Monday, December 23, 2013

Ke'berat'an yang meruntuh jiwa

Amboi!! tajuk macam nak makan tapak sulaiman kan...eh menatang ni leh makan ke??urmmm...
Belangkas yang mcm belangkas pun owang makan kan....

wokey, asalammualaikum semua..*amboi ko bawu nak bagi salam??
sebenarnya aku mcm nervous nak menulis entry ni..sebab aku rasa very bad..very bad giler dengan keadaan aku yang lebih sudu dari kuah, yang indah khabar dari rupa, yang mcm kacang lupakan kulit dan yang mcm habis madu sepah dibuang....urmmm..wokeylah semua tu xada kena mengena dengan topik utama walaupun aku bawu aje lepas breakfast roti dengan madu..

Tengah cari info nak kurus..kihkih

aku ni kan stress tahap maximum sebenarnya speed dah naik 200 km sejam...kedalamam dah hampir 100meter kapasiti xsure plak tapi berat lah..hahahaha *loqat sudah

Minggu lepas kan aku timbang berat ..ko nak tahu bad news?? berat aku naik 8 kilo doh...
Tu lah puncanya aku stress tak tentu arah ni...malam tu pikir sampai xleh ank tido..sebab dok pikir
cara yang cepat dan senang nk turunkan ke'berat'an ini....**amboi, over!!

aku sebenarnya bukan lah seorang yang cerewet sangat pun pasal berat2x badan ni.. tapi bila dah berat badan naik dah sampai level berat normal lelaki ni aku macam ulat beluncas lah xleh nak duduk diam..tergedik sana tergedik sini sebab 'jiwa kacau'....T____T Sedihhhhh!!!!!!!

Kowang yang ada tips dan cara, share2x lah wei...!!!!
stress ni....-______-

1st step aku skrang kan xnak makan nasi nak makan roti jer..tp awal-awal dah fail
mlm2x leh lak kebulur....dan apa lagi magi masak stim dimangkok comelku..siootttt jer!!!!
puihhhhh!!!!! diet la sangat kan ko ni?? amik lobang idung ( -..-)

So, aku pun amik inisiatif mengunakan ke'genius'san aku ni untuk mencari dieat yg boleh diamalkan, mcm yang sesuai ngan aku ni la kan...*genius la sangat!

Cara pertama: Diet karbohidrat/Diet atkins

Kalo aku try diet ni memang leh turunkan badan dengan cepat tp perlukan displin yg tinggi. Lagipun dah ramai artis antarabangsa yg amalkan cari ni dan dah tentu lah success. Masalahnya ni aku tak punya displin yang tinggi..displin aku pun sipi-sipi jer atas oqat. satu lagi aku ni klu xmakan nasi, mula lah lembik, layu dan pucat. t satu apa keje pun xjalan sebab pewut dok mintak nasi..huh sedihh!!!!

Cara kedua: Diet protein

Diet ni\aku suka sebab dulu pun aku penah diet cara ni dan memang berkesan dan succes gitu.
Tiap hari aku makan ikan yang direbus. pagi petang siang malam ikan rebus jer keje. makan dengan nasi tapi dalam kuantiti yang sikit....tapi sebenarnya diet ni xbagus jugak diamalkan berterusan sebab boleh memberi beban dan kerja lebih masa pada organ ginjal. Kejayaan aku tu xlama sebab lepas turun 5 kilo aku stop sebab dah xlarat nk mkn ikan...bahahahah * blur la ko cheery.

Cara Ketiga: Diet Vitamins

Diet ni cara yang aku dpt pikir dengan otak genius aku ni adalah minum jus oren without ais and sugar pagi petang siang malam. Benda lain ko nak makan up to you lah tp kuantiti sikit wokey. yang ni pun aku penah try dan aku kurus pas tu. flat jer pewut aku tapi kejab jer sebab stock limau habis..kahkahkah..
time tu ayah aku ada ladang limau kat belakang umah. tiap pagi aku kutip limau ayah aku tu buat jus..mana tak kurus kan stock melambak. Tapi lepas pokok pon dah botak sebab limau xsempat nak besar aku dah kutip buat jus so stop la diet aku. ayah aku pun dah musnahkan pokok tu sebab dah xmendatangkan hasil.lastly tanam getah..amik ko, nak jd owang puteh sangat kan pagi2x minum jus..g lah kutip buah getah buat jus??xckup gak amik susu getah tu..berkhasiat lebih lagi apa..huh!! stress jer ayah aku ni.

Cara Keempat: Diet dan joging

Alah..alah..lah xsuka lah nak lari-lari ni. bergegar bumi t.. lagi pun mana nak larat bawak bontot..berat wokey.**alasan* huhh!! meluat!!

Cara keempat: Diet Pills

Penah dengar kan product shanklee ke shanker tah...aku rasa nak try yg tu lah.. amik yang minum tu..
dengar-dengar tu cara cepat nk turun berat badan skrang..ramai dah yang suggest product tu...urmmmm
should try ni..

wokeylah,bebel banyak pun xguna sebab bukan leh kurus pun. paling kurang jari aku kurus sebab letih menaip..hihi..any suggestion just tinggalkan komen..i appreciate advise dari kowang yeh..bye take care..








2 comments:

  1. Sis buat diet atkins..tapi jiwa mmg kena kental lah.. byk bende x leh makan termasuk nasi n tepung. Selamat berdiet k.

    ReplyDelete
  2. thanks for advise sis.penah terpikir gak nak try cara akak tu tapi saya ni satu hari xjumpa nasi mcm ayam berak kapur...terus jadi mandom..maybe kena amik gak nasi tapi kuantiti sikit

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...