Saturday, July 27, 2013

Nasi goreng ikan comolot


Hari ni cuti kan..cuti nuzul quran…tapi kerna kebosanan melampau aku tetap gak nak g keja..
Aku peduli apa? Cuti ke darurat ke aku tetap nk keje…*degil  tahap nk ninggal kau

Aku degil nk keje bersebab wokey..nk siapkan filling yg ada hubungan sulit dengan ISO Procedure dan curang dengan Audit..apakah???

Next week ada Audit katanya, hr manager… nk xnak kena kemaskan sikit lah kan almaklumlah filling mcm harem  aje bulan ni…buat keje asal siap kan apa jd dekat supporting dokumen tu kena jilat ke kena sapu ke kena makan ke kena rogol ke aku buat xtahu aje..

Alah..aku posa wokey,penat beb, mana nak ada masa nak jaga, belai manja file2x tu…baik aku melalak lagu ank kampong ngan perut aku yang kelaparan dari layan file2x yang semak tu..Puasa kan??buat la cara puasa. Keje sikit2x sudah!!! klu big bos aku baca ni maunya dia ligan aku dengan forklift..bahahaa

Aku keje half day je, ahcoihh..[sedangkan dtg ofis 9.30am..]
walaupun xckup half day pun tapi aku balik kul 12 kan kira half day la tu…. 
*sila kira smbil pejam mata wokey.

Balik umah tergesa-gesa mcm ada laki yang dok tunggu..padahai sampai umah terbongkang smbil blogwalking.. siyes boring giler tahap ratu rock..dah tu yang ko gedik balik awal napa? Jawabnya tak sengaja wokey..tindakkan reflek !![balik umah tergesa-gesa pun leh tindakan reflek ke wei?]

Disebabkan BORING dan MALAS bergaul , dan comolot dan melakukan perbuatan yang dilarang agama ..*erkkkkk….!!!!

Aku pun decide malas nak kuar beli juadah berbuka….so aku nk masak..masak wokey??? Masak sendiriii…aku tahu masak what…Cuma before ni shy nk tunjuk bakat terpendam ni…
Hari ini buat pertama kalinya aku nak persembahkan , menonjolkan dan men..men..men..men apa yeh? Menunjukkan..hah! menunjukkan keistimewaan aku dalam masakan…

Resepi pertama aku untuk tatapan kowang…adalah..jeng..jeng..jeng…nasi goweng  Ikan comolot..
*baca smbil mulut heqot (senget)..

Rare tak nama nasi goweng i?? kenapa comolot? LeSbian yang masak ke?..hey..hey..jgn melampau yeh..kan aku ckp aku yang masak tadi. Aku perempuan sejati!..kenapa comolot ?? t aku citer….jom tengok resepinya  yeh..



Nasi goreng ikan comolot
Nasi putih (suka hati bape kilo pun)
1 sudu teh serbuk cili
3 biji cabai burung
1 biji bawang besor
3 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis
2 ekor ikan selar rebus
I biji telur
Garam secukup rasa [happ..posa wokey jgn rasa]
Perasa secubit rasa [owang kata jgn rasa!!]
Hiasan? - Xde maknanya…

1)      Panas minyak goweng ikan bilis sampai hangus..eh..eh bukan! Smpai garing..toskan dan asingkan. Sementara tu rebus ikan selar..
2)      Ketuk or jijak bawang putih, bawang merah dan cabai burung together-gether *giler pengotor..kowang tumbuk la senang..
3)      Dah siap, tumis semua brg yg dah sebati dijijak tadi bersama dengan serbuk cili..pastikan smpai betoi2x masak taw..xckup masak t sakit perut padan muka..
4)      Masukkan ikan selar yang direbus td dan dah diasingkan isinya..yang dah perisi lah yeh..
5)      Masukkan nasi putih dan kacau. Pecahkan telur dlm nasi tu dan gaulkan diowang.Masukkan garam, bahan perasa dan siap…angkat dan tabor dengan ikan bilis goweng td..

