Thursday, February 13, 2014

Spontaneous Thursday

Rata-rata blogger bercakap pasal spontaneous Thursday
Menjadi kebiasaan Wordless Wednesday
Anjakan paradikma sandiwara seorang insan merubah segalanya
Amboi Paradikma sangat kan???
Yang pastinya ada perbezaan, dari segi ejaan apatah lagi
Wordless Wednesday hanya gambaran bergambar
Spontaneous Thursday hanya ayat semata-mata

**hoii!! Apa ko merepek ni??

Ok…aku cantik!!! Full stop
Spontan tak??

[Siyes,makin teruk gaya penulisan aku skrang ni]


K bye

Tuesday, February 11, 2014

Magi Goreng Cili Kangkang ikat suami


Dah lama aku tak update pasal masak-masak ni kan?
Maksudnya ?? Dah lama xmasuk dapur kan?
Tapi sebenarnya,memang xpernah masuk dapur pun.
Semenjak dua menjak,menjak2x mimpi kawen dengan putera raja bersiung ni jer pun..
Tiba-tiba nak rajin masuk pulak la kan??
*tiba-tiba dah kantoi kat situ mimpi kawen*huhu!!!

Wokey lah,mari kita kembali ke pangkal jalan..
Rajin semula masak-masak,walaupun xdak sapa pun nak ckp ..
“sedapnyer!!!!!sedapnyeee!!!”
Tapi kali ni jer lah..pas ni tunggu pulak 2,3 bulan nk update sal masak..
*padahal xpenah ada hati pun nk citer sal masak-masak*huh!

Resepi kita pada hari ini yeh abang abang yeh
Sangat –sangat istimewa yeh abang..abang..yeh
Adalah resepi mudah dan siap makan jilat jari dan pinggan gitu..

*motif abang2x..? masakan pikat hati somi yg jimat kos. Apakah??*kehkehkeh
Tajuk pun dah macam illegal jer kan??

Before ni aku penah bagi 2 resepi mudah...sini dan sinun
maksudnya ni resepi ketiga mudah -mudah pada kowang jer umpama kowang pakai dua jari jer buat
daripada siang pisau sampailah goweng belanga pakai 2 jari jer..
macam "guna 2 jari pun bolehhh!!!" hah macam tu lah!
Pas tu makan pun pakai 2 jari jer...
eh, kejab, bahan-bahan dia bukan pisau atau belanga yeh kak long..
tolong jgn terikut-ikut dgn ke'stupidtan blogger ini

So, Bahan-bahan cinta adalah.....

1) 2 Bungkus maggi
2) Fish ball 6 potong
2) 2 Ulas Bawang Puteh diketuk
4) 3 Biji cili diketuk
5) 1 sudu sos tiram
6) satu sudu sos cili
7) Setengah sudu kicap masam manis
8) 1 Biji telur
9) serbuk lada hitam
10) sedikit serbuk kiub ayam knorr
11) sayur apa pun boleh,bawang besor pun boleh

Cara menyatukan cinta

1) Mula-mula rebus maggi dulu dan toskan
2) Campak bahan-bahan yg diketuk dalam kuali berisi minyak pengasih (minyak masak la)
3) Masukkan segala tok nenek sos dan tok wan kicap,serbuk kiub ayam,black paper
4) gaulkan cinta td bersama telur dan fish ball tadi
5) Masukkan maggi yang dah direbus tadi dan masukkan sayur
6) dah siap?? hiaslah apa yang patut...xnak hias dlm pinggan,hias jer terus dalam pewutt..

slurrpppp..dab.dab.!!!
Tewus jatuh cinta dengan masakkan sendiri..
[hoiii!!!Siapa yang kangkang siapa ni???]

Tak nampak ke cili yang terkangkang kat atas tu??
So, aku yang kangkang cili.ok??



OMG!! Jerawat dah naik..!!!!!tidakkkkkk!!!!

