Yer!!! Aku tahu nak masak ni simple ajer…Ibarat celah gigi
pada korang..
"Heiii…gigi ada cili tu?? Tak puasa ek????" 6______6 hihi
Walaubagamainapun aku nak tunjuk jugak juadah ramadhan aku
this years
Walaoiiiiiii........degil
tak dak dah!!!!!
Okey, mari mulakan dengan
sediakan bahan-bahannya 6____6
Bawang puteh 2 ulas, 1 biji
bawang besar yang dibelah dua dan cili besar dan jintan manis. 1 bahagian bawang tu dihiris halus.
Semua bahan ni diblander ataw ditumbuk kasar. Kalo tumbuk lagi best dan rasa asli cili tu.
Semua bahan ni diblander ataw ditumbuk kasar. Kalo tumbuk lagi best dan rasa asli cili tu.
Tapi memandangkan cheery ni
lesung pipit pun tak ada apatah lagi lesung batu…so cheery blender aje senang. Hikhikhik
^_____^
3 ekor ikan temenung ni kita
gaulkan dengan kunyit dan garam
Dan kita goreng sampai
garing
Sambil menunggu ikan goreng
tu masak, jom kita buat air Asam berkurma ni
Firstly, aku amik asam jawa
,gula dan dibancuh dengan air panas
Dah dapat pes air asam tu,
buang asam tadi dan masukkan beberapa biji buah kurma
yang telah dibuang bijinya. Terserah
korang nak masuk bape pun. Aku masuk 5 biji. Kalo lagi banyak lagi terangkat
taw rasa dia…korang mesti loike punya lah!!
Kacau sampai sebati….dah
sebati masukkan ais…walahhhh!!! Sedap okey!!! Rasa dia ada iras iras
Minuman pearl kacip Fatimah plus
kurma taw, Nescafe punya product tu!!
Biasa nak buat air ni akak
aku akan blander asam dan isi kurma ni….tapi biasalah aku ni
Pemalas serah dekat aku…kalo
ada anugerah , rasanya aku lah pemenang berturut-turut
Bahahahaha….okey cukup gelak tu. bulan-bulan posa ni tak boleh gelak banyak-banyak..penat!!
jom sambung
masak ikan tadi ,
bila ikan dah garing angkat
dan ketepikan dulu.
Dah tiba masanya kita tumis
bahan yang diblender tadi, dah bau wangi kita masukkan bawang yang telah
dihiris tadi…Masukkan air jika perlu untuk dapatkan kuah…Tunggu sampai masak.
Okey siap, Ayam goreng
berlada dan Air Asam berkurma
Walahhh!!! Mama mia!!! Bye………..
tu ayam ke ikan sariyanti..
ReplyDeleteakak baca lepas sahur ni
ke ahkak yang ngantuk neyh, haihh..
:)
akak tengah mamai tu!! meh tido meh..hehe
Deletedah sedap dah tu... tp akak kan skrg ni xlalu mkn ikan kembong ni.. muak kot.
ReplyDeleteurmm..ni pun sebab muak dah mkn aym..tu cari ikan..hehehe..muak ikan t kita cari daging plak..kihkih
Deleteerrkkk.. pakai letak sebijik2 gittu kurmanye??
ReplyDeletehahahahahahaha... ade rasa ke kalo x blend dik oiiii..
sabor jer lah~
urmmm..sebenarnya sy dah carik carikkan buang biji dah kurma tu dan kaco dgn air panas . gambar tu wayang jer lebih..haha..urmm sabor jelah kak, tak bape nak rajin posa-posa ni..hahaha
Deletemaska asam ni slalu buat api x pernah letak kurma. blh try bila bila nanti..
ReplyDeletethanks cheery berkongsi resepi
ppsstt: tenkiu tau :)
selamat hari raya maaf zahir batin