Sunday, August 13, 2017

Naluri seorang bapak

*Sila jgn muntah baca entry nih!*

Aku sekarang nih dah pandai merajuk. Takde lah issue apa pun nak majuk bagai. Sesaja suka-suka...Rasa best plak majuk lagi-lagi ada owang yang dok layan pujuk. Rasa seronok nak majuk lagi-lagi!*Boleh mcm tu?* Hahaha

Sebenarnya Bukan lah aku tak paham keje dia ke apa ke ...Paham sangat! Cuma itu ja modai nak selalu communicate dengan dia. Hahaha *sengal*

CC: abg nih mcm malas nak layan ja. Tiap Kali bls msj ciput2 ja. Mcm terpaksa 😑
Y: busy sikit skrang nih
CC: hmmm...
Y: hah....Dia buat dah

Hahaha....."hmmm..." Tu sebenarnya tak taw nak reply apa dah kahkahkah..Pastu sat g Yen mesti akan tanya keadaan baby. Hah...Bawu lah aku semangat nak cerita...siap karangan 300 patah kata. Dia Tanya pasal baby ja ...Tapi pasal aku pun aku cerita...Pasal aku muntah lah...pewut sebu lah..Pasal suar ketat lah..Pasal baju sempit lah...Rasa lega giler dpt cerita. Huhu

Habis modai majuk..Aku emo pulak. Pastu Yen pun mcm pujuk..tak Baik taw emo-emo Masa mcm nih. Tak bagus utk baby...Sian baby.....Dah lah dia tak Tahu pape dok dalam tu.

Okey...Fine...tetiba cold down sendiri. Eh...Mcm tak best plak cold down cepat sangat...hahaha. 

Satu perangai yen nih kan, kalo aku emo mesti dia nak buat2 tanya Pasal baby.

Aku pulak pantang ditanya...Sat g Beria aku nak cerita. Tetiba emo tu dah hilang entah kemana. Benda yg aku dah penah citer pun aku citer lagi...Ulang tayang! Hahaha

Dia pulak layan kan ja...Kadang2 aku tersedar sendiri..Eh ...Bukan ayg dah cerita ke? Dia pun mcm eh...Ada ek? Tak pe lah....abg Suka ja nak dengar. Hahaha *lakibini sengal*

Mcm minggu lepas tengah WhatsApp tetiba ank Gerak...Pastu aku pun ngadu lah ank dah start Gerak. Yen pun mcm eh...Bukan dah lama Gerak ke? Eh..yeke? Fikir balik...Tak ingat dah. Pastu cover balik...Bawu betul2 start Gerak hahaha
*Jd sebelum nih acah2 gerak ja lah*

 Lakibini pelupa -..-


Pastu confiden baby boy...Naluri bapak konon lah...Poyo sangat bahaha

Bapak pun ada naluri k ..Jangan dibuat main...Kang dia ada naluri poligami acamner? Ohemgee !!! *Haqu...Haqu*

P/s: PJJ mcm nih lah....sunyi, rindu cari pasal nak gaduh, nak majuk. Hope Allah permudahkan semua urusan. Tak nak PJj lama-lama....Sebab bapak pun dah ada naluri. Bahya...Bahya!! huhu


Friday, August 11, 2017

ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH


Gigih lah minah sowang nih update entry kedua utk Hari ini. Semata-mata nak join giveaway akak atiehilmi. Akak ke?? Apa-apa jer lah janji iolls kan always rasa muda.
Hehe *penampor nak?*

http://www.atiehilmi.com/2017/08/atiehilmicom-first-giveaway-ukhwah-kita.html?m=1

Okey..since nak join giveaway nih tak ada lah susah mana pun semudah kupas kacang goreng ja sambil tengok bola Kedah vs Pahang Hari tu. Habih kuat tak reti nak kupas kunyah ja sekali ngan kulit...Hahaha *melalut! punya nak habaq kata mudah kan*

Bagus jugak buat giveaway mcm nih kan...Sekurangnya leh meriahkan balik Dunia blog since skrang Dunia blog sangat lah sunyi. Dah tema/Moto/trademark/title kak atiehilmi nih pun dah mcm Kena ja kan. "Ukhwah Kita kerana Allah" ...Wah!!! Kebabomm sangat title dia.

Kalo aku nak buat giveaway mcm nih ada tak yang sudi nak join ioll yg cun mcm sari yanti nih?? Tell me !! Tell me the truth!

