Nuffnang ads

Monday, July 16, 2018

Nasi ayam sari tambat hati suami


Ini adalah Kali kedua aku nak buat Nasi ayam. Dan pastinya yang tersedap aku pernah buat Sebab Ada ramuan kasih Sayang.... kihkihkih 😂

Laki ioll baca nih maluukk jakk kena kecam. Tapi takpe dia tak taw pun aku ada blog hahaha 😂

Yen Tak request pun Nasi ayam nih tapi dia perli aku baikk punyeeee! 


Dia tu mesti pikir aku pandai goreng telur ja kan...dah tu seminggu turut2 makan nasi dengan telur dadar...tu pun asyik sedapnya... sedapnya, ...teruk sangat ke kena saiko mamat tu?... bahahaha

So since dia cuti ahad...so Mari Kita menterkezuzan dia (read: menterkejutkan). Kita buat menu sedap sikit...semestinya Nasi ayam sari yang superbbb sedap ...wuahahaha #upsendirimesti
#sedapditekaksuami #beranikomentaksedap?

Ini bahan2 utamanya. Yg dalam bekas tu Dan bunjut nak tumis k nanti, Pastu bahagi 2 utk buat sup Dan nasi ayam. Bunjut tu Tak payah lah masuk dlm nasi kang somi nampak katanya nak sihirnya plak....adoiiinyaa pun!

Bahan Tumis
3 ulas bawang Puteh
1 biji bawang merah (besar)
1 1/2 inci halia
1 Bunga lawang
1 Kulit kayu manis
1 sup bunjut

Resepi Nasi ayam sari nih simple jer k tahap bdk darjah 2 pun boleh buat....Tapi sedap! Acamner tu!!! -..- (kembangkan hidung)

Rebus Dulu ayam. Air rebusan tu Kita nak guna nanti yeh.
Eh....Tapi Kan aku dah penah share lah resepi nasi ayam sari nih hehehe
Boleh refer sini -- klik Nasi ayam

Nasi Ayam
Beras (dicuci bersih)
Serbuk Kunyit (secukupnya)
1/2 kiub ayam 
Bahan tumis 

Now nak masak Nasi.
Air rebusan tu masuk dalam beras yg telah dibasuh. Masuk kunyit Dan bahan yg tumis td. Dan Jgn lupa kiub ayam.


Sementara nasi masak, Kita perap ayam yg direbus tadi dgn sos tiram Dan kicap manis.
Resepi sebelum nih aku letak serbuk rempah sikit bagi pedas2 Tapi Kali nih aku Tak letak pun sbb takde hehehe

Selepas puas ayam tu diperap..boleh lah Kita goreng mcm Biasa. Cuma Tak perlu lama lah. Agak2 garing jer Tewus angkat yah. Lagipun ayam tu kan dah direbus tadi.

Lebihan air rebusan tu guna jer untuk buat sup. Taw Kan cmner nak buat sup ! Pastu tutup api boleh lah tabur daun sup Dan bawang goreng.

Kuah Sup
Beberapa ketul Ayam
Bahan yang ditumis tadi
Tambah 1 kiub ayam
Garam secukup Rasa
Lada hitam secukupnya
Lada Puteh secukupnya
Daun sup (tabur)
Bawang goreng (tabur)

Ning diyaaa...nasi ayam dah masak. Kuning diraja betoi nasi iolls...terlebih kasih Sayang (a.k.a kunyit) 😄😄

Kuah cabai
3 biji cabai besar hidup (merah)
1 sudu cuka
Sepotong tomato ( 1/4)
Kuah sup (semua diblend bersama)

Kuah Kicap
Ambik sikit kuah sup, campur dengan kicap manis. Kalo nak pekat lagi tambah jer kicap manis yeh.

Taraaa!!!! Sedia dihidang!!


Sedia di ngappp!!

Senang ja kan resepi I. Memang sangat simple Tapi inshallah mengagumkan. Yen sorang ja pun mengadap 3 ketul Ayam Dan 2 Kali tambah. Puas hati tengok hubby makan...aku Tak makan pun takpa...warghhhh...Bini mithalii sangat night!!! Hahaha

Okey uollls...nanti aku share resepi lain plak yah....bye!

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...