Nuffnang ads

Friday, May 29, 2020

Cerita Raya Aidilfitri Yang Luar Kebiasaan 2020


Raya Aidilfitri tahun ni memang diluar kebiasaan sebab beraya dalam umah ja memandangkan masih lagi on Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) gara-gara COVID-19. 

Hari yang ke berapa PKP pun aku tak tau dah...dah lost count oiii..malas nak kira jugak lah Kan... kihkihkih

Raya tahun nih memang tiga beranak ja lah...walidnya kerja pulak hari Raya tu...so sadis lah 3 beranak dok berkeliaq (read: bergaduh). Anak-anak nih hari-hari buat Umminya jadi Tarzan...tak aman umminya selagi anak kecik. 

Tapi bila anak besar esok rindu nak Anak kecik plak! Ehmm..ehmm (geleng kepala)


ALuth dengan cousin Haura Medina. Retis haura nih, pandai belakon. Banyak watak dia boleh bawak...cikgu, polis, doctor, model, mak tiri, baby sitter, dinosaur,.ehh??? Hehe


Haura nih sebenarnya sebaya jer dengan ALuth, hampir 3 tahun, dia lahir bulan 7, ALuth bulan 12. 

Dah pandai speaking, speaking English taw...terkesima mak!! Budak pompuan memang cepat kan perkembangannya...ALuth nih cakap tak nak, berat mulut tokwan dia kata, suka guna Bahasa isyarat... Hari-hari kot aku sembang dengan dia dengan Harapan dia akan repond balik...but as usual, bahasa isyarat gak yang digunanya.


Tetamu pertama Ummi makan kuih Raya. Dah mandi ni cuma malas nak pakaikan baju.


Menu breakfast Raya pertama. Rendang tak buat lagi... Lemang cicih susu... cicih pulak, cicah Susu!.. ni favourite hubby. Aku? Seriously aku tak boleh terima lemang makan dengan Susu. Kembang tekak chek oiii. Tapi hubby dengan adik-adiknya...itu lah favourite depa bila makan lemang....mesti/wajib ada susu pekat manis.


Lemang beli ja... sebenarnya jenuh jugak hubby cari lemang kat Penang  ni, sehari sebelum raya hari tu. Semua tempat dia pergi berbaris panjang norr..norr. Sampai dia nak join baris pun tak dapat... katanya dah close order, lemang tak banyak dah. Yang berbaris dah pun belum tentu dapat. 

Balik rumah dengan muka kecewa tak dapat lemang. Sambil bebel, " Cina dan India pun dok baris nak beli lemang, dah kenapa?" Hahaha...Aku cuma mampu gelak besaq. Depa pun setahun sekali nak merasa makan lemang bang oiii πŸ˜…

Tetiba, hampir 1 pagi dia kejut aku, dengan bangganya, katanya dia berjaya 'bakaq' 3 batang lemang hahaha. Rupanya dia mesej Daddy si Haura mintak carikan jugak huhuhu. Tak jadi lah hakak nak kagum. Kalo kagum pun ingat Bini mung nih nak percaya? Bahahaha

Rendang Daging In The House 

Baru buat pagi Raya... setelah hubby berjaya 'bakaq'  lemang Hehehe


Sesi pujuk ALuth untuk bergambar sefamily.


Hubby punya uniform memang dah kena dengan Tema Raya lah. Baju Raya hubby color coklet, dah siap buat sejak adik nya kawen bulan march hari tu. 


Majlis kawen tu sebelum PKP dikuatkuasakan taw.

So baju Raya anak-anak jer belum buat..tapi bila dah kena beraya dalam umah ja, so baju anak-anak delay terus tak buat. Takper Insha Allah Raya Haji Kita usahakan buat baju Raya anak teruna berdua nih.


Finally...dapat jugak gambar yang helok... Sikit hehe

Selamat Hari Raya Aidilfitri uolls. Maaf Zahir Batin k. #rayadudukrumah #staysafe #stayathome #washyouhand #hentikanrantaiancovid19

P/S: Apa cerita Raya korang pulak??