Okey, dah..Korang digalakkan support dengan join giveaway nih...Nak join boleh klik Kat link bawah banner tu.


Gud nite and sweet dream syg...Syg...Syg
Ayameee!!!!! *Tetiba sangat* -..-



Blog dah sunyi!


Aku Demam dua Hari nih, khamis Dan jumaat. Dan sambung weekend 2 Hari jadinya 4 Hari aku membongkang Kat rumah. Ya Allah..bahagianya hidup tak perlu Pergi keje dan Kepala tak semak dengan Hal keje. Rasa mcm merdeka , Tidak lagi Kepala KU dijajah! Tidak lagi! *Boleh mcm tu?* Hahaha 

Aku Menyampah dah sebenarnya keje kat company tu lagi2 Sejak dpt GM bawu nih. Sikap dia menjengkelkan...Tak penah jumpa aku GM yg busy body mcm tu.

Tapi 2 Hari Demam rasa seksa jgk lah kan. Tido Bangun, makan, tido balik, bangun, berak, tido balik....Opsss Lupa nak mandi hahahahaha

Aku nih payah sikit nak Demam...Tapi Bila skali Demam rasa mcm seksa jiwa raga nk hadap. Bersyukur lah wahai manusia! ..Sakit tu kan penghapus dosa. 

Bos aku sibok Tanya ada keje tak nak mntk tolong colleague aku followup. Aisy...Tak kuasa aku nak fikir. Aku cuti mc....So pandai-pandai lah korang....Masa korang cuti aku pandai-pandai jer settle keje korang kan.... Aku tak peduli dah...Layan Demam lagi best.

Dunia blog sekarang dah sunyi kan? Why? Korang dah berpaling tadah dengan blog ke? Or ada something yg lain yg Lebih Menarik? Mana lah taw kan...Aku kan Selalu ketinggalan jer .. Hehehe 

Aku sndiri pun sepi sebab giler dok layan IG. Now tak lagi sebab dah Bosan plak ngan IG. And now nak balik pulak Kat blog Tapi tu lah Frust plak Bila blog pun sunyi...Huhu

Layan FB paling aku Menyampah Dan sakit hati. Tengah syok scroll boleh plak Tetiba dia boleh up ke atas timeline dia tu. Kuang ajor tul!! Pastu Bila Kita scroll still dok ulang lalu status yg SAMA...Tak guna! Aku rendam jgk Kang tepon nih. Huhu 

So better aku log out ja FB nih before tepon yang tak bersalah nih Kena rendam.

Up sikit Gambar Tuan blog. Windu titeww tak?? *Kelip-kelip mata mengoda*

_________________________

Eskinol now aku dah Jual balik ....Leh wasap utk pre order....017-5433604

Muah ciked 😗



Tuesday, August 8, 2017

HB rendah lah pulak

Memandangkan Kita tengah Bosan nih kan ..Meh lah Kita update sikit. 

Actually tengah layan mata nih...Lepas insyak tadi dah tido pastu leh plak terjaga sebab teringat tak makan lagi iberet. Gagah kan diri Bangun makan iberet..demi Anak mama tercinta. Rela dalam paksa Telan waktu malam pulak. Dah makan iberet tak boleh tido pulak...biasa letak kepala Kat bantal jer tewus hanyut dibuai mimpi Indah. Kalo tak terjaga tadi agaknya Kat Paris dah ...tngah berbulan madu ...Pastu now nak sambung Bulan madu Kat Paris mcm tak boleh dah... Can't continue...agknya Kena mula balik dari malaysia...hahahah -..-

"Mende aku mencarut nih?" 😑

Yang tak taw ...Ini lah iberet. Gedabak besar ubat dia. Setiap Kali Telan aku rasa mcm tersangkut Kat kerongkong. Color dia merah k...Giler seram !

Iberet nih diperlukan Oleh ibu hamil yg hemoglobin@HB rendah bawah 10 tak Silap aku. 
Record HB aku masa 1st checkup dah memang rendah dah.

14/05/17 - 10.9
03/07/17 - 10.1
02/08/17 - 9.7

Memula aku Kena makan zincofer. Dia nih pun mcm iberet jugak...Dos tinggi Tapi malangnya aku tak boleh. Makan zincofer setengah jam mcm tu aku muntah air color merah. Sah aku muntah ubt tu lah.

Symptom lain yg aku alami loya, pening, nak pitam, jantung degup laju, angin.

Seminggu mcm tu aku mngadu Kat nurse..pastu dia soh aku stop iberet makan obimin. Obimin lagi teruk HB aku turun. Hasil dia 9.7 tu. 

