia hari ini iaitu Remaja lari dari rumah. Tak lupa jgk dengan isu kanak-kanak hilang. Jenayah sekarang sasarannya adalah pada remaja dan kanak-kanak..sangat-sangat membimbangkan…Kepada Parent yg menjumpai kembali anak-ank mereka yang hilang tu aku nak ucapkan tahniah n jaga la diowg baik-baik lepas ni n kepada parent yg xjumpa lg ank diowg smpai skrang ni banyakkan bersabar dgn ujian terbesar itu. Sapa yg xsayang ank kan..aku yg masih single ni pun syg ank kucing aku 2....

Bila kita pikir2x dan analisis punca berlakunya perkara ni,kita patut salahkan siapa??adakah parent yg patut disalahkan @ank tu yg patut disalahkan @ penjenayah 2 yg patut disalahkan?? Tp aku rasa penjenayah tak patut dimasukkan dlm list sbb penjenayah mmang jahat.nama pun penjenayah kan….

Kita sbgai (kemungkinan)mangsa kena more alert dgn persekitaran kita. Kita kena elakkan diri kita dari jd sasaran contoh jgn keluar dari rumah sowang2x..Parent yg ada anak kecik 2 pulak jgn biarkan ank kuar main sowang2x,dunia skarang bhya. Bkn mcm dunia kita dulu (mcm la aku ni tua sngat),anak2x lepas bebas,kau nak g mana lantak ko lah janji balik rumah….Anak-anak dulu selamat dilepas bebas sbb tak terdedah dgn gejala social @jenayah tp anak2x skrang mmang kena kawal..Aku kecik2 dulu kuar main awal pg senja bwu balik,parent aku xwisau pun (kena marah 2 mesti)..knapa??sbb persekitaran slamat. So bila kita compare anak2x dulu dan skrang,kita pasti akn perolehi punca anak2x hari ini terdedah dgn bahaya.

Kita sedia maklum sekarang,Hmpir 100% Malaysia maju dengan teknologi. Telefon canggih dgn wifi sgala,dunia dihujung jari dan teknologi ini sudah mampu disediakan parent untuk anak-anak.. Pnggunaan teknologi ini lah mendekatkan ank remaja dgn gejala yg tidak baik (sekiranya salah guna)…Remaja skrang majoritinya dah pkai gajet sndiri,nak mkn dgn gajet,nak tido dgn gajet,mandi dgn gajet,bercinta pun dgn gajet …so bilannya time bersama family?? Pada aku Parent harus sekat penggunaan teknologi aspecially telefon bimbit dalam kalangan remaja bawah umur. Sebab telefon bimbit bukan satu keperluan untuk ank remaja. Internet mungkin keperluan tp harus dipantau Parent.

Keruntuhan institusi kekeluargaan juga boleh mnjadi punca remaja lari dri rumah.
Hal ini,sudah pasti masyarakat sedia maklum,ank remaja yg lahir dari keluarga yang berantakkan pasti mudah memberontak dan tertekan. Kekurangan kasih sayang dan perhatian dalam keluarga menyebabkan mereka mudah terdedah dengan gejala tidak sihat
Dan merosakkan diri sendiri. Mereka lebih selesa mncari kasih sayang diluar dan mudah menpercayai teman lelaki walaupun baru kenal.

Pada aku,kita tak perlu salahkan sesiapa dlm hal ni even parent sndiri sbb xde parent yg nak anak diowg jd mangsa pun. Yang aku tahu semua pihak baik parent,masyarakat,pihak berkuasa n pihak media 2 sndiri kena sama-sama berperanan dlm mencegah sebelum terlambat….

The Power of Water

Heart Attack & Water- leg cramps etc


Interesting! And it even makes sense!

Something I didn't know either!
I asked my Doctor why do I and other people
urinate so much at night time.

Answer from my Cardiac Doctor = Gravity holds
water in the lower part of your body when you
are upright.