Friday, May 22, 2020

"Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy"

Assalamualaikum.. Lepas sahur tadi terus  blogwalking hehe. Nampak kat blog Ejulz segment Raya Yamanaimy . Why not join this segment. Mudah ja dan ramaikan kenalan blogger.


Klik ja banner lawa atas nih. Yamanaimy nih kreatif dlm seni Khat Kufi. Salah satu hadiah Kalo menang dapat khat kufi nama sendiri. Wow...menarik Kan.

Pemenang akan diumumkan pada 9 Jun 2020 iaitu hari lahir Yamanaimy. Tak lupa juga Hari terakhir PKPB yeh.🀭🀭

Jemput lah meriahkan segment blogger nih.
Thank you uolls...xoxo

Wednesday, May 20, 2020

Menang Contest Di Musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

Alhamdulillah..rezeki musim PKP nih, dah masuk fasa raya dah Kan PKP nih. Hope everything dipermudahkan.

Okey contest nih dijalankan oleh sahabat blogger Kita throughmyglasseskacamata

Tak sangka pun boleh menang sebab aku nih bukan jenis tuah sangat. Apa pun Terima kasih sahabat blogger.


Barang sampai agak lewat tapi Tak kisah lah...sebab PKP skrang nih Kan. So faham lah keadaan mcm mana Kan...to crowded org shopping online skrang.

Suka lah tu dapat t-shirt πŸ€—

Aku cakap untuk belated anniversary kan....hubby so like it..  special design, dia suka k color puteh. Budget suci murni lah tu hahahaha

Ikan kat t-shirt to maksud 'Stay positive' no matter who you are...not 'son of fish' yeh. Hehehe 😁

Done hadiah anniversary tahun ke-3. 
TQ sekali lagi pemberi hadiah 


Sunday, May 17, 2020

Speaker Untuk My TV


Al-kisahnya TV kat rumah aku sound dia macam dah pecah. Buka volume kuat lagi lah ketara bunyi pecahnya tu, package bergegar, Bergema sekali. Stress Makkk!! 
Lagi-lagi cerita Melayu none ada subtitles.


So, sepanjang PKP hari tu memang banyak layan cerita Filipino dan cerita Korea atau cerita Hindustan heyy.

I olls dah jadi pekak kat rumah.

Anak-anak lagi best...diowg steady ja aku nengok. Tengok kartun suara tak dengar pun boleh terbahak-bahak depan TV.
Macam mana diowg boleh dapat penghayatan yang bergitu extreme sekali.

Yang kecik si Aidil tu tak sampai setahun lagi, khamis lepas baru ja cucuk 9 Bulan. Dia punya terbahak-bahak nengok cam & Leon, kalah abg dia yg 2tahun setengah tu.
Yes correct...diowg nengok kartun bisu. Kartun bisu nih bagi sentiment lucu pada kanak-kanak kan. Aku nengok juga kartun tu...part diowg gelak tu aku berkerut dahi...diowg gelak pandang aku soh gelak Sama. What?? Macam mana Ummi nak gelak? Tercari-cari Ummi munggg dimana kelucuannya. 

Tapi walid boleh layan depa...bantai gelak sama..seronok lah depa kalo nengok kartun dengan walid. Tapi nampak lah walid ang buat-buat lucu ja.  Amik hati anak....what?? Berkerut lagi Ummi ang hahahah


Ini dia soundnya sudah sampai...yes, iolls beli kat shopee ja. Seller boltgizmosdn.bhd.
Harga berbaloi, packaging pun kemas elok...harga murah service baik punya. Memula aku pilih sound kecik ...nasib lah chat seller dulu tanya sesuai tak guna utk TV. Yg kecik tak sesuai k...seller cadangkan yang ini. So beli yang ini ja lah.


Memula risau jgk...sebab speaker macam biasa guna utk PC atau Laptop kan...kat kotak dia pun takde mention utk tv pun. 
Kalo search kat shopee tu 'speaker for TV' memang yg mahal, yang jenis panjang Tu, rate harga memang ratus lah cerita dia. Buat masa nih tak mampu lagi nak beli yang Mahal. So, lega sangat bila seller kata ini boleh dan sesuai utk TV. Dah mudah kerja aku tak yah survey lama2 jauh2.