Pastu makan iberet pun muntah jgk...Lagi teruk kuar Seketul ubt tu hahaha
So today...Petang td aku mengadu jugak dengan nurse. Mengadu ja keje aku...Manja nor...Nor...

Owh disebabkan HB rendah nih lah aku Kena buat ujian PBF and iron APA Entah...Haha benak sangat tak leh nak Tangkap nurse cakap hari tu. Ujian nih mcm nak investigate lah kenapa HB turun berterusan. Nurse advise soh try makan malam ...Sebab utama sayang ubt tu beli tak luak pun...Dah lah Mahal... RM 35 hingget utk 6 papan ja. Mahal okey !

So ...Mari lah Kita try...Mkn waktu malam, Masa pewut kosong..Lepas tu tewus tido. So Takde lah Kita nak layan alahan ubt nih. Hope berhasil. Aku makan dengan jus Oren campur Apple hijau. Buat sendiri jus tu. Hentam ja blender skali. So far boleh telan..Tu pun sambil tutup hidung sebab ubt nih busuk k. Busuk yang mcm buat ko nak muntah Bila bau dia. Even aku tutup hidung ..Lepas Telan tu bau dia still ada taw. Lambat hilang...huhuhu Sabor ja lah!

Ubt tambah darah nih Bagus mkn Bersama jus buah sebab jus buah membantu mempercepatkan penyerapan ubat nih.

Makan dengan susu, Milo and minuman berkafein tak boleh SAMA sekali sebab ia akan merosakan nutrition ubt nih...Sia-sia ja Nanti.

Okey...Cukup lah sampai sini sesi mencarut saya pada malam ini..Takleh tido punya Pasal hehe.

_______________________

Wasap Kita 017-5433604

Tetiba letak no. Suruh wasap hahaha
Nak soh order eskinol lah tu....APA lagi ?hahaha. Eskinol nih pre order k. Boleh order dulu sebab stock dia sangat limited. Charms tak PE anytime anywhere..Inshallah stock ada jer.

K Babai...nunite sayang 😘


Thursday, August 3, 2017

Cheery pakai product apa?


Maklum awal-awal yeh...Kulit muka aku tak ada lah Cantik giler babeng macam sajat sampai confiden sangat kan nak show off. Hahaha 
Tapi just nak share. Yer lah ..Dah Letih nak jawab mesej setiap Kali orang dok tanya. 

Makanya aku pun buat-buat rajinlah menulis entry Pasal nih. Walaupun sebenarnya pemalas giler nak up entry.
Katanya nak up entry kawen itu Hari sampai kesudah tak up...Poyot dah boyot dah pun ....Agknya entry kawen hold lagi Nanti sebab bagi laluan Kat entry beranak...Hahaha. ini semua poyoh!

Sebelum aku berkahwin, aku tak cukup tido sangat, Stress memanjang ja kejenya. Penat tak payah nak Citer ar...Every weekend kuar jer memanjang... Release stress kononnya. Sampaikan owg lain plak Naik risau nengok aku. Majlis kahwin dah Dekat Tapi boleh chillex lagi. Hahaha

Serious muka aku Masa tu memang dah tak terurus dah pun. Dengan kulit hitam gelap, kusam lagi,berminyak pastu naik jerawat Kat dahi berketul-ketul. Jerawat malu-malu nak kuar pun banyak. Alahai....Sedih nengok kulit muka aku Masa tu...Dah lah nak kawen kan. Malam pertama Laki aku nengok without makeup kan ngeri dia nanti. *Ewah kau?* Hehe

So, 3 minggu sebelum majlis .. Alhamdulillah aku sedar dari mimpi...Bawu sedar muka dah macam Kena sagat tar Dan tak lama lagi nak kahwin, terus jaga muka balik..Kiranya betul-betul guna dengan tertib lah. Kalau tak aku Ikut kerajinan. Kadang-kadang tak pakai apa langsung. Giler pemalas -..-

Pertama sekali...Pencuci muka aku guna charm cleanser .


Charm cleanser nih Pencuci muka bentuk gel. Dia punya tekstur sangat lembut Dan senang apply Kat muka. Walaupun ia kurang berbuih Tapi dia memang Bagus untuk bersihkan kulit muka. Bau dia pun Wangi dan Takde nak wisau pedih-pedih masuk mata ke hape ke. So dia memang mesra pengguna.


