Monday, April 14, 2014

Tudung Fareeda tak menutup aurat???



Urmmm..tajuk macam sengaja nak buat-buat terkejut berok makyeah ditambah dengan gambar yang 
seksi dan mengiurkan..dah tentu motifnya nak cuba sampaikan shock tu...okey tak payah nak shock sangat kang kena strokk..tatut!! 

Aku tak perlu cerita pun korang dah tahu apa isu yang tengah hot bak tudung fareedah ni kan
firstly i'm not try to be ustazah okey..sapa lah aku ni nak komen pasal isu ni??
mengaji pun tak tinggi walaupun aku cukup tinggi dan gagah perkasa tapi ilmu masih lagi kurang
*muhasabah diri*

Pada aku, ciplak ciptaan orang lain memang salah disisi undang-undang tapi..[hah, ada tapi kat situ beb..]
tapii...semua orang buat macam tu kot..bahahahah
even smart phone pon orang ciplak...klu tak, tak ada la smart phone klon vs Original
Macam tu jugak dengan perfume dan beg brand mahal mcm LV ,PRADA, GUESS, dan lain lain lagi.
tapi beza dengan kes CD cetak rompak okey..
yang tu lain, bukan ciplak yang tu curi hasil kerja orang lain terus.

Selagi benda tu boleh ditiru dan raw material tu mudah didapati
selagi tu orang boleh tiru...macam tudung fareeda mereka tiru design right??
sebab mereka boleh tiru..bahahaha

nak beli yg original pun rasa tak berbaloi nak habiskan ratusan ringgit 
Baik ko beli yang homemade, siap balance leh beli dengan jubah terus tutup aurat ko.
Memang betoi, klu nak berfeyen ikut kemampuan diri..
sebab mereka ikut kemampuan dirilah mereka ciplak design engkau
bahahahaha..okey yg ni tak sengaja klakar 

Macam kes handbeg LV lah, kan banyak jer kat pasar malam
tak ada pulak, owner dia keluarkan surat rampasan barang tiruan tu..

so, aku rasa solution satu jer letak perkataan "Designer"
baru diowang tak marah sangat kot..hihihi

Tak payah lah nak kecoh sangat wei!! -..-
bukan takat tudung fareeda semua brand tudung kat malaysia ni kena ciplak..
tudung aiditjuma tu [tah betoi tak eja] , tudung radiusite, tudung hijrah ke apa tah
dah lupa!! semua mereka tiru. 
nampak sangat aku tak ikut sanggat dengan perkembangan fesyen bertudung ni.
bahahahaha...

Ambik lah shawl tak basuh. 1 Pcs 50 sen jer ^___^

sebab hari-hari kepala aku dibalut dengan shawl ...kihkihkih
aku beli shawl yang harga RM10.00 jer..tudung bawal ada jugak tapi kadang-kadang jer pakai,
cari harga yang bawah dari RM20.00. Klu lebih tak beli dah..Kalo cost lebih dari tu maksudnya 
dan sampai ke tahap cost beli baju...kalo lebih lagi dari RM50 hingget maksudnya cost beli suar.
 kalo lebih  dari seratus bawu up-to-date sebab leh dapat dah barang brand original tu. ^_____^

Yang ni dah basuh siap dicelup downy lagi. 1 Pcs RM20 :p bahaha

Kalu lebih lagi dari tu tak payah fikir dah terus simpan duit buat pergi umrah jer
Bukan senang duit nak cari kita wei...kita jer selalu cari duit -..-

Semua ni pendapat aku aje. tak suka nak marah tak payah baca
Buat tak tahu aje...aku tak ada sebelah mana mana pihak 
pendapat aku based on akal baik aku jer...sowy akal jahat aku tido tak function pulak hari ni
k bye, peace no war!!! :-)










6 comments:

  1. Wahhhh bnyknya shawl
    kita pakai bwl je cherry
    bwl 10 hengget tue
    bawal kanggaroo
    bawal cobra
    erkk ade ke....btl setuju ngn entry u tayunk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita xpakai bawal sbb malas iron..bahahaha u rajin sbb tu u cute

      Delete
  2. Akak memang tak minat sangat tudung fareeda..tapi tak septtnya la dia buat mcm tue.. kesian kat peniaga kecik2.. nk untung 1juta setahun pn susah..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. urmm betoi..kesian kat peniaga kecik kecik tu. benda xrare pun tak specialist pun..so xyah lah nk bertinda mcm hebat sngat

      Delete
  3. memang hot kan kesah tudun tu~
    kecoh 1 malaya.
    susah jugak nak menangkan mana2 pihak. sbb fareeda dh paternkan tudung tuh.
    so, tindakan yg dorang amik tuh ikut undang2.

    cuma kesian lah kt peniaga kecik2 tuh.
    dorang pon carik makan jugak. dorang bukan tempek pon jenama fareeda kt tuding tiruan tuh kan~
    juz edit2 design dia bagi labuh je. hehehehe.

    takpe lah.. kita yg tak mampu nih pakaila bawal ala2 fareeda jer..
    buat sendirik.. nampak gojes jugak fesyen tuh. labuh pon labuh. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. urmmm betoi diowang dah paten kan...tp sebenarnya agak susah klu nak stop owang ramai dari tiru.klu diowang dpt rampas pun how about online sales yg homemade aje tu.kalo kilang senang nak saman klu homemade tu cmne..just buang masa.pendapat saya jer lah

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...