When you lie down and the lower body (legs
and other things) seeks level with the kidneys it
is then that the kidneys remove the water
because it is easier.

I knew you need your minimum water to help
flush the toxins out of your body, but this was
news to me.

Correct time to drink water... Very Important.
From A Cardiac Specialist!

Drinking water at a certain time maximizes its
effectiveness on the body:

2 glasses of water after waking up - helps activate
internal organs

1 glass of water 30 minutes before a meal - helps
digestion

1 glass of water before taking a bath or soaking
in a hot tub - helps lower blood pressure

1 glass of water before going to bed - avoids
stroke or heart attack

*** Please pass this to the people you care
about..... I can also add to this...

My Physician told me that water at bed time will
also help prevent night time leg cramps. Your leg
muscles are seeking hydration when they cramp
and wake you up with a Charlie Horse.

This info From Jackie

Monday, March 19, 2012

BFF "Today":



My bff have been married with a her choice. i Happy for her. I pray that he is happy with her loved ones..and got a baby quickly.ngeh..ngeh..other BFF w'll be engaged 1st week this April...congret gurl............:)

Wednesday, March 14, 2012

Ya...Saya Serius! - Lelaki - Remaja




Tuesday, March 13, 2012

Mood Kurus??

sikalang!!!........aku tngah dlm mood tuk turunkn berat badan.it's better turunkan berat dari kuruskn body.why??becoz i don't think i akn kurus...kihkihkih...kira ok lah kan klu berat turun.(sedapkan hati sndiri)...1st step smlm aku g cari buah epal hijau.bajet leh kikis lemak2 aku ler kan..so we waiting the result for 2 month k.nantikan...hahahha(yer2x jer)..

Friday, March 9, 2012

Candat Sotong

set Candat

http://forum.cari.com.my/archiver/?tid-396067.html

Mencandat sotong kaedah tradisi yang tidak mengunakan cara moden. Didalam pasaran sekarang ada berbagai-bagai jenis candat dan jenama yang dibuat mengingkut keadaan semasa. Ada berberapa nama candat yang biasa digunakan diantaranya ialah Candat Twist, Candat Udang, Candat Umpan, Candat Buntai dan beberapa jenis lagi. Alat candat adalah kail yang mempunyai sehingga sepuluh mata atau lebih yang dilekatkan pada timah dan dibaluti dengan kain yang berwarna warni, tetapi kini mata kail dihiasi umpan tiruan anak ikan atau udang plastik yang berkilat, berbanding alat candat tradisional yang dikenali sebagai candat twist. Kesesuaian candat dengan sotong yang hendak ditangkap juga perlu diambil kira.



Disini kita tekankan dengan penangkapan /mencandat sotong torok, cumit-cumit, ketupat dan sotong jarum sahaja kerana cara mencandat sotong mengabang, sotong katak dan kurita ada sedikit perbezaannya.MUSIM ATAU MASA YANG SESUAISetiap akhir Mac hingga Julai, ialah musim yang paling sesuai untuk menangkap/mencandat sotong kerana angin kencang musim tengkujuh timur laut di Laut China Selatan mulai reda, maka musim sotong mengawan dan bertelur akan bermula. Ini bermakna sotong-sotong yang jauh dari laut dalam mula berkunjung ke tempat-tempat tertentu untuk bertelur di sekitar perairan Terengganu terutama berhampiran Pulau Kapas, Pulau Bidong, Pulau Redang dan beberapa tempat lain.



Apabila musim mencandat tiba, di sekitar perairan Kemaman, Paka, Dungun, Merchang, Marang, Kuala Terengganu, Batu Rakit dan Penarik bagaikan berpesta dengan kerlipan lampu kalimantang yang dipasang saban malam. Kehadiran lampu kalimantang yang berkerlipan itu bertujuan menarik perhatian sotong yang sedang mengawan di kawasan berkenaan untuk berkumpul dan bermain di sekitar kawasan yang diterangi cahaya lampu berkenaan. Kebiasaanya waktu mencandat sotong bermula senja dan berhenti apabila fajar menyingsing.Rezeki akan bertambah kiranya seseorang yang menjumpai kawasan sotong bertelur, iaitu tempat berjuta-juta sotong berkumpul dan bertelur pada satu tempat. Tempat ini juga dikenali sebagai “Kandang Sotong”.



