Nuffnang ads

Thursday, October 4, 2018

Sambal campak telur..hancur!


Betul lah bila orang kata...makan kat rumah jugak yang sedap. Walaupun masak campak-campak jer. So jom tengok aku masak campak telur hari tu....eh?? Hehe

Makan dengan nasi panas-panas...perghhh! Mengundang penambahan berat badan derrrr! Huhuhu

SAMBAL TELUR HANCUR

Resepi
3 biji telur ayam
4-5 sudu besar cili kisar
1 batang serai diketuk
1 biji bawang besar dihiris
2 helai daun limau purut
Air asam jawa secukup Rasa
Garam,gula secukup rasa
Daun sup sebagai hiasan

Panaskan minyak...tumis cili kisar. Masuk gula dan garam secukup rasa. Pastu masuk air asam jawa dan serai yg diketuk td. Kacau rata. Biar sampai sambal tu masak. 
Agak sambal dah masak...slow api tu...pecahkan telur satu, satu. Jarakkan yeh. Jangan kacau k, biarkan telur tu mengeras. Agk dah mengeras masukkan bawang dan daun limau purut ke atasnya. Biarkan kejab, jangan kacau lagiiiii? Okey...dah boleh kacau...kehkehkeh....kacau sampai hancur...hancurr..

Dah boleh tutup api...Pastu tabur daun sup.

Makan ngan roti pun sedap nih...slurppp!
(Sedut ayaq liuq satt!)

Ninggg diyaa....sambal campak jer telur tu...terus hancur lah jadinya..hahaha


Goreng sayur...cedok Nasi masuk pinggan...boh sambal telur hancur tadi..ngap..ngap..nyum. 
Ngap..ngap..nyum.
Tak sedar...3 pinggan nasi dah masuk perut.
Bukan aku...Tapi laki aku..hahaha..padahaiiiii!!!

Okey promise abg! ..esok start diet!!
😂😂


6 comments:

  1. masak sendiri memang sedap jer kan..puas hati dan boleh makan banyak hehe

    salam kenal dari www.umifuzy.com

    ReplyDelete
  2. Asalam khasnya blogger ni..tahniah & Syabas terus usaha dan mampan kan lagi usaha di blog ya.
    Huuu nampak ja makanan tu nak cari makan dah entri pun dah siap post..kliklah blog Etuza..

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap lah sambal tuh..
    Jadi laparr.

    ReplyDelete
  4. First time zie tgk resepi ni. nak gak lah try nanti. nampak sedap

    ReplyDelete
  5. Hai,jemput join segmen saya!!

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2018/10/segmen-saya-nak-buku-free-by-cuya.html

    ReplyDelete
  6. Uish.. sodapnya.. makan ngn roti pun best nie..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...