Iolls pun happy...dah boleh nengok TV dengan gembiranya. Lagu didi & friends pun dah boleh dengar..takde lah suram sangat hari2  Ummi hahaha. Lampu kat speaker nih cantik colorfull. Jab lagi dia tukar merah, hijau, kuning, biru, unggu...color apa lagi ek? Hehe

Okey walaupun tengah PKP, barang sampai dengan cepat.... mungkin sebab aku guna Ninja van. Tak berani nak guna J&T since kerap dengar berita kurang enak pasal dia. 


Rasanya diowg kena stop kejab kot. Settle kan dulu delivery barang yang bertimbun tu. Biar courier lain yang buat kerja.
 Dah berkurang boleh lah on balik. Daripada nak soh buyer stop membeli...rasanya tak practical...sebab apa, ada ja courier service lain yang tak gah dan popular. Kalo dah ko tak mampu buat kenapa nak tambah beban. Peram brg customer ..buat customer marah ja dan secara tidak langsung cemarkan nama company ja.

Ini sekadar cadangan peribadi...maaf kalo ada yang tak setuju atau tak puas hati, 
 fikir Aku nih menyibok ja kan. Huhu

Okey uolls..bye see again.


Tuesday, May 12, 2020

Hampir 20 Tahun, Pasar Borong Selayang Kini Milik Warga Tempatan


Baca kat sini dulu : Pasar Borong Selayang Kini Milik Warga Tempatan

Alhamdulillah... finally nasib perniaga tempatan terbela. Dah lama sangat Kan masalah nih berleluasa. Amik ang semua kena tangkap. Terbaik lah kerajaan PN.



" Kami merakamkan penghargaan kepada Tan Sri Annuar dan timbalannya serta Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang mula mengambil tindakan drastik bagi membebaskan Pasar Borong Selayang daripada dibolot warga asing dan mengembalikannya kepada rakyat.

Rakyat Malaysia bukan malas sangat pun, ada jer yang nak kerja cuma selalu perluang tu terhad. Yang sungguh2 Cari kerja taw2 peluang kerja dah diberi warga asing. Bape ribu orang warga asing yang dibawa masuk ke Malaysia sejak lama dulu.

Kita boleh lihat kat mall2 semua Pekerja asing k..jangan lah menindakkan hak rakyat, kera dihutan disusukan, anak dirumah mati kelaparan.




Lepas tu sesedap Rasa kata rakyat malas. Tak dinafikan yang malas memang belambak tapi yg rajin dan berusaha dan struggle dalam hidup Masih ramai Okey.

Logiknya, gaji Pekerja asing bukan murah, Sama jer gaji minimum dengan warga tempatan malah mungkin lebih lagi sebab diorang nih penempatan kena sediakan, bayar levy lah passport lagi. Kalo rakyat tempatan kena bayar epf jer kot. Mungkin sebab sikap warga tempatan..sikap Kita jugak susah sangat nak komited dengan tugas. Suka nk cuti tanpa keperluan. So Kita kena ubah lah sikap tak bagus tu.

" Warga asing yang pada mulanya bekerja sebagai pekerja am di pasar Borong itu berjaya memonopoli kawasan itu dalam jangka masa singkat, berpunca daripada pemegang lesen mencari jalan mudah dengan menyewakan lot kedai mereka kepada warga asing demi mengaut keuntungan 'atas angin'."

Ada hikmahnya Covid-19 nih Kan... sekurangnya, kerajaan baru bukak Mata, dengar suara rakyat. Amik tindakan atas isu yang selama ini menjadi kebimbangan dan Rasa tidak selesa rakyat. Sebenarnya dah lama sangat rakyat mengemis Di negara sendiri.

Aku cuma harap...apa yang dilakukan kerajaan sekarang nih berterusan dan langkah proaktif atas isu2 yang lain. Insha Allah kedaulatan negara Kita tak Akan mudah dikotak katikkan lagi.

P/S: Nak masak Apa berbuka Hari ni? Hehe

Monday, May 11, 2020

Menu Iftar Beberapa Hari Yang Lalu.

