Tuesday, September 11, 2012

Aduh!! Pedih hulu hati


Soalan siyes. Pernah tak Kowang rasa pedih hulu hati atau rasa macam tak selesa kat bahagian dada? Penah tak? Dan kemungkinan juga rasa kembung perut. Sekirannya ada dan berulang rasa sakit tu,kita kenalah hati2x dan beringat. Napa plak? Sebab itu kemungkinan gejala2x symptom penyakit refluks gastroesofageal (GERD). Aku ni pun bawu tahu jer..haha..

So, aku rasa nak berkongsi sikit lah pengetahuan ni. Penyakit ni boleh menyerang sesiapa sahaja xkira peringkat umur. Majority xtahu dia menghidap penyakit ni taw sebab dia punya gejala tu nak mcm gastric biasa. Penyakit ni tak boleh nak dipandang remeh sebab dia juga boleh memudaratkan penghidapnya. 

Klu nak taw, ada 4 utama penyebab GERD ni iaitu kegemukan,kehamilan,merokok dan suka sangat makan jeruk. Penyakit ni boleh dirawat dengan ubat-ubatan atau pembedahan. Pendek kata perlukan nasihat doctor lah.

Cara nak elakkan mudah jer ubah tabiat makan dan gaya hidup

1.      Elakkan ambik makanan yang berlemak dan bergoreng
2.      Jauhi alcohol dan rokok
3.      Kurangkan makanan berempah dan pedas
4.      Kurangkan makanan yang masam mcm jeruk atau asam.
5.      Elakkan pakai pakaian yg beri tekanan pada perut (yg jerut pinggang) atau ketat
6.      Lepas makan jgn buat xtiviti yang bebankan perut contoh angkat berat

Cara-cara lain yang perlu di elakkan dan penyebab penyakit ni banyak lagi okey. So cara terbaik kowang nak tahu pegi lah ke kedai beli majalah rapi 1 september 2012. Tak pun kowang try la search tenet,mana taw ada kan..hehe.

Normally kalau pedih hulu hati,kita mesti cari ubat ni kan? 
Gaviscon!


5 comments:

  1. klau asam jeruk tu start form 3 lg dh tak mkan.ehhehe
    hurmmm jaga perut ngan senaman n susu

    ReplyDelete
  2. wow!patut ah fit giler edy...haha..jeles i taw..

    ReplyDelete
  3. ohh.. baru tau asam pon sebabkan pedih ulu hati jugak eh~ setakat nih jarang kena pedih ulu ati nih.. tapi kena selalu jaga pemakanan lepas nih~

    ReplyDelete
  4. yup nafiraa.klu mkn banyak sngat lah. jeruk tu pun sama kna kurang kan

    ReplyDelete
  5. bape lori dh kasut ni.hahaha pompuan bese la

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...