Sedia dihidangkan …..Nasi Goreng Ikan comolot

Nasi goreng ikan comolot adalah masakan yang versatile abad ini..wahahaha

kenapa comolot??? kenapa??
entah,aku pun xtaw..wakahkahkah..nasi goreng aku,suka ti aku nk taruk nama apa pun..
ni apa motif ikan goreng ats nasi ni? itu adalah hiasan ...aku xmain la kan nak pakai daun2x sgala..haha
opss...jangan terkejut tengok benda yang panjang2x tu...itu adalah magi..aku tambah magi sebab nasi balance semalam punya sikit sngat xcukup nk nampung perut tong aku ni...*tolong lah paham

P/S: entry ini patut dipublish semalam tp xsempat click publish dah tertido da!!!!haha selamat bersahur!!!!

Tuesday, July 23, 2013

14 Ramadhan: Ko punya pasal lah!!!

Selama seminggu dah ni aku berbuka makanan yg beli kat bazar aje…biasalah aku kan berpenyakit malas bulan ni..semua benda malas…kritikal sngat penyakit yeh dok?

Tapi dalam banyak2x mkan kat bazar, satu jenis makanan ni aje yang aku puas hati yang lain haremmmm….xleh pakai..tp sumbat juga la kan…xnak membazir!! [padahal ko tu perut tong..]
Hey..hey..jangan melampau wokey..puasa ni puasa….hehe



Aku suka kuih yang beli kat satu bazar ramadhan ni, kuih donat dan air soya…donatnya menusuk kalbu dan buat  aku jatuh cinta lagi skali dengan En Donat..apakah???hhahaha..

Soyanya memang pekat , lemak berkrim disukai ramai. Aku xtahu lah ape peniaga tu taruk dlm sayo tu smpai lemak manis ni…tp yg pasti aku suka..rasa nikmat giler pas tu minum time masih panas lak without ais wokey..memang kaw nak habaq mai…

Selama aku beli mkn kat bazar 2 benda tu lah yang aku suka bangat pun ,makanan lain asal boleh aje janji leh jadikan juadah berbuka..biasalah kan bila berniaga bulan2x puasa ni..peniaga masak asal boleh aje lah kan..semua bahan yang dicampur dalam masakan main agak aje..puasa kan mana leh merasa..xleh..xleh..

Satu benda aje yang aku tak puasa hati …dah lah mkanan masak asal boleh aje leh plak naikkan harga mkanan tu..xaci…xaci…

Satu ketul ayam biasa 3 hingget dah naik jadi 4 hingget..xde lah besor pun..xaci lah wei cm tu..zalim tu..huh!
aku taw la hak niaga hak kowang tapi kowang kena ingat.. hak membeli hak aku wokey..

 nak niaga kena lah buat dengan iklas jgn fikirkan keuntungan semata-mata. Kalo makanan yg ko jual tu giler ayammm punya sedap xpelah…kot ayam ko masak rasa kerang ke, lembu ko masak rasa kambing ke, udang ko masak rasa ketam ke…aku tak kisah lah..ko nak jual RM10 seketul pun aku xde hal la kan 
[aci potong kuku aku xbeli dah..bahaha]..

Pendek citer ko nak niaga apa ko punya pasal lah ,kau nk naikkan harga mkanan pun ko punya pasal lah..mkanan ko sedap or tak sedap ke kau punya pasal….aku dah xnak beli kat ko lagi pun aku  punya pasal lah…………pokok citer apa nak buat masing-masing punya pasal lah..

[amboih..cerewetnya engko ..pas ni masak wokey xyah beli lagi..full stop!!!]

bye..askum…

Friday, July 19, 2013

10 Ramadhan: Bermonolog dengan Usus

Hye, assalammualaikum kowang…
Apa aku nak update tah..posa-posa ni , aku mcm xde citer plak kobar kat kowang..


kowang posa tak hah??

Nak soh aku citer apa? Pasal juadah berbuka? Juadah sahur? Baju raya? Duit raya? Atau bonus raya?
Semua xbest!!*geleng kapla…juadah berbuka dan sahur aku mkn asal boleh aje..mak aku pesan xbaik membazir *dann dan tingat pesan mak kan..haha

Baju raya? Aku malas nak pikir dah..sbb mls nak cari,aku beli online je kot nanti.
Pasal duit raya…aku yg kena kuarkan duit raya taw ak,makluk suci mana nak bagi aku duit raya walaupun wajahku sesuci lebaran masa tu..xde..xde..ayah aku pun dah xlayan

Urmm…bonus raya memang  xkan dpt la kecuali ko keje gov. ko jgn nak mimpi di pagi raya yeh..ko keje swasta.

