Thursday, August 29, 2013

Kisah raya anak-anak

Nak citer kisah raya lagi ni….maklumlah kan tengah bulan syawal lagi..
Yg puasa 6 tu bagus dan tahniah aku ucapkan..

Aku nak citer pasal budak2x aje..anak buah aku yang membuatkan aku happy sngat dengan kelahiran mereka..maklumkan xde ank sendiri lagi,so mana nak tumpahkan kasih sayang yang melimpah ruah ni kalo bukan ke anak sedara sendiri..iyer tak…?

Iyer..diakui..aku xkasi diowang duit raya sebab sengaja nk bg pengajaran kat diowang
“ jangan berani nak usik barang makteh..” hah…macam tulah, tahulah akibatnya nanti kan…

mak teh tahu tomoi taw...:P *mata kat ats tngn kat bahu


Firstly, Abang ajiq, ni cucu sulung tok/wan ni..tanggungjawab dia aku rasa sngat berat juga
asyik kena mengalah aje ngan adik2x..kena buat itu ini, sian kan..?
but don't worry, dia xde lah smpai didera fizikal and emosi, menurut akak aku,semua itu untuk pendidikan jangka panjang. jangka panjang sngat lah kan sampai adik punya buruk perangai, dia yang kena

abang, kemas mainan! abang, g buang sampah jab!
abang mengasuh adik! abang, awat biaq adik main hanphone ibu! abang g goreng telur kat adik!
abang,awat cubit adik!!

klu aku jd abang ajiq kan maunya aku majuk patblasratus hari..siap protes pegang sepanduk
" give me freedom!!!!"

aku pun xtaw lah kan napa nk kena majuk..mybe memang sifat pom kot..wajib majuk.
kecik2x dulu, mak aku ckp aku penah buat perangai protes sebab akak aku soh sapu smpah..
lari belakang umah, nangis2x mengadu dengan kambing...budget mcm kambing tu paham.
wei sapu smpah aje kot..tu pun nak protes? lol..nak buat cmne pom kan wajib majuk..kihkih :p
mak aku citer kan, aku budak2x dulu memang suka sembang ngan binatang pun.....apa aku sembang ngan binatang tu, lain entry aku citer wokey?

abang ajiq ni kan,aku sngat sayang dia dan more attention pada dia sebab dialah bodyguard dan sahabat karib aku bila kat kg..wahaha..aku ada bodyguard beb!! ko ada??hahaha

cuti sek ni dia nak g lawatan sekolah, siap bisik kat aku mintak duit blanja. aku janji nk bagi tapi kan lastly, aku lupa nak bagi..kahkahkah..lupa wokey!! bukan aku dekut..skali lagi diingatkan. aku lupa wokey..
dia kata skrang ni tengah slow motion mintak izin ayah dia, ayah dia tu susah sikit...cerewet cm pom..!!!
bukan aku yg kata yeh, abang ajiq yg kata..haha

cucu yang kedua tok/wan,abang adib, seorang yg bermuka cerdik...bermuka cerdik sebab dia pakai spek..hahaha. dia ni abang yang sngat mendengar kata, matang dan pandai berdikari.
walaupun pun bermuka cerdik, dia sngat lah berkira bab masa.
kenapa ek??

kalo ketika itu masa berkualiti dia dengan tv, jangan berani sesiapa suruh dia pergi belajar ..maunya perang dunia ke 301 tercetus....cengeih taw dan sangat tegas ngan adik2x dia..
if he say no, that's mean no!!...
sangat obses dengan kartoon ultraman, power rangers, stone rider...apa lagi ek?

abg chik yg baju puteh tu..

Abang chik, cucu ketiga tok/wan. mempunyai perangai yang sngat pelik, kasar dan stonecold...dan kadang2x menjadi sangat sensitif...dia hanya akan sensitif klu kena marah ngan ayah dia..pelik kan? klu ibu dia yang marah kan, dia buat muka stonecold..buat xtaw je..
seowang yang kreatif dan suka mencuba sesuatu yang bawu..kena pay attention dia ni sebab suka buat benda yang bukan2x..

dia tunjuk aku, ini moto idaman dia..hehe

abang chik mempunyai satu hobi yang menarik dimana waktu petang suka menunggang lembu wan di belakang rumah.
yang aku xboleh blahnya, lembu tu pun redha jer ditunggang abang chik. apa abang chik rasuah lembu tu pun aku xtaw lah. klu leh tunjuk pix kat kowang best lah kan tp xdpt lak sbb biasa dia tunggang senyap2x..


dia punya hobi tu xleh nak buang, smpaikan itik ang pun jadi mangsa. sekor itik ang tu wan dia kena sembelih buat kenduri aje sebab jd mandom lepas kena tunggang ngan abang chik..patah pinggang la kot kan, yelah dia kan berat mana mampu itik ang nak strong tahan beban. itik yang tough pun leh jd lembik wokey klu berat cm dia tu.
dok kata aku gemuk, dia gemok dia xsedar plak!!!!huh! eh??....hehe

abg adip berbaju kuning,abg alif sebelah tu

abang alif juga seowang yang berpewatakan pelik. cucu keempat tok/wan. susah nak memahami dia. nak suruh dia makan pun sangat lah susah. sangat suka dengan biskut. hari2x makan biskut pun dia xkisah. sebab tu badan maintain. ni taraf leh stay oversea ni..berperwatakan seperti orang dewasa. aku sayang dan appreciate dia sebab suka memuji aku cantik..wakahkahkahkah...
ko ada? xde kan, so jangan nk jeles yeh...