Kandang sotong yang dihuni oleh berjuta-juta sotong ini tidak terdapat seekor ikan pun kerana tahap permakanan sotong ini terlalu egresif sehinggakan mereka memakan diantaranya (sama sendiri). Jika terdapat ikan pun ialah ikan tenggiri, tasik atau jerung yang berada diluar kawasan sekitarnya untuk memakan sotong itu. Di tempat begini candat twist yang paling efektif sekali, dengan kaedah appolo, candat diikat dua atau tiga pada mainline. Kebiasaanya candat yang diturunkan belum sampai ke dasar sudah ada sotong melekat pada candat.Mencandat sotong biasanya jarang dilakukan apabila bulan mengambang penuh kerana ketika itu sotong bergerak bebas, ada juga yang mencandat pada waktu begini kerana ianya tidak memberi target yang tertentu seperti di tempat kandang sotong atau di sekitarnya. Adakalanya juga mendapat hasil yang lumayan. Bagaimanapun, sotong yang ditangkap pada bulan mengambang lebih besar saiznya berbanding yang ditangkap pada bulan gelap. Sebaliknya, saiz badan yang gemuk itu akan berubah menjadi panjang selepas bulan penuh. Dimasa bulan gelap lebih sesuai kerana lampu yang di pasang akan menarik perhatian sotong untuk mendekati cahaya.Seorang pencandat yang mahir akan memasang tiga atau empat candat pada satu tali.


Setiap seorang pencandat mampu memperolehi antara 200 hingga 300 kilo sotong semalaman jika mereka mencandat di kandang sotong.JENIS CANDAT DAN CARA PENGUNAANNYA.


1.Candat Twist- candat twist biasanya dibuat daripada timah sebagai pemberat, ia juga dilekatkan matakail yang bersisir dibawahnya. Biasanya ia dilengkap dengan lapan atau lebih matakail yang berfungsi sebagai penyangkut sotong. Badannya dibaluti dengan kain yang biasanya berwarna putih/merah, putih/hijau dan putih/biru. Cara menggunakannya ialah memasukan terus dari tangkal candat ke cili yang diikat dari mainline. Tidak perlu mengunakan perambut. Apabila candat diturunkan, lakukan aksi menarik dan menghulur ke dalam air yang disuluh lampu kalimantang. Sotong akan tertarik dengan pergerakan candat yang disangka makanan dan menyambarnya. Ketika itu, terus menyentap tali dan sotong akan terlekat pada mata kail berkenaan. Candat twist sesuai untuk sotong torok, ketupat dan sotong jarum. Candat twist juga sesuai digunakan untuk sotong mengabang dan sotong katak apabila berada di kawasan unjam atau tukun sahaja.


2. Candat umpan – berbentuk panjang yang dibuat daripada besi sebesar lidi dan bersisir dengan matakail dibawahnya. Ia juga dilengkapi dengan lapan atau lebih matakail yang biasa dibuat sendiri. Ada juga candat ini yang dikeluarkan oleh syarikat tempatan yang mempunyai dua sisir matakail tanpa mempunyai teracat. Cara mengunakannya ialah mencucuk ikan sebagai umpan. Ikan akan dicucuk dari ekor sehingga ke dalam mulut ikan itu dan disangkut mengunakan cili dari atas kepala memasuki lubang candat dan seterusnya disangkut sekali lagi memasuki bawah kepala ikan sebelum menuntup cili itu. Ada satu lagi kaedah dengan menggunakan dawai yang diikat daripada perambut dan dicucuk sama dengan kaedah menggunakan cili dan dibelit dawai tersebut sebagai pengikatnya. Seterusnya candat tadi boleh digunakan dengan batu hidup atau ranggung (samaada yang dibuat daripada tanduk atau tangsi yang bersaiz besar) yang memerlukan perambut antara tiga hingga lima meter panjang. Masa mengunakan candat umpan, kita digalakkan untuk melabuhkan dua atau tiga candat ini dengan kedalaman air, bermakna satu didasar, kedua ditengah-tengah air dan satu lagi berada di permuakaan air. Untuk permukaan air, pemberat tidak perlu digunakan dan seelok-eloknya menggunakan pelampung. Ikan tambang, selayang, dan ikan kacang sangat sesuai untuk dijadikan sebagai umpan. Saiz ikan hendaklah tidak melebihi panjang candat tersebut.


