Sunday, December 18, 2016

Majlis Tunang simple dan low budget


Hoyeahh...Tak sabaq nak up entry nih taw. Entry nih memang banyak gambaq ...ceewiii tak habih g owg kata. So sapa yg rabun tu p pakai spek mata, yg pakai lens sedia eye more siap2 sat g kelabu biji mata. Yg lapaq pun sama standby makanan banyak2 letak Kat sebelah. Tujuannya supaya anda focus dengan entry nih dan tak gerak mana2.hehe

Yup 12/12/16 sempena hari maulidur rasul, ada hari lain jugak...hari yg ditunggu-tunggu oleh aku dan family dan en tunang jgk iaiitu hari .....dah mcm baca budget 2017 dah hahaha....iaiitu.....hari pertunangan aku. Tak yah nak nervous sngat lah...aku lagi nervous baq ang. Seronok lebih pun ada. Aku siap pesan Adik badik aku pakai lawa2. Pakai Baju warna silver atau coklet. Tak kira apa pun terjadi mesti kena cantik. Havoc ja lah lebih tapi non ada pun nak follow...pakai suka hati pewut pedai depa ja. Family member aku nih memang jenih ketegaq sikit...baka yg sama lah katakan nyer....hehe

Majlis start pukul 2 ptg...tapi pukul 12 aku kelangkabut siapkan hantaran. Hahahah...Sian semua buat last minute. Pelamin pun sama pagi tu Bawu gubah bunga. Pagi tu kul 9 kuar pegi pokok sena nak beli span dan reben ...kedai pulak xbuka lagi tnggu sampai kul 10 Bawu buka. Apa lah Kedai Kat Kedah nih..lambat tul nak bukak....mcm mana nak untung lebih.

Nasib lah aku ada kakak dan kenkawan yg boleh membantu ... alhamdulillah semua dpt disiapkan sebelum keluarga tunang datang.

Alhamdulillah..dah Selamat pun jadi tunangan kepada Ahmad Shahrin. My simple engagement.. serious simple sangat tapi puas hati. Meh aku share Kat blog. Majlis Tunang nih memang aku plan nak wat sesimple yg boleh ....kalo boleh nak sarong cincin ja ...Tapi nampak sangat la plak si pompuan nih kedekut hidung masin hahhaha :p

Okey....ning dhia...senarai semak majlis tunang saya...Eh bersaya-saya plak..^___^


Hantaran 


Kek nih hantaran dari sebelah lelaki.. comel kan? Comel mcm en tunang Hehe

Eh..biorlah aku nak puji..tunang aku :p

Hantaran nih kami buat 5 berbalas 7. Mula-mula aku ngan en tunang nak wat 3 berbalas 5 tapi Mak encik tunang g taw nak buat 5. So aku kena Balas 7 lah. Ikut kan hati aku nak wat 1 Balas 3 ja tapi nampak noyy pemalas nya tu...nak Selamat ikut kan ja lah hehehe 


Yg atas skali tu hantaran dari pihak perempuan. Bawah dari pihak lelaki. Hantaran dari pihak aku, semua handmade, aku buat sendiri ja....Eh bukan, aku kerah tenaga Adik badik and kenkawan yg ada pagi tu... sampai Mak buyung pun kena kerah...kahkahkah #gelakjahat.

Cost clear boxes tu aku beli 4 pcs ja x RM 6.80, bunga 8 jambak x RM 2.00, buah buahan RM 30....yang lain aku tak keluarkan duit pun sebab pemberian dari hakak2 aku tercinta..untung ada kakak ramai nih baq ang. Untung gak jadi Adik pompuan bongsu nih. Semua sayang aku kahkahkah...(dah riak plak dia) πŸ˜‚

So. Total cost untuk hantaran adalah RM 75.00. aku genapkan ja kos nih sebab reben semua tu aku tak hingat plak harga.

