Nuffnang ads

Sunday, May 26, 2019

Sambal totok Udang



Amboii....bukan main..orang lain share Resepi berbuka, Aku pun nak jugak share, tak nak kalah tu. Padahai balik-balik resepi budak darjah 6 pun boleh buat.

Bukan per dok tulis entry Resepi kat blog nih...asal lupa bahan ja laju-laju buka blog sendiri nengok Resepi... hahahah desperate!

Angan-angan Bulan puasa nih kan, bukan main Aku nak masak nasi ayam lah, nasi lemak lah, nasi tomato lah...hahaha pastu asyik-asyik mood ke laut lastly masak simple ja campak-campak. Skrang Ramadhan 21 dah...entah angan-angan tu angan mak jenin ja agaknya. Huhuhu

Bulan puasa nih aku dah 2,3,4 Kali dapat lauk buat berbuka dari jiran-jiran. Alhamdulillah rezeki baby kot Kan. Dah tu hubby selalu Tanya Napa tak Balas balik...bersedekah bulan baik nih Kan. Aku mcm krik...krik...krik. I can't lah syg oii... Dah lah masak entah hape-hape....tak confiden k nak Kasi orang makan. Kang bila makan Muka orang tu kerut-kerut ke..dilema, nak telan ke nak muntahkan? 
Sadis sangat Tu! Huhu

Jadi Kita masak untuk hubby ja lah... hubby berani muntahkan Kita sumbat kok pungkoq hahaha.

Semalam permintaan hubby nak makan sambal totok Udang. Kebetulan dia dapat Udang besor...Udang galah kot, dari kwn dia. Besar k Udang Tu, puas Hati makan.

Jadi, Kita masakan lah since bahan-bahan dia pun tak susah pun. Masa bujang Aku pernah share sambal totok jawa tu, cuma Kali nih Kita kreatif Sikit tambah Udang.

Ikan bilis, cili hijau, cili besar merah, bawang merah, bawang puteh Kita goreng dulu dengan minyak. Pastu angkat dan tapis. Qty pandai-pandai lah agak sendiri k. Cili besar elok lebihkan supaya sambal totok tak pedas menyegat sangat.

Tumbuk kasar ikan bilis, angkat. Pastu baru tumbuk bahan-bahan lain. Tambah belacan, garam dan perasa tambahan.

Tumbuk lumat mcm nih.

Perahkan air limau.

Angkat.

Nih lah Udang nya.

Goreng udang. Mcm biasa lumur dengan kunyit dan garam.

Pastu gaulkan semua sebati. 
Tapi rasanya tak perlu Gaul dgn Udang. Udang Tu angkat letak tepi-tepi ja. 

Taraaa....siap untuk berbuka.
Sayur tu Aku masak, yg lain semua beli. 
Ko nengok laki Aku nih, Aku soh Beli Singget ja popia sira tu. Dia kata popia sira tu Mahal sebiji 50 Sen...so Kalo Beli singget dapat 2 biji ja. Kang tak puas makan plak.
Okey...foingggg!

Sebab apa elok letak tepi-tepi jer...sebab Aku Gaul mcm nih Kan...pedas giler. Sakit pewut mak buyong. Peliknya laki Aku makan paling banyak,...tapi dia steady jer.


Hampa masak apa Hari nih? Share lah sikit!

4 comments:

  1. Owh.. itu rupa sambal totok.. menarik.. Hari ini berbuka tak ada kuih.. Kedai selalu pergi tutup.. Mujurlah MIL masak bubur Keledek.. adalah manisan masa berbuka..

    ReplyDelete
  2. Selalu ngadap sambal totok ikan bilis

    ReplyDelete
  3. Untungggggglahhhh pandai masak sendiri...♨♨♨Ѽ

    ReplyDelete
  4. ini... ini... ini...
    mau nyer 3 kali tambah nasi :)
    ha ha ha ha ha...
    nasi panas2. telur mata lembu. cukup lah kan :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...