Sejak ramadhan ni muka aku mai ofis memang xleh nak segak dah. Aku touch up la bape kilo tepong pun memang xleh nak suci dah. Kowang nak taw kenapa? Sebab perut aku mogok…*apa kena-mengena tah muka ngan perut...
krok krek krok krek, merengek nk mkn….even aku dah suap sahur tapi still nk makan…perut apa tah..
tong drum ke tong sampah ni?

Biasanya klu bangun sahur, kowang mesti tahan sampai petang right? Tapi perut aku pukul 10/11 dah merengek..belum smpai half day lagi tu..ish melampau sungguh perangai dia tahun ni. ..
ikut perangai sapa tah..?bahaha..

Smpai petang je,kebulur la. Lembik , lemah dan lemau *amik, package 3L..
Lepas tu keje memang xleh nak focus dah, otak fikiran pun dah nonok dah..main2x aje lah, jadinya satu keje apa pun xleh nak buat… lemah sungguh!!!

Bila dipaksa buat keje automatic kuar muka comey lotey tahap ank kucing parsi..

"
"
"
"





"
"
"
"


Budget mcm owang kesian tapi haram diowang nak layan..keje ko pandai2x la ko siapkan…
Ko ingat owang nak tolong buat kan??? Dah la tak cantik!! Xcantik buat la cara xcantik…
Keje tetap keje, puasa tetap puasa, jangan nak mengada-ngada….dah amik cuti raya kan???

Hah, siapkan keje ko cepat!!!!!!!

Baik lah !!! aku siapkan*sebek

 [bermonolog dengan usus]

Dot…dot…dot….publish J

Saturday, July 13, 2013

Fesyen baju raya 2013

Hai kowang..posa tak ni? Klu xposa ada ‘xcuse me’ xpe, xde memang nak kena  pong!! Pang!! pong !!pang!…aku budget nak baling mercun le pe g…

[dah 4 hari posa bawu ko nak muncul kan diri yeh,]budget artis sngat la tu…

Aku pun sejujurnya mls nak type panjang2x ni..owang kata bulan2x puasa ni kurang2x kan bercakap, menaip apa tah lagi..sbb nak elakkan perbuatan yg boleh membatalkan puasa..yelah kan, cuba ko pikir tengah menaip laju-laju semacam upanya entry kutuk owang, menaip smbil korek idea sekali jari masuk mulut..[xtaw lah aku apa motif bila pikir je jari masuk mulut yeh..] …kusyuk menaip tiba-tiba tangan gatal capai air mineral and than minum ….xsengaja xpe lah!!!!okey, terlupa xpe tp satu anugerah lah kan. 

ko teguk air mineral yang putih jernih agk2x masuk keronkong nikmat giler tu kan… dah habis sebotol bawu ko teringat ko posa..tak ke menjeleskan aku tu..??

nikmatnya klu air tu mengalir kat kerongkong....huhu

xleh jd  cm tu..xleh jadi!!!

Ok stop citer sal tu sebelum jari aku masuk mulut…bahahah…meh sini aku nak tunjuk baju raya..

Korang tengok aje lah baju raya ni, klu berkenan kowang beli..xkenan xyah lah beli….aku xpaksa okey,kang ngadu bapak kowang aku paksa lak..nehi..nehi..nehi!!!!!



