Tu la akibatnya kangkangkan suami..**erkkk?? -____-
wahai kawan-kawan sekalian,
zaman sekarang dosa yang kita buat tuhan bayar cash wokey..
janganlah kangkang kan suami anda...

sayangi lah mereka sebagaimana anda
menyanyangi syurga anda..
Syurga isteri kan bawah tapak kaki somi...jaga lah tapak kaki somi wokey,
jangan biar diowang pijak taik ayam ..nanti busuk ****tiba-tiba**

hihi -..-  k Byeee..



Sunday, February 9, 2014

Teppanyaki yang rasa macam nak bagi kaki

Okesss,ini citer beberapa beberapa hari lepasss...yang pasti before aku balik kedah ritusss
date tak ingat..sebab pelupa aku ni dah tahap ibu-ibu beranak 999..kan ibu beranak satu pun dah 99 saraf putus inikan pulak beranak 9 cer kali tengok 99 x 9 kan dah jd 999..eceh ..
[school dulu mate Tam[read: matematik tambahan] ko dpt bape sebenarnya???]

eh eh ko?? -_____-
Aku nak cerita pasal teppanyaki kan?? so tak payah lah nak tanya mate tam aku dapat bape,
lulus ke tak lulus ke,ko peduli apa? tak ada kena mengena pun mate tam dengan teppanyaki!!!
***eh,emo plak tiba-tiba**
Dah lah,tak mao lah cakap sal mate tam ,aku sentap wokey!!!! centcitifff pfff!!!
Aku bukan tak reti kali-kali,
aku just blur-blur ubi jer...:D



Before aku sesat dalam mall sunway ni baik kita capture tiang dulu,
Bukan capture kereta wokey,capture tiang...
Agak-agak sesat dah kita leh mintak tolong abang guard 
" Tulong,tulong,tiang sy hilang! tolong cari abanggg!!!" **sambil kejib-kejib mata
wokey,sowy terlalu bermotiff sangat...

wokey, i loike sangat gambar ni sebab i nampk puteh dari biasa...
itu bukti nur diwajah ku functioning luar biasa hari tu..**amboih!!!

Mereka posing bergitu chantik sekali...tp nur diwajah xleh lawan aku..kihkih 


Kalo korang nak nengok chef masak ,mcm mana diorang grill dagIng dan goreng togey,
gie duduk depan sana,pas tu baju korang pun kena percikkan minyak dan 
bau yg sewaktu dengannya
hihi...:D

Air colour jernih tu i punya, limau ais trouble..scary tak??
apa yang trouble lah agaknya...
Benda alah kat bawah tu serbuk soda agaknya sebab bila i kaco air tu jadi carbonate sikit rasa dia.
Air satu lagi tu teh o ais. pun sama taruk serbuk soda...rasa dia dah macam air asam dah..

Ini sup manis..rasa dia mengelikan tekak iooll uools..geli!!!
Menurut kwn i sup ni bagus untuk owang demam..
Aku klu demam rela hirup sayur air jer...lagi best tekak aku nelan..huh!

Ini i punya..chicken teppanyaki..chicken dia memang sedap sngat 
Luar biasa sangat..."bang,request resepi satu bang?"
agaknya diowang masak dengan penuh kasih sayang..
cliche sangat ingredient tu ..menyampah!!!

Yang ni Teppanyaki Beef...sedap jugak umpama nak angkat kaki atas meja
punya nak describe kesedapan daging tu kan..**tolong lah percaya**


Ini pun sama tapi tak serupa, beef jugak just tambah black paper..
klu dah ada black paper ni sedap dia umpama nak taruk bontot atas meja..
panas bontot kan dok atas kerusi xleh,xkena air-cond**apakah??**


Ni antara menu-menunyer...

Muka owang lapor...


Air Carrot jus dengan nasi goreng apa tah..xingat.
selain Teppanyaki menu Restoran Mr Teppanyaki jugak ada menu lain taw..
bergoreng dan set western food
so, klu pergi dengan partner yang tak makan makanan jepun ni leh jer request 
makanan lain yang boleh ditelan tekak dia.