Ewah...tajuk??? Hahaha
'Beberapa Hari Yang Lalu' tu pasai tak ingat pun Ramadhan ke bape? Main upload masuk ja...yg lain belakang cerita janji upload gambar makanan k kihkihkih

Dah 3 Minggu ke kita puasa? 
 Nampak tak perangai tak amik taw? Hari nih pun aku tak taw Hari apa...jab...ok hari isnin, bawu lepas nengok kalendar. Hahaha

Hari-hari menu berbuka kami sekeluarga memang aku yang masak lah...selaku permaisuri hati en somi...dia memang suka aku masak lagi dari beli luar.. walaupun aku masak hari tu tak menjadi/tak sedap...dia tetap akan makan dengan muka kesedapan yang tak terhingga. Bukan sebab takut kena tido luar ke hape...bukan...tapi sebab  dia wisau aku mogok tak nak masak dah sampai Tua... Hahaha. 

Takde lah Wei..Kos hidup kat penang tinggi dah sekarang, Sama taraf dengan KL/Selangor. Kalo perangai makan hari-hari Beli luar mmang kopak...tokey Jakel pun boleh muflis hikhikhik ...

Melayu BOIKOT Jakel ek? Owg Shah Alam sila Jawab. Huhu

Okey dah...kembali kepada tajuk kita hari ini. Selamat menjamu mata yeh..hahaha πŸ₯°

Ayam Percik Ciktie

Blend -; Cabai kering,bwg besar 2 biji, bwg puteh 4 ulas, serai 2 btg dan halia 2 inci.

Cara-; Bahan yg diblend masuk dlm belanga, masuk ayam, masuk 1 sudu kecik halba, air asam jawa, santan, dan perasakan (garam/gula).
Masak sampai kuah hampir kering, pastu ayam susun dlm tray, masuk oven biar dia masak kasi garing2 Sikit. Jgn lupa balik2 Kan ayam dan sapu kuah atas ayam. Dah balik ayam bawu letak sayur jika perlu. 

Ciktie malas, masak ja skali harung. Lauk ni dah cukup mkn ngan nasi panas2 πŸ₯°πŸ₯°
Malas tapi cerdik jugak ciktie nih...huhu
(dah puji diri sendiri plak)

Kari Udang Galah (Tanpa Santan)

Bahan -; Mayang bawang besar sebiji, bawang puteh 3 ulas, serai 1"

Cara-; Tumis bahan yg dimayang tadi bersama kayu Manis, bunga lawang, pelaga dan halba. Dah harum bau, masuk Udang, pastu masuk bancuhan rempah Kari. Biarkan sampai rempah masak. Dah masak boleh tambah air dan masukan kentang. Masak sampai kentang empuk. Last sekali masuk potongan buah tomato. Tak yah lama sangat Kang tomato lembik sangat.

Daging Masak Kurma.
Suami duty malam tu, so tapaukan dia makanan, ....simple jer kan tapi sedap.
Memang sedap ..tak tipu kahkahkah

Resepi daging kurma tak payah..sebab Aku tak pandai pun..Aku tiru ja Resepi belakang plastik rempah kurma adabi.huhu
Dah mudah...kenapa nak susah2? 
Hahaha

Daging Bakar Danok.
Aku tak masak k...Aku Beli hehe.
Aku cuma nak cakap tak suka, sebab manis...tak kena dengan tekak kami sekeluarga ...kami tekak Melayu kedah, suka pedas-pedas...baru lah kick!!

Pizza homemade ciktie

Roti pizza buat sendiri k. Resepi malas lah nak share. Majority dah pandai buat pizza sendiri kan. Aku ja lembab update. Cuma 1day Aku up entry buat pizza nih, sebab aku nak save Resepi kat blog. Aku nih sejenis makan semut banyak..Lupa memanjang hahaha

Popia ketam cheese
Popia nih pernah share dah dulu. Aku kerap buat utk potluck kat ofis.


Okey..setakat ini dulu menu iftar Kita...Ada menarik lagi nanti Aku update entry lagi k.
Assalamualaikum..mood tengah swings lagi...laju ja nak tamat entry hahaha

Thursday, May 7, 2020

Bayaran Pengeluaran I-Akaun KWSP Dikreditkan Bermuka 4 Mei


Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan bayaran pengeluaran I-Akaun yang diluluskan akan dikreditkan ke dalam akaun bank ahli bermula 4 Mei sehingga 18 Mei 2020.