Pelamin 

Ini paling penting....walaupun penting aku punya pelamin ni just gunakan apa yg ada ja. Untuk langsir background aku pinjam hakak aku punya. Langsir dia Bawu siap ja taw...belum pakai lagi. Aku soh dia g amik Kat tukang jahit ...aku nak ceewiii dulu hahaha. Tu Pasal kening langsir ni singkat...cacat sikit lah, tapi aku peduli apa...cacat2 nih kan istimewa. ...hehe nampak sangat kan langsir pinjam hehe


Sofa dan carpet pinjam Mak aku ...bunga pun pinjam Mak..so kesimpulannya kos pelamin adalah zero hahaha (Selamat banyak duit aku nih πŸ˜‰)

Atoii...cantik nya pelamin aku...auummm!^___^


Jurugambar

Okey next...cos utk jurugambar pun zero, sebab aku banyak amik gambar sendiri...mintak orang snapkan ja. Sebab tu gambar Adik badik and family tak dak. So pada yg mampu sila lah titik berat kan utk upah jurugambar yeh. Pada yg tak mampu tiru mcm aku selfie and wefie ja hihi. Pada aku malas nak upah sebab kan kata nak simple and low budget. Nikah nih Bawu kita Beria and buat all out. Bukan takat family, kita Ajk satu kampong bergambar yah hikhik. So cost masih lagi zero.






Baju bertunang dan Shawl


Korang pun boleh tengok betapa simple nya Baju tunang aku tu. Nih Baju mcm nih tahap pakai pegi kenduri sebelah umah ja kan. Harganya tak sampai RM 70 pun dan shawl RM 10 beli Kat pasar mlm. Shawl aku jahit manik sndiri....letak lace bunga atas Kepala pastu jahit manik bentuk pearl. Lace bunga tu suku meter ja harga tak sampai RM 5 pun. Pearl pulak jumpa hak lama xtaw kurun bila... Pearl Putih ja beli. So cost Baju tunang around RM 90.



Solekan dan dendanan

Untuk solekan... best friend aku ni yang makeup kan. Dapat jimat gak Kat sini sebab F.O.C.hahaha. kalo korang berminat ngan makeup dia boleh la contact dia kat Fb Iza maziana. Cari lah insha alah jumpa...hehe Kalo nak contact no dia boleh pm aku. 






Warna Tema 

Warna Tema aku mcm mcm..hahah. sebab barang yg digunakan pun pinjam ja so temanya adalah pelbagai. Tapi bila nengok gambar yg di snap cantik ja kan...boleh lah ceria ja hehe

Menu makanan


Menu makan aku tak snap....nih yg aku nak makan nih mee Bandung. Ada desert jgk mcm kuih2 kek2 ..lagi apa entah.

Bab makanan nih aku tak fikir langsung pun. Semua serah Kat Mak aku. Masak2 nih pakat atau owg panggil rewang. Keluar duit utk bahan2 masak ja. Budget bahan masak nih aku tak berapa sure...sebab Mak aku yg sponsor. Kalo ikut kan aku nak buat majlis sarung cincin ja...nak mkn sila balik umah sndiri....hahahah giler kejam!πŸ˜‚

Tapi masa pegi beli brg tu aku ikut...Kalo xsilap aku dngar cashier baca harga kan... around RM 300++ mcm tu. Tu pun ada selit brg keperluan lain lagi.hehe


Jemputan 

Disebabkan majlis tunang nih simple ...makanya jemputan pun tak ramai, saudara Mara terdekat dan sahabat handai terdekat dan rapat ja. Dan tak lupa jgk wakil utk rundingan masa majlis nanti.






Conclusion...aku dah penat sngat nih menulis. Jari dah cremmm... Total budget semua less than RM 600.


Alhamdulillah semuanya Selamat...aku Selamat en tunang pun Selamat dan aku happy jadi tunangan orang. Dah lepaih nih uncle pak guard and abg warehouse tak leh ngorat aku dah...dia nak masuk jarum ja aku tunjuk cincin Kat jari... jeng....jeng... jeng...hahaha motif sangat!

Now tak sabaq nak kawen...Eh? Gatai noh!
Tak sabaq nak prepare utk incoming majlis pulak. Moga berjalan lancar dan diberkati Allah. Coming soon tu lagi 2 months ja taw.

Ermmm...wajah en tunang aku surprise yah..nanti tengok masa kawen yah..hehe muah ciked.


Nanti aku up card jemputan..semua dijemput utk memeriahkan majlis.

Klik ads...nak kahwinπŸ˜‰


2 comments:

  1. tahniah sari yanti... baguslah majlis simple and jimat. buat pe majlis besaq kalo membazir..

    ReplyDelete
  2. tahniah!baguslah simple, lebih elok duit tu digunakan untuk keperluan lain yang lebih penting.semoga dipermudahka urusan ke jinjang pelamin

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...