Nampak tak?? kan aku xbape selera tu nak makan...telan pun macam nak tak nak jer..
Muka sorang-sorang macam nak bagi kaki jer teppanyaki ni..bahahah
tapi habis jugak sebab tak nak membazir...i pinggan tenppayaki jer dah arround 16 hingget...
Pepatah owang tak nak kurus ada mengatakan, 
biar rugi dalam mangkuk toilet jangan rugi dimeja makan...
kihkihkih -..- *tolong lah faham


Sekian wassalam...nak balik melabur dalam mangkuk jamban
-______-


Monday, February 3, 2014

Satu hari di Aloq setaq Mall

Lepas wedding Chik Yooh and husband itu hari
Esoknya qaisarah dengan ateh pergi dating dengan Farish and chik nana dekat aloq staq mall
Window shopping nak habaq mai..dah lama qaisarah xwindow window ni
sebab ayah xpenah suka nk bawak qaisarah ...sebab qaisarah don!!
Apa itu don pun qaisarah xtaw...mybe ustaz don kot?? hikhik,qaisarah senyum jer..
lagipun senyuman qaisarah lagi comey dari senyuman ateh...*tiba-tiba
Klu ateh baca ni abeslah qaisarah,Dah la ateh tu meroyan xkena gaya hihihi..:D


Qaisarah suka jeling kat farish sebab dia tough sngat...putih lak tu.
comey, dah tentu xleh lawan qaisarah..kihkih -..-


Chik nana ni bff ateh sama mcm chik Yooh jugak. Farish tu ank chik nana lah.
[Whispered: tahu tak dlm group diowang kan,ateh sowang jer lum kawen!!]
Qaisarah malas nak tanya sebab qaisarah bukan paham sngat pun..qaisarah kan kecik lagi?
-___-

Masa kat butik anakku kan,puas qaisarah post sesi cun melecun, kejib-kejib mata, jeling-jeling manja,
dengan harapan ateh nak belikan baju untuk qaisarah..tapi hampeh ateh buat derkk jer...
xsangka masin jugak upanya taik hidung ateh qaisarah tu..xpe lah,qaisarah xkisah mybe ateh xckup duit.
Yelah..ateh kan pokai jer memanjang?? hihi :D

Lepas tu ateh bawak Qaisarah dan Farish makan kat KFC..chik nana pun ikut..
sedap ayam goweng ateh belanja tu..qaisarah mkn aym goreng jer sowang-sowang
Farish xleh makan...dia?? ,makan susu jer.


Pas makan kitorang jenjalan lagi...ada ke patut qaisarah kena jaga farish..??
hurghhh!!!! Pls lah, xnak lah qaisarah jaga budak lelaki yang berak dalam pampers ni..
Not my taste wokey!!!! **mata ke atas


Qaisarah buat jer hal sendiri..main-main kat dalam mall tu..lari-lari setempat
sambil tarik-tarik baju...biar akak sales tu jenuh kemas...bahahha
wuishhh..jahatnya qaisarah!!!terikut-ikut perangai ateh la ni!!!
Bad influence la ateh ni...;p

Best giler seharian ngan ateh,farish and chik nana
Qaisarah rasa bebas gilerrr...klu dating ngan ayah kan asyik nak berkepit
jer ngan qaisarah..dukong memanjang. Qaisarah nak bernyawa pun xsenang..
tapi ikut ateh qaisarah bebas..walaupun asyik soh qaisarah buat itu buat ini...
Sabor jer lah!!!! =____=


Kadang-kadang qaisarah dahaga dan windu Ibu. Qaisarah pegang jer sarung mcm ibu slalu pakai dekat mall tu..banyak cantik-cantik lak tu..rasa mcm nak beli satu tuk ibu la !!
tapi....,alamak!!! no money pulak!!!:D
Qaisarah paling suka color merah..ateh kata merah tu ong..apa entah??
katak ong kot...hihi
Qaisarah sayang Ibu!!!!!*tiba-tiba


