Friday, November 16, 2012

Lelaki simple tapi Perempan complicated


Assalammualaikum dan hello..hello my reader!!(kalo ada lah)
Sejak 2,3 hari ni,aku agak buzy sikit,sampaikan nak update blog pun malas tp still blogflying sikit2x…amik kau tahap kemalasan aku smpai flying terus xdenya nak jalan-jalan lengang punggung lg dah. Cuma hari ni line super clear mcm kat restoran lineclear kat tepi balai polis bayan lepas..line kat situ memang clear wa nak ckp kat lu. Lu nak skodeng abg polis pun boleh..

Okey,mengarut. Balik kepada citer aku. sebab apa? Sebab bos besar xada, staft akaun department pun xada..dekat ofis just ada 4 orang including me..amacam..best kan.kerja pulak tak banyak yg datang. Mostly relex jer lah..kan? and..and..pakat-pakat kirim beli brg mkn kat 99 and buat parti mentekedaqah kat ofis..amboi kau olang mentang-mentang bos besor xde kan..ngulat jerk!!

Meh aku nak story satu kisah perempuan dan lelaki. Baca tajuk pun kowang dah paham kan apa yang aku nak story mory ni..yah!!!aku tahu kowang memang bijak..

Dulu, mana-mana aku pergi slalu sangat aku jumpa si lelaki pakai tshirt tertulis “no women no cry”. Rasa macam nak siku jerk si lelaki tu. amboi buruk bebenor ke perempuan ni sampai nak twin kan pompuan dengan air mata? Kuang cerdik sikit dulu,so angin satu badan kalo dengar statement mcm tu.

So bila aku dah clever sekarang, aku dah paham dah kenapa pompuan di twin kan dengan air mata. Ini kerana pompuan murah air matanya. Ini bermakna perempuan pemurah,anggap jer lah cm tu yeh?

Satu kisah cinta dimana cinta sepasang kekasih ni dihalang orang tua. Orang tuanya menghalang tu bersebab tak ada lah over sangat mcm citer kasim selamat tu. Orang tua menghalang kerana si lelaki tidak punya kerja tetap…sekadar keje part time bandaran yang angkut sampah pepagi tu..(aku pun xtaw nak mention cmne)... Kata orang tua si pompuan tu cari lah yang lebih menjamin masa depan. Tapi kalau dah cintun sangat sama-sama cari jalan ke arah hidup yang lebih stabil. Maksudnya si lelaki tu kena cari kerja tetap lah kan ataupun cari inisiatif lain untuk ke arah kecemerlangan hidup dia agar nanti dia mampu menanggunag anak bini….so jangan kahwin dulu. aku paham maksud orang tua si pompuan tu actually.hehe..eh mcm sedara pulak ngan family ni..

Tapi disebabkan overdos terhadap subject kefahaman “cinta perlukan pengorbanan dan penerimaan” kata si pompuan tu. Kononnya dia sanggup menerima si lelaki ni apa adanya dan berkorban diri untuk hidup dalam kesusahan..*Poyo la pulak ayat aku ni..

Tetapi, lain pulak dengan apa yang difikirkan si lelaki. “ cinta aje xmampu bagi makan anak bini” dan dia pun buat decision nak tangguhkan dulu keinginan berkahwin tu. dia nak stabilkan hidup dan kewangan dulu. Si lelaki dapat permohonan untuk jadi polis, keje kerajaan best, banyk dapat bonus..wakahkahkah..

Si pompuan kecewa dan mula melancarkan sesi membazirkan air mata besar-besaran. Kononnya si lelaki telah menkhianati cinta suci antara mereka dan memecahkan arca kasih mereka…

Mana janji manis mu
Mencintaiku sampai mati
Kini engkau pun pergi
Saatku terpuruk sendiri

2 tahun kemudia si lelaki pulang ke tanahair,tanah tempat tumpah darah ibu melahirkannya…berniat mahu menyunting bunga kertas yang disimpan lama (bunga hidup cepat layu).. tetapi alangkah terkejut beruknya si lelaki apabila mendapati bunga yang ingin disuntingnya sudah gelap hidupnya..bukan duduk kat lorong gelap atau kahwin dengan kongsi gelap tapi sudah hilang penglihatannya...see?? women always complicated.

Si lelaki telah membeli sepasang tshirt bertulis “pompuan memang menyusahkan”..
(okey,yang ni aku mengarut jer,abaikan statement tu)

Nampak tak apa yg aku cuba sampaikan??


Lelaki seorang yg simple…teruskan hidup dan menyahut kata-kata owang lain sebagai cabaran ke arah perubahan yg baik. Sering abaikan perkara yg melibatkan soal perasaan.

Perempuan yg complicated…berfikiran mendalam tahap perigi buta dan melakukan sesuatu yang unexpected. Sebab tu lah dikatakan tangan yang menghayunkan buaian mampu mengoncangkan dunia..

Warning: Lelaki diluar sana sila takut dan respect dengan kami (pompuan)..wakahkahkah…

p/s: Entry tak sampai mission….*lupa apa yang nak disampaikan,,

7 comments:

  1. as salam

    tapi mmg betul lah kna, ppuan mmg complicated..benda yg remeh dijadikan tak remeh..kdg2 susah jugak nk paham diri seniri sbg sorang ppuan..heheh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer betoi..sebab tu kita makluk unit and special..hehe

      Delete
  2. kita org pompuan ni susah nak describe! hihi. kdg kala mcm mudah sensitif pun ye gak kan? hihi... but aii bangga jadik wanita... :)

    ReplyDelete
  3. itulah feremfun namanya..yg kecik jadi sebesar2 nya..hihi

    nway, kek coklat tu mmg sedap;D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...