Friday, April 10, 2015

Rahsia berjimat selepas GST

Assalammualaikum Dan salam sejahtera rakyat Ku yang dihormati sekalian. Saya sentiasa mendoakan kesejahteraan rakyat saya. Ketahuilah rakyat sentiasa dalam doa Dan hati saya. *tangan kiri kat dada kanan* Tanpa rakyat siapalah saya, hamba yang hina Dan dipertanggungjawabkan memegang amanah oleh Allah s.w.t.
Sesungguhnya, hanya kepada dia saya bersujud Dan hanya kepada dia saya memohon pertolongan. Dengan INI saya menyeru kepada semua rakyat saya marilah sama sama kita berdoa untuk kesejahteraan negara tercinta, Malaysia! *tadah tangan dongok langit*

Warghhhh.....nampak tak kewibawaan saya disitu? Teserlah sngat kan?Hahaha
Tu janji saya pada rakyat semua, okey! Sapa nak jadi rakyat saya sila angkat tangan tunjuk bulu ketik sambil Mata jeling atas.
-..-

Owh...terharunya saya! T____T

Okey..isu GST ni tak kan habis sampai lah rakyat faham APA ITU GST ataw sampai lah rakyat letih nak sebut GST.

Banyak makan semut besalah kan
Hahaha


Walaupun macam macam tindakan akan diambil ke atas peniaga yg kutip GSt walaupun diowg tak register pun tapi adalah amat susah untuk kita control Dan halang mereka.

Sebab mereka adalah peniaga...walaupun keuntungan mereka tak sampai pun 100 ribu peniaga tetap akan kena kan GST ke atas pengguna sebab mereka dah dikenakan GST oleh supplier.

KO rasa peniaga nak tanggung ke GST tu ? Kalo bukan di charge atas pengguna Kat siapa lagi nak charge? Kerajaan??
I don't think so!!!

Contoh..diwarwarkan harga rumah tidak akan naik..tp harga barang barang untuk rumah telah dikenakan GST.so KO rasa harga rumah akan tetap ke?

Walau APA Cara sekali pun GST tetap akan di charge tak Kira Cara sembunyi atau havoc

So kita sebagai rakyat yang cintakan negara suka ataw tak terpaksa biasa kan diri dengan GST. Negara kita dah terlalu banyak hutang...jangan sampai negara tergadai Kat negara barat.kalo tiada bantuan rakyat sndiri sia sia lah usaha pemimpin Dan pejuang terdahulu membebaskan Malaya Dari cengkakan kuasa barat.

So let think about that.!!!
.pasal pemimpin now yang tak bijak atau tak mampu pimpin negara...I no idea about that..kang soh calonkan aku Ada yang muntah hijau kang Hahahaha

Rahsia INI dicedok daripada Azizul Azli Ahmad seorang pensyarah uitm yang sekarang ini adalah seorang penulis buku mudahnya beli rumah.

Belanja kurang Dari pendapatan
maksudnya belanja ikut kemampuan lah. tak payah Nak belagak jadi bos sangat.

Cari Cara buat duit
maksudnya sini buat side income lain contoh business online ke part time job ke what so ever yang korang rasa boleh buat duit.

Ubah gaya hidup
Hidup lah secara sederhana walaupun korang tu berkepok kepok duit Kat poket. Ingat lah bukit Kalo selalu ditarah pun akan jadi Padang jarak Padang tekukur. Inikan pulak kepala yang dah beruban lama lama botak jugak..Hahaha ada kena mengena ke?

Rancang kewangan
Merancang untuk masa depan sendiri Dan keluarga. Banyakkan simpanan kurang kan perbelanjaan.


Tahan nafsu
Yah...belajar untuk mengawal nafsu shopping. Window window shopping tak mau. Beli yang penting namely penting kan keperluan Dari kehendak. Sebab apa tau sekiranya kita kurang berbelanja since gst ni, Peniaga akan plan promosi untuk tingkatkan sales. Hah..waktu ni banyak brg brg keperluan yang akan turun harga.so,masa ni lah kita serbu pasaraya. Geniuses tak kita?hihi

Nikmati hiburan percuma
Hiburan yang tak perlu kuar kan duit ataw berhabis duit...contoh Nak family gathering xpayah lah Nak g pulau pangkor lah pulau perhentian lah..g aje taman tema Kat depan Umah main endoi..main jongkang jongket..main congkak ke, main Batu seremban ke..jitjit semut ke..kan percuma tu ^____^

Jangan berhutang
Yeah..yang ni penting ..jgn berhutang Kalo rasa susah Nak bayar balik...lagi korang hutang lagi korang membazir..huhu
Alamak!!macam Nak kena patahkan aje card credit guwee nih hehe

Barang terpakai
Yeah..pakai barang recycle bukan satu dosa pun..meninggalkan nenek and tokwan merata..hah yang tu dosa!!hikhikhikšŸ˜‚

Dalam banyak banyak barang keperluan aku rasa nonsense giler topup dikenakan GST...annoying okey!



Hope rahsia Dan tips ni bermanfaat untuk semua..salam sayang Dari sari yanti yang sengaja menyepi hohoho ^___^







4 comments:

  1. setahu saya Singapore mula implement gst dengan 3% sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yeke?sy xsure pasal nih..semua info sy refer Kat buku panduan harga pengguna zon tngah.sy dpt masa shopping Kat mall.hihi

      Delete
    2. Owh yeke?sy xsure pasal nih..semua info sy refer Kat buku panduan harga pengguna zon tngah.sy dpt masa shopping Kat mall.hihi

      Delete
  2. GST ni mmg buat kite mkn hati.. akak jadi takut nak membeli sbb gst. janji2 sblm gst tu semua janji manisnye je... Akak nak gi karok nyanyi lagu janji manismulah..eh tetibe..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...