Saturday, November 26, 2016

Sensitive kah aku?


Dah suka plak nak bincang sal isu-isu berat...hehe
Tetiba isu berat perhal.....dah lah update sebulan sekali hahahha...
Sesekali nak tunjuk pandai leh kan.

Lompat punggung aku baca newspaper Metro Pasal tajuk isu 'TOng Awet Mayat' tu. Awet Mayat' okey...bukan awet muda! (Okey, tak kelakor)

Sebenarnya aku dah dengar Kat radio era pun pagi tadi tapi mcm biasa lah aku kan jenih tak amik port sangat. Tak tanjat pun lah sebab aku dah cukup tanjat dan hangin dengan kete kenari ek yg cermin tingkat mcm akuarium tu. Dia duduk line kanan tetiba masuk line kiri nak potong que. Kiri memang clear masa tu, so aku memang tengah tekan minyak nak laju sekali dia zappp masuk kiri ...terkejut aku. Untunglah aku sempat tekan break dan package hon tanda geram sngat dah dan kete belakang aku pun sempat break. Kalo tak memang naya lah hujung2 bulan mcm nih duit nak melayang plak. Bengong punya kete.

Ko kalo dah bengong sangat pun jgn tunjuk sangat. Ko masuk lah sikit2 Kepala kete ko tu... owg belakang kiri tahu lah ko nak masuk...so owg boleh bagi laluan Kat ko. Dah mudah... bkn susah pun. Lesen terbang ke hape ko nih. Pagi2 dah buat aku badmood.

Okey dah sesi luahan perasaan ....sambung citer apa tadi? Hehe 


Kesiannya lah hai Kat dua beradik kecik tu...atoii!!! Apsallah bengong sangat. Apa budak kecik boleh buat?....Tak ada kudrat pun nak melawan. Nih masalah bila kita kurang sensitivity. Sampai melayang nyawa bebudak tu di buat dek teman lelaki ibu dia.
Paling tak tahan ibu dia buat apa ek? Apsal biar ja owg tu buat mcm2 Kat anak ko?

Aku serious tak paham...aku agak couple tu psyko lah tak pun sakit jiwa tahap otak mati. Fikiran dah tak boleh rasional. Wei...org gila pun sayang anak lah!

 Dimana letaknya naluri ko sebagai seorang ibu? Anak ko , darah daging ko...ko yg lahirkan dia...ko lupa ke kesakitan yg ko kena tanggung saat lahirkan bebudak tu? 
Anugerah yg tak ternilai Allah kasi ko. Couple lain ramai yg diuji tak punya Ank...tapi ko? Tuhan kasi ko buat mcm anak patung dpt kat market ja. Adoilah !!!

Bayangkanlah.....darah daging ko sendiri kena pukul sampai mati, sebelum tu kena dera bagai....lagi ko diamkan diri tak buat apa2? Suspek yg dera tu pulak bkn laki ko, tak ada ikatan apa pun sesuka hati nak pukul anak orang...bengong sungguh lah!

Okey lah...mungkin ko takut sngat. Tapi ko boleh ja kan suruh si kakak tu lari mintak tolong? Ko boleh ja kan jujur dengan pengasuh bebudak tu anak2 ko kena dera. 

Bila polis datang siasat boleh pulak ko maklumkan Kat polis anak pompuan ko kena pukul sampai lembik dan anak lelaki ko pulak dah mati disimpan dlm tong ikan. Madam tu aja? Boleh? Owh...stress aku pikir. Logical tak isu nih sampai tahap nih?

Sedih aku! Apsal ibu dia tak kena pukul skali hah? Pelik aku! Kes macam nih penah jadi dah sebelum nih ..Tapi tu lah.... sensitivity tu kurang...sebab tu kes seakan sama terjadi lagi. Macam mana ko boleh taat sangat dgn lelaki yg belum ada ikatan dgn ko? Siap boleh biar dia buat mcm2 Kat anak ko. Mana kasih seorang ibu? Mana kemanusiaan ko?

Apa nih? I cannot accept okey....boleh jadi gila kalo kena Kat ahli keluarga sendiri.

Ya Allah...mintak dijauhkanlah.

Tu satu hal...nih satu hal lagi. Kalo Kat office ni....isu hangat Pasal asset pompuan, hot item.. giler orang kita sekarang nih! Ko boleh dok pi jaja citer Pasal budak lelaki tu stim tengok aset bdk pompuan tu. Ko tak leh pikir semua tu aib orang? Ko dok pi jaja citer tu sama lah mcm ko jaja aib orang tu. Elok-elok minah Polan nih tak taw ...ko dok jaja dah jd taw dah...pastu minah Polan nih pulak pi jaja Kat orang lain. Jaja aib orang tu dosa ..bengong! Satu hari tuhan bukak aib ko Bawu ko taw kain ko tinggi ke rendah....terkoyak ke terbukak. 