Ketua Pegawai KWSP, Alizakri Alias berkata, ahli akan dimaklumkan melalui kemudahan i-Lestari Online sejurus selepas bayaran dikreditkan ke akaun bank mereka sekiranya masih aktif dan tidak dibekukan.

Menurutnya, tarikh sebenar wang tersedia dalam akaun bank ahli bagi tujuan pengeluaran adalah tertakluk kepada proses pelepasan bayaran di pihak bank masing-masing, yang mungkin mengambil tempoh satu hingga tiga hari dari tarikh KWSP membuat Pindahan.

" Sejak pelancaran i-Lestari pada awal bulan April 2020, kami telah meluluskan lebih 3.5 juta permohonan berjumlah RM1.66 billion.

" KWSP telah mengadakan perbincangan mendalam dengan bank-bank rakan kongsi sepanjang bulan lalu bagi memastikan sistem dan infrastruktur mereka bersedia untuk menerima dan memproses sejumlah besar deposit pada satu-satu masa.

" Lanjutan dari perbincangan itu, Kami bersetuju bahawa kaedah terbaik dan paling selamat adalah melalui pindahan dana harian  secara berperingkat dari KWSP ke institusi kewangan," katanya dalam satu kenyataan Semalam.

Dijangkakan keseluruhan proses ini akan diselesaikan dalam masa dua minggu atau lebih awal.

Alizakri berkata, KWSP memahami keperluan nendesak ahli untuk menggunakan wang bagi melalui waktu mencabar ini walaupun terdapat kekhuatiran pengeluaran i-Lestari akan mengurangkan simpanan persaraan mereka.

Alizakri menggesa supaya ahli membuat janji temu dengan pegawai Khidmat Nasihat Persaraan setelah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini ditamatkan. Ia akan membantu, mengkaji dan merangka semula rancangan Persaraan ahlinya.

Sumber: Facebook KWSP dan Sinar Harian

P/S: Korang Mohon ke i-Lestari? Ke dah masuk Akaun dah? πŸ₯°

Saturday, May 2, 2020

Bimbang Jadi Seperti Hokkaido, Netizen Setuju Dengan DSN


Masing2 Jaga diri dah keluarga..amalkan penjagaan kebersihan dan penjarakan sosial. Moga semuanya baiK2 sahaja dengan izin Allah.

Pagi tadi baca post DSN pun aku dah Rasa cuak sebab ada betul jgk pendapat beliau. Apa pun semoga urusan negara Kita dipermudahkan. Negara Malaysia bersih dari Covid-19, yang dijangkiti disembuhkan dan semua umat Islam dan penduduk Malaysia dijauhkan dari penyakit merbahaya ni.


___________________________

Doa Yang baik2 ya kawan2 .. jgn mrah kenapa gov longgar kan pkp tu ..Kita dah tak ada pilihan sebenarnya , terima lah hakikat negara Kita dah kekurangan duit..negara kita bukan kaya mna pun . kalau tak buka sektor ekonomi balik , silap2 gaji penjawat awam pun tak boleh cover untuk 6 Bulan mendatang , ingat PM suka2 ambil keputusan Yang perit ni..? mestilah depa pun dah bpkir pjg dan bermsyuarat dulu . kes covid ni tak nampak akan habis dlm  masa terdekat pun .. paling lekeh pun 6 bln , silap2 mkn msa setahun atau btahun .. πŸ˜‘

berjuta rakyat Belum jalani saringan lagi , vaksin pun Belum ada, ubat pun belum ada  , berapa lama Kita mampu bertahan kalau tutup sektor ekonomi lama2 sgt ? Terima hakikat Kita dah terdesak .. kita tpksa bkerja mcm biasa cari duit rezeki ..apa2 pun amalkan penjagaan kesihatan yg baik yg kkm sarankan sbelum ni. insyaallah sambil tu ber doa dan tawakal je lah.. doa yg baik2 utk kita semua.  insyaAllah.. ❤
.

#KitaJagaKita #staysafe #keluarbilaperlu #kitabelumbebas


Copy and paste dari Facebook Nor Azlina Fiira



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...