Untuk betul-betul confiden yg muka aku bersih dari kotoran Dan habuk aku still pakai toner eskinol. Yang Bestnya Pasal toner eskinol nih ia oil control dan ADA formula antibiotics untuk menentang jerawat. Toner nih function dia sebenarnya membantu membersihkan kulit dari dalam...Umpama dia mengali hingga kedalam liang roma lah. Kotoran, minyak yang terperangkap Kat dlm liang semua dia Gali habis. Eskinol nih Bagus utk pudar Parut jgk taw Tapi Kena sabar lah, take time sikit.  Hah ... Giteww.

Cream muka. Maaf aku tak pakai apa-apa cream muka. Cream malam ke cream Siang ke hape ke memang aku tak pakai. Huhu


So far kulit aku jenis normal. So Untung Kat situ lah kan dengan perangai pemalas tak hingat nih. Tapi aku ada pakai skrub star glow untuk glowing kan muka. 2 Kali seminggu sahaja gunanya.


Make-up aku kurang sikit. Mcm aku mentioned before nih...Aku nih kan pemalas hahaha...lagi-lagi Sejak pregnant nih malas sungguh nak bersiap. Yer lah nak hadap alahan Bagai...Eh...Tak kosa lah aku! So Kalo aku Keluar mana2 pun memang ala Kadar ja..Ckup pakai lipstick and bedak sikit . Tapi entah kenapa aku mcm rasa tak best pakai bedak kompak atau powder. Bedak buat kulit muka aku rasa kering walaupun actually tak kering pun. So untuk buat aku rasa selesa dan confiden Kat luar aku guna charms foundation yang mempunyai fungsi 4 dalam 1. Wow ...Serious best pakai foundation nih sebab ia tak berminyak tapi still melembabkan kulit Kita Sepanjang Hari. Dah pakai nih tak perlu aku nak pakai bedak lagi. I olls Suka bangat sih hehe



Alhamdulillah..Gabungan 4 barang nih kulit muka aku jarang dah bermasalah. Sekurang-kurangnya nampak lah natural beauty nya tu ...Tak perlu nak make-up mcm opera cina semata-mata nak nampak cantik 24/7...opsss..hehe

 Okeylah..Meh aku up sikit muka minah yg natural beauty sangat tu...Huhu


Gambar kiri tu before pakai charms foundation and Gambar kanan selepas. Tak de makeup tebal pun k..Just pakai foundation and lips matte. Btw, foundation nih ada fungsi utk kecut jerawat taw. Ohsemm!!


Cukup lah aku share 2 Gambar nih ja ek...Malas nak upload...Loading lembab, sakit pulak hati kite hehehe

Semua product nih aku ada Jual. Toner eskinol tu RM 20 sebotol saiz 225ml. Tahan utk 2 bln usage k. 
Yang cleanser charm tu RM59 sekotak. Foundation tu pun RM 59 sekotak. Ia ada 4 variant, natural beauty, pinkish-pinkish, white fairy and white Dolly. Memang agak Mahal sebab charm Adalah product organic Dan ckup utk 2 bulan usage. So memang berbaloi-baloi beli. Untuk wanita hamil and menyusu tak ada masalah untuk pakai. Ianya adalah product selamat Dan dijamin halal.

Btw, product charm nih ada Jual per set taw. Ada pelbagai jenis set ...cth set Nona Manis, set jerawat, set kulit kering,set pudar jeragat, banyak lagi lah. So if berminat leh contact aku tanya. Atau Nanti Aku leh share set2 yang kita ada. And dah tentu hargNya Lebih Murah dah berbaloi-baloi.

Dah...Jangan tanya lagi k aku pakai apa. Alhamdulillah aku dah share Kat blog. Nak detail Pasal product atau khidmat nasihataku aku leh wassap Kat no 017-5433604. Wah ko...Mcm hebat sngat ja kan khidmat konsultan bagai. Hehehe. Seriously aku rasa mcm doctor pakar kulit Bila customer wasap mintak nasihat utk masalah kulit ...So leh lah action, berangan boleh! Hahaha

Owh...Pls jgn kol...Sebab aku susah nak jwb no yg tak kenal nih. Taw-taw ja lah zaman sekarang nih mcm-mcm kes jenayah. I olls seram taw.

Ingat wassap Kat no ini 017-5433604

Okey ...Jumpa lagi ..Kalo Rajin aku update lagi yeh...Kalo Rajin taw hehehe..cincau...Cau😘

#followmyig @ctcheery


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...