Tuesday, April 8, 2014

Sakura Malaysia, Cantik baq hang!!!


"Sejuk mata memandang, sejuk lagi jiwa yang merasainya"
[Amboi...bermadah madah jiwang karat pulak..]

Tapi siyes kan, memang sejuk rasa perut ,pedai,hati dan limpa nengok ciptaan Allah ni
subahanallah cantik sungguh!! 



Okey, ini adalah musim yang melanda Malaysia sekarang ni
specially kedah,penang. Negeri lain pun ada tapi tak sebanyak negeri kedah dan penang.
Musim bunga melanda Malaysia selepas melalui musim kemarau yang panjang dan musim luruh

Dah macam dekat Jepun dah aku nengok. Jepun kan terkenal dengan bunga sakura.
hah..kat Malaysia pun ada jugak..nak baq ang!!



Bunga yang dikatakan Sakura Malaysia ni dikenali sebagai Tabebuia dan Tecoma.
Pokok dari spesis ni mengeluarkan bunga yang berwarna merah jambu, putih, merah ,kuning dan perak.
so, memang colour macam bunga sakura dekat jepun nun sana.kan kan??





Ni ada sedikit information pasal pokok sakura malaysia ni

Pokok yang diberi gelaran Sakura ini memerlukan musim kering yang ketara sebelum mengeluarkan bunganya yang lebat. Antara keistimewaan pokok ini ialah ia mempunyai aktiviti seperti antibakteria dan antimalaria, selain sesuai dijadikan halangan angin, pokok hiasan di jalan raya dan perumahan.

Penduduk turut mendakwa apabila pokok itu mengeluarkan bunga yang lebat, selepas kemarau panjang, ia petanda bermulanya musim hujan.


Akak aku cakap, musim bunga sakura ni tak lama dalam 2 minggu aje.
so, kalu nak bergambor cepat lah balik kedah..leh feeling dok jepun/korea sat
bahahahah....



Tapi bawu jer balik hari tu kan so macam dah terover budget plak.
Next plan balik kedah bulan puasa..so sah-sah lah tak sempat dah
urmm..gigit jari je lah

Okey, semua pictures dan information daripada pelbagai sumber dan akhbar sinar harian

Thanks, Bye ^______^ *feeling happy*

Sumber: siraplimau.com


6 comments:

  1. wuhuuu...
    mmg cantik lor..
    mmg skarang musim bunga di malaysia..

    ReplyDelete
  2. haah.. memang cantek sangat2 kan!
    kat selangor nih x nampak plak lagi kat mata sis.
    x tau lah kalo x ternampak. :)

    ReplyDelete
  3. mmg cantik sgt sgt kan? uwaaaa.. tak sabaq nak balik aloq staq

    ReplyDelete
  4. waa cantiknyer fefiling korea gituh

    ReplyDelete
  5. kat Penang tang PISA depa tanam pokok nie cheery, best macam kat korean pulak bila dia berbunga, hmmm maybe leh letak baja kowt bagi dia berbunga kerap2 ala macam Thailand buat tu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...