Thursday, December 5, 2013

Bahaya Minum sambil Berdiri

Hye, kali ni aku buang tabiat sikit..[ceh,ngaku lak tu] sebab aku nak talk bout adap..
Hamoih..hamoih..hamoih…tetiba nak jadi doc Muhaya lak kan..
Wokey, dari segi adab, semua tahu kan minum dan makan sambil berdiri tu tak baik. Xsopan dan aku tambah lagi word ‘tak de sivik’.

Tahukah kowang minum dan makan berdiri juga boleh membahayakan kesihatan. Menurut Dr Abdur razzaq Al-Kailani, makan atau minum sambil duduk bukan sahaja kelihatan sopan dan kaya dengan sivik..hihi..tapi juga bagus untuk system penghadaman kowang.

Ini kerana, makanan dan minuman yang diambil semasa berdiri tidak akan terus jatuh ke usus dan menyebabkan disfungsi penghadaman. Selain itu, minum berdiri juga menyebabkan cairan akan terus masuk ke dalam ginjal tanpa sebarang penyaringan.




Jadi, mulai sekarang biasakan diri makan dan minum sambil duduk. Selain kelihatan sopan dan ayu, makanan dan minuman dapat diserap dengan lebih nikmat dan sihat. Dan cantik berseri…*nakk tambah jugak tu? :p hihi..K BYE :D

3 comments:

  1. info yang bagus nih.
    kadang2 sis rajin gak minum sambil berdiri.. hek hek hek.
    x boleh dicontohi. :)

    ReplyDelete
  2. Salam Jumaat dik..
    Terima kasih atas perkongsian ni...akak pun kdng2 terbabas jugak..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...