Nak tengok lagi????
dah!!! cukup lah aku buat advertising free yeh, nk wusya baju2x yg gojes2x tu pergi tengok sendiri kat website Glory collection tu...memang gojes giler k...tapi dia punya stock cepat habis taw..so cepat2x la kowang sebelum habis..t baju raya xde ,raya berkurung dlm bilik..kan citer sedih tu..

satu lagi website cheery shop tu aku punya, kowang singgah wajib beli ok..dengar baik2x..
"wajib beli???" *giler paksa

bahahahahaha...!!!!!!

aku cau..bye...

syg aku sila klik...:)

Tuesday, July 9, 2013

Cerita si Mandom yang Random

Paroh!!Paroh!! melayu bakunya parah yeh! Sejak dua menjak ni mood aku sngat ke laut..
Apa yang aku buat dan apa yang aku tulis semua serba tak kena. Synthome synthome apa kah ini, ? yang pasti jangan ckp synthome peningkatan umur,berani ckp aku taboh laju2x mau???
Bakat aku kan menulis, tapi sekarang dah macam xde bakat pulak nak menulis… 
cewah!! Bakat lah sngat kan..

hey!! pandai tulis diary pun dikira bakat what!! Ko ada?? Xde kan? Xde dok diam2x!!

aku pun dah kuat makan sekarang, pagi petang siang mlm aku makan…xde keje makan..ada keje pun aku makan…Nampak mcm bermasalah tak? Mentang-mentanglah posa rabu ni ajekan melantak aje ko yeh? Kononnya leh stanby stock kat usus besaq ko tu kan. T posa xde lah lapar sngat…macam unta leh simpan air bertahun2x kat begok dia tu…hah, mcm tu lah. Praktikal tak idea i?? [apakah!!]

Sekarang ni pun aku xtaw nak tulis apa ni…nak citer apa lagilah aku xtaw…tapi secara randomnya aku memang mandom..bahahahahah…[kritikal dah aku ni]

Hah, bercerita sal posa, akak aku no 1 ada msj sabtu tu, merajuk dengan aku la kononnya. Aku pun satu begok g berjanji dengan dia awal puasa balik kg teman dia cari baju raya, alih-alih xdpt tunaikan janji tu. Alahai, siyes serba salah plak.. entah apa aku nak buat tah. Hah!!!Nanti aku belikan hadiah tuk dia lah, hadiah tuk owang merajuk. Amacam class tak jah?? Hehe

Sejak dua menjak ni pun aku rasa penat sangat, rasa banyak keje yang tak settle. Sampaikan sabtu kena dtg ofis tuk keje. Siyes penat sngat…. Kadang-kadang hati terpikir, adakah berbaloi penat lelah aku untuk company? Klu dari segi gaji, hasil overtime memang aku yang dapat tak kan kowang lak kan…tapi dari segi kepuasan dan penghargaan mcm mana? Tipu lah aku cakap, xkisah duduk ditakok yang sama. Paling koman pun nak jadi CEO leh? [amoih ko, over bebenor]. Aku manusia biasa kot, aku punya cita-cita jugak, bahkan cita-cita aku ni segunung gunung  kinabalu taw.. tinggi tu [padahai xpenah naik tu]…

Bercakap pasal gunung, beberapa malam yang lepas aku mimpi jatuh tempat tinggi. Kowang rasa kenapa ek? Tah..tah, aku ni berangan tinggi sangat kot. Nak jadi CEO? Kan impossible tu?
[aku xnak naik pangkat pun sebenarnya, aku nak naik gaji je] Nampak tak ke’meterialistik’kan aku disitu?

Bercakap soal impossible, sejak dua menjak ni ni aku asyik fikirkan seseorang. Aku dah jatuh cinta lagi ke? Tapi impossible!! Impossible!!! Dia tu dah nak jadi laki orang lah cheery..jangan kaco..tu lah, Mr donat jauh sngat, mcm kekurangan kasih sayang dah aku ni…

Sentoh pasal donat. Lama giler aku xjumpa dia, sbb tu kot hati aku beralih arah seketika. ..beringat lah wahai hati..ko jangan nak lebih2x, aku tampar ko laju2x taw lah..

Jadi baby adam dalam citer teduhan kasih tu kan best,  windu papa aje nangis, nangis aje windu papa…xpatut toi citer tu wat adam cm tu..tah2x dia nangis sebab lapor ke, sebab penat ke kan..yelah,belakon ni kowang ingat xpenat ke, walaupun berlakon jd pak pacak dalam citer tu pun penat okey…[budget cm ko penah berlakon]

Aku memang lah tak pernah berlakon tapi aku pernah lah berpura-pura mcm talam dua muka kot..
Pendek citer bermuka-muka. Cerita dia mcm ni, satu hari tu, akak aku no. 2  msj soh kol dia. Aku pun kol dia  pakai no ofis, menyembang syok ni, kutuk2x owang sikit, puji2x diri sikit kan, tiba-tiba secetery big bos turun cari aku. Kan dah kantoi kat situ. So nak cover punya pasai, baik punya ayat aku bagi.

