Tuesday, May 27, 2014

Jom Pilih Product Buatan Melayu

Rata-rata sekarang bercakap pasal product non halal dan tak selamat
ada " bi a bi i"  ada besi dalam biskut oat lah ..pe jadah tu?? Mentang-mentanglah product yang kaya dengan zat besi kan? terus ko hentam taruk besi satu bar..perli ke hina tu??


Kesan pada rakyat yang rata-ratanya pengguna, rasa macam nak nanges baca article yang updated dari semasa ke semasa.oh tuhan, dah terlalu lama kita makan benda alah tu rupanya..sedih tak hingat!!!!!


Yang cakap coklat tu boleh makan sebab hanya lemak aje bukan daging pun !! Meh sini, aku nak luku sikit kepala tu!! nak kata over bijak ke over bangang?? nasib ko bukan adik aku, klu adik aku tu aku CAMPAK kat laut hindi, pergilah ko hilang ke dunia ni...rasa malang nasib dapat adik gitu..nak kata tak ada didikan agama hidup dekat Malaysia.

Kalo dah namanya pun haram..urat,limpa,jantung,hati dia pun haramlah.. even taik hidung dia pun haram [kalo ada!] inikan pulak lemak! haisshhh..aku cakap bangang kang marah!!

sakit pulak hati kita ni!!! T____T

Lepas tu pandai pulak ko cakap, time darurat boleh makan!! Masalahnya dik, kita ni category darurat ke??
Banyak lagi apa pokok-pokok tumbuh menghijau, lembu elok aje meragut rumput kat tengah panas nun siap bereben lagi..macho tak macho!!


Ayam elok ajer cari cacing sampai ke lobang cacing, sihat walfiat lagi...Kalo si ayam tu leh cakap mahunya dia jemput ko makan tengahari dengan dia sebab dia tak gamak nengok ko makan binatang haram tu. yelah, dia hidup lagi , tak pupus lagi, ko dah istihar darurat... dah nak makan binatang haram.!!!!!


Tak pun ko join ajelah panda gergasi tu makan rebung...sedap pun sedap.. xkenyang !!! awat tak kenyang pulak. panda gergasi boleh hidup aje...Beribu riban habiskan untuk kenyangkan panda ko leh cakap tak kenyang? awat ?? makan binatang haram tu ko leh kenyang 10 tahun ke?

Kalo kita baca istilah darurat pun dah boleh fikir tahap macam mana sampai binatang tu baru halal dimakan..


Sedih sungguh dengan apa yang tengah hot sekarang. haiyaa!!!
Serba serbi nak kena buat sendiri nampaknya.
tanam sayur sendiri, ternak binatang sendiri. esok-esok before nak pergi keje kena bangun tngkap ayam dulu. kalo lewat masuk kerja pesan dekat boss jangan marah pulak!! tengah nangkap ayam bos!!
bendul tak bendul...hidup kena teliti dan cerewet kalo tak benak macam pengomen kat atas tu..

Huargggghhhhh!!!!!

Sedih!!! T_____T

[Sukati maktiri ko cheery ngata owang benak!!]

P/S: Entry emo xkena gaya


3 comments:

  1. bila terlalu ambil enteng.. pun payah jugok.. ada gak ekk orang cenggini.. payoh payoh...

    ReplyDelete
  2. Sis pon sentap dengan kes Cadbury tu.. maklumlah.. akak penggemar coklat.
    lepas nih memang xde dh beli lagi.. serik!

    ReplyDelete
  3. sebenarnya bukan pasal politik atau apa, sebab Malaysia adalah negara Islam, maka makanan apapun sekalipun yang disediakan oleh bukan Islam memang orang Islam xboleh makan, walaupun makanan tu semua sumber atau bahan dibeli atau di bekalkan oleh orang Islam sendiri. Untuk menyediakan makanan di termasuk dalam feqah, maka orang bukan Islam memang automatik xder balaja dan menerima Islam dalam amalan hidup dia. hehehe sory cheery tazkirah panjang sikit sebab geram kat si Amelia tu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...