Qaisrah dah penaat sangat ni..lapor nenen..hikhik
bye!! muahxx3




Saturday, February 1, 2014

Attend wedding Bff

Sebenarnya selama aku hilang ni aku balik kg, last week punya wekend la yang sebenarnya
so yang sebenarnya banyak benda aku nak citer...
walaupun yang sebenarnya aku xtaw sungguh nak start macam mana..
Yang sebenarnya dah banyak dah karangan dalam kepala ni..banyak sungguh yang sebenarnya ??hurghh!!!basah kpala!!!!!!! -..-


Urmm..tolak balik kedah jumaat mlm tu dalam koi sebelas
aku bengang giler dengan adik aku tu tahap bontot babun toi dia tu..last minute ada hal xleh nak gerak petang katanya..mlm bawu leh tolak balik...tu pun lepas hbis perlawanan badmintoon dia..
huh!! bad luck sngat aku rasa!!!

rasa mcm nak siat2x jer janggut kambing dia tu..semak betoi!!!eh?? -___-
Dah lah sesat kat shah alam ..padahai nak pegi pulau indah tu..*ko fail baca map ngaku jer lah*
selamat colleague aku bg direction jalan yg betoi..ikut westport jer pun..*eceh!!
klu awai2x aku ikut xde lah sesat smpai shah alam..huh!!! -___- Tension !!!

Kitorang bawak balik gegirl ke kedah...nak match kan dia dengan boboi ..:D
Kita bawak balik kedah kawenkan dia kat siam..dekat dah tu!!bahahaha *okey klakar sngat

Macam-macam ragam gegirl dalam kete sepanjang balik kedah tu..asyik nengok lampu ajer..
cian dia xbiasa...pas tu tido nyenyak dalam dakapan mesra sari yanti ..eh??? -..- puih sangat!!


Aku sebenarnya beria balik kedah sngat tu nak attend wedding bff yg satu kg tu
aku ni bukan nk eksyen ke apa ke ,liat jugak nk balik xcually sebab
nak avoid orang tanya pasal urusan allah yang satu tu...yang satu tu?? xpaham??
xpaham sudah!!!! ***ni nk garang ni -..-

Tapi balik jugak lah mengenangkan kewinduan pada parent mengatasi segala kepayahan..
amboi??jiwang karat sangat!!hihi :D

Mari kita betulkan niat!! niat utama attend majlis bff adalah untuk makan semata-mata
Pewut dugong memang mcm tu,xpayah nak heran sangat...

Aku and the geng pergi dah lewat dalam kul 3 .. bgus punya friend!!
Kan aku ckp niat nak pergi makan tadi??Tolong lah paham!!



Kitorang ada 3 sesi menterkedaqah di majlis tu..
sesi pertama mkan nasi bersama lauk yang sangat menyelerekan pewut comel ni
sesi kedua, makan bihun sup yang bagus untuk kepanasan badan...*amboii??hihi
sesi ketiga, desert yang menyelerakan tekak..sejuk jer masuk kerongkong..surga sangat!!urmmm..

Dah kenyang bawu 'salam kehadiran' dengan tuan umah..
tuan umah tanya, dah makan belum ni??
selamba jer aku jawab, eh kejab lagi lah, panas sngat ni..xleh nak telan..
akak aku kat sebelah dah jeling-jeling perli...puihh sangat minah sekor ni..
Padahai pewut dah mcm dugong pregnant ..

amboii!! ko hipokrettt rettt sangat!! rasa nak baling jer ngan gelas

Agak-agak dah habis lauk kat umah kenduri tu, aku and the geng pun balik sidai pewut kat umah
biasa la kenyang cm ulaq sawa bantai 3 ekor kambing gemok..paham jer lah kan...

Moh la beradu kita!!!!! -____-



Atas kete pun jadilah..perghhh,surga sangat dpt makan banyak!!!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...