“ yeh Ah Pau yeh, betul2x.. barang tu kena hantar dekat kluang. Site manager sy akan terima brg tu nanti. Apa-apa hal saya akan update dekat Ah Pau  kemudian yeh? TQ Ah Pau..Waalaikummusalam…”

Lepas tu, secetery big boss tu senyum aje pas aku letak phone tu. Aku pun xtaw lah dia senyum kenapa? Dia senyum sebab taw aku cover ke dia senyum sebab aku cakap baik dengan supplier??..sampai sekarang aku xmau tahu jawapannya sebab aku xrasa pun nak tahu…assume je senyum itu sedekah….bahahahah…lepas tu akak aku kol balik ckp aku pandai…pandai berlakon…pandai sungguh katanya siap jawab salam Ah Pau lagi…warghhh!!!bukan senang tu akak aku nak puji aku melambung cm tu..kihkihkih….nampak tak bakat aku disitu?? Satu lagi bakat aku tercungkil dengan sendirinya…

apa pandang2x??ada hutang bayar r bro!

Bercerita pasal bakat, satu lagi bakat terpendam aku, smpai sekarang aku xsanggup nak cungkil iaitu tidur sehari suntuk… jangan kata sehari, dua hari suntuk pun aku mampu. Nasib baik lah weekend cuti 2 hari aje, klu 5 hari mahunya aku tidur lima hari suntuk..[keje dua hari, cuti 5 hari..amacam? mengancam tak?] sebab tulah sebolehnya aku nak keje hari sabtu sebab biarlah tidur sehari suntuk aje, kan? 
Bijak tak aku????*tiba-tiba..

Dah lah, cukup disini sahaja cerita random aku, kang lebih2x kang kowang mesti kutuk aku dah xbetoi..kan menambah dosa kowang aje..sebelum aku struggle keje, aku ada pantun salam ramadhan tuk kowang …

bulan mulia bakal menjelang
marilah kita kuatkan sembayang
tiada istilah buat yang sedang-sedang
kan semua  amalan kita akan dibilang

sekian wasalam……

:) smile for a nice day...

Monday, July 1, 2013

Potluck Pra-Ramadhan

Masa kat tempat keje bukan main banyak citer kat kepala hotak aku ni. Nekad nak balik umah nanti nak karang citer la kan. Skali smpai umah habis punah ranap dan melayang entah kemana. Klu dah melayang-layang mcm wau terputus tali memang susah dah la kan nak cari balik….

Bosannya hidup!!!!

Okey, godek2x pix kat phone terjumpa satu pix mkn2x seofis last week… kami buat potluck..potluck tu sempena ramadhan tak lama lagi. Kira makan besau la kan before puasa. Nampak tak?Nampak?Nampak tak?? hehe[trademark seri cite dewi lasak]

So aku nama kan Potluck pra-ramadhan…kihkih. Yup, aku memang pandai*tiba-tiba

Yang confirm bawak makanan 7 orang aje. Tapi makanan tu jadi banyak giler dah bukan untuk 15 orang makan lagi dah, gamaknya 30 orang mkn pun cukup ni. Kowang xnak tanya ke aku bawak apa??? Tanya la! Tanya la! Ok,  aku bawak homemade kek..opsss bukan aku buat sendiri tp orang lain buat…buahahahaha…

Aku tunjuk aje..nak yang tu nak yang ni nak yang situ nak yang sinun…complete 4 set aku beli. 1 set dah bedal kat umah sbb kek moist coklat kan…xtahan tengok coklat yang meleleh-leleh tu…buahahahah [bila ko nak kurus perangai cm tu?]


Nanti aku citer kowang satu citer aku marah big bos…wahahah..berani aku k..ingat aku takut ke?



P/s: Niat aku nak kasi kowang terliur…kowang terliur tak???
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...