3.Candat Udang- Rasanya baru diperkenalkan atau diguna secara umun, berkemungkinan dalam tujuh tahun lepas(belum pasti). Candat ini sangat sesuai digunakan untuk mencandat sotong mengabang. Dengan bentuk yang solid dan dapat mengimbangi badan di dalam air memberi kelebihan candat ini menarik perhatian sotong. Cara mengguna hampir sama dengan candat umpan yang memerlukan ranggung untuk dihulurkan pada dasar. Kebiasaannya dua atau tiga kaki dari dasar laut.

Wednesday, March 7, 2012

setekun kucing..........


Dah lama aku xmerapu kat blog ni. utk pengatahuan aku sndiri,Blog nie dicreate tuk diri sendiri. Assume jer tempat luahan pelbagai perasaan,marah,sedih,geram,benci,menyampah n segalanya lah...Dulu Ada la jgk follower,dulu la tp skrang dah xde..haha...why???bcoz blog ni mmang xbest giler..(sedar diri beb)...so yg tulis aku,yg baca pun aku. Janji aku boleh tulis..kihkih.. The Fact is,aku minat menulis sebenarnya,Dah bnyk citer aku tulis n just simpan jer,perap dlm laptp mana taw bleh branak kan...aku takut cerita aku xleh diterima dan xsesuai diterbitkan. Aku sebernarnya pernah menghantar karya aku (Citer kanak-kanak) kat satu company penerbitan ni,tp xde feedback.diterima@tak aku xtahu.aku pernah kol company 2 tp respon yg dia kasi,"i check dulu, kol u back".smpai skrang xde kol pun.dah setahun lebih berlalu...so aku jd fade-up dah nak hanta.mybe citer aku xbest n xsesuai terbit...xpe lah.xkisah la..aku pun dah xsempat nk menulis lagi,buzy keje..as a new staft,aku kena bnyk belajar & improve myself..Kena lebih tekun seperti kucing ini....aloh.loh..tomei2x..hehe





Tuesday, March 6, 2012

Lain padang lain belalang.....

1) Lelaki yg sederhana serba-serbi mungkin cakap, ada 4 anak pun cukuplah.. tapi lelaki yang cukup serba-serbi akan kata...ada 4 bini mesti best!
2) Ibu ayam kampung cukup garang & bengis kalau anak die yg baru menetas kene kacau...tapi ibu ayam kat bandar cukup suke kalau 'anak2' die kene usik....
3) Orang yang sentiase ingat TUHAN bangun awal pagi utk SEMAYANG SUBUH..tapi...org yg fikirkan kesihatan bangun pepagi semate-mate nak JOGGING..
4) Anak dara cukup bangga kalau boleh MEMPERTAHANKAN kedaraannya. Tapi anak teruna cukup bangga kalau dapat MEROSAKKAN dara!
5) Orang beriman selalu ingat, HIDUP MESTI MATI...tapi orang yg tak cukup iman cakap.. HIDUP MESTI TERUS...
6) Bebudak sekolah selalu belajar kire-kire dari kosong sampai semilan....TETAPI....orang 'tak sekolah' biase ngan 4 nombor ekor jek......

sumber: Jenaka blog
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...