Hello...yang memalukan mcm tu ko tak yah citer lah ...jaga sikit perasaan orang. Ko ingat dia tak ada perasaan malu ke. Walaupun dia happy good lucky... sporting sekali pun...ada limitation...respek perasaan owg lain...fikir sensitivity owg lain. Bawu orang pandang tinggi Kat ko. 

Maaflah kalo ada yg terguris ataw terkesan ngan entry nih. Ada yg fikir aku poyo ke hape ke.... sebenarnya peringatan utk diri aku sndiri jgk. Jaga sikap... attitude kita. Kdg2 menguris perasaan owg lain...yg kita nampak dan sedar boleh mintak maaf. Yang tak nampak and tak sedar tu nak Kira mcm mana? 

Eh...aku nak period ke tetiba emo??
Auummm....huhu

So conclusion nya disini...tolong lah ingatkan diri masing2 memikirkan sensitivity persekitaran kita.

Akhir kata dari diri yg poyo ini...

Kurangkan controversy....hidup dgn aman....bahagia dgn reality 

Hahaha....kewll tak statement? :p




Wednesday, November 9, 2016

Manja noy....noy bebudak sekarang

Nak membebel sikit Kat blog hahaha. Lama jgk bior blog bersawang tak hupdate tetiba muncul nak membebel. ko dah kenapa? Sawan Angin???😂😂

Aku bukan apa ...nak jgk sawan bila baca issue yg viral bebaru nih Pasal apa tu...Pasal bebudak sekarang!!! Ada yg bapak pukul anak dgn wayer break tu. Aku bkn lah nak kata setuju ngan tindakan bapak dia tu...cuma masing2 kena tahu limit lah. Sah2 kita beragama Islam..nabi Muhammad dah kasi guidelines mcm mana nak ajar Ank. So pepandai lah kan....

Teruk gak bdk nih kena pukul.

Kdg2 pukul sampai ada kesan tu lah pengajaran terbaek, buat kita jd owg. Teringat aku kecik2 kena tenyeh ngan kakak sulung sampai selop sebab curi duit dia 2 hingget. Kalo dia tak buat mcm tu now aku rasa aku dah jd pencuri yg terkenal dan comel hahaha.  😂😂

Tak cita lagi selalu kena tibai ngan Ayh guna btg paip sebab slalu gomoi ngan kak Pojah. Tips Mak aku kasi lari sebelum btg paip hinggap Kat bdn...Kalo kena jgk nasib lah...pdn muka 😭😭

Mak aku tak kan bakup punya kalo sah2 kita si anak yg melampau. Dia perati ja...kalo Ayh aku melebih mengajar ank Bawu dia jd owg tngah. Perangai entah hape2 mcm mana tak marah...bak kata Mak aku perangai mcm hantu ...hahaha

Tapi bapak pun main peranan jgk..nak pukul tu berpada-pada lah yeh..
Mulakan dengan membaca bismillah insha allah xkn melebih-lebih menghukum Ank.

Kalo geram sngat ngan Ank memang Mak bapak leh naik hantu...

Satu lagi yg viral Pasal bdk sekolah kena jemur panas atas tar tu. Tak sure plak jln raya atau pun Kat tar assembly sekolah. Pada aku tu baru sikit ja kot. Aku dulu kena lagi teruk..kena berlari pusing padang bwh matahari terik, kena kutip sampah, kena cuci toilet, kena berdiri ats meja, jln itik keliling bangunan sekolah sebab tak bawak buku. Malu Beb....kelas2 lain pandang gelakkan ja...siap kena bahan lagi ..nampak kita ja buat bunyi itik...sabor jerlah aku..Tapi buat tebai muka ja lah. Sebab ko pun perangai sama ja suka bahan kan owg... hahaha. Siap warning 'hari nih hari ang esok hari aku!' . So pengajaran Kat jln itik tadi tu...Lepas  tu memang seriklah nak tinggal buku lagi. Hahaha

Pemahaman cara kampungnya, semua denda2 tu lah mengajar kita menjadi lebih baik..dia build kita punya attitude dan jati diri. Buat kita jadi orang bkn hantu atau pun sampah.

Pengorbanan cikgu nak ajar kita jadi orang...diowg amik tugas ibubapak sebagai tanggungjawab. Didik student utk jadi orang.

Tapi generation sekarang itu tak boleh ini tak boleh itu tak patut ini tak patut.

Cadangan aku ...apa kata makayh duduk rumah Didik dan ajar Ank sndiri ...aci potong kuku korang pun leh naik hantu ngan perangai bebudak sekarang.

Manja tak kena gaya...manja noy...noy

Okey lah, sampai disini Saja entry aku. Mcm tak dak point hahahah...
Eh....dah kata Bebel ..memang takdak point lah kan.. kihkihkih

Muah ciked 😘

Xoxo
C_cheery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...