cucu tok/wan yang kelima, kakak iman. cucu pom sulung wokey dari akak aku yang ketiga.
seorang yang cantik dari pandangan mata aku. sngat lah kampong girl..hahah pelat dengung..
dok naka, mana tak pelat siam...kadang2x bahasa siam pun dia faham.

main aci ligan..kuar lah siam dia..
"jo tang ni dey..jo tang ni!" sambil lari2x pusing umah
hah, kowang paham? smpaikan abang2x dia pun leh terikut-ikut....
besar kan pengaruh dia.....owh yah, abang2x spupu dia sngat xsuka bermain dengan dia sebab suka buat orang dan kuat nangis.....bila aku tanya abang2x napa xnak main ngan adik iman..leh bang chik jawab "no women no cry!"? Ohmakkau, sapa yang ajaq ni?sapa?sapa?
sapa lagi kalo bukan pak cik dia...owh, dermmm!!! ni namanya deskriminasi terhadap pom...

Amani yg berbaju biru itu..


cucu tok/wan yang keenam, adik amani iaitu adik pada kakak iman. berwajah exotic.. yang ni aku xtaw nak citer mcm mana sebab aku xtaw. hahaha...dia ni sngat xsuka dengan aku....klu jumpa aku kan dia pandang aku mcm alien..dia lah satu2xnya manusia yang buat aku kena tilik diri kat cermin lama..patplohpat kali aku pegang muka, aku ada janggut ke, misai ke, tanduk ke, ke ada bayang jembalang kat muka aku ni...?


aku sngat confius? bila aku dekat dengan dia, menjerit malalak mcm aku nk culik dia plak kan..
lastly..huh, pegi la ang main jauh2x....jangan nak pandang2x makteh..meluat makteh..
hak nak bg duit raya, xjd nak bagi...selamat  duit aku....kihkihkih


Huda Athikah, cucu ketujuh. adik kepada abg adip dan abg alif dan ank pada akak ke-2 aku.
budak cute ni,amik masa untuk mesra dengan aku, tapi klu dah mesra sangat murah dengan senyuman..
boleh plak ajk aku main dengan dia kan..degil boleh tahan gak dia ni... mudah tertidur.tak perlu nak dodoi2x..kdg2x atas lengan sofa pun dia leh tidur..
klu dia lapor pepandai lah dia nak cari. klu paksa dia mkan maunya dia mengamuk dan protes...


cucu kelapan, Qaisarah Qesrina..xsure ejaan nama dia..lupa!!hahah
anak bongsu akak sulung, adik pada abang ajiq dan abang chik. comel dan sangat angin satu badan.
cengeih mcm ibu..kata abangnya...cerewet dan kuat bebel mcm ayahnya, kata ibunya
jalan punggung gelek inul mcm makteh, dermmm!!! kata pakciknya.
kuat moody mcm maktehnya, kata toknya...cerdik dan bijak mcm makteh,kata wannya

comel dan cantik mcm makteh kata maktehnya..ohmakkau, pesaing terdekat wei!
banyak mewarisi sikap maktehnya kan...kahkahkah...ni anak makteh ke anak ibu??hehe
sangat xsuka klu owang kaco dia taw halang dia buat sesuatu...sangat obses terhadap tayar moto..pantang nmpak laju aje g amik spannar ketuk2x kat tayar moto...
rasanya cita-cita dia nak jd mechanic  kot..tak pun nak usahakan kilang tayar..hahahaha
suka buat muka comey klu owang marah dia, dah xsmpai hati nak marah dia...
biasanya ayh dia yang slalu tergoda...

Qaisarah ni kan,masa dlm kete otw balik dari jemput aku kat station bus..
dia pandang aje aku...xtoleh lain dah..rasanya dia xcam aku.maklumlah lama xjumpa mak teh yg cun melecun ni. mesti dia fikir aku saingan dia kan? tergugat la tu!!!


pas tu bila aku main tut cak ngan bebear dia bawu dia tersenyum dan nak mengusik aku.



Lastly, Syafa Akila. bawu kuar dari kantung tahun ni..baca entry ni~sebenarnya saya isteri dia
muka sngat xfotogenic, real face sngat comey tp bila dalam foto xcomey la plak..

so, the original ank buah 9 owang aje, belum kira ank buah sepupu lagi..
semua ni, aku dapat berjumpa masa raya ajelah...sungguh, aku menghargai diowang..
smpai masa t nak order 10 anak ngan hubby ..leh? hahaha
okey, memain jer....xsanggup aku nk menjaga..
kang badan sekecik ibu jari, jd sebesar jari kelingking..kihkihkih
 wokey,bye..

P/s: Insha allah,aku akan lebih rajin update blog selepas ini...:) *ni azam pertengahan tahun ke apa ni?hehe












3 comments:

  1. mesti meriah kan bila semua berkumpul.. boleh lah tengok kerenah masing2.. time main riuh sampai bergegar rumah.. time gadoh.. mak2 yang pening kepala.. hehehe

    ReplyDelete
  2. salam cheery, bestnyer ambik gambar susun kepala dekat-dekat..... hehehehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...