Wednesday, November 9, 2016

Manja noy....noy bebudak sekarang

Nak membebel sikit Kat blog hahaha. Lama jgk bior blog bersawang tak hupdate tetiba muncul nak membebel. ko dah kenapa? Sawan Angin???😂😂

Aku bukan apa ...nak jgk sawan bila baca issue yg viral bebaru nih Pasal apa tu...Pasal bebudak sekarang!!! Ada yg bapak pukul anak dgn wayer break tu. Aku bkn lah nak kata setuju ngan tindakan bapak dia tu...cuma masing2 kena tahu limit lah. Sah2 kita beragama Islam..nabi Muhammad dah kasi guidelines mcm mana nak ajar Ank. So pepandai lah kan....

Teruk gak bdk nih kena pukul.

Kdg2 pukul sampai ada kesan tu lah pengajaran terbaek, buat kita jd owg. Teringat aku kecik2 kena tenyeh ngan kakak sulung sampai selop sebab curi duit dia 2 hingget. Kalo dia tak buat mcm tu now aku rasa aku dah jd pencuri yg terkenal dan comel hahaha.  😂😂

Tak cita lagi selalu kena tibai ngan Ayh guna btg paip sebab slalu gomoi ngan kak Pojah. Tips Mak aku kasi lari sebelum btg paip hinggap Kat bdn...Kalo kena jgk nasib lah...pdn muka 😭😭

Mak aku tak kan bakup punya kalo sah2 kita si anak yg melampau. Dia perati ja...kalo Ayh aku melebih mengajar ank Bawu dia jd owg tngah. Perangai entah hape2 mcm mana tak marah...bak kata Mak aku perangai mcm hantu ...hahaha

Tapi bapak pun main peranan jgk..nak pukul tu berpada-pada lah yeh..
Mulakan dengan membaca bismillah insha allah xkn melebih-lebih menghukum Ank.

Kalo geram sngat ngan Ank memang Mak bapak leh naik hantu...

Satu lagi yg viral Pasal bdk sekolah kena jemur panas atas tar tu. Tak sure plak jln raya atau pun Kat tar assembly sekolah. Pada aku tu baru sikit ja kot. Aku dulu kena lagi teruk..kena berlari pusing padang bwh matahari terik, kena kutip sampah, kena cuci toilet, kena berdiri ats meja, jln itik keliling bangunan sekolah sebab tak bawak buku. Malu Beb....kelas2 lain pandang gelakkan ja...siap kena bahan lagi ..nampak kita ja buat bunyi itik...sabor jerlah aku..Tapi buat tebai muka ja lah. Sebab ko pun perangai sama ja suka bahan kan owg... hahaha. Siap warning 'hari nih hari ang esok hari aku!' . So pengajaran Kat jln itik tadi tu...Lepas  tu memang seriklah nak tinggal buku lagi. Hahaha

Pemahaman cara kampungnya, semua denda2 tu lah mengajar kita menjadi lebih baik..dia build kita punya attitude dan jati diri. Buat kita jadi orang bkn hantu atau pun sampah.

Pengorbanan cikgu nak ajar kita jadi orang...diowg amik tugas ibubapak sebagai tanggungjawab. Didik student utk jadi orang.

Tapi generation sekarang itu tak boleh ini tak boleh itu tak patut ini tak patut.

Cadangan aku ...apa kata makayh duduk rumah Didik dan ajar Ank sndiri ...aci potong kuku korang pun leh naik hantu ngan perangai bebudak sekarang.

Manja tak kena gaya...manja noy...noy

Okey lah, sampai disini Saja entry aku. Mcm tak dak point hahahah...
Eh....dah kata Bebel ..memang takdak point lah kan.. kihkihkih

Muah ciked 😘

Xoxo
C_cheery

1 comment:

  1. Adoi!!! tengok kesan tu mesti bapak dia nangis lepas tu.
    Bila baca apa yang budak tu buat tak bolehlah nak salahkan bapak tu 100%.
    Mencuri tu satu kesalahan yang besar dalam islam hukumnya potong tangan.
    Kekdahnya lu pikir la sendiri.
    Tulah budak sekarang manja tak bertempat

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...