Sunday, October 19, 2014

Nasi Ayam Sedap Sari!

Orang cakap kalo kita tak suka  buat sesuatu ‘don’t push it’
Tapi kalo kita suka buat sesuatu ‘just do it your best!’
Nothing impossible if you confident dengan apa yang you all buat
So jangan putus asa dan move on…. Let say, you suka makan dan puji masakan sendiri!!
Just do it…not to worry apa orang cakap you perasan ke you jakun ke or selfie!!
Semua orang suka selfie especially manusia yang cantik dan anggun bergaya kebabommm…
Macam sari yanti…hahahaha …sari yanti pun suka selfie, wokey…Penuh makna kan??
Mukadimah entah hape-hape…aku sendiri yang baca pun rasa jelek…kahkahkah

Today, mood aku baik macam cuaca yang tak nakal sangat
Tak nakal sangat tu macam ‘so so’ la….hujan pun tak panas sangat pun tak
Padahal ko duduk berkurung dalam rumah aje mana ko taw cuaca tak nakal
Bahahahah  ^__________^
Okey, assume aku bercerita  dengan keyboard aje yeh.hikhikhik

Hari ni aku try buat nasi ayam…1st try for the 1st experience taw!
But the 1st attempt is successful,wokey!!! Ko ada???? Hahahaahaha

Aku buat nasi ayam simple aje ..atau nama selamatnya nasi ayam bujang
Bila dah namanya ‘bujang’ ni ,word selamat sebab kalo tak sedap tak ralat sangat
Sebab orang bujang masak mana nak sedap main campak main pijak aje kan..
wow!!! ganaih word.....hahaha

So lepas ni bila makan masakan orang bujang korang aware la yeh
Kopi rasa pungkoq belangga ke ….nasi rasa pasir ke ….telor rasa ayam ke
Just ignore what you feel because ‘bujang’ yang masak…bahahahah ^____^


Sama la jugak macam kes korang pegi merisik anak dara orang…
Kalo air yang dia buat rasa pungkoq belangga jangan pulak korang assume
‘she are not virgin anymore’
[yelah..owg dulu kan buat air tak manis dan dan kena reject calon menantu]
Sebenarnya dia seorang yang berperikemanusiaan
Sebab…mostly yang datang merisik dia semua taik penyakit kencing manis
Tawar dan pahit tu kan ubat segala penyakit kan??? Bahahahah

Al-kisah..kakak aku citer ada sorang anak dara ni ada orang nak masuk merisik
Dia tak suka sebab dia tak rasa pun nak kawen
Dia punya tak nak kat si pilihan keluarga ni…dia jamu air tak bergula dekat
Rombongan merisik ni…yang lawaknya rombongan merisik ni telan jugak air yang dia buat tu
Sorang pun tak ada cakap apa-apa..ada yang siap mintak air kosong lagi
nak hilangkan rasa kelat lidah kot
Bila dah rombongan tu balik baru si bapak ni taw air kopi yang dibuat anak daranya tu tak bergula
Tu pun selepas bapak dia minum
Apa lagi…ketawa satu family dengan perangai  anak dara sorang ni
Kata si bapak ‘kalo yer pun tak suka jangan la buat macam tu, kesian kat rombongan merisik tu, teraniaya’

Korang nak tahu sapa???
Kakak aku lah si pembuat kopi pahit tu…Jahat betoi kan dia!!
Dia memang jahat dan nakal…aku aje baik dan sopan nauzubillah!!
Hihihi ^____^

So moral of the story hati-hati lepas ni sapa yang follow rombongan merisik ni
Keberangkalian untuk korang minum kopi pahit sangat tinggi disitu hahahahaha
Lepas ni make sure request minum air kosong ja
Tak pun request air zam-zam ke ..pun sedap jugak
^_______^

Okey sudah!! Balik pada nasi ayam bujang, gua
Dah melalut ke ‘not virgin anymore’ dah kenapa?




Mula mula aku rebus dulu ayam ni. Air rebusan jangan buang sebab nak pakai
Untuk buat sup,pes nasi ayam dan nasi ayam tu nanti


Lepastu tumis bunga lawang,kulit kayu manis,bawang merah,bawang putih dan halia
Beras dah basuh masukkan tumisan dalam nasi bersama dengan air rebusan ayam tadi
Jangan lupa masukkan kiub ayam,kunyit dan garam dan letak atas rice cooker untuk masak

Tumisan tadi aku bahagi dua taw sebab nak buat sup
Aku ni sangat pantang taw kalo makan nasi ayam tapi sup dia rasa macam air paip
Kalo nasi ayam tu sedap macam mana pun sampai terangkat juboq pun tapi sup dia
Kiokkk…sekali aku angkat kaki,aku tak datang dah kedai tu…
Siyes, aku tak tahu lah kenapa mostly kedai nasi ayam tak aware perkara macam ni
Nasi ayam ko memang terbaik tapi sup dia ko main buat aje …
makanan ko automatically ‘it’s out!!!!’ rugi beb, sup tu mencacatkan rasa nasi ayam ko
padahal tak susah pun nak buat sup untuk nasi ayam ni..bukan suruh ko taruk
lima enam ekor ayam dalam tu..

ko  nengok??? Spoil  mood aku betoilah..tadi aku bercerita pasal nasi ayam aku kan?
Berbalik pada nasi ayam aku yang sedap tadi  hahahaha -..-


Aku taruk tumisan , kiub ayam dan jugak batang daun bawang dalam air rebusan ayam
Aku tinggalkan satu ketol ayam untuk buat sup tu..sesaja jer
Letak la garam sikit untuk ‘uhmm ‘kan rasa dia….dah siap tabor daun bawang


Ayam yang direbus tu diperap dengan rempah dan kicap pekat
Aku pakai kicap jalen jer sebab tak ada kicap pekat..hihi
Opsss…jangan lupa taruk garam sikit…dah sebati ,goreng!
Goreng tak payah lama sangat sebab ayam dah masak
Goreng kasi rangup ayam aje….. 


Untuk buat pes nasi ayam ..kicap dicampur dengan air rebusan ayam tadi.
Cili merah diblander dan taruk cuka sikit…siap






















Ini bukan hangit okey, ini rangup…harap maklum!!! Hikhikhik ^_____^

Ini dia nasi ayam sedap sari!!! Bahahahahaha
Perasan itu mudah !!! so jangan complicatedkan perasaan anda yeh


K bye ..have a nice day korang!! 
Assalammualaikum….^____________^

5 comments:

  1. ade iras2 resipi Nasi ayam kasih sayang Sis~
    hahahaha. ayam mesti perap dgn kicap manis sebelom goreng!
    sedap kan.. manis2 jer ayam tuh.
    nasi ayam sis mesti kena ade byk ulam. memang terangkat!

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum ct...wah sedapnya..:)

    ReplyDelete
  3. kemain lagi mukadimah dia kan. hiks..
    eh2, kita pun suka nasi ayam yg lengkap dgn sup yg marvelous.. baru syiok.. hehehe

    ReplyDelete
  4. hadoi..sengih2 akak bc tau..nak citer nasi ayam smpi meminang segala masuk..hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...