Nuffnang ads

Thursday, May 30, 2019

Sambal Sotong Sumbat Telur

Bertabah ja lah hampa noh...
Blog ini Akan bertukar menjadi blog masak memasak sepanjang 10 terakhir Ramadhan nih. Aku pun tak tahu lah Napa leh rajin update entry plak nih...tetiba lak kan...Mungkin pembawakan budak..kehkehkeh

Tak per lah Kan...Kita share Resepi walaupun hampa Rasa Resepi Aku nih entah hape-hape..huhu

Sotong sumbat Telur in the house

Sotong sumbat nih pun hubby Yang request. Ngidam katanya...Okey takpe Kita buatkan. Telur itik nih mak Yang bagi,..dia buat masin sebenarnya tapi takbape nak masin lagi .... Kita masak ja lah, tak masin pun tak apa.


Bahan sumbatnyer mcm2 Aku masukan. Ikut citarasa sendiri. Hehe

Bawang merah potong dadu
Bawang puteh potong dadu
Carrot potong dadu
Sosej potong dadu
Telur itik

Semua nih Tumis, perasakan dan last sekali tabur daun sup. Siap!

Pastu sumbat lah Dalam sotong.

Satukan kepala sotong dan badannya dengan menggunakan lidi.

Sambalnya buat mcm sambal biasa jer. Sambal dah masak pecah minyak elok, masukan jer sotong. Siap!

Senang ja Kan...bebudak darjah 6 pun boleh buat huhu.

Okey, nih menu semalam. Aku teringin nak makan nasi kandar. Since hubby duty smlm, so dah tentu dia berbuka dekat KEM, dia tapau Kan aku nasi kandar ni. 

Tapi tengoklah..apa hubby tapau. Ayam 2 ketul, nasi banyak Tu. Macam untuk 2 orang makan. Hello...baby kecik jer k, Kalo mkn pun tak banyak lah. Sabor ja lah bining mung!!

Semalam Lepas magrib, Aku muntahkan semua nasi kandar Tu...nampak benor baby tak suka! Aku mcm alahan lah ngan nasi kandar nih. Masa pregnant anak 1st pun mcm Tu...nasi kandar mmang xboleh lepak lama Dalam perut, mesti kuar balik.

Hubby cakap membazir betul...dah lah gigih dia beratur nak Beli.  Hahaha
Aloh...loh...Sian dia! 😆

Takut betul Aku Kalo soh hubby Beli makanan kat bazar...bimbang hentah apa2 dia bawak balik nanti. Hari nih dah plan nak masak telur ayam sambal. Simple dan tak membazir....hehe

4 comments:

  1. Nampak sangat menyelerakan hee.

    Ika datang singgah sini.
    https://ikashoid.blogspot.com/2019/06/book-review-niqab-by-shield-sahran.html

    ReplyDelete
  2. menarik ni, ct.
    aida x pernah buat gini.
    dok menyambal sotong tak bersumbat jer.
    ada time, kalu teringat, nak gini gak ler kan.
    lain dari yg lain nanti hidangan nyer :)

    ReplyDelete
  3. uish.. sedap.. mengancam.. mengujakan.. save resepi.. mana tahu terajin, boleh cuba buat..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...