Sunday, September 8, 2013

Popia Ketam Cheese

Hari ni aku xde keje nak buat so aku sangat lah kebosanan  teramat sangat kebosanan sangat lah kebosanan. Nampak tak?? Kan banyak kali kebosanan kat situ. kowang  mesti kebosanan membaca kisah aku yang kebosanan yang xhabis-habis tentang kebosanan.

Wokey lah terpulang pada citarasa masing2x sama ada nak kebosanan membaca atau enjoy reading..cewah..cewah..mcm majuk..macam majuk jer?? >>> Xmajuk tp kecik hati..hihi

Bahan-bahan untuk buat popia ni aku beli kat carefore..[tah betoi tak ejaan tu]
# kulit popia
# Crab Stick
# Cheese
# daun bawang
#cili banggala [color merah] sesaja pilih merah nk kasi warna2x kehidupan sikit. Nak beli color kuning jugak tp mcm over plak masakkan aku yang sepatutnya simple mimple ni..
# black pepper
# serbuk secubit rasa

Cara membuatnya
1)      Potong crab stick kecik-kecik. Klu kowang xnak potong nk buat satu batang satu batang pun boleh. Terpulang pada citarasa kowang


2)      Potong daun bawang halus2x..
3)      Potong cili banggala..potong dadu pun boleh. Nak potong panjang-panjang pun boleh


4)      Pas tu kan kowang gaul semua barang yang dipotong tadi dalam satu bekal..masukkan black papper jangan lupa secubit rasa punya serbuk, dan cheese yang  dah siap diparut2x tu.. lagi banyak cheese lagi hooleoo!!!! Sedopppp!!!



5)      Pastu balutlah guna kulit popia tu..nak 3 segi 4 segi ke pepanjang..lebar2x..terpulang lah..yang penting kowang pandai balut..klu xpandai balut kowang lipat la plak. Klu xpandai gak bagi kaki aje lah...lagi hooleooo!!!bahahaha *wokey xlawak.


aku guna telur untuk lekatkan dia..xleh letak gam ungu ataw stick gam yeh..xleh2x..
tp klu nk letak gam nasi leh jer..hihi


6)      Pas tu dah siap balut goweng lah..pas tu sedia dimakan dengan lahapnya..
setengah pembuat rajin g bakar tapi aku nehi..nehi  xkuasa wokey aku nak rajin2x sngat..t ramai lak yang masuk merisik buat menantu kan..aku  rendam magi pun dah tanya ank sapa tu? Makan magi jer? Macam sedap jer magi dia dia buat tu kan?? Hah!!!  Nampak??




Jangan lupa cuba taw…pas tu komen la aku punya resepi best..hihi


Nampak tak kecik moleknya popia buatan aku ni.. made in home sweet home  wokey..
Wokey lah maybe xsekecik pembuatnya tapi secomel dan segebu tuannya kan..gebunyer!!!!!hihi



semua barang-barang buat ni aku beli menggunakan voucher raya dari supplier bernilai RM100..hihi
banyakkan ??..rezki raya..alhamdllah



4 comments:

  1. waahhh.. nampak sedap sangat!
    boleh cuba nanti.. mekasih atas resipi yer~

    ReplyDelete
  2. sedap ni dik...boleh la akak cuba nanti...

    ReplyDelete
  3. Setuju!!! satu hari saya yakin blog nie pasti jadi terkenal...

    awak memang terbaik dalam idea dan penulisan... tahniah

    My weblog: Affiliate Percuma

    ReplyDelete
  4. Assalammualikum...resepi sedap.

    cuma mselim3 aje ... x berapa mahir masak.. mselim3 suka makan aje,, hehhehe

    mselim3

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...