Saturday, January 9, 2016

Muzium padi, jelapang padi

Ini cerita tahun lepas punya. Macam lama sangat ja kan 'tahun lepas' tu, hahaha rasa otai plak 1 tahun later baru nak hupdate. Padahai 2 week ago ja pun. As usual, drama kena lebih!

Masuk Office ja aku sangat sibuk dengan kerja, tak menang tangan, sampai terbawak-bawak dalam mimpi. Teruk sangat dah kalo sampai tahap tu. Balik rumah terbongkang macam biawak kabok, magrib bangun Mandi,makan,solat, terbongkang balik. Kadang2 terjaga kadang2 tak terjaga sampai subuh esok baru jaga. Hahaha giler buruk nazubillah perangai. Setan dok hiphop Kat Mata agaknya.

Dah alang-alang Ada cerita kan, so Kita nak abadikan kenangan ni Kat blog lah. Hope esok-esok adalah Anak-anak yang baca blog mama diowang nih (eceh..mimpi!)


Ini Anak sedara aku yang paling queen perangai. Ramai family member admit dia perangai macam aku. Kuat berangan kuat majuk, kuat sentap, kuat perasan dan kuat ketegaq. Pendek kata semua kuatlah.kehkehkeh.Tapi dia Ada satu kelebihan yang aku tak ada....posing macam model hahaha ..aku tak taw dia dapat mana perangai ni. Rasanya dari Ibu dia sendiri. Aku ni malu sikit nak posing maut...tapi...tapi selfie aku expert kahkahkah -..-


Okey lah back to the story, nak cerita pasal jelapang padi kan. Anak jati utara yang tak pernah kenal sawah bendang memang malu jadi owang utara lagi malu kalo tak pernah berkubang dalam sawah,kihkih
Rugi...rugi...ang pi tukaq nombor ic tengah ang tu sekarang! Kalo pegawai pendaftaran tu Tanya pasai pa? Ang cakap la seumur hidup saya tak pernah lagi berkubang dalam selut bendang. Saya malu,Encik!!


"Drama queen sangat ang ni! Back hand jugak kang", kata pegawai registration sambil berlalu pergi.

Takpe-takpe jangan sedih, meh aku nak tolong. Hampa baca entry ni insha Allah hampa akan kenal negeri jelapang padi sikit-sikit. Kalau orang tanya penah tengok padi? Penah tengok kerbau? Penah tengok jelapang? Hampa cakap lah penah...kat blog ct cheery Kihkihkih (nak tumpang glamour gak Kita pun huhu)


Masa ni lah ayah aku cerita memories saat-saat dia bertungkus lumus bersama kerbaunya memerah peluh petani untuk mendapatkan sebutir nasi. Perumpamaan " setitik peluh petani" tak leh pakai masa zaman dulu sebab kerbau pun berpeluh peluh kerja masa tu. Sekarang lagi tak leh pakai sebab sekarang pakai jentera kan. So perumpamaan kena jadi cmni "sebutir nasi tu ibarat setitik minyak jentera". Hah macam tu baru sesuai kan? Lepastu in braket including GST. (Nak jugak?) Yihiii...pandainyer awk!!!
(Bawu tengok muzium padi dah mereng)

Tapi serious okey, ayah aku buat bendang dulu pakai kerbau. Masa tu aku tak lahir lagi sebab ayah aku tak kawen ngan Mak aku lagi jeng...jeng...jeng -..-



Ini pulak makanan yang dihasilkan dari beras.. setitik peluh petani dan kerbau tadi.


Pameran jenis jenis beras ni Ada di tingkat dua. Korang boleh tengok beras dari german, mexico dan dari mana2 entah. Ada nama-nama beras dia, aku tak baca sangat sebab cukup lah aku tahu bahawasanya sebutir beras tu dari peluh petani dan kerbau (^__^)


Inilah jelapang atau celapang, tempat penyimpanan padi.


Yang belakang Qaisarah ni aku tak sure jelapang atau rumah atau pondok. Aku Ada baca detail yg tertulis tu tapi ...tapi dah lupa. 

Nampak tak tahap pelupa aku tu macam mana? Nak kata beranak Lima , tak beranak lagi ...aduhhh!! Stress lah macam nii! T__T

Dinding binaan ni disalut dengan tahi kerbau untuk kukuhkan dinding supaya
 tahan dek panas tak lekang dek hujan.

Kat sini Kita boleh nampak gred-gred beras yang dihasilkan di Malaysia.

Ini adalah alat-alat untuk hasilkan beras. Korang nampak Batu color puteh tu? Mak aku citer itu alat untuk hasilkan tepung. Nenek aku Ada alat tu dulu, lepas nenek aku takde entah sapa2 amik, tiba2 ja hilang. Aku hagak Mak sedara aku jer amik tapi yang mana tak tahu lah. Anak2 ja berani amik harta Mak sendiri ni! Tak marah, cuma mintak lah lain Kali kan. Lesung Batu punya pasal pun leh wat perang saudara ni kihkihkih

Gambar atas tu kerbau yeh bukan lembu. "Makteh..makteh amik gambar adik dengan lembu!" Kata Qaisarah. Lepas tu kena bahan dengan abang-abang dia. Lepas tu dia nak sentap...abang dia tak leh dekat ngan dia sebab berani gelakkan dia. Piapp!piapp! Dia jeling Kat abang-abang dia. Hahaha perangai elok sangat tu.

Gambar bawah tu pondok tapi tempat simpan beras. Nampak bakul-bakul Kat atas tu? Letak beras dalam tu pastu simpan dalam pondok ni.

Ni bukan muka control ayu yeh, ni muka malu kena bahan. Tapi disebabkan nak bergambar..kena senyum lah 

Selain alat-alat pertanian. Kat muzium ni jugak Ada pamerkan alat yang digunakan untuk tangkap perbagai Jenis burung. Abang chik suka lah benda-benda macam ni. 


Ini alat untuk tangkap ikan di petak sawah atau dalam sungai.

Ni contoh suasana dan aktiviti masyarakat petani. "Jom lah Kita minum kopi dulu!" Usik ayah aku kepada Mak aku. Ehem..ehem


Model muzium padi kahkahkah

Ni alat untuk pisahkan padi dari pokoknya. Aku tak ingat process apa Wei...hampa pi google lah hahaha

Wuiii..panjang dah entry. Sia-sia ja bawak aku p lawatan sambil belajar ni, apa pun tak ingat kihkih

Baik hampa bawak anak-anak pi muzium padi ni time depa muda ni. Otak budak tengah fresh lagi tak Mudah lupa. Harga tiket RM5 dewasa RM2 kanak2. Kecik macam Qaisara free..lagipun bagus apa dedahkan budak2 dengan tradisi masyarakat dulu. Zaman jepun bermaharaja dulu pun bangsa Kita Hidup dengan hasil tanaman ja Wei. Jangan biar anak-anak bangsa Kita lupa daratan macam kita, okey. 

Aduhh..pedas ayat! Huhu


Okey korang, salah informasinya mintak dimaafi yah? Salam siang dari saya

Tata...tutii frutiii!

7 comments:

  1. Ya Allah last pergi berapa tahun lepas ntah.. What a memory.. Huhu.. Saya anak jati kedah.. Tapi masuk bendang untuk ambik gambaq raya ja.. Lol..

    MD follow sini..

    ReplyDelete
  2. Nk ajak cik abang balik kampung la cmni. Hehe. Mcm best je.

    ReplyDelete
  3. dh lama tak pi, last pi 4 tahun lepas kot. tp cm tak byk